Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Tom

Recommended Posts

Létezhet olyan,hogy a hátsó fékdobban felhalmozódott kosz vizes körülmények között összeáll és az első 3-4 fékezéskor suroló hangokat kelt a dobban hátul?

Vizes ( ködös, párás) körölmények között a VAS rozsdásodik meg, és az ad súrlódó hangot az első fékezésekkor. Kivételes alkalom volt a mai nekem, amikor már két napja nem mozdult ki a kocsi a garázsból, és súrlódott is a fékdob kb az első 3-4 fékezésnél. Ha minden nap megyek a kocsival, akkor ez sose fordul elő, még sós, latyakos időben sem. Viszont amikor nyáron motorozni voltam egy hétig, utána a kocsiba beülve súrlódott minden rendesen.

Megosztás:

• 2 weeks later...

Régóta gondolkodom, hogy kicseréljem a gyári féktárcsákat 236-os hűtöttre, a 13-as gumil miatt nem tudom nagyobbra. Van gyakorlati haszna a dolognak egy átlagos autós számára? Miben változik meg a tulajdonsága a féknek? Műszaki előtt lehet cserélni lesz érdemes, csak még nem tudom milyenre, maradjak-e az eredeti változatnál? Köszi

Megosztás:

Régóta gondolkodom, hogy kicseréljem a gyári féktárcsákat 236-os hűtöttre, a 13-as gumil miatt nem tudom nagyobbra. Van gyakorlati haszna a dolognak egy átlagos autós számára? Miben változik meg a tulajdonsága a féknek? Műszaki előtt lehet cserélni lesz érdemes, csak még nem tudom milyenre, maradjak-e az eredeti változatnál? Köszi

Gyengének érzed a mostanit?

Megosztás:

Szerintem te 256 hűtöttre gondolsz,mert neked az 1.6-on alapból 236 hűtött van gyárilag.

Szerintem egy jó minőségű 236-os elég egy átlag autósnak.Nekem nincs vele bajom a Dezsőnél,pedig elég szépeket fékeztem már vele,ahol inkább már az ABS hiánya volt a döntő,nem a fék teljesítménye szerintem.

Megosztás:

Szerintem te 256 hűtöttre gondolsz,mert neked az 1.6-on alapból 236 hűtött van gyárilag.

Szerintem egy jó minőségű 236-os elég egy átlag autósnak.Nekem nincs vele bajom a Dezsőnél,pedig elég szépeket fékeztem már vele,ahol inkább már az ABS hiánya volt a döntő,nem a fék teljesítménye szerintem.

Nekem sima 236-os van rajta, nem panaszkodom a fékre, férfiasan nyomni kell a pedált és akkor fog mint állat, annyi bajom van vele, hogy a jobb könnyebben blokkol, de sztem az a sz@r lengéscsillapító miatt van. Cserés lesz az is utána kiderül.

Megosztás:

Nekem sima 236-os van rajta, nem panaszkodom a fékre, férfiasan nyomni kell a pedált és akkor fog mint állat, annyi bajom van vele, hogy a jobb könnyebben blokkol, de sztem az a sz@r lengéscsillapító miatt van. Cserés lesz az is utána kiderül.

Lehet, hogy valamelyik munkahenger nem működik a bal oldalon. Szokott néha olyat csinálni, hogy berohad kicsit.

De lehet, hogy a betét szar már. Érdemes ránézni.

Ha tudsz szerezni nagyobb féket, akkor nem baj, ha felkerül, de a pedálnyomáson még egy nagyobb vákuumos rásegítővel is tudsz javítani.

Megosztás:

Ha cseréled hűtött 236-ra,akkor még maradhat a 13-as kerék,de ha már veszel,akkor vegyél jófélét: Textar,TRW,Brembo.

Viszont cserélni kell a féknyeregeket is ehhez a mókához.

Megosztás:

Ha cseréled hűtött 236-ra,akkor még maradhat a 13-as kerék,de ha már veszel,akkor vegyél jófélét: Textar,TRW,Brembo.

Viszont cserélni kell a féknyeregeket is ehhez a mókához.

Tudom, hogy nagyobb lélegzetű munka. Majd kiderül mennyi pénz marad a lengéscsillapítók után, meg még a tankbeöntő körüli karosszériás munkát is meg kell csináltatni.

Megosztás:

Tudom, hogy nagyobb lélegzetű munka. Majd kiderül mennyi pénz marad a lengéscsillapítók után, meg még a tankbeöntő körüli karosszériás munkát is meg kell csináltatni.

Nem olyan nagy meló,mint azt sokan hiszik.

10-es és 7-es imbuszod legyen,de a 10-es jóféle legyen,mert kell majd rá egy méteres csőszár! :rolleyes:

Kell még fékolaj,esetleg fékcső,ha már nagyon gatya állapotban vannak és kb ennyi.

Kerék le,nyereg csavarjának gumi védőkupkaját leveszed,7-es imbusz be és máris jön szét.Egyszerű,mint a faék! :)

Aztán ha lent vannak a betétek és már csak a nyereg van fent,a két nagy csavart kell meglazítani,ami az egészet tartja a gólyalábon.

10-es imbusz rá,kormányt tekerd ki,aztán csövet rá és meglazítani.Nehezen fog jönni,mert gyárilag bekenik kék csavarrögzítővel.

Innen már visszafelé hasonló a történet,a féket meg le kell légtetelíteni a végén.

Mondjuk ahhoz jó ha van segítséged! :)

Megosztás:

Nem olyan nagy meló,mint azt sokan hiszik.

10-es és 7-es imbuszod legyen,de a 10-es jóféle legyen,mert kell majd rá egy méteres csőszár! :rolleyes:

Kell még fékolaj,esetleg fékcső,ha már nagyon gatya állapotban vannak és kb ennyi.

Kerék le,nyereg csavarjának gumi védőkupkaját leveszed,7-es imbusz be és máris jön szét.Egyszerű,mint a faék! :)

Aztán ha lent vannak a betétek és már csak a nyereg van fent,a két nagy csavart kell meglazítani,ami az egészet tartja a gólyalábon.

10-es imbusz rá,kormányt tekerd ki,aztán csövet rá és meglazítani.Nehezen fog jönni,mert gyárilag bekenik kék csavarrögzítővel.

Innen már visszafelé hasonló a történet,a féket meg le kell légtetelíteni a végén.

Mondjuk ahhoz jó ha van segítséged! :)

Ugye jól tudom, hogy első alkalommal 180-ról betonfal előtt kell padlózni? Úgy kopik be rendesen. :D :)

Megosztás:

Néhányan itt úgy látszik átalakításmániában szenvednek. :rolleyes:

Szerintem ha alapvetően nincs vele gondod, akkor hagyd a fenébe a cserét. Tedd rendbe a mostanit, azzal is sokat javíthatsz. És a hátuljáról sem kell megfeledkezni, ahogyan a fékfolyadékról sem. :)

Megosztás:

Néhányan itt úgy látszik átalakításmániában szenvednek. :)

Szerintem ha alapvetően nincs vele gondod, akkor hagyd a fenébe a cserét. Tedd rendbe a mostanit, azzal is sokat javíthatsz. És a hátuljáról sem kell megfeledkezni, ahogyan a fékfolyadékról sem. :)

Azért én tömör tárcsával nem mennék fel pl hegyekbe,másrészt ha amúgy is cserélni kell és javítani,mér ne venne hűtöttet?

A nyereg nem nagy drágaság hozzá és kicserélni sem olyan nagy kunszt.

Mondjuk én még mindig nem értem,hogy C16NZ astrán volt gyárilag tömör féktárcsa? :rolleyes:

Én úgy emléxem,hogy a korai C14NZ-k voltak csak ilyen fékkel szerelve.

Megosztás:

Azért én tömör tárcsával nem mennék fel pl hegyekbe,másrészt ha amúgy is cserélni kell és javítani,mér ne venne hűtöttet?

Mondjuk én még mindig nem értem,hogy C16NZ astrán volt gyárilag tömör féktárcsa? :rolleyes:

szerintem nagyobb motoroknál vagy esetleg felszereltség függvényében? :)

Megosztás:

Ugyan miért nem? Nem kell neki tekerni és simán bírja.

Egyébként nem mondta, hogy hegyekbe akar menni. De ha tényleg le fel járkál a mátrában, akkor vegyen.

Amúgy meg azért ne, mert költség, mert idő, mert felesleges, mert minek? Nem tudom az árakat, de biztos hogy drágább a hűtött mint a tömör, még ha nem is sokkal.

Az a sima 236 nem véletlen lett odarakva, nagyon sok autót megállít. Legyen karbantartva és nem lesz vele semmi gond.

Megosztás:

én egyszer budán jöttem lesz egy fa**a úton

hiába akartam motorfékkel, muszáj voltam erőteljesen rásegíteni

amikor lenn megálltam a lámpánál, felszállt némi füst a féktől

szóval azért nem mindegy ...

ha meg tényleg jár hegyvidéken, akkor jobb a hűtött

van kb. 500-1000 forint egy pár tárcsa között simából meg hűtöttből, nem nagy szám

Megosztás:

van kb. 500-1000 forint egy pár tárcsa között simából meg hűtöttből, nem nagy szám

Erősen kétlem, hogy annak egyedüli oka a budai út volt.

Én felesleges dolgokra 500-1000 forintot sem szívesen költök. (persze ezek a szinte nem kerül semmibe dolgok mindig sokba kerülnek a végén, tudom mert "párszor" már én is csináltam)

Egyébként könyörgöm, ő mondta, nincs vele semmi baja igazán. Egy halom autó ment itt már sima 236-al több100ezer kilométert gond nélkül.

De nem akarok én senkivel sem vitázni, elmondtam a véleményem, ennyi.

Megosztás:

Amúgy meg azért ne, mert költség, mert idő, mert felesleges, mert minek? Nem tudom az árakat, de biztos hogy drágább a hűtött mint a tömör, még ha nem is sokkal.

Az a sima 236 nem véletlen lett odarakva, nagyon sok autót megállít. Legyen karbantartva és nem lesz vele semmi gond.

Költség,idő,meg minek?Te akkor miért vettél német autót? :rolleyes:

Te miért szeded szét otthon?Hmm?

Egyébként utánanéztem,az 1.8-2.0 benzinesek és a dízelek voltak csak gyárilag hűtött tárcsával.Én akkor is cserélném hűtöttre és valami jobb márkára.

Kérdezd meg Tgabikát milyen jó a 236 tömör gyári az A corsájában....én mentem azzal,amikor nálunk volt,okádék a fékhatása,de még a gyári GM tácsák is fosok a Brembo-hoz képest 236 hűtött esetében.

Megosztás:

Kérdezd meg Tgabikát milyen jó a 236 tömör gyári az A corsájában....én mentem azzal,amikor nálunk volt,okádék a fékhatása,de még a gyári GM tácsák is fosok a Brembo-hoz képest 236 hűtött esetében.

Tipikus. Ha látunk valamiből egy rosszat, akkor az összes többi is rossz. Ha már kettőt vagy többet látunk, akkor a büdös életben nem is lesz/lehet jó az a valami.

Én lenyomtam ~100ezret a fehérben sima 236-al nem a levegőbe beszélek és nincs szükségem más tapasztalatára sem. 160-al tempó után dombról le tényleg elfogyott ez kétségtelen, máskor nem. Ezen kívül soha nem éreztem kevésnek a 13-as kerék mellé. Pedig nem kíméltem. Már amennyire 60 lóval lehet nemkímélni.

Megosztás:

Én 205 ezret mentem 1,4 es 60 lovassal de csak egyszer fordult elő, hogy kevesellettem a féket rajta. Amikor a német autópályán nyomattam a belsőben padlógázon (már órák óta) és egyszercsak elfogyott a 3. sáv és be kellett sorolnom a másodikba. :rolleyes: Ott meg sűrűn voltak.... No az megizzasztott! :)

Lehet, hogy egy hűtött tárcsa segített volna? Nem hiszem.

Megosztás:

Én 205 ezret mentem 1,4 es 60 lovassal de csak egyszer fordult elő, hogy kevesellettem a féket rajta. Amikor a német autópályán nyomattam a belsőben padlógázon (már órák óta) és egyszercsak elfogyott a 3. sáv és be kellett sorolnom a másodikba. :) Ott meg sűrűn voltak.... No az megizzasztott! :)

Lehet, hogy egy hűtött tárcsa segített volna? Nem hiszem.

Én akkor sz&pattam meg magam amikor vittem a sógorékat a balcsira, ugye nálunk senki se nagy darab, ott viszont a sógi van vagy 120 kiló egyedül,+csomagtartó dugig, aztán csak mentem, és egyszer hirtelen fékezni kellett, megállt persze, de egy pillanatig olyan érzésem volt, hogy baj van a fékkel. :) :rolleyes:

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.