Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Tom

Recommended Posts

Hmmm...hidraulikánál nem úgy van, hogy minél kisebb az átmérője a hengernek amivel nyomod az olajat a fékmunkahengerekbe annál nagyobb erőt tudsz kifejteni? :)

Hát szerintem nem éppen. Ebben az esetben a hengerből kipréselt olaj mennyisége számít. A nagyobb hengerhez nagyobb vákuumdob is tartozik, tehát az erőkifejtéssel nem lehet gond. A nagyobb nyergekben szintén nagyobbak a munkahengerek, tehát több olaj kell beléjük hogy fogjanak.

Vagyis nagyobb fékhez nagyobb főfékhenger kell, de ez annyira nyilvánvaló. :D

Néha nehéz eldönteni, hogy mikor mondod komolyan, mikor hülyéskedsz... :D :D remélem most ez utóbbi van. ;) :lol:

Megosztás:

Hát szerintem nem éppen. Ebben az esetben a hengerből kipréselt olaj mennyisége számít. A nagyobb hengerhez nagyobb vákuumdob is tartozik, tehát az erőkifejtéssel nem lehet gond. A nagyobb nyergekben szintén nagyobbak a munkahengerek, tehát több olaj kell beléjük hogy fogjanak.

Vagyis nagyobb fékhez nagyobb főfékhenger kell, de ez annyira nyilvánvaló. :D

Néha nehéz eldönteni, hogy mikor mondod komolyan, mikor hülyéskedsz... :D :) remélem most ez utóbbi van. ;) :lol:

De ő csak nagyobb átmérőjű főfékhengerről beszélt, szó sem volt vákumdobról, vagy fékmunkahenger cseréről. :D

Megosztás:

alá tudná ezt támasztani vki fizikai számítás szerű tényekkel? mert sztem is zotyának van igaza :)

F1/A1=F2/A2 vagyis ha csak főfékhengert cserél (nagyobb átmérőjű dugattyú) akkor ugyanakkora fékpedálerő mellett kisebb fékerő lesz. Ez tisztán fizikai megközelítés..

Megosztás:

F1/A1=F2/A2 vagyis ha csak főfékhengert cserél (nagyobb átmérőjű dugattyú) akkor ugyanakkora fékpedálerő mellett kisebb fékerő lesz. Ez tisztán fizikai megközelítés..

Viszont minél kisebb a főhenger annál hosszabb úton kell benyomni. (már megint hülyeségeken vitatkozunk... :D :D )

Van egy javaslatom, mindenki cserélje kisebbre aztán meglátjuk hogy működik a megközelítés. :)

Megosztás:

Viszont minél kisebb a főhenger annál hosszabb úton kell benyomni. (már megint hülyeségeken vitatkozunk... :D :D )

Van egy javaslatom, mindenki cserélje kisebbre aztán meglátjuk hogy működik a megközelítés. :)

Igaz, de ez sem volt kérdés, csupán az ha nagyobbra cserél javul-e a fékhatás. Tehát a komplex válasz az, hogy ugyanakkora fékpedál lenyomás erőnél nem, ha jobban tapossa igen, de ekkor viszont jobban fogna az eredeti fék is. :D Szerintem többet érne el nagyobb tárcsával(hűtőtt) elől, esetleg tárcsával hátul, és csak aztán főfékhengert cserélni.

Megosztás:

Igaz, de ez sem volt kérdés, csupán az ha nagyobbra cserél javul-e a fékhatás. Tehát a komplex válasz az, hogy ugyanakkora fékpedál lenyomás erőnél nem, ha jobban tapossa igen, de ekkor viszont jobban fogna az eredeti fék is. :) Szerintem többet érne el nagyobb tárcsával(hűtőtt) elől, esetleg tárcsával hátul, és csak aztán főfékhengert cserélni.

Igaz, hogy erősebben kell nyomni, de blokkoláshoz nem kell padlóig taposni...tehát hamarabb fog fogni... :D

Megosztás:

Igaz, hogy erősebben kell nyomni, de blokkoláshoz nem kell padlóig taposni...tehát hamarabb fog fogni... :)

Az sem jó amikor túl van szervózva a fék, én jobban szeretem az Astra látszólag gyenge, de jobban adagolható fékjét, mint pölö a Wagon kőkemény egyből blokkoló rásegítését.

Megosztás:

Az sem jó amikor túl van szervózva a fék, én jobban szeretem az Astra látszólag gyenge, de jobban adagolható fékjét, mint pölö a Wagon kőkemény egyből blokkoló rásegítését.

Superb-et vezettél mostanában? Az után visszaülni az Astrába nagyon lehangoló... :D Olyan fapados mint az állat, a fék pedig ijesztően gyenge. :)

Megosztás:

Srácok 236osról váltottam 256os fékekre új nyereggel! Ezért szeretném a főfékhenger is 22re cserélni mert a calibrákon is annyi! Ennek van értelme vagy nem mert a gyári 20,64es a B corsába köszönöm!

Helyes! Én is. :D

Már több mint egy hónapja megvan a nagyobb henger, de még nem raktam be. Holnap fel is hívom a szerelőt. :)

Megosztás:

Superb-et vezettél mostanában? Az után visszaülni az Astrába nagyon lehangoló... :D Olyan fapados mint az állat, a fék pedig ijesztően gyenge. :)

Még a Fábiánál is sokkal jobbnak érződik a fékhatás, de ne hasonlítgassuk a 2005-ös technikát az 1993-ashoz... :D

De valóban van különbség, ebben teljes mértékben igazad van! :D

Megosztás:

Hát a 256hoz 22es főfékhengert írnak innentől kezdve nem hinném, hogy rosszabb lenne ha cserélném a 20ast szóval nem tudom :)

Összefoglalva: nagyobb főfékhenger kisebb pedálmozgás hatására ugyanakkora elmozdulás a féknyereg dugattyún viszont nagyobb erő kell a mozgatáshoz, de ha nagyobb a rásegítés akkor nem nő a pedálerő.

Ha a nagyobb van előírva akkor az nem véletlen tuti nagyobb nyomást tud előállítani.

Megosztás:

Ez az igaz, és az eredeti kérdésnél zotyának van igaza, sima fizika. :)

Srácok 236osról váltottam 256os fékekre új nyereggel! Ezért szeretném a főfékhenger is 22re cserélni mert a calibrákon is annyi! Ennek van értelme vagy nem mert a gyári 20,64es a B corsába köszönöm!

Ha bonyolítjuk, akkor a 256-os fékhez már érdemes betenni a 22-es főfékhengert, mert a hozzátartozó rásegítőnél nagyobb a fékrásegítés is. Ott nem csak főfékhenger méret változik, hanem a rásegítő mérete is.

Értelme gyárilag az lehet, hogy a 256-os fékhez 52-es fékmunkahenger tartozik a 236-os 48-asa helyett, így ugyanakkora elmozduláshoz több folyadékszállítás szükséges, amit a nagyobb méretű főfékhengerrel oldottak meg. Ehhez hozzátettek egy erősebb rásegítést, és ezzel együtt mindjárt jobbnak érezni.

Megosztás:

Ez az igaz, és az eredeti kérdésnél zotyának van igaza, sima fizika. :)

Ha bonyolítjuk, akkor a 256-os fékhez már érdemes betenni a 22-es főfékhengert, mert a hozzátartozó rásegítőnél nagyobb a fékrásegítés is. Ott nem csak főfékhenger méret változik, hanem a rásegítő mérete is.

Értelme gyárilag az lehet, hogy a 256-os fékhez 52-es fékmunkahenger tartozik a 236-os 48-asa helyett, így ugyanakkora elmozduláshoz több folyadékszállítás szükséges, amit a nagyobb méretű főfékhengerrel oldottak meg. Ehhez hozzátettek egy erősebb rásegítést, és ezzel együtt mindjárt jobbnak érezni.

Milyen rásegítést? Én kerestem fékrásegítőket ugyan akkora a 236osé mint a 256osé de lehet nem jól keresem csak a főfékhenger mérete más. Igen és a dugattyúk elvileg nagyobbak mint 236osba így lehet értelme a cserének.

Megosztás:

Milyen rásegítést? Én kerestem fékrásegítőket ugyan akkora a 236osé mint a 256osé de lehet nem jól keresem csak a főfékhenger mérete más. Igen és a dugattyúk elvileg nagyobbak mint 236osba így lehet értelme a cserének.

Úgy emlékszem, a 236-os fékhez a Delco főfékhengert és a hozzá tartozó rásegítőt szokták betenni gyárilag. Ennél, a főfékhenger felfogatásához a rásegítőre vízszintesen áll a két csavar. A 256-os fékhez (vagy ABS-eshez), az ATE főfékhengert és rásegítőt használják, ahol az említett felfogató csavarok 45 fokos szögben állnak a vízszinteshez képest. :)

Megosztás:

Úgy emlékszem, a 236-os fékhez a Delco főfékhengert és a hozzá tartozó rásegítőt szokták betenni gyárilag. Ennél, a főfékhenger felfogatásához a rásegítőre vízszintesen áll a két csavar. A 256-os fékhez (vagy ABS-eshez), az ATE főfékhengert és rásegítőt használják, ahol az említett felfogató csavarok 45 fokos szögben állnak a vízszinteshez képest. :D

Akkor majd megkérdezem havert ő jobban vágja :) mint én köszi

Megosztás:

Szevasztok! Bocsi hogy belevau, De a nagyobb dugattyúval adott idő alatt több folyadékot tudsz átpréselni, és ezért jobb a fékerő.

:)

Nézzétek már meg pl. ezt. 3. lapon Pascal törvénynél. :D (az autót mikor könnyebb megmozdítani, ha az F1-nél levő felület kisebb, vagy ha nagyobb ?)

Megosztás:

Helyes! Én is. ;)

Már több mint egy hónapja megvan a nagyobb henger, de még nem raktam be. Holnap fel is hívom a szerelőt. :)

Amit tőlem vettél 22es-en felül szereztél még egy nagyobbat? :D

Akkor már 2őt raksz majd be? :D

Mert ha csak az én tőlem vásárolt van akkor az már nem 1hónap. :D Hanem már lassan fél év. :lol:

Megosztás:

Nézzétek már meg pl. ezt. 3. lapon Pascal törvénynél. :D (az autót mikor könnyebb megmozdítani, ha az F1-nél levő felület kisebb, vagy ha nagyobb ?)

Hát tök mindegy kinek milyen törvénye van. A lényeg, azt hogy egy gyári 236os rendszert cseréltem le 256os tárcsa + betét + nyereg. Így a nyeregbe is megnőttek a dugattyúk is. A gyári rásegítésbe 20,64es a főfékhenger holott egy 256ossal szerelt calibrába már 22es akkor a mérnökök balfäszok, hogy nagyobbat tettek bele és így szarabbul fog? Érdekes lenne :) Szerintem ha nagyobbra cserélem jobban kell fognia mert a féknyereg dugattyú-i is nagyobbak lettek.

Megosztás:

Hát nem tudom , egyszer voltam vészhelyzetben , azonnal blokkoltak az első kerekeke, még a fapados fékes Astrán is, onnantól kezdve a fékerő-dugattyú kérdés lényegtelen volt. :lol:

Nekem meg 25/20as van 308/286hoz és beszarsz :D

Figyelj, most ettem dinnyét, meg ittam rá tejet amúgy is beszarok, nem érdekel a féked. ;) :D

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.