Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Corsa B - Általános -

kiwi1hu

Recommended Posts

Ez is szabálytalan. Ha helyzetjelzőt kapcsolsz, már akkor le kell kapcsolnia a DRL-nek, vagy a fényerejének felére kell lecsökkennie. A helyes bekötés az, ha a gyújtásra bekapcsol a DRL, helyzetjelzőre meg kikapcsol. Ebből következik, hogy tompítottnál sem világít már.

Igazad lehet, én kb 1 éve hallottam a szabályt utoljára, nem tudom mi az aktuális, szokás szerint ez is naponta változtatják :)

Megosztás:

Ez is szabálytalan. Ha helyzetjelzőt kapcsolsz, már akkor le kell kapcsolnia a DRL-nek, vagy a fényerejének felére kell lecsökkennie. A helyes bekötés az, ha a gyújtásra bekapcsol a DRL, helyzetjelzőre meg kikapcsol. Ebből következik, hogy tompítottnál sem világít már.

Akkor mire kössem rá konkrétan, hogy bekapcsoljon gyújtáskor és kikapcsoljon ha a fényszórókat felkapcsolom? Kicsit részletesebb leírást esetleg, hogy hová húzzam be a kábeleket? Amint írtam, kezdő vagyok opelből eddig a legnagyobb szerelésem az volt rajta, hogy kicseréltem a jobb első fényszóró buráját. Köszönöm a segítséget.

Megosztás:

Akkor mire kössem rá konkrétan, hogy bekapcsoljon gyújtáskor és kikapcsoljon ha a fényszórókat felkapcsolom? Kicsit részletesebb leírást esetleg, hogy hová húzzam be a kábeleket? Amint írtam, kezdő vagyok opelből eddig a legnagyobb szerelésem az volt rajta, hogy kicseréltem a jobb első fényszóró buráját. Köszönöm a segítséget.

Lényeg ugyan az amit először írtam, egy relét kell a DRL pozitív szálába beiktatni, a relé nyitó lábára bekötöd egyik oldalon a gyújtás pozitívot, a másikon DRL pozitívját, a relét pedig a helyzetjelző pozítivjával indítod, ekkor szétkapcsol a relé és lekapcsol a DRL.

A hátránya az ennek a bekötésnek, hogy gyújtás ráadásakor egyből világítani fog, független attól, hogy jár-e a motor.

A jobb fajta DRL-ekben van elektronika ami figyeli, hogy jár-e a motor és csak ekkor kapcsol be, utólag is lehet ilyen elektronikát venni, vagy eleve ilyen DRL-t kell beszerezni.

Megosztás:

Adott egy opel corsa 1.4 44kw. A napokban került hozzám, de vannak vele kisebb gondok. Nincs áram a szivargyújtóban, merre keressem a hibát? Biztosítéka (18) ép, csatlakozó rá van dugva az aljzatra. Többféle dologgal is teszteltem már. A kesztyűtartó új izzója sem világít. :)

Megosztás:

Itt van egy kapcsolás, ez szerint kösd be. A relé egy GM-es barna legyen, amilyet a biztosítéktáblán látsz. Az jó lesz neked, mert váltó relé.

Kapcsol_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Működése: A DRL megkapja a 12V-ot, ha gyújtásra kapcsolod az autót. Ha felkapcsolod a helyzetjelzőt, akkor már nem szabad világítania a DRL-nek, hisz a helyzetjelző csak álló autón használható kikapcsolt motornál, álló autón pedig a nappali menetfény nem világíthat. Ekkor a relé áthúzza az érintkezőt a másik lábra, ezért a nappali menetfény csökkentett feszültséget kap, kis fényerővel világít tovább (ha be van építve a pirossal jelölt ellenállás megfelelően megválasztott ellenállás értékkel). Ha nincs beépítve akkor a DRL lekapcsol helyzetjelzőre.

A pirossal jelölt ellenállást akkor használd, ha azt akarod, hogy a helyzetjelző felkapcsolására a fényerő felére csökkenjen, ez is szabályos. Hogy mekkora legyen az ellenállás az nemtudom így fejből, ki kell tapasztalni, ki kell próbálgatni.

Ha elegendő annyi, hogy lekapcsoljon a DRL, a helyzetjelző felkapcsolására, akkor a pirossal jelölt ellenállást nem kell beépíteni az áramkörbe.

Remélem világos voltam.

Megosztás:

X10XE motorkódú Corsáról lenne szó. Az előző tulajnál olyan hibát produkált, hogy néha megtorpant az autó 80-90-nél. Ez tipikusan légtömegmérő hiba. Ki is cserélték, illetve a lamdbaszonda is cserélve lett. Ezután nem töröltették a hibakódokat, mert gyorsan kellett nekik a kocsi nyaraláshoz.

Most, hogy hozzám került az autó a motorvisszajelző ugyanúgy folyamatosan világít. Múltkor elvittem szerelőhöz, kiolvasták illetve törölték. Légtömegmérőre és lamdaszondára volt tárolt hibakód. Sajnos a motorvisszajelző lámpa újra kigyulladt mikor kijártam a szerelőtől, 1-2 perces járás után.

Az érdekesség az, hogy a megtorpanás nincs jelen, ebből következtethetek arra, hogy a légtömegmérő jó lehet? Illetve semmilyen hibát nem veszek észre, gyönyörűen jár a motor, megy is, semmit nem venni észre, fogyasztás is jónak tűnik. A lambdaszonda lehet a ludas ezek szerint? Új került bele, de Febi. Többen írtátok, hogy csak Bosch. Cserélnem kellene Boschra?

Módosítva : Nordik
Megosztás:

Sziasztok,

Tanácsotokat kérném, mert Corsasként még új vagyok.

Szeretnék kicsi Corsam-ba egy szivargyújtót bekötni aminek van körbe világítása is.

tudnátok segíteni, hogy honnan a "legkönyebb" levenni neki a gyujtásra 12V-ot?

Köszi

Ha az eredeti helyére szeretnéd betenni akkor ott van a kábel nagy valószínűséggel, de úgy tudom minden Corsa-ban volt szivargyújtó alapból.

Vagy más helyre szeretnéd tenni?

Ha jól emlékszem van elfekvőben itthon egy aljzatom ha érdekel jelezd, gyári Opel!

Megosztás:

Sziasztok!

Mostanában tapasztaltam, hogy bejött a meleg:

Nagyobb sebességnél kanyarodáskor olyan hangja van mintha a a kerék ballonosabb lenne, vagy mintha a kerékcsapágy kopott lenne. Fékezéskor alacsony sebességnél (ha egyenesen megyek és ha kanyarodok akkor is) olyan hangja van szintén mintha a karékcsapágy lenne rossz, vagy ez a ballonos hang. Nem tudom megmondani hogy melyik oldalról jön, vagy hogy honnan pontosan, kanyarodáskor mintha mind a négy kerékről, fékezéskor viszont egyértelműen elölről.

Ősszel vettem az autót, nyáron még nem mentem vele, új Goodyear DureGrip gumik vannak rajta. Ahogy bejöttek a melegek akkor jött elő ez a fura hang.

Van aki azt mondta hogy a szilenteket kell cserélni, de még az is lehet hogy csak a gumi ilyen. Keréknyomást ellenőriztem, 2,2Bar.

Szerintetek mi lehet a gond?

Módosítva : ivoviz
Megosztás:

Ha az eredeti helyére szeretnéd betenni akkor ott van a kábel nagy valószínűséggel, de úgy tudom minden Corsa-ban volt szivargyújtó alapból.

Vagy más helyre szeretnéd tenni?

Ha jól emlékszem van elfekvőben itthon egy aljzatom ha érdekel jelezd, gyári Opel!

A lenyitható hamu tartóban nekem nincs, meglepődtem én is, hogy csak egy műanyag kupak fedi el az üres helyet.

De remélem úgy lesz ahogy írtad és meglesz a kábel kivezetés, mert akkor könnyű dolgom van.

Egyelőre beszereztem egy nem gyári ajzatot megnézem azzal mit lehet tenni.

Megosztás:

A lenyitható hamu tartóban nekem nincs, meglepődtem én is, hogy csak egy műanyag kupak fedi el az üres helyet.

De remélem úgy lesz ahogy írtad és meglesz a kábel kivezetés, mert akkor könnyű dolgom van.

Érdekes ,minden nap tanul valamit az ember :)

Egy dupla csatlakozós kábelnek kell lennie alul, illetve egy simának, a dupla megy a szivargyújtóra, a két érintkező egymásra merőleges, illetve a plusz csatlakozó a világítás pozitívja, a testet pedig a gyújtó faláról veszi.

Ha nem belevalóval próbálkozol, lehet, hogy nem fog rámenni a csatlakozó, illetve a világítás sem biztos.

• Like 1
Megosztás:

Nekem sem volt benne gyárilag, sőt még vezeték sem volt (C12NZ ECO 1995). Nem tudom hogy honnan lett belevezetve mert bátyám csinálta, előtte övé volt az autó, de a kapcsolásból őgy emlékszem a 15-ös vezetéken csak akkor van áram ha rajta van a gyújtás.

• Like 1
Megosztás:

Arra vigyázzatok, mikor bekötitek, hogy lehetőleg ne direktben a gyújtáskapcsolóról jöjjön az áram a szivargyújtóhoz. Ha rá van kötve a szivargyújtóra pl egy 50-60 W-os ülésfűtés, vagy egyéb, nem biztos, hogy a gyújtáskapcsoló elvisel 5-6 A plusz áramot! Szóval én relézett gyújtás pozitívra, vagy állandó pozitívra kötném be!

Megosztás:

Arra vigyázzatok, mikor bekötitek, hogy lehetőleg ne direktben a gyújtáskapcsolóról jöjjön az áram a szivargyújtóhoz. Ha rá van kötve a szivargyújtóra pl egy 50-60 W-os ülésfűtés, vagy egyéb, nem biztos, hogy a gyújtáskapcsoló elvisel 5-6 A plusz áramot! Szóval én relézett gyújtás pozitívra, vagy állandó pozitívra kötném be!

Gyárilag egy biztosított gyújtás pozitívra van kötve, nem szükséges relé, persze 1000w-os refit nem kell rádugni.

Megosztás:

Légtömegmérőkből melyik márka ajánlott? Így elsőre tudom, hogy Bosch ami biztosan jó. De vannak ennél valamivel olcsóbbak is. Találtam Mobiletron 17490Ft, Hans-Pries 31539Ft, illetve Magneti Marelli márkát 29214Ft-ér. Olvasgattam a témában és Magneti Marellit elég sok gyártó használ (Volvo, BMW stb.) szóval nem lehet rossz. A lényeg, hogy jól működjön és jó értékeket mérjen. A Bosch kicsit most drága lenne 55-ért.

Megosztás:

Légtömegmérőkből melyik márka ajánlott? Így elsőre tudom, hogy Bosch ami biztosan jó. De vannak ennél valamivel olcsóbbak is. Találtam Mobiletron 17490Ft, Hans-Pries 31539Ft, illetve Magneti Marelli márkát 29214Ft-ér. Olvasgattam a témában és Magneti Marellit elég sok gyártó használ (Volvo, BMW stb.) szóval nem lehet rossz. A lényeg, hogy jól működjön és jó értékeket mérjen. A Bosch kicsit most drága lenne 55-ért.

Magneti Marelli-ről én sem hallottam rosszat, az elsőt nem ismerem de nem hangzik jól.

Megosztás:

Ha megveszem én, de mégse válik be vajon visszaveszi az Unix? Vagy intéztessem inkább a szerelővel?

Visszavétel legtöbb helyen úgy érvényes, ha szerelő ad papírt a beszerelésről, másképp ugrott a garancia, de ha van ismerősöd aki lepapírozza akkor ugyan ott vagy.

Megosztás:

Szerelőknek megvan az az előnye, hogy az alkatrészeket visszaveszi tőlük a kereskedés (Unix, Bárdi stb), ha sértetlen csomagolásban van. Általában napi kiszállítás van nekik, berendeli azokat az alkatrészeket, amiknek a cseréjére esély van, aztán amit nem épít be, azt másnapi kiszállításkor visszaveszi tőlük a terjesztő. Az ismim legalábbis így csinálja, ehhez persze hasonló forgalom kell, mint a 40-45 % kedvezményhez.

Egyébként nekem volt egyszer pozitív tapasztalatom az Unixal, termosztátot visszavették tőlem, mert azt mondtam nem jó. Nem kérdeztek semmit, még csak le sem kellett volna vásárolnom, visszaadták volna a pénzt.

Megosztás:

Üdv mindenkinek! Olaj ügyben kérdeznék.... , mégpedig sok olajat eszik az autóm (opel corsa b 1.4 si) 2000-2500km/1 liter. Tanácsoltak nekem olyant, hogy próbáljam meg pl q8-ból a 15w-40.et. Jelengleg total 10w-40 van benne. Ajánlott a 15-ös vagy sem?

Megosztás:

Üdv mindenkinek! Olaj ügyben kérdeznék.... , mégpedig sok olajat eszik az autóm (opel corsa b 1.4 si) 2000-2500km/1 liter. Tanácsoltak nekem olyant, hogy próbáljam meg pl q8-ból a 15w-40.et. Jelengleg total 10w-40 van benne. Ajánlott a 15-ös vagy sem?

Nem,eszedbe se jusson!Sajnos ebben az esetben már a motort kell rendbe tenni.A legkevesebb a szelepszár szimmeringek cseréje.Km szám függvényében esetleg komolyabb felújítás is szóba jöhet.

Megosztás:

Általában légtömegmérőből a szerelők csak a Bosch-t vagy a GM-et ajánlják.Talán nem véletlenül!Ha találnál szerelő ismerőst,akkor a Bosch is jóval olcsóbb lehetne (kb.38000).Ez se olcsó,de igazából ez való az Opelekbe.Elmegy a többivel is valószínűleg,csak kérdés,hogy meddig és hogy.Amit még tanácsolni lehet,hogy lépj túl a Bárdi,Unix stb. vonalon és nézelődj máshol is.

Megosztás:

Nem,eszedbe se jusson!Sajnos ebben az esetben már a motort kell rendbe tenni.A legkevesebb a szelepszár szimmeringek cseréje.Km szám függvényében esetleg komolyabb felújítás is szóba jöhet.

Rendben, akkor maradok a 10w-40nél. És a szelepszár szimmering csere milyen árban van?

Megosztás:

Általában légtömegmérőből a szerelők csak a Bosch-t vagy a GM-et ajánlják.Talán nem véletlenül!Ha találnál szerelő ismerőst,akkor a Bosch is jóval olcsóbb lehetne (kb.38000).Ez se olcsó,de igazából ez való az Opelekbe.Elmegy a többivel is valószínűleg,csak kérdés,hogy meddig és hogy.Amit még tanácsolni lehet,hogy lépj túl a Bárdi,Unix stb. vonalon és nézelődj máshol is.

Pl Cromax, ami Opelre és Fordra van jobbára specializálódva.

Megosztás:

Sziasztok,

Vasárnap sikerült beszerelnem egy pótféklámpát a kocsiba, ekkor vettem észre hogy a hátsó ülések nem hajthatók előre.

A nyomógombjaik vagy be vannak ragadva, vagy megszorultak, szerintetek hogy lehetne megmozdítani, hogy le tudjam hajtani őket?

Köszi

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.