GABBE Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 Opelnél érdekelne hogy az Astra 6x15 ET49-es felnit fel lehet-e tenni Zafírára ami ET 43-as?? Illetve ez mit jelent? /mármint az ET-nél ez az eltérés?/ Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 Opelnél érdekelne hogy az Astra 6x15 ET49-es felnit fel lehet-e tenni Zafírára ami ET 43-as?? Illetve ez mit jelent? /mármint az ET-nél ez az eltérés?/ Az ET szám a besajtolás mélységét jelenti, a 49mm a felni kerékagyhoz érő síkjának a szélesség-középvonalától mért távolsága. Azaz ha ET49-es felnit raksz fel oda, ahol gyárilag ET43 volt, az azt jelenti, hogy a kerék 6mm-rel beljebb lesz mint eddig, tehát kevésbé fog kilógni a sárvédő alól. Viszont ha a gyári felni (az ET43-as) is 6" széles, akkor a belső fele is éppen ennyivel kerül beljebb, tehát ha ott nem akad el akkor elvileg jó lehet. Próba szerencse, bár szvsz elég bután fog kinézni a keskenyebb nyomtáv. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hagalex Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 Tgabika eszt nekem eccer elmagyarázod úgyis, hogy közbe mutogatod, mert így sajna a második sor végén nem tudtam mi is volt az első soron! Okay? Vizuális típus vok...szemléltessed! 8) Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 Jóvan. Majd valami talin emlékeztessél... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hagalex Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 9. -én?? :wink: 8) Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 Elvileg megyek. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Gepard Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 Tgabika eszt nekem eccer elmagyarázod úgyis, hogy közbe mutogatod, mert így sajna a második sor végén nem tudtam mi is volt az első soron! Okay? Vizuális típus vok...szemléltessed! 8) Vazz itt egy szakrajz :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hagalex Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 Ehehh..kb. ezt sejtettem én is, de azért megnézem majd különböző felnikkel is! :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
GABBE Elküldve Március19, 2005 Szerző Megoszt Elküldve Március19, 2005 Köszönöm a választ.A rajz sokat dobott a megértéshez. Ezek alapján v.színű hogy idétlen lenne keskenyebb nyomtávval. Akkor inkább gyári felnit próbálok vadászni hozzá. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hagalex Elküldve Március19, 2005 Megoszt Elküldve Március19, 2005 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Amusing Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 gyárilag mennyi az et szám? mert én most csak felnire vadászok (a mostani gyári gumikat szeretném majd rárakni a alufelnire, és a gyári felnin lenne majd téli gumi) a gyári gumim asszem 195/60R15 erre akkor milyen felni jó? milyen et számút kell keresnem? mit kell még nézni, hogy nekem az jó legyen? előre is köszönöm a válaszokat:) Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 Érdekesség!!! Tegnap cseréltem le a télit a nyári gumira. Mondom lemérem már az átmérőket, lássam, melyik gumi mennyit csal. Na, a téli, ami Goodyear 185/65R15, 625mm átmérőjű. A nyári, ami Dunlop 195/60 R15, csak 605 mm. Szép, nem?? Azért 20mm kicsit sok. Mondjuk sokkal peresebbnek is tűnik a nyári oldalról, mint a téli. Még egy, a téli 185-s szélessége kb 190mm, a nyári 195-s szélessége kb.185-190 között van. Milyen gumit gyárt a Dunlop?? Vagy elrontották a számozást a gumin? :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Atommanó Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 Akkor valamit nem jól mértél: Csekk disz Nekem 605 helyett 615 jött ki... :wink: Üdv.: Atommanó Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 OK. Persze a képlet szerint persze, hogy annyinak kell kijönni. 15"+(2x195)x0,6=615mm! Ugyanez a 185-s gumira 621,5mm. Viszont méréssel van köztük min. 20mm, de inkább 25. És mindkettőben kb. egyforma km is van. Egymás mellé állítva a betonon látványos a különbség. Amellett miért keskenyebb, ha szélesebb?! :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Atommanó Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 Ennek még egy oka lehet, hogy ha nem ugyanolyan széles felnire van ráhúzva, mert akkor ugye máshogy feszül... nekem a 7.5 coloson most 195-ös van ráhúzva, hátul meg a 9colosra 215-ös, és hát nem nagyon van szabályos gumiformájuk... :roll: :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 Hát nekem nem ilyen szélesek a felnik, a téli a gyári lemezen van 6x15, a nyári Opel alun, 5,5x15. Ez utóbbi inkább magasítaná a gumit, talán. Egyébként meg nagyon szabályos a nyári gumi alakja a felnin. Egyszerűen keskenyebb is, meg kisebb is, mint ami rá van írva. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Atommanó Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 Akkor passz... :roll: Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 Nem is azért írtam, csak unatkoztam, meg különben is. De ha cserélem majd a gumit, az tuti, hogy mérőszalaggal megyek gumit választani. Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Március26, 2005 Megoszt Elküldve Március26, 2005 Nem is azért írtam, csak unatkoztam, meg különben is. De ha cserélem majd a gumit, az tuti, hogy mérőszalaggal megyek gumit választani. Hasonló dolgokat én is tapasztaltam, de én a futófelület szélességével kapcsolatban. A céges autón 195 R14C méretű gumi van, és mivel nagyon soványkának tűnt, meg is mértem és kiderült hogy a futófelület csak 165mm széles!!! Egy másik céges autón a 225/70 R15C méretű gumi futófelülete elöl 205 mm, a hátsó tengelyen meg 195mm. De olyan is van, hogy lefele csalnak: Egyszer trabin volt 175/50R13 méretű gumim, ami végül is 185mm széles volt. Ez utóbbinak a márkáját is tudom: Pirelli P5000 Drago. Link to comment Megosztás: More sharing options...
meriva1.8 Elküldve Március27, 2005 Megoszt Elküldve Március27, 2005 Igen f@sza dolgok ezek. Csak arra vagyok kíváncsi, hogy akkor miből számítják a gumimagasságot (pl. /60), a valós vagy az elméleti értékből. Lehet, hogy az elméletiből (pl.185), aztán valóságban az is máshogy sikerül. Ezek után nincs nagy értelme itt különösebben a váltóméreteket számolgatni. Valahol pár éve hallottam, hogy van olyan ótó, ahol be lehet programozni, hogy mi a gumi valós mérete és az alapján mutatja a sebességet. Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Március27, 2005 Megoszt Elküldve Március27, 2005 Vazz itt egy szakrajz :D http://img.tar.hu/gepard/size2/11321083.jpg na ezzel a szakrajzzal csak az a baj, hogy nem jó mivel az egyik egy mínuszos ET, a másik egy pluszos :wink: :P helyesen ez így néz ki: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hagalex Elküldve Március27, 2005 Megoszt Elküldve Március27, 2005 Ni mááááá!! :P :D :roll: Akkor ezért nem értettem Gepi rajzát?? :?: Már csak arra nem emléxem mi is az ET lényege?.... Mennyire lóg a kerék a kaszniba? Vagy a nyomtáv szélessége?? VAgy az index a karterbe? Fóton megbeszéljük, gyakorlati módszertani keretében! Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Március27, 2005 Megoszt Elküldve Március27, 2005 a képen jól látható az ET lényege azt határozza meg, hogy a felfogatási pont (a képen vastag fekete rész) milyen távol esik a felni középvonalától (szaggatott vonal) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Hagalex Elküldve Március27, 2005 Megoszt Elküldve Március27, 2005 Ühhüm...ésez mit befolyásol?? Mert a nyomtávot elméletileg nem.....szerintem... Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Március27, 2005 Megoszt Elküldve Március27, 2005 Ühhüm...ésez mit befolyásol?? Mert a nyomtávot elméletileg nem.....szerintem... dehogynem! nézd meg a képeket! ha a felni minden paramétere ugyanaz, akkor ET43-nál 6mm-rel kiljebb kerül a felni felfogatási pontja (ezáltal az egész felni is), mint ET49-nél minél kisebb az ET (ugyanolyan felni-szélességről beszélünk még mindig), annál jobban kiáll a kerék, ergo nő a nyomtáv a nagyobb ET-vel értelemszerűen csökken a nyomtáv Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts