Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Fogyasztás

neonx

Recommended Posts

Mielőtt megvettem a járgányt (1,5 éve) vakon kiegyeztem volna ezzel. Most, hogy látom, hogy valakinek 5l körül fogyaszt, elkezdett érdekelni, hogy hogyan lehetne a 6,315 még kevesebb.

A gumik mérete / felni anyaga mennyit számít? Most 175/70R13-as gumik vannak rajta (téli és nyári is, Michelin Alpin és Barum Brillantis), acélfelnivel. Ha gumit kell majd vennem, érdemes lehet a fogyasztás miatt más méretet venni? Esetleg nyárra alufelni?

A gumi (szélességi) mérete befolyásolja a fogyasztást, a felni anyaga pedig (csak) a pénztárcád vastagságát!

Nekem váltóméreten belül a téli gumim 10 mm-rel keskenyebb, és a fogyasztásom kb. 3-4 decivel kisebb mint a nyárival.

Gyári váltóméreten túl nem tanácsolom a gumiméret változtatását, hacsak nem vagy fogyasztáscsökkentési mániákus, vagy pedig versenyista. ;)

Megosztás:

Nagy átlagban sehogy. Körülményeket, mint sebesség... nem írt, szóval valószinű, hogy egy út volt 70-nel, nem pedig átlag hidegindításokkal stb.

80-85km/h-val volt az út, 0-10fok között száraz úton, főleg országút, éppen ezért városokkal tűzdelve, illetve Pécs környékén "kisebb" dombokkal, majd 1000km-re nézve. Nyáron lehet alá is menni. Óvatos gyorsításokkal, sok motorfék használattal. Ugyanígy használva, csak 80-85 helyett 120-ra gyorsítva 5,4 volt a fogyi. Ez a sebesség a határ. Felette megnő a fogyasztás jobban. Óra szerinti sebességekről beszélek természetesen, gyári kerékkel és gumimérettel, 2,3baros keréknyomással. 5 literes fogyasztás esetén az utolsó konkrét esetben a hidegindítás tekintetében, két teljesen hideg indítás, meg 8-10 kb 20 perces leállítás volt.

Megosztás:

Mikor megvettem az autót, az első 400km-re amiből 250 autópálya volt kijöttem 6,9-7 littyóból. Örültem is... Most, hogy városok közt járkálok dimbesdombos kanyargós, folyton útépítéses utakon, szeretem a 100-110-et tartani, sietős kedvemben 120-130 is, az órám elég pontos 60-nál 57, 120-nál 113 a valós.

Így megeszik 7,8-8,1-et 175/65/R14-es téligumival. Kicsit sokallom de nem szeretek 70nel döcögni,, főleg hogy eléggé fájós a hátam a sok ücsörgéstől (gerincsérv miatt).

Ja teszem hozzá X16XEL, (egy csepp olajfogyi nélkül)

Megosztás:

Mielőtt megvettem a járgányt (1,5 éve) vakon kiegyeztem volna ezzel. Most, hogy látom, hogy valakinek 5l körül fogyaszt, elkezdett érdekelni, hogy hogyan lehetne a 6,315 még kevesebb.

A gumik mérete / felni anyaga mennyit számít? Most 175/70R13-as gumik vannak rajta (téli és nyári is, Michelin Alpin és Barum Brillantis), acélfelnivel. Ha gumit kell majd vennem, érdemes lehet a fogyasztás miatt más méretet venni? Esetleg nyárra alufelni?

Biztos, hogy számít a gumi mérete, felni anyaga, de nem túlzottan sokat...

Nekem a a legalacsonyabb fogyasztásom (5.9) 195/50 15-ös gumival sikerült elérni és a legmagasabbat (7.6) 175/65 14-essel.

Sokkal többet számít az évszak és hogy kordában tartsd a jobb lábad, értendő ez a gázra és fékre is. ;)

Megosztás:

Biztos, hogy számít a gumi mérete, felni anyaga, de nem túlzottan sokat...

Nekem a a legalacsonyabb fogyasztásom (5.9) 195/50 15-ös gumival sikerült elérni és a legmagasabbat (7.6) 175/65 14-essel.

Sokkal többet számít az évszak és hogy kordában tartsd a jobb lábad, értendő ez a gázra és fékre is. ;)

Hosszútávon a nagyobb gumi számít, rövidebben nem (értem ezt a magasabb oldalfalú gumira, és a hosszútáv az 400 nál kezdődik. tapasztalat, így simán 5 alatt van a fogyim 175/70 R14-el.)

Megosztás:

Hosszútávon a nagyobb gumi számít, rövidebben nem (értem ezt a magasabb oldalfalú gumira, és a hosszútáv az 400 nál kezdődik. tapasztalat, így simán 5 alatt van a fogyim 175/70 R14-el.)

Gondolom igazad van, sajnos én rövid távokat megyek és itt látszik igazán, hogy mennyit számít a vezetéstechnika és mennyire keveset a méretekel való játék.

Gondolom nálad is azért az öt literhez nagyon kíméletes vezetés tartozik... ;)

Megosztás:

Gondolom igazad van, sajnos én rövid távokat megyek és itt látszik igazán, hogy mennyit számít a vezetéstechnika és mennyire keveset a méretekel való játék.

Gondolom nálad is azért az öt literhez nagyon kíméletes vezetés tartozik... :lol:

Nyugisan megyek, 100 a max (kinőttem már az agyatlan hajtásokból ;) vagy nem is tudom, a gázolajár miatt lehet?! ;) ) helyben, a környéken, de általában 3-5 személlyel, kevés várossal simán 5L.

Pl. itt az egyik hosszútávos adatom, nem éppen nyagytatásan, és voltak benne hegyek is:

...

Utolsó mérésem 4,73 volt, ezt 450 km-en néztem (4 személlyel, ebből 120 km autópálya 130-al).

Megosztás:

Akkor itt sincs semmi csoda. Herótom lenne, ha óra szerint 80-al, azaz 70-el vakarnám a tökömet. Maradok az óra szerinti 110-nél, és a 8 körüli gázfogyinál.

A korábban írt hozzászólásomra is rámutatnék. Ugyanilyen táv, csak 120 óra szerint, 5,4-es fogyasztás... ;)

Megosztás:

A gumi (szélességi) mérete befolyásolja a fogyasztást, a felni anyaga pedig (csak) a pénztárcád vastagságát!

Nekem váltóméreten belül a téli gumim 10 mm-rel keskenyebb, és a fogyasztásom kb. 3-4 decivel kisebb mint a nyárival.

Gyári váltóméreten túl nem tanácsolom a gumiméret változtatását, hacsak nem vagy fogyasztáscsökkentési mániákus, vagy pedig versenyista. ;)

De gondolom a megtakarítást duplán elviszi a sok hidegindítás... ;)

Megosztás:

De gondolom a megtakarítást duplán elviszi a sok hidegindítás... ;)

Szerencsére nem. Nálam a legrövidebb út 10 km oda és visszafelé általában már nem hideg motorral indítok, hanem "langyossal" egy -egy bevásárló körút alkalmával. Szerencsére nálam nincs városi autózás, hacsak be nem kell mennem a büdös Főfaluba valamit elintézni, unokákat hozni, vinni, stb. . Rövid utakra pedig amíg nem fagyos az idő, mindig a motorjaim közül használom valamelyiket. ;) :lol:

Megosztás:

740 KM - 52 L benzin, kb 7 literes átlag, 80% városon kívül, többi város, hideg reggelek... Annyira nem rossz ;)

Monnyuk én ugy tudtam, hogy 50 literes a tank, ennek ellenére belement 52 lityi.... Ennyire üres lehetett?

Csak a Caravan 50 literes. A többi 52.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.