Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Gumi, felni kérdések

GABBE

Recommended Posts

Szeva Józsi ! A nevem Malacka. A kérdésedre a válaszom az az hogy az első kerekek (205/55/16)nem érnek bele semmibe,a kormány rendesen elfordul. A hátsó kerekeknél már volt egy kis bibi. Mivel a hátsó kerek mérete 225/50/16 így a gyári rugó gyengének mínősült így kénytelen voltam venni egy erősebb rugót. A választásom egy Zafira rugóra esett ami jól bevált,igaz kicsit magasabb lett a kocsi hátulja,de szerintem zsírul nézki és elég kemény is. Hát ez a válaszom a kérdésedre ! Hellóka :blink:

Hi Malacka!

Ha minden megoldódott akkor már csak a képek hiányoznak?! B)

Megosztás:

hát nekem a zajt elnyomja a kipufogó, meg a szélzaj B)

amugy nekem volt már egy két jófajta gumim, és mind zajos volt.

szerintem ez olyan valamit-valamiért dolog.....

Nem feltétlenül... ld. Yokohama AVS dB - és még nem is olyan drága... :blink:

Amúgy tapasztalatom szerint ahogy kopik, minden gumi zajos(abb) lesz. Amúgy meg minél kisebb a falmagasság, annál zajosabb...

Megosztás:

Nem feltétlenül... ld. Yokohama AVS dB - és még nem is olyan drága... B)

Amúgy tapasztalatom szerint ahogy kopik, minden gumi zajos(abb) lesz. Amúgy meg minél kisebb a falmagasság, annál zajosabb...

az én gumim új :blink:

nem zavar a zajossága, viszont szép mintája van :D :D

amugy én azért vettem idáig michleint-goodyeart, sötöböt, mert ami nem ilyen jobb márka volt azzal minddel szivtam.

ezekbe nem csalódtam idááig.

zajos-hát zajos. engem nem zavar....

Megosztás:

az én gumim új :blink:

nem zavar a zajossága, viszont szép mintája van :D :D

amugy én azért vettem idáig michleint-goodyeart, sötöböt, mert ami nem ilyen jobb márka volt azzal minddel szivtam.

ezekbe nem csalódtam idááig.

zajos-hát zajos. engem nem zavar....

Csak a zenét kell picit hangosabbra venni! ;) B)

Megosztás:

Csak a zenét kell picit hangosabbra venni! ;) :blink:

Nem véletlenül építek be én se autóhifit a gépbe... B) :D :D

Amúgy nekem a Pirelli nagyjából bejött, csak k gyorsan kopik.... Mint minden nagyteljesítményű gumi. ;) Most majd kipróbálom az Astrán a Michelin Energy-t talán az tovább húzza.

Megosztás:

Hogyne érdekelne! :D (myastra.fw.hu <-- ő a régi kisautóm, szerintem szép volt)

Igen, mert ígértek nekem ideiglenesen egy 225/45R17-es garnitúrát (haverom régi gumijai, már nem használja), amíg nem veszek magamnak gumit a felnire.

Én mindenképpen 215/45R17-et szeretnék... (esetleg 215/40R17-et... mert ez jobban néz ki :D)

A felni mérete?

Hm... szerintem 7,5"-os, de lehet, hogy nem... (gyári 17"-es opel)

(holnap indulok érte! :blink: már igen nagyon váááárom! ;))

Jaaa... amúgy meg rá megy arra még a 9"-os is! ;) ... sőőőt... akár nagyobb is! (max egy jó karosszériás kell! B))

Speed!

Ahogy ígértem,a kép a masináról.

21033503.jpg

Megosztás:

• 3 weeks later...

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem , hogy mit ajánlotok a következő problémára!?

Vettem egy 17" felnit és rá 215/45R17 gumikat. Nagyon jo lett minden, de most hétvégére mentünk ki a nyaralóba és a csomiba bedobtam 2 zsák betont + kaják kb 100 kg. Menet közben többször is hallottam kisebb bukkanóknál is hogy vmi surlódik! Mikor megérkeztünk és én megnéztem akkor láttam hogy az új gumim széleibe( mintázat kezdetétől kb.:1 cm -re) bele van vésve! A bal oldalon jobban a jobb oldalon kevésbé!( pedig a cuccok neheze is jobb oldalon volt) Hát erről lenne szó! ( Zafira rugós megoldás nem igazán érdekelne :) )

Másik probléma: mitől lhet az ha a tárcsaféknél a tárcsának csak a közepe kopik?( Tehát csak ott fog)

Ez csak az egyiknél van igy, a többi tárcsa szép fényes, tehát mindenhol fog!Na ezt jól megfogalmaztam, de remélem érthető!

Köszi

Megosztás:

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem , hogy mit ajánlotok a következő problémára!?

Vettem egy 17" felnit és rá 215/45R17 gumikat. Nagyon jo lett minden, de most hétvégére mentünk ki a nyaralóba és a csomiba bedobtam 2 zsák betont + kaják kb 100 kg. Menet közben többször is hallottam kisebb bukkanóknál is hogy vmi surlódik! Mikor megérkeztünk és én megnéztem akkor láttam hogy az új gumim széleibe( mintázat kezdetétől kb.:1 cm -re) bele van vésve! A bal oldalon jobban a jobb oldalon kevésbé!( pedig a cuccok neheze is jobb oldalon volt) Hát erről lenne szó! ( Zafira rugós megoldás nem igazán érdekelne :) )

Másik probléma: mitől lhet az ha a tárcsaféknél a tárcsának csak a közepe kopik?( Tehát csak ott fog)

Ez csak az egyiknél van igy, a többi tárcsa szép fényes, tehát mindenhol fog!Na ezt jól megfogalmaztam, de remélem érthető!

Köszi

Szia! Szerintem az a probléma, hogy normál kivitelű Astra G-nél elég lenne 205/45R17-es gumi. A 215/45R17 már túl széles, és nagyobb az átmérője a keréknek a gyári váltóméretnél. Ha ragaszkodsz a 215-ös mérethez abból elég lenne a /40-es méret. A súrlódás nagyban függ még a felni ET számától és a szélességétől is. Szerintem Astra G-re 7-7,5JX17 ET 38-as felni az ideális méret.
Megosztás:

Vettem egy 17" felnit és rá 215/45R17 gumikat. Nagyon jo lett minden, de most hétvégére mentünk ki a nyaralóba és a csomiba bedobtam 2 zsák betont + kaják kb 100 kg. Menet közben többször is hallottam kisebb bukkanóknál is hogy vmi surlódik! Mikor megérkeztünk és én megnéztem akkor láttam hogy az új gumim széleibe( mintázat kezdetétől kb.:1 cm -re) bele van vésve! A bal oldalon jobban a jobb oldalon kevésbé!( pedig a cuccok neheze is jobb oldalon volt) Hát erről lenne szó!
Nekem volt, hogy a coupe-n is beleért ez a méret 7,5x17-es ET47es gyári Turbo Coupe felnikkel... :D

(Igaz, hogy mindössze egyszer történt... :))

Szóval az igazság Coupe kartársnál keresedő... valóban szerencsésebb a 215/40R17-es guma a G-re!

Hogy mit tehetsz most?

1. Keményebb telók megoldanák...

2. Vagy... felraksz egy felütés gátlót... méghozzá akkorát (ha kell többet), hogy ne engedje olyan mélyre a hátsó futóművet, hogy beleérjen...

3. Vagy alá raksz egy sport futóművet rugó+gátló-t. Valszeg ez sem engedné bele...

( Zafira rugós megoldás nem igazán érdekelne :) )
:( ;) :P

Szélesnek nem széles.Az a gond,hogy 215/40 R17 lenne a váltó méret.
Jokka Turboján 225/45R17 van... és Velo is azzal vette az övét... igaz, hogy bele-bele is ér nekik...

Valszeg a 215/40R17 már nem érne... de... az jóóóóval kisebb! :P

Megosztás:

Kééépzeld, Nekem is Goodyear Eagle F1 került az autómra... ;)

Egész jól fogja az utat a kaucsuk-mix... csak nagyon zajos! :) Ez az egy zavar benne! :)

A "V" mintás gumik mindig is hangosabbak mint a hagyományos mintázatúak..... :P

A szépségnek ára van.... :(

Megosztás:

A "V" mintás gumik mindig is hangosabbak mint a hagyományos mintázatúak..... :P

A szépségnek ára van.... ;)

:) Nem igaz az eredeti állításom... sajnos nem fogja túl jól az utat. Én jobb tapadást vártam tőle!

Sajnos dobja a hátulját tempos éles kanyarokban a gép! :(

Bár még mindig jobb a túlkormányzottság, mint az alulkormányzottság...

nekem nem ér bele a 215/45R17. :)
Én is ezt hittem. De ott, ahol az enyém beleért, ott beleérne a Tiéd is! Ugyanitt érintettem bele a 225/45R17-et is!

80-90 körül volt egy huppli az útban... (egy nagyobb kereszhullám... vagy mi)

Megosztás:

Váltóméret számológép... beírod a gyári méretet, meg beírod milyet szeretnél alá és kidobja hogy mennyi a különbség... Azt írja: "+-2,5% -nál nagyobb eltérés az átmérőben nem ajánlott!"...

íme: http://www.weltgumi.hu/valtomeret_szamologep.html

Egyébként beszéltem Jokkával, neki is 225/45 R17 van alatta (akárcsak nekem) és azt mondja neki nem csal az óra... ezt legalábbis ilyen oszlopra szerelt sebességkijelző tábláról következtette, és azt mondta hogy vagy nem csal az óra, vagy a táblán lévő is csal...

amúgy én nem tapasztaltam hogy beleérne a gumi menet közben (mondjuk hozzá kell tenni hogy nem is zörgetek át a huplikon), inkább mikor fordulok rá a kapura, vagy nagyon kitekert kormánnyal, akármennyire is lassan megyek hallani hogy belekuszol... Mondjuk ebbe sokat beleszámít az ültetés is...

amúgy én Yokohama Parada-t néztem alá, de elég nagy a dilemmám, egyrlészről azt mondtak hogy nagyon jó, másrészről azt hogy nagyon kopik...

mindenesetre nagyon szép gumi :)

http://www.tirerack.com/images/tires/yokoh..._spec2_1000.jpg

romain_the_viril_1135110429_yokohama_parada.jpg

Módosítva : velo
Megosztás:

amúgy én Yokohama Parada-t néztem alá, de elég nagy a dilemmám, egyrlészről azt mondtak hogy nagyon jó, másrészről azt hogy nagyon kopik...

Ez szinte már természetes. Azért kopik nagyon, mert a gumikeverékét arra optimalizálták, hogy minél jobban tapadjon (jobb kanyarvétel, jobb viselkedés száraz úton). Magyarul, jó gumi. ;) Csak kopik. :) El kell sajnos dönteni, hogy spórolsz, vagy sportolsz... :P :(

Ja, szerintem se kéne sokkal nagyobb átmérőjű gumit felrakni. Inkább legyen kisebb az átmérő - akkor jobban is mutat, mert kisebb az oldalfal. Az, hogy mennyire teszi tönkre a kátyú a kisebb oldalfalú gumival szerelt kereket ilyen szinten (/50 alatt) már mindegy. Mert így is úgy is nagyon. :) Szóval szerintem 215/40R17!

Megosztás:

...Egyébként beszéltem Jokkával, neki is 225/45 R17 van alatta (akárcsak nekem) és azt mondja neki nem csal az óra... ezt legalábbis ilyen oszlopra szerelt sebességkijelző tábláról következtette, és azt mondta hogy vagy nem csal az óra, vagy a táblán lévő is csal...

Saját tapasztalatom az, hogy azok csalnak... direkt. Pl. az M0-son felszerelt mérő többet mér, mint amivel mész. A legegyszerűbb, ha leméred stopperral autópályán 1-2 km-en az idődet (stabil sebességgel) és aztán visszaszámolsz km/h-ra. Az tuti. Nekem így ugyanaz jött ki, mint GPS-es mérésnél. 140-nél 4km/h-t csal az órám.

...amúgy én nem tapasztaltam hogy beleérne a gumi menet közben (mondjuk hozzá kell tenni hogy nem is zörgetek át a huplikon), inkább mikor fordulok rá a kapura, vagy nagyon kitekert kormánnyal, akármennyire is lassan megyek hallani hogy belekuszol... Mondjuk ebbe sokat beleszámít az ültetés is...

Akkor csak bele ér! :) Nem? :P

mindenesetre nagyon szép gumi ;)

http://www.forum-auto.com/uploads/200512/r...hama_parada.jpg

Gyönyörű gumi és nagyon jóóók a Yokohamak! Tényleg gyorsan kopnak, de 1-2 cimborámnak már volt és azt mondták rá, hogy "előbb állt volna 2kerékre az autó, minthogy megcsússzon kanyarban!" :P Jóóó, ez nyilván túlzás, de jól leírja a tapadás élményét! :P

Én is néztem ezt a gumit. Valszeg ez is kerül majd rá, amikor veszek új gumit!

Ja, szerintem se kéne sokkal nagyobb átmérőjű gumit felrakni. Inkább legyen kisebb az átmérő - akkor jobban is mutat, mert kisebb az oldalfal. Az, hogy mennyire teszi tönkre a kátyú a kisebb oldalfalú gumival szerelt kereket ilyen szinten (/50 alatt) már mindegy. Mert így is úgy is nagyon. :) Szóval szerintem 215/40R17!

De hisz nem mindegy, hogy milyen széles gumira vonatkozik az a /50, /40, stb. Hisz abból számítódik a magassága! :D :(

Én sem szoktam kátyúzni az autóval! Elmesélem, hogyan ért bele:

Lámpás kereszteződés, sárga lámpa, vissza kettő, padló --> ca. 80-90 km/h közötti tempo...

A kereszteződésben viszont hosszanti bordák voltak kereszbe (amit a keresztirányú forgalom képzett), az úgy nézett ki, hogy az út először süllyedt, majd emelkedett hirtelen (majdnem mint egy vasúti átjáró)...

na és itt mondta azt a jobb hátsó kerekem, hogy "sssss". ;)

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.