Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Corsa B - Általános -

kiwi1hu

Recommended Posts

Az egész nyomorult műszarfalat le kell bontani, de kénytelen leszek...

ha alulról közelíted meg a dolgot akkor hozzá férsz úgy hogy nem kell kibontani a műszerfalat...pár csavar és a vezető oldal irányába ki lehet tolni a tálcákat amik a levegőt terelik a radiátor alatt...finom meló :excl:

Megosztás:

Villogtattam hibat, az eredmeny a 13, utana nezve a tablazatban azt irja: lambda szonda nincs feszultsegjel. Na ez most mit jelent? Ki kell cserelni a lambda-szondat, vagy csak nem erintkezik rendesen, mert nem allandoan eg a motorkontroll? Mondjuk az is igaz, hogy a motor egyszer be kell melegedjen ahhoz, hogy a lambda szonda beleszoljon a vezerlesbe, de bemelegedes utan se eg allandoan. Ez menyire szamit nagy hibanak, mindenkepp surgosen kell szervizelni vagy lehet meg menni vele?

Masik kerdesem az lenne, hogy a hibakodokat meddig tarolja a memoria, gondolok most arra, hogy miutan kicserelem a szondat, utana is fogja jelezni a hibat mivel benne van a memoriaban?

Ellenőrizni kellene a lambda kábelét.

Ha az ok az ECU-ig, akkor magát a lambdát kellene kimérni.

Járni lehet vele így is, ilyenkor az ECU vesz egy állandó értéket és lecarja a lambdajelet.

Van otthon multimétered?

Megosztás:

Gyári riasztóm aktiválás után amikor önellenőrzést végez 10 másodpercig villog, de elvileg folyamatosan világítani kéne ezalatt a 10 másodperc alatt, majd csak utána villogni. Ajtókat ellenőriztem, be vannak zárva. Milyen hibát mutat akkor a riasztó? Elvileg működik, mert ha el akarom indítani beriaszt, de akkor meg mi ez a hiba jelzés?

Megosztás:

Ellenőrizni kellene a lambda kábelét.

Ha az ok az ECU-ig, akkor magát a lambdát kellene kimérni.

Járni lehet vele így is, ilyenkor az ECU vesz egy állandó értéket és lecarja a lambdajelet.

Van otthon multimétered?

Igen, van multimeterem! Viszont a lambda szondat hol kapom meg, mert olyasmit olvastam h a katalizator elött van, legalabbis az ujabb autoknal? Ha jok a vezetekek, akkor a szondat h tudom ellenorizni, h ne vegyek ujat amig nem tudom biztosra h rossz? Köszi a segitseget!

Megosztás:

sziasztok!

Egy olyan dologban kérném a segítségeteket, hogy piros színű ledet szeretnék tenni a ködlámpa és világítás ill világítás-magasság állító kapcsolóba. Az lenne a kérdésem, hogy van e olyan foglalatú led esetleg ami kompatibilis ezekbe vagy mindenképpen forrasztgatásokra lesz szükségem ha bele szeretném varázsolni őket? Egyáltalán lehetséges végrehajtani ezt a műveletet? :excl:

thx

Megosztás:

Igen, van multimeterem! Viszont a lambda szondat hol kapom meg, mert olyasmit olvastam h a katalizator elött van, legalabbis az ujabb autoknal? Ha jok a vezetekek, akkor a szondat h tudom ellenorizni, h ne vegyek ujat amig nem tudom biztosra h rossz? Köszi a segitseget!

a kipuf csonkba keresd.

Megosztás:

Nekem a fűtőradiátor folyt. Toltam bele tömítőt, és jó lett, nem folyik.

Azóta hideg van szinte a kocsiban, alig fűt. :(

Lustaság fél egészség. -> Ha valaki csak félig egészséges az beteg. -> Én is az vagyok, mert megfáztam a hideg kocsi miatt. :excl:

Az egész nyomorult műszarfalat le kell bontani, de kénytelen leszek...

Miért nem szerelsz a radiátorra is póverboxot? Meg kell növelni a teljesítményét!

Megosztás:

már rég be vagyok hülyitve, de most inkább V6on gondolkodom :( majd az idő és a költségvetés eldönti

Raksz egy V6-ot az orrába,arra már dukál a kipufogó mindkét oldalra! Praktikus is,mert ha elromlik csak megfogod a két kipufogót hátul,a nagy blokktól könnyen megemeled a hátulját és már tolhatod is,mint egy talicskát. :excl:

Megosztás:

sziasztok!

Egy olyan dologban kérném a segítségeteket, hogy piros színű ledet szeretnék tenni a ködlámpa és világítás ill világítás-magasság állító kapcsolóba. Az lenne a kérdésem, hogy van e olyan foglalatú led esetleg ami kompatibilis ezekbe vagy mindenképpen forrasztgatásokra lesz szükségem ha bele szeretném varázsolni őket? Egyáltalán lehetséges végrehajtani ezt a műveletet? :excl:

thx

Szia! A világításkapcsolóban forrasztva van az izzó. Pont ma szedtem szét a középkonzolt, és a világításkapcsolót. A ledek elé forrassz előtét ellenállást.

6753171881_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3874597322_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megosztás:

Szia! A világításkapcsolóban forrasztva van az izzó. Pont ma szedtem szét a középkonzolt, és a világításkapcsolót. A ledek elé forrassz előtét ellenállást.

6753171881_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

3874597322_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

és azokra a T5-ös foglalatú ledekre lesz szükségem mint amelyek a műszerfalba vagy a középkonzolba is mennek elvileg?

thx

Megosztás:

és azokra a T5-ös foglalatú ledekre lesz szükségem mint amelyek a műszerfalba vagy a középkonzolba is mennek elvileg?

thx

kép

kép2

A vaterán rendeltem a T5-ös foglalatú ledeket, és ahova nem kell foglalat ott simán kihúztam a foglalatból a ledet, és beforrasztottam.

Ha fordítva rakod, vagy forrasztod be akkor a lednek és egy 10A-as biztidnek is vége lesz!!

Megosztás:

kép

kép2

A vaterán rendeltem a T5-ös foglalatú ledeket, és ahova nem kell foglalat ott simán kihúztam a foglalatból a ledet, és beforrasztottam.

Ha fordítva rakod, vagy forrasztod be akkor a lednek és egy 10A-as biztidnek is vége lesz!!

Ezt még egyszersem tapasztaltam, pedig jópárszor tettem be ledet fordított polaritással. :excl:

Megosztás:

Hy all!

Most megint előkerült a középkonzol téma és ilyenkor megint előjön bennem hogy nekem is meg kellene csinálnom mert az elakadásjelző 3szög gombon kívül nem világít egyik sem. De ettől a fránya időtől megint elment a kedvem tőle , pedig már visszább egy kedves fórumozó lépésről lépésre le is írta, hogy kell.

Majd egyszer nagyhírtelen :excl:

Megosztás:

[...]

Ezzel én sem értek egyet, nem lesz a fordított bekötéstől semmi baja.

Arról viszont senkii nem ír, mekkora ellenállat kell sorba (vagy csak az én figyelmemet kerülte el), mi anno egy sima egyszerű 1kiloohmosat forrasztottunk 12 V-hoz. Ennek hiányában fog eltűnni a biztosíték szála (jobb esetben), vagy eldurranni a világítódióda (rosszabb esetben).

A túlfeszre robbanó LED szép nagyot szól ám :excl:

Valaki egyéb tapasztalat az ellenállás értékével kapcsolatban??

Technodome, 15-20 fok alatt ne szedd szét, mert pattintós, műanyagos, törik, mint a vesztés. Vagy fűtsd az utasteret/középkonzolt munka közben.

Megosztás:

Arról viszont senkii nem ír, mekkora ellenállat kell sorba (vagy csak az én figyelmemet kerülte el), mi anno egy sima egyszerű 1kiloohmosat forrasztottunk 12 V-hoz. Ennek hiányában fog eltűnni a biztosíték szála (jobb esetben), vagy eldurranni a világítódióda (rosszabb esetben).

A túlfeszre robbanó LED szép nagyot szól ám :excl:

Technodome, 15-20 fok alatt ne szedd szét, mert pattintós, műanyagos, törik, mint a vesztés. Vagy fűtsd az utasteret/középkonzolt munka közben.

Az ellenallas erteket a kovetkezo keplettel ki lehet szamolni:

R = ( akkufeszultseg - LED nyitofeszultsege ) / LED altal felvett aram.

Egy rovid peldaval szemleltetve:

-> akku feszultseg = 14.4 V (inkabb tervezzuk egy kicsit robosztusabbra, mintsem, hogy kovetkezo heten megint kelljen cserelni a LED-et)

-> LED nyitofeszultsege (ez LED fuggo): piros = 1.8...2.2V; zold = 2...2.5V; feher, kek = 3...4V

-> LED aramfelvetele = altalaban 10mA fole semmikepp ne menjunk

Peldankban kek LED-et hasznalok:

R = ( 14.4 - 3.5 ) / 0.01 = 10.9 / 0.01 = 1090 Ohm ami a gyakorlatban 1KOhm-os ellenallas erteknek felel meg. Persze az elovigyazatossag kedveert tehetunk egy kicsit nagyobbat is, attol a LED pont olyan erosen fog vilagitani. Pl +200Ohm-t raszamolunk.

Roviden ennyi, remelem sikerult erthetoen elmagyaraznom.

Udv

Bernat

Megosztás:

A túlfeszre robbanó LED szép nagyot szól ám :lol:

Én 750ohmosakat használok a boltban ahonnan a ledetket rendeltem ezt ajánlották hozzá, eddíg még jól érzi magát mindegyik. Egy-kettőt sikerült tönkretennem mert próbálgatáskor rossz helyre adtam az akku feszét, konkrétan kihagytam a játékból az ellenállást. Most hirtelen a nyakamba szakadt 30 db led, mert vettem egy gagyitron 220-as ledes égőt, ami tönkrement, de a ledeket fel tudom használni a kocsiba, nem is volt rossz bolt 1000Forintért 30 led. :( Hirtelen ötlettől vezérelve raktam 8 darabot a belső világításba ellenállás nélkük 4-4-et sorbakötve. Nem bírtam kivárni amíg nyákot szerzek, ezért rétegelt lemezre szerkesztettem fel őket, de ez úgysem látszik:

129981-20101128-8sTMTg.jpg

129982-20101128-GDqCnj.jpg

129983-20101128-VWttzX.jpg

Megcsináltam a csomitartó világítást is, de oda csak 4 daraba fért, meg majd meg akarom a kapaszkodós lámpicsokat is. Ha égve marad amire már volt példa mégsem szívja le annyira az akkut, mint az izzók szerintem. Érdekes, hogy a led érzékenyebb a feszültség esésre, amikor álló motornál ment a vészvillogó rendesen villogot a belső világítás is fordított ütemben. :excl:

Megosztás:

Érdekes, hogy a led érzékenyebb a feszültség esésre, amikor álló motornál ment a vészvillogó rendesen villogot a belső világítás is fordított ütemben. :(

Szuper világítást kreáltál (bár mondjuk a rétegelt lemez, hmm... :lol: ), a villogás elkerülésére tegyél pufferkondit a LED-ekre. Akkor lesz csak igazán profi, hiszen nem azonnal alszik majd el, hanem trendi módra elhalványul. Uganez bekapcsoláskor is megtörténik (ha zavar rakni kell rá átkötésnek diódát, vagy egyéb hunctságokat. :excl:

Megosztás:

kép

kép2

köszönöm szépen a segítségeket, nagyon hasznosak voltak számomra.

még annyit megkérdeznék azért szétszerelés előtt, hogy a világításkapcsoló és a ködlámpakapcsolókban az izzók benne vannak?úgy értve, hogy ha kiszedem őket a helyükről akkor magukban a kiszedett kapcsolóegységekben találhatóak az izzók ugye?és még annyi hogy esetleg vki tudná, hogy hány db izzó van bennük azaz hány darab ledre lesz szükségem?(2ködlámpa,1világításkapcsoló,1világításmagasság állító kapcsoló)

thx

Megosztás:

Szuper világítást kreáltál (bár mondjuk a rétegelt lemez, hmm... :( ), a villogás elkerülésére tegyél pufferkondit a LED-ekre. Akkor lesz csak igazán profi, hiszen nem azonnal alszik majd el, hanem trendi módra elhalványul. Uganez bekapcsoláskor is megtörténik (ha zavar rakni kell rá átkötésnek diódát, vagy egyéb hunctságokat. :excl:

Annyira nem zavaró, szerencsére ritkán megy az elakadásjelző, csak most sötét helyen álltam, aztán benyomtam nehogy megtoljanak. Ja igazából nyákkal lenne az igazi, csak megszünt az a bolt ahol szoktam venni, és nem bírtam kivárni amíg rendelek, és meghozzák.

Megosztás:

Én 750ohmosakat használok a boltban ahonnan a ledetket rendeltem ezt ajánlották hozzá, eddíg még jól érzi magát mindegyik. Egy-kettőt sikerült tönkretennem mert próbálgatáskor rossz helyre adtam az akku feszét, konkrétan kihagytam a játékból az ellenállást. Most hirtelen a nyakamba szakadt 30 db led, mert vettem egy gagyitron 220-as ledes égőt, ami tönkrement, de a ledeket fel tudom használni a kocsiba, nem is volt rossz bolt 1000Forintért 30 led. :lol: Hirtelen ötlettől vezérelve raktam 8 darabot a belső világításba ellenállás nélkük 4-4-et sorbakötve. Nem bírtam kivárni amíg nyákot szerzek, ezért rétegelt lemezre szerkesztettem fel őket, de ez úgysem látszik:

Megcsináltam a csomitartó világítást is, de oda csak 4 daraba fért, meg majd meg akarom a kapaszkodós lámpicsokat is. Ha égve marad amire már volt példa mégsem szívja le annyira az akkut, mint az izzók szerintem. Érdekes, hogy a led érzékenyebb a feszültség esésre, amikor álló motornál ment a vészvillogó rendesen villogot a belső világítás is fordított ütemben. :(

Ez nagyon jól néz ki! Ilyen nekem is kell :lol: Nagyon komoly kis ötletekkel lehet itt szembesülni :excl: Mondjuk a rétegelt lemez helyett kitalálsz vmi mást és már mehet is a tömeggyártás :lol:

Én venném az első szettet :lol:

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.