Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Corsa B - Általános -

kiwi1hu

Recommended Posts

Köszönöm a választ J0hnny,

Az a helyzet, hogy

• voltaképpen mostanság cserélem a Corsa-ban a km-órát fordulatszámmérősre és megmondom őszintén, hogy kicsit meguntam a spirállal való bűvészkedést ki-, illetve beszeléskor :lol: . Ezen kívül nincs más különösebb okom rá, esetleg annyi, hogy elektromos hajtás esetén legalább eliminálódnak a spirálkopás által generálódó, meglehetősen zavaró tünetek (mutató rezgése, kis percegés). Á igen, nem mellesleg, több hely marad a Futó Gabi féle BC vezetékeinek is az óra mögött ;) . Tehát mindezen okokból szeretnék tanácsot kérni, hogy átalakítás esetén milyen impulzusjeladót kellene beszereznem, illetve annak beépítése milyen műveletekkel járna. A mondataidból azt vettem ki, hogy bizony meg kell bontani a váltót is, csak azért jó lenne tudni, hogy hol és milyen mértékben.

• ennek nem örülök túlzottan, mert akkor az erre vonatkozó válaszod alapján, ezek szerint nem lehet Opel alkatrészt használni egyáltalán? Ráadásul, ahogy azt már fentebb is említettem, a "third party" eszközök - legalábbis amiket én találtam -, nem alkalmasak a gyújtásjel kezelésére (pl ez, vagy ez). Gondolom világos számodra, hogy mit értek gyújtásjel-kezelésen, de azért leírom biztos ami biztos alapon :D : Ugyebár Astra G-ben, amikor becsukjuk az ajtót, akkor még kb 10-15 mp-ig világít a lámpa, majd szépen fokozatosan kialszik. Nem úgy akkor, amikor rá van adva a gyújtás (netán jár a motor), mert olyankor úgy viselkedik a késleltető, mintha nem is lenne. Ezt szeretném elérni a Corsa-ban is. Tudom, hogy szőrszálhasogató vagyok, dehát sosem szerettem a félmunkát :P . Mindezek miatt, nagyon hálás lennék, ha amennyiben nem lehetséges Opel (Astra G) alkatrészt használni erre a célra, akkor esetleg tudnál/tudna valaki linkeni egy olyan készüléket, ami megfelelne az általam támasztott elvárásoknak.

• tulajdonképpen a jövőben még akár az is elképzelhető :D , de most leginkább azért szeretném, mert a történet legelején arra gondoltam, hogy a kazettás Philips SC 201-est jó lenne lecserélni egy CD-s, de Opel számára gyártott, szigorúan remote display-es fejegységre. Nem sokkal később került hozzám az említett Astra G, amiben az ominózus kazettás VDO van mind a mai napig. Nekem az - ahogy azt írtam is - rendkívül megtetszett, ezért ragaszkodnék :lol: annak a CD-s verziójához.
    Ezek után mondanom sem kell, hogy saját kijelzős készülék szóba sem jöhet, csak és kizárólag remote display-es, amelyekből tehát nekem ez a VDO tetszik a leginkább :D .

Minden segítséget nagyon köszönök.

Üdv,

Gregg

Megosztás:

Köszönöm a választ J0hnny,

Az a helyzet, hogy

• voltaképpen mostanság cserélem a Corsa-ban a km-órát fordulatszámmérősre és megmondom őszintén, hogy kicsit meguntam a spirállal való bűvészkedést ki-, illetve beszeléskor :lol: . Ezen kívül nincs más különösebb okom rá, esetleg annyi, hogy elektromos hajtás esetén legalább eliminálódnak a spirálkopás által generálódó, meglehetősen zavaró tünetek (mutató rezgése, kis percegés). Á igen, nem mellesleg, több hely marad a Futó Gabi féle BC vezetékeinek is az óra mögött :P . Tehát mindezen okokból szeretnék tanácsot kérni, hogy átalakítás esetén milyen impulzusjeladót kellene beszereznem, illetve annak beépítése milyen műveletekkel járna. A mondataidból azt vettem ki, hogy bizony meg kell bontani a váltót is, csak azért jó lenne tudni, hogy hol és milyen mértékben.

• ennek nem örülök túlzottan, mert akkor az erre vonatkozó válaszod alapján, ezek szerint nem lehet Opel alkatrészt használni egyáltalán? Ráadásul, ahogy azt már fentebb is említettem, a "third party" eszközök - legalábbis amiket én találtam -, nem alkalmasak a gyújtásjel kezelésére (pl ez, vagy ez). Gondolom világos számodra, hogy mit értek gyújtásjel-kezelésen, de azért leírom biztos ami biztos alapon :D : Ugyebár Astra G-ben, amikor becsukjuk az ajtót, akkor még kb 10-15 mp-ig világít a lámpa, majd szépen fokozatosan kialszik. Nem úgy akkor, amikor rá van adva a gyújtás (netán jár a motor), mert olyankor úgy viselkedik a késleltető, mintha nem is lenne. Ezt szeretném elérni a Corsa-ban is. Tudom, hogy szőrszálhasogató vagyok, dehát sosem szerettem a félmunkát :D . Mindezek miatt, nagyon hálás lennék, ha amennyiben nem lehetséges Opel (Astra G) alkatrészt használni erre a célra, akkor esetleg tudnál/tudna valaki linkeni egy olyan készüléket, ami megfelelne az általam támasztott elvárásoknak.

• tulajdonképpen a jövőben még akár az is elképzelhető :D , de most leginkább azért szeretném, mert a történet legelején arra gondoltam, hogy a kazettás Philips SC 201-est jó lenne lecserélni egy CD-s, de Opel számára gyártott, szigorúan remote display-es fejegységre. Nem sokkal később került hozzám az említett Astra G, amiben az ominózus kazettás VDO van mind a mai napig. Nekem az - ahogy azt írtam is - rendkívül megtetszett, ezért ragaszkodnék :lol: annak a CD-s verziójához.
    Ezek után mondanom sem kell, hogy saját kijelzős készülék szóba sem jöhet, csak és kizárólag remote display-es, amelyekből tehát nekem ez a VDO tetszik a leginkább ;) .

Minden segítséget nagyon köszönök.

Üdv,

Gregg

-Az utolsó verziós A Tigrák és B Corsák már ilyennel voltak felszerelve tudomásom szerint. Esetleg befaragható még a C Corsa komplett óraegysége is. A váltót nem kell megbontani, simán a spirál helyére kell betekerni a jeladót és a kábelét felvinni a spirál helyén az óracsoporthoz. Megmondom őszintén, hogy ha a gyári óracsoport jól működik (nem jelentős a mutató rezgés, nem pattog a spirál) én biztos nem nyúlnék hozzá. Felesleges pénzkidobás, inkább másra költeném az erre szánt pénzmagot. :D

-szerintem megoldható a G astra cuccaival is a dolog, de ahhoz látni kellene a G kapcsolási rajzát és be kellene hozzá szerezni bontóból a cuccokat. Ha értesz az autóvillamosághoz, akkor csak azt tudom mondani: jó mókolást! :D

-CDR 500

bild-59760.jpg

Ha ez nem tetszik,akkor VDO-t kell keresned, ebay,vatera, google :D

Megosztás:

Kezd dühíteni az alapjárat leesés hidegindításkor, valamint hidegen még elég gyakran lezuhan.

Jelenség indításkor motor felpörög 1100-ra majd, kuplung elengedése után hirtelen leesik 400-ra kb., itt egy ideig áll, aztán volt már példa mikor lefulladt, de van, hogy felpörgeti pár másodpercre 2000-es fordulatra, és végül beáll a megfelelő hideg alapjáratra.

Ha a jelenség kezdetekor rátaposok a gázra, akkor nem csinálja.

Hol találom helyileg az alapjárati motort, hogy kitakarítsam?

Megosztás:

Kezd dühíteni az alapjárat leesés hidegindításkor, valamint hidegen még elég gyakran lezuhan.

Jelenség indításkor motor felpörög 1100-ra majd, kuplung elengedése után hirtelen leesik 400-ra kb., itt egy ideig áll, aztán volt már példa mikor lefulladt, de van, hogy felpörgeti pár másodpercre 2000-es fordulatra, és végül beáll a megfelelő hideg alapjáratra.

Ha a jelenség kezdetekor rátaposok a gázra, akkor nem csinálja.

Hol találom helyileg az alapjárati motort, hogy kitakarítsam?

Gyanítom ott van ahol nekem, piros pötty:

327292-20110902-rYyWpK.jpg

A kúpot nem szabad tekergetni és a fészkét is ki kell takarítani.

Megosztás:

-Az utolsó verziós A Tigrák és B Corsák már ilyennel voltak felszerelve tudomásom szerint. Esetleg befaragható még a C Corsa komplett óraegysége is. A váltót nem kell megbontani, simán a spirál helyére kell betekerni a jeladót és a kábelét felvinni a spirál helyén az óracsoporthoz. Megmondom őszintén, hogy ha a gyári óracsoport jól működik (nem jelentős a mutató rezgés, nem pattog a spirál) én biztos nem nyúlnék hozzá. Felesleges pénzkidobás, inkább másra költeném az erre szánt pénzmagot. ;)

-szerintem megoldható a G astra cuccaival is a dolog, de ahhoz látni kellene a G kapcsolási rajzát és be kellene hozzá szerezni bontóból a cuccokat. Ha értesz az autóvillamosághoz, akkor csak azt tudom mondani: jó mókolást! :D

-CDR 500

Ha ez nem tetszik,akkor VDO-t kell keresned, ebay,vatera, google ;)

Ismételten hálás köszönet a válaszokért J0hnny :D ,

• Elsősorban a hathatós segítségednek köszönhetően, végre kezd összeállni a fejemben a kép ebben az óra témában :lol: , illetőleg bevallom őszintén, némi idő ráfordításával áttanulmányoztam az ezzel kapcsolatos összes eddigi hozzászólást is. Mindezek után már csak egyetlen kérdéssel nem boldogulok saját kútfőből, ami nem más, mint: Vajon ha kicserélem a spirálos órát elektromos meghajtásúra, ergo az útjeladó "kikerül az órából" a váltóra, akkor az ECU-hoz továbbra is eljut-e az útjel minden további átalakítás nélkül az eredeti vezetékén keresztül, vagy esetleg utólagosan össze kell kötnöm azt az újonnan behúzott szállal? (ugyebár nem lenne egészséges, ha leállna motorféknél... :D ). Egyébiránt a felvetésedre reagálva J0hnny, teljes mértékben igazad van :D , ám mivel most mindenképpen órát cserélek (anélkülit forulatszámmérősre), ráadásul, ha abból spirálos verziót építenék be, akkor is valószínüleg kicserélném a spirált egy letört fül miatt, ezért úgy hiszem saccra nagyjából ugyanott lennék, mintha vennék egy elektromos meghajtású órát és hozzá egy impulzusjeladót. Apropó, egy kiegészítő - minden bizonnyal buta :lol: - kérdés, hogy miképpen lehet megállapítani, hogy egy adott áttételű órához milyen jeladó dukál?

• Ami azt illeti, talán nem vagyok teljesen buta az elektronika témakörében mint olyanban, jóllehet inkább informatikai téren tevékenykedem, de azt is töredelmesen megvallom, hogy ami az autós részét illeti... [OFF]...Ladán nevelkedtem :D [/OFF]. Visszatérve az eredeti témához :D , ebben az esetben, nagyon megköszönném, ha valaki netán tudna mutatni egy ehhez szükséges kapcsolási rajzot és/vagy képet/infót a megfelelő G-s alkatrészről, mert szeretném a lehető legszakszerűbben bekötni, gányolás nélkül :D .

• A CDR 500 sem tűnik kutyaütőnek, de előzetes ismereteim alapján egyetlen másik fejegység sem bír olyan menürendszerrel, amivel a VDO - ami nekem eléggé tetszik ahhoz, hogy ragaszkodjak hozzá :D -, így akkor ezek szerint sajnos nem marad más hátra, mint amire korábban magam is jutottam:
    ebay,vatera, google :P

Továbbra is szívesen vennék minden észrevételt, tippet, illetve feszült figyelemmel várom, hogy kiokosítsatok a még megmaradt kérdésekkel kapcsolatosan, amit ezúton is köszönök :D .

Üdv,

Gregg

Megosztás:

Sziasztok!

Nem tudom, lehet hogy nem nagy gond de a gyújtáskapcsoló mintha szorulna egy kicsit a Corsánkban. Néha egy hétig teljesen OK, néha meg minden indítást többször kell próbálni (4-5ször akár), mert nem tudom eltekerni a kulcsot, és nem akarom nagy erővel feszíteni. Ilyenkor vissza, újra. Eddig mindig elindultam csak idegesítő.

Volt valakinek ilyen tapasztalata? ('99es 1.0)

Megosztás:

Sziasztok!

Nem tudom, lehet hogy nem nagy gond de a gyújtáskapcsoló mintha szorulna egy kicsit a Corsánkban. Néha egy hétig teljesen OK, néha meg minden indítást többször kell próbálni (4-5ször akár), mert nem tudom eltekerni a kulcsot, és nem akarom nagy erővel feszíteni. Ilyenkor vissza, újra. Eddig mindig elindultam csak idegesítő.

Nekem sikerült egyszer továbbtekernem el is tört :lol: (jelenleg is így használom) valszeg egy rugó kopott meg benne, még nem mertem szétszedni nem is tom hogy lehet e egyáltalán.

Megosztás:

Sziasztok!

303885_241018149269351_100000835033394_610095_7612846_n.jpg

Stefan-tól szedtem. Erre a problémára is igaz. :lol:

Megosztás:

Nekem sikerült egyszer továbbtekernem el is tört :lol: (jelenleg is így használom) valszeg egy rugó kopott meg benne, még nem mertem szétszedni nem is tom hogy lehet e egyáltalán.

Amikor bedugod a kulcsot az lamellákat húz vissza apró rugók ellenében így tudod elfordítani. Ahogy kopik a kulcs a lamellák már nem húzódnak vissza teljesen ezért akad, vagy már el sem fordul. Először még segítt a kenés, végül már az sem. Én hozzáreszeltem a lamellákat a kulcshoz, azóta jó.

328466-20110904-WavutM.jpg

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.