Béla Elküldve Április5, 2020 Megoszt Elküldve Április5, 2020 Ha nincs egr, lehet attól nem kokszos.Vagy valóban kitakarították. Az akkut lekötöttem, mielőtt a fojtót tisztítottam. Volt akinek újra kellett pozicionálni. Addig jó, míg nem kokszos. A totálkáron volt egy cikk, hogy mekkora átverés a HHO vagy a Terra Clean ill. a hasonló szívótorok tisztítas 45eFt ért. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Április5, 2020 Megoszt Elküldve Április5, 2020 27 perce, Béla írta: Ha nincs egr, lehet attól nem kokszos.Vagy valóban kitakarították. Az akkut lekötöttem, mielőtt a fojtót tisztítottam. Volt akinek újra kellett pozicionálni. Addig jó, míg nem kokszos. A totálkáron volt egy cikk, hogy mekkora átverés a HHO vagy a Terra Clean ill. a hasonló szívótorok tisztítas 45eFt ért. A kartergáztól is dzsuvás szokott lenni, de ennél a motornál nem jellemző ez, mint utólag megtudtam. Nincs EGR, nem is tudom pontosan az hová vezeti vissza a kipufgázt, nem a pillangószelep után csatlakozik be? Link to comment Megosztás: More sharing options...
vaszabi79 Elküldve Április7, 2020 Megoszt Elküldve Április7, 2020 Sziasztok! Szerintetek lehet helyettesíteni más fajta de ugyan olyan méretű csavarokkal a gyári EGR szelep rögzítő csavarokat (M6x40)? Gondolok itt pl. imbuszfejű csavarra (könyebb szerelhetőség plusz nem arany áron adják). Válaszokat közi! Üdv! sz Link to comment Megosztás: More sharing options...
kingblue Elküldve Április7, 2020 Megoszt Elküldve Április7, 2020 1 órával ezelőtt, vaszabi79 írta: Sziasztok! Szerintetek lehet helyettesíteni más fajta de ugyan olyan méretű csavarokkal a gyári EGR szelep rögzítő csavarokat (M6x40)? Gondolok itt pl. imbuszfejű csavarra (könyebb szerelhetőség plusz nem arany áron adják). Válaszokat közi! Üdv! sz Hali. Szerintünk lehet.Tök mindegy. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Április7, 2020 Megoszt Elküldve Április7, 2020 3 órája, kingblue írta: Hali. Szerintünk lehet.Tök mindegy. Nem tudom mi volt az elképzelés, amikor elhagyták a hatlapfejet. Az mondjuk hiába hogy ne bütyköld otthon, mert pont úgy tudsz venni bármilyen bit-krova fejet mint a sima hatlap, vagy csillagkulcsot. Vagy lehet hogy amikor az autót gyártották, még ritka volt a kereskedelemben? Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Április7, 2020 Megoszt Elküldve Április7, 2020 2 órája, zotya975 írta: Nem tudom mi volt az elképzelés, amikor elhagyták a hatlapfejet. Az mondjuk hiába hogy ne bütyköld otthon, mert pont úgy tudsz venni bármilyen bit-krova fejet mint a sima hatlap, vagy csillagkulcsot. Vagy lehet hogy amikor az autót gyártották, még ritka volt a kereskedelemben? A Torx csavarok legfőbb előnye hogy nagyobb nyomatékot lehet átvinni a meghúzásukkor a csavarfej roncsolódása nélkül, épp ezért nem értem amikor például a műanyag műszarfalnál ilyeneket használnak... ott mit számít hogy milyen nyomatékkal van meghúzva? Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Április8, 2020 Megoszt Elküldve Április8, 2020 11 órája, tgabika76 írta: A Torx csavarok legfőbb előnye hogy nagyobb nyomatékot lehet átvinni a meghúzásukkor a csavarfej roncsolódása nélkül, épp ezért nem értem amikor például a műanyag műszarfalnál ilyeneket használnak... ott mit számít hogy milyen nyomatékkal van meghúzva? Oké, de a legtöbb fontos csavarnál főtengely, vezérműtengely, hengerfej, ésatöbbi úgyis előírják a cserét minden kiszedéskor, egy lehúzást és kiengedést meg a hatlapfejnek is ki kell bírnia, is ki is bírt régen is. A műszerfalnál, talán az jött be hogy ha nehezen hozzáférhető akkor a torx előnyösebb hiszen nem kell rányomni a szerszámot, nem ugrik ki akkor sem a fejből a szerszám. Mondjuk a hatlapfej sem. Hát a fene se tudja. Építőiparban is jobban favorizálják már a torx csavarokat mint a sima pozidrivot. Hosszútávon tényleg jobb és kényelmesebb ha nem kell nyomni a behajtót, csak tartod amikor már a 400-adik csavart tekered be a fejed fölé. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Béla Elküldve Április8, 2020 Megoszt Elküldve Április8, 2020 Hali! A klíma kompresszorának olyan "elektromotor" szerű hangunak kell lennie??Mondjuk nem hiszem, hogy sokat fogom használni, mert beteg vagyok a klímától, a másik, hogy nagyon fogja a motort. A fogyasztásról nem is beszélve. Meg rövid távon le sem hűti az utasteret, hosszabbra meg talán augusztusban megyek, ha.......Szóval kell e valamit karbantartani a klímán, leszámítva a fertőtlenítést.?? Link to comment Megosztás: More sharing options...
kingblue Elküldve Április8, 2020 Megoszt Elküldve Április8, 2020 (edited) Hali. Hát az újnak nics semmi hangja később már lehet hallani halk búgást.Ahogy korosodik ugy erősödik a hang.Sokat nem tudsz rajta karbantartani.Fertőtlenítésen kívül. Zárt rendszer ha szökik a gáz akkor utána kell tölteni.4-5 évente ajánlatos megméretni aztán ha kell utántöltenek.Ha tömítetlenség van akkor a klímás megoldja.Házilag nincs rajta semmi barkácsolni való.Esetleg a klimahűtő bordáit kitisztitani.Én kis kefével szoktam a bogarakat eltávolítani. Módosítva Április8, 2020 : kingblue Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 Üdv Urak, leírom mekkorát cumizok a verdámmal, nekem is inkább fakockát kéne reszelgetnem... Kb 5000km után pont úgy zakatol a vezérműlánc a z12xe-ben, mint hozzányúlás előtt, de lassan megoldódik a rejtély, mi az oka. Vagy nagyon gagyi vezérműláncot kaptam, vagy a túl nagy olajnyomás miatt szét lett feszítve a lánc, vagy a kopott olajpumpa miatt hervadt el idő előtt. De látom még nagyobb szervizek is oráloztak ebben a témában: https://homar.blog.hu/2013/02/08/az_egyre_hangosabb_opel Link to comment Megosztás: More sharing options...
Béla Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 (edited) Ugye nem azt akarod mondani, hogy vezérlés cserével együtt nem volt lecserélve a vízpumpa? Vezérmű láncból a gyárit tartják legjobbnak. Még az SKF-re is volt panasz. A vezérlés csere egy 200.000 at futott kocsinál kb. így kellene kinéznie. Lánc, feszítő, vezetők 3db lánckerék, ha már le van bontva fotengely szimering, vízpumpa, tömítések, olajteknő le, kipucol, tömítéssel vissza, olajcsere szűrővel, szelepfedél tömítés cserével, hűtőfolyadék cserével. Láncot magában talán akkor, ha ez megvolt és valamely oknál x km után megnyúlt a lánc.Mondjuk nem a legjobb megoldás, de..... Módosítva Április9, 2020 : Béla Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 9 perce, Béla írta: Ugye nem azt akarod mondani, hogy vezérlés cserével együtt nem volt lecserélve a vízpumpa? Vezérmű láncból a gyárit tartják legjobbnak. Még az SKF-re is volt panasz. A vezérlés csere egy 200.000 at futott kocsinál kb. így kellene kinéznie. Lánc, feszítő, vezetők 3db lánckerék, ha már le van bontva fotengely szimering, vízpumpa, tömítések, olajteknő le, kipucol, tömítéssel vissza, olajcsere szűrővel, szelepfedél tömítés cserével, hűtőfolyadék cserével. Láncot magában talán akkor, ha ez megvolt és valamely oknál x km után megnyúlt a lánc.Mondjuk nem a legjobb megoldás, de..... A legtöbben egy 200+ot futott autóra a minimálisat költik, rá plusz ha azt mondja a szervíz-szerelő hogy ez így jó, akkor nem sokan reklamálnak, hogy de még ezt is meg azt is cseréld ki, legyen már 2X-annyi a számla. Láncosnál nem tudom mi az előírás, de még a szíjas 8 szelepesnél is csak minden második szíjcserekor van hivatalosan pumpa csere. Én ha jól emlékszem minden alkalommal lecseréltem, van is itthon egy kupac igazából semmi baja vízpumpám. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Béla Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 Nem azért cserélnek egyúttal vízpumpát, mert rossz. Hanem azért mert kb. akkora meló lecserélni mint a vezérlést.10-15eFt a vízpumpa, de ha le akarod cseréltetni, csak magában azt, akkor sok a munka és a díja is. A szimeringet is ezért írtam, hogy egy ilyen apróság miatt ne kelljen ekkora melót elvégezni újra. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 2 órája, Béla írta: Nem azért cserélnek egyúttal vízpumpát, mert rossz. Hanem azért mert kb. akkora meló lecserélni mint a vezérlést.10-15eFt a vízpumpa, de ha le akarod cseréltetni, csak magában azt, akkor sok a munka és a díja is. A szimeringet is ezért írtam, hogy egy ilyen apróság miatt ne kelljen ekkora melót elvégezni újra. Nyilván ha úgy végzik el a munkát egy műhelyben akkor más a dolog, de ha otthon csinálom, akkor igazából nincs költségvonzata egy soron kívüli pumpacserének. Legalábbis a 8 szelepesnél nem volt, ennél meg még nem tudom, mert nem csináltam. Vezkerék rögzítőt majd vennem kell hozzá. Valami ilyesmit: https://szerszambolt.com/webshop/opel-vezerlesrogzito-keszlet-bgs8721-2/ Bár itt a figura milyen szépen megoldotta nélküle : Link to comment Megosztás: More sharing options...
kingblue Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 1 órával ezelőtt, zotya975 írta: Nyilván ha úgy végzik el a munkát egy műhelyben akkor más a dolog, de ha otthon csinálom, akkor igazából nincs költségvonzata egy soron kívüli pumpacserének. Legalábbis a 8 szelepesnél nem volt, ennél meg még nem tudom, mert nem csináltam. Vezkerék rögzítőt majd vennem kell hozzá. Valami ilyesmit: https://szerszambolt.com/webshop/opel-vezerlesrogzito-keszlet-bgs8721-2/ Bár itt a figura milyen szépen megoldotta nélküle : Láncos motornál nincs összefüggés a láncnyúlás és a vizpumpa között.Vizpumpát az ékszíj hajtja.Nem kell szétszedni a vezérlést vizpumpa cseréhez.Külön egységként leszerelhető. 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Béla Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 Nekem olyasmi miatt mondott, hogy vezérléssel együtt legyen cserélve a vízpumpa is, mert lassan 190.000km lesz benne, illetve valami olyat magyarázott, hogy az olaj és a víz össze tud keveredni, valami tömítetlenség miatt. Link to comment Megosztás: More sharing options...
kingblue Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 (edited) 9 perce, Béla írta: Nekem olyasmi miatt mondott, hogy vezérléssel együtt legyen cserélve a vízpumpa is, mert lassan 190.000km lesz benne, illetve valami olyat magyarázott, hogy az olaj és a víz össze tud keveredni, valami tömítetlenség miatt. A vezérmű fedélben van külön egységként a vizpumpa.Nem kell lebontani a vezérmű fedelet.A viztérből át tud szivárogni a vezérmű fedél hibás tömitése kapcsán a viz az olajtérbe egyenesen az olajteknőbe. Módosítva Április9, 2020 : kingblue Link to comment Megosztás: More sharing options...
Béla Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 (edited) Ezt mondta, csak nem jegyeztem meg, mert lehangolt a 90-100e Ft-ot anyag és munkadíj a komplett vezérlés csere esetén. Szerinte max 100.000 km utan ujra cserélni kell. Módosítva Április9, 2020 : Béla 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 Nem egyszerű így se a vezérlése a láncosnak. Holnap veszek egy komplett vezérlésszettet, lánckerekeket nem cseréltem a legutóbb. Nem tudom ez hiba volt-e, elképzelhető. Ránézésre teljesen újszerűek voltak a lánckerekek, teljesen jól passzolt a láncba, fene tudja, már mi lehet. Pedig szeretem ezt az autót, csak ez a lánc most, meg az olajfogyasztása... Leírnám, mennyi benzint eszik, hogy meg lett csinálva a kipuf, nem hinné el senki. 3000Ft-ból kimegyek vele a világból. Amúgy nektek, akiknek láncos 1-4-es motorral szerelt Astra van, mennyi olajat eszik a motor? Link to comment Megosztás: More sharing options...
kingblue Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 (edited) 21 perce, Mikulás74 írta: Nem egyszerű így se a vezérlése a láncosnak. Holnap veszek egy komplett vezérlésszettet, lánckerekeket nem cseréltem a legutóbb. Nem tudom ez hiba volt-e, elképzelhető. Ránézésre teljesen újszerűek voltak a lánckerekek, teljesen jól passzolt a láncba, fene tudja, már mi lehet. Pedig szeretem ezt az autót, csak ez a lánc most, meg az olajfogyasztása... Leírnám, mennyi benzint eszik, hogy meg lett csinálva a kipuf, nem hinné el senki. 3000Ft-ból kimegyek vele a világból. Amúgy nektek, akiknek láncos 1-4-es motorral szerelt Astra van, mennyi olajat eszik a motor? Szia. Nekem ilyen autóm van 5-ezer km-el ezelőtt cseréltem vezérlést én is.Nekem egyelőre szépen halkan jár ahogy kell.Olajfogyasztása minimális ezen az 5-ezer km után egy csikot jött lejjeb a nivón.Hozzáteszem normális üzemmel.Autópálya is van bőven de 110-120 nem több.Kiméletesen hajtva.Vizszivattyút én sem cseréltem teljesen simán forgott nem láttam értelmét plusz kiadásnak.Fogyasztása is 6 liter alatt van.A lánc szett nekem INA névre hallgat.A régi lánc kb.egy szemet nyúlott.A felső csuszkán ami a két kerék között van fel lehetett emelni egy centire kb.Hidegen még szép hangja volt de ahogy melegedett ugy nyult a lánc és üzemmelegen már teljesen átment dízelbe Módosítva Április9, 2020 : kingblue 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 12 perce, kingblue írta: Szia. Nekem ilyen autóm van 5-ezer km-el ezelőtt cseréltem vezérlést én is.Nekem egyelőre szépen halkan jár ahogy kell.Olajfogyasztása minimális ezen az 5-ezer km után egy csikot jött lejjeb a nivón.Hozzáteszem normális üzemmel.Autópálya is van bőven de 110-120 nem több.Kiméletesen hajtva.Vizszivattyút én sem cseréltem teljesen simán forgott nem láttam értelmét plusz kiadásnak.Fogyasztása is 6 liter alatt van.A lánc szett nekem INA névre hallgat.A régi lánc kb.egy szemet nyúlott.A felső csuszkán ami a két kerék között van fel lehetett emelni egy centire kb.Hidegen még szép hangja volt de ahogy melegedett ugy nyult a lánc és üzemmelegen már teljesen átment dízelbe Heló, 5 ezer km után 1 csík? Az nagyon jó. Nekem bejön az 1 ezer km/1 liter. Most nézegetem pont a láncszetteket, ilyet ír technikai információt, érdekes: "FIGYELEM! Ezek a motorok hidraulikus láncfeszítővel vannak szerelve, ezért nagyon fontos a megfelelő motorolaj alkalmazása. Az ezzel a vezérműlánc szettel szerelt motorokba (X10XE, Z10XE, X12XE, Z12XE, Z10XEP, Z12XEP, Z14XEP) csak és kizárólag 5W-30 vagy 5W-40, GM-LL-A-025 illetve az ezt felváltó Dexos2 szabványt teljesítő olajat szabad önteni. Minden más megoldással a vezérműlánc rövid úton (akár 15-20.000 km) garantáltan újra csörögni fog. Nagyon fontos, az összes kézikönyvben sárgával kiemelten benne van, semmilyen körülmények között, még az esetleges olajfogyasztás mérséklésére sem szabad bele 10W-40-et önteni!!!" 1 Link to comment Megosztás: More sharing options...
kingblue Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 (edited) 47 perce, Mikulás74 írta: Heló, 5 ezer km után 1 csík? Az nagyon jó. Nekem bejön az 1 ezer km/1 liter. Most nézegetem pont a láncszetteket, ilyet ír technikai információt, érdekes: "FIGYELEM! Ezek a motorok hidraulikus láncfeszítővel vannak szerelve, ezért nagyon fontos a megfelelő motorolaj alkalmazása. Az ezzel a vezérműlánc szettel szerelt motorokba (X10XE, Z10XE, X12XE, Z12XE, Z10XEP, Z12XEP, Z14XEP) csak és kizárólag 5W-30 vagy 5W-40, GM-LL-A-025 illetve az ezt felváltó Dexos2 szabványt teljesítő olajat szabad önteni. Minden más megoldással a vezérműlánc rövid úton (akár 15-20.000 km) garantáltan újra csörögni fog. Nagyon fontos, az összes kézikönyvben sárgával kiemelten benne van, semmilyen körülmények között, még az esetleges olajfogyasztás mérséklésére sem szabad bele 10W-40-et önteni!!!" Igen.Láncos motor nagyon kényes az olajra. Én is ilyen GM olajat tettem bele.5w-30-ast Nem véletlenül fejlesztették ki ezt az Opel mérnökei.Persze mindig vannak okosabb emberek meg szerelők akik szerint más is jó bele.Ha megnézed a lánc olajzása is egy helyen történik a felső csuszka közepén van egy kis furat. Onnan kapja az olajat.Nyilván ezen a kis furaton a sürübb olaj nehezebben jut el ill.kisebb nyomással a lánchoz.Azért az 1liter/1000km elég soknak tűnik.Én 12-13-ezernél cserélek de szerintem még igy sem biztos hogy lemegy a minimumra a nivón az olajszint. Módosítva Április9, 2020 : kingblue Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Április9, 2020 Megoszt Elküldve Április9, 2020 Az a gond ezekkel az opelokkal, ha elviszik őket egy mindent szerelő szakihoz, az fix, hogy hazavágja őket. Megkockáztatom, egy 100 tagú mérnökbrigád agyalt azon, hogy csakis egy bizonyos viszkozitású olajjal járatva tudjon üzemelni az autó x 100 ezer km-t. Ha már rutinból öntöd bele a megszokott, mégsem olcsó olajat, akkor kuka. Amit nemrég linkeltem, ott is hasonló volt a történet, Cromaxnál a 10/40-et borították bele, onnantól kezdve 10000km volt még a láncnak. Baj még az, hogy x kilóméterfutás után elkopik az olajszivattyú, és nem fog már olyat nyomni az 5/30-as olajjal. A 10/40-et meg másképp szórja a furat ugye. Aztán új olajszivattyú, az is vagy 60 rongy....de mivel már kopott az egész motor.....nem érdemes. Van egy bizonyos indexes fórum, végigkövettem visszamenőleg a hozzászólásait nem kisnevű szerelőemberkéknek, hát szívtak ők is rendesen ezekkel a motorokkal, pl(ha mond valamit a név, Novoth Tibor): "novothauto 2012.05.15 0 0 107377 Kérdés: Csinálok egy Z12XE G Astrát. Csattogott a lánc. A testvéreméké, nem minimál projekt, de nem is akarom fölöslegesen beleönteni a pénzt. Elég, ha láncot cserélek zajcsökkentőkkel, feszítőkkel, spanolópatronnal, stb, vagy szoktatok ilyenkor lánckereket is cserélni? Bocs a nem idevágó témáért " Link to comment Megosztás: More sharing options...
Béla Elküldve Április10, 2020 Megoszt Elküldve Április10, 2020 (edited) Nem akarom az eszet osztani, inkább értsétek úgy, hogy leirom mi mit tapasztaltunk. GM olajnak nem sok köze van a gyárihoz minőséget illetően. Itt van mellettünk egy olajnagyker, lerakat. Évi több ezer liter olajat forgalmaznak, van visszajelzés. A tesóm amíg Gm olajat használt jobban ette, mint a Total-t. Neki 1,2-es van, nekem z14xep. A kipufogóm tiszta semmi korom, fehér ronggyal megtörölve sem, olajfogyasztás sem tapasztalok. Az övé már nem, de sokat ment, megy oktató. Fontos a dexos2 minősítés, meg a viszkozitás, na meg a rendszeres csere, ami ne 30.000km -ként legyen. Én minden olajcsere előtt használok jó minőségű motoröblítőt. Erről is eltérnek a vélemények. Módosítva Április10, 2020 : Béla Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Április10, 2020 Megoszt Elküldve Április10, 2020 2 órája, Béla írta: Nem akarom az eszet osztani, inkább értsétek úgy, hogy leirom mi mit tapasztaltunk. GM olajnak nem sok köze van a gyárihoz minőséget illetően. Itt van mellettünk egy olajnagyker, lerakat. Évi több ezer liter olajat forgalmaznak, van visszajelzés. A tesóm amíg Gm olajat használt jobban ette, mint a Total-t. Neki 1,2-es van, nekem z14xep. A kipufogóm tiszta semmi korom, fehér ronggyal megtörölve sem, olajfogyasztás sem tapasztalok. Az övé már nem, de sokat ment, megy oktató. Fontos a dexos2 minősítés, meg a viszkozitás, na meg a rendszeres csere, ami ne 30.000km -ként legyen. Én minden olajcsere előtt használok jó minőségű motoröblítőt. Erről is eltérnek a vélemények. Olajkérdésben úgysem lehet igazságot tenni, ém pölö GM párti vagyok. Ami volt F astrám az már a kezdetektől fogva azt kapott ( találkoztam az első tulajjal nem sokkal a vásárlás után) és se a 240 ezres szíjszakadás miatti bontásnál se a 350 ezernél történő átépítéskor nem találtam különösebb olajsarat lerakódást a motorba. Az olajat csak addig ette amig ki nem cseréltem a szelepszár szimeringeket, utána elég volt neki az 1Liter/ 10 ezer ami szerintem nem vészes 300 ezer kilométer felett. Próbáltam más olajat, de igazából nem vettem észre semmi különbséget így nem láttam neki értelmét. Nemsokára lesz olajcserém ez is GM-et fog kapni, csak ugye már nem 10W40-et. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts