Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Recommended Posts

Elküldve

OK OK, nem LEVEGŐ-vel hanem ezzel a mittomén milyen gázzal amit most raknak a gumikba....

egyébként téli gumiba mi az optimális BAR noymás????

Vagy általában gyári keréknél mi az opt.

Elküldve

nitrogén gázzal szokták tölteni, mondjuk az pont télre nem annyira lényeges

(nyáron hasznos, mivel kisebb a hőtágulása).

a nyomás mindig az autó tengelyponti súlyától és a gumi méretétől, fajtájától függ.

irányadó lehet a gyári méretnél a gyári ajánlás, ami általában a tanksapka fedélnél

belül megtalálható. bár ennél általában 1-2 tizeddel több is szokott kelleni, főleg

ha van néha pakolva is az autó.

Elküldve

nem akarok nagyon beleszólni, de szerintem minden gáz szinte ugyanúgy tágul... p=V*T ugye elég alap egyenlet

Inkább az az előnye a nitrogénnek, hogy nem oxidálja a gumit belülről.

Elküldve
nem akarok nagyon beleszólni, de szerintem minden gáz szinte ugyanúgy tágul... p=V*T ugye elég alap egyenlet

Termodinamika rulez.... :lol: :lol: :lol:

Ez a gáztöltés egy marhaság, arra mindenképp jó, hogy az ügyfélről egy kis plusz lét levegyenek még.... Igen, azt mondják, kevésbé öregszik a gumi, meg minden, de (nálam) úgyis előbb elkopik a minta, minthogy az öregedés miatt kirepedezzen a gumi oldala....

Elküldve

Inkább ezt kéne alkalmazni:

deltaV = Vnull * 3alfa * deltaT

ahol 3alfa = béta, azaz a térfogati hőtágulási együttható (ami ugye eltér az oxigén és nitrogén esetében)

Mondjuk szokták még indokolni a nitrogén gáz használatát azzal is, hogy nagyobb a molekulamérete,

és így kevésbé szökik el a gumi pórusain, de szerintem egy jó gumi manapság már elég jól felkészített

erre a szempontra. :lol:

Elküldve
Ez a gáztöltés egy marhaság, arra mindenképp jó, hogy az ügyfélről egy kis plusz lét levegyenek még.... Igen, azt mondják, kevésbé öregszik a gumi, meg minden, de (nálam) úgyis előbb elkopik a minta, minthogy az öregedés miatt kirepedezzen a gumi oldala....

Az autósportban régóta alkalmazzák, nem hülyeség a dolog. Azt meg mindenki döntse el magában,

hogy neki megéri-e ezt plusz 200Ft-ért :lol:

Elküldve

jogos a 2 pont Gabi! én csak gyorsan írtam, amit írtam.

De akkor a különbség azért nincs a 2 gáz között. Pláne, hogy ugye a levegő sem tiszta oxigén, és van benne nitrogén is. Nem is kevés (kb. 78% nitrogén + 21% oxigén + 1% egyéb nemesgázok).

Elküldve
...a levegő sem tiszta oxigén, és van benne nitrogén is. Nem is kevés (kb. 78% nitrogén + 21% oxigén + 1% egyéb nemesgázok).

+ szmog :lol:

Még azt szokták mondani, hogy mivel nincs benne "a zoxigén" meg nem olajos kompresszorral készül így nem annyira esélyes a durrdefekt.

Állítólag csendesebb is tőle a gumma, mert hangelnyelő.

Elküldve
jogos a 2 pont Gabi! én csak gyorsan írtam, amit írtam.

De akkor a különbség azért nincs a 2 gáz között. Pláne, hogy ugye a levegő sem tiszta oxigén, és van benne nitrogén is. Nem is kevés (kb. 78% nitrogén + 21% oxigén + 1% egyéb nemesgázok).

Így van, sok különbséget nem ad. :lol:

De az autósportban pl fontos az a tulajdonsága, hogy általa követhetőbb a felhevülő gumik okozta

nyomásingadozás. :lol:

Elküldve
Senkinek nincs tapasztalata a Firestones Winterhawk gumikkal kapcsolatban????????

Nekem meganoname "Eurotec Snowwolf" gumi volt fent tavaly és tök elégedett voltam vele. Szerintem annál biztos jobb a Firestone..... :lol: :lol:

Elküldve
Senkinek nincs tapasztalata a Firestones Winterhawk gumikkal kapcsolatban????????

Nekem a gumis ma a BFGOODRICH-ot ajánlotta helyette! Árban pár száz ft a különbség :lol:

Elküldve
Srácok, egyelőre csak érdeklődöm. Az autóitokhoz a lemezfeninek milyen a mérete? 4X100, 15''?

változó

lehet 5 csavaros is. de én úgy tudom, hogy elég sok az általad említett méret. :lol:

Elküldve

Hurrá! Akkor meglesz a kismantára is a felni. Csak nem a maga valójában. Ketté lesz nyesve és ki lesz szélesítve, hogy jó öblös legyen. :lol: Valahogy nem akarok rá alut, mert mindenki csak abban gondolkodik, ez legyen lemezes. És a G Astráé tetszik.

Elküldve
Hurrá! Akkor meglesz a kismantára is a felni. Csak nem a maga valójában. Ketté lesz nyesve és ki lesz szélesítve, hogy jó öblös legyen. :lol: Valahogy nem akarok rá alut, mert mindenki csak abban gondolkodik, ez legyen lemezes. És a G Astráé tetszik.

G Astra lemezfelnik akarsz a Manta-ra ? :lol:

Elküldve

Nyugi, nem lesz felismerhető! :lol: De még nem biztos, hogy az. A lényeg: minimum 15'', 4X100. Majd hasznaltauto.hu-n nézelődöm lemezfelnik után. Meg a széles gumik ára után. de olyan 7.5-8''-ra jó lenne kiszélesíteni. Vagy akkorára, ami még épp befér kasztnivágás nélkül.

Elküldve
Nyugi, nem lesz felismerhető! :lol: De még nem biztos, hogy az. A lényeg: minimum 15'', 4X100. Majd hasznaltauto.hu-n nézelődöm lemezfelnik után. Meg a széles gumik ára után. de olyan 7.5-8''-ra jó lenne kiszélesíteni. Vagy akkorára, ami még épp befér kasztnivágás nélkül.

Különcség mindenáron ?

8as lemezfelni biztos roppant könnyű lesz.

Beton esetleg ? :lol:

Elküldve
Kicsire nem adunk, nagy meg nem számít! :lol: Jó lesz az, majd meglátod! :lol:

Az alufelni nehezebb mint egy azonos méretű lemezfelni tehát nem biztos, hogy "annyira" nehéz lessz!

Hajrá Sanyi :lol:

Elküldve

Én ezt a linket(fórum) találtam igy hirtelen, ahol a a Firestones Winterhawk-ról irnak szép ékes német nyelven. Egyébként a napokban olvastam egy téligumi tesztet az egyik hazai autosmagazinban (a nevére már nem

emlékszem) a 205/55 R16-os méretben. Ott "Ajánlott" minösitést kapott és csupan 1 pontal kapott kevesebbet mint a Michelin.

http://www.ciao.de/Firestone_Winterreifen__138939

Elküldve
Én ezt a linket(fórum) találtam igy hirtelen, ahol a a Firestones Winterhawk-ról irnak szép ékes német nyelven. Egyébként a napokban olvastam egy téligumi tesztet az egyik hazai autosmagazinban (a nevére már nem

emlékszem) a 205/55 R16-os méretben. Ott "Ajánlott" minösitést kapott és csupan 1 pontal kapott kevesebbet mint a Michelin.

http://www.ciao.de/Firestone_Winterreifen__138939

Itt van magyarul is: http://www.gumiteszt.com/pkw_winterreifen/...hawk/index.html :lol:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.