Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

kori

Recommended Posts

Az véletlenül nem a BC (fedélzeti számítógép)?

Lehet hogy izzó nincs is bent a váltó visszajelzőjében (vagy már kiégett).

Ha kijelzi, hogy ellenőrzés, akkor valószínűsíthető, hogy van benne BC. Ha van benne, akkor annak kell kiírnia, nincs külön lámpa, minta a TID-nél. De attól nekem is az a véleményem, hogy kaki a váltó.

Megosztás:

Sziasztok! Új tag vagyok itt és a segítségeteket kérem. Egy 1998-as automataváltós Opel Omega B 2.5 DT Caravan-t vettem nem rég. Az autónak több hibája is kiderült miután megvettem. Többek között a váltó elektronikája mondta be az unalmast. Megcsinálták, de még mindig nem vagyok teljesen biztos abban, hogy normálisan müködik. Azt szeretném kérdezni, hogy az normális-e, hogy ha az autóval 140 km/h megyek akkor a fordulatszámom 4000 körüli. Az igazság az, hogy azért is kérdem, mert igazság szerint elég sokat fogyaszt az autó. Bár lehet, hogy az adagolóval van a gond, de akkor az autó ugye nagyon füstölne ha problémája lenne az adagolónak. Így csak hidegen, a beindulásnál van füstje.

Kérlek mondjátok meg mennyivel kellene ilyenkor forognia a motornak és mennyi a normál fogyasztása az autónak.

Köszi

Sitruc

Megosztás:

Sziasztok! Új tag vagyok itt és a segítségeteket kérem. Egy 1998-as automataváltós Opel Omega B 2.5 DT Caravan-t vettem nem rég. Az autónak több hibája is kiderült miután megvettem. Többek között a váltó elektronikája mondta be az unalmast. Megcsinálták, de még mindig nem vagyok teljesen biztos abban, hogy normálisan müködik. Azt szeretném kérdezni, hogy az normális-e, hogy ha az autóval 140 km/h megyek akkor a fordulatszámom 4000 körüli. Az igazság az, hogy azért is kérdem, mert igazság szerint elég sokat fogyaszt az autó. Bár lehet, hogy az adagolóval van a gond, de akkor az autó ugye nagyon füstölne ha problémája lenne az adagolónak. Így csak hidegen, a beindulásnál van füstje.

Kérlek mondjátok meg mennyivel kellene ilyenkor forognia a motornak és mennyi a normál fogyasztása az autónak.

Köszi

Sitruc

Lehet,hogy az utolsó fokozatot,vagy a lock-up szelepet nem kapcsolja.Számold végig,hányat vált addig.

Megosztás:

Köszi

Sitruc

Gyári méretű kerék (195/65/R15, kerülete 1993mm, 502 fordulat/km) 140km/h-nál 2,3km-t tesz meg percenként, a kerék fordulata 1154 RPM.

AR25-nek az áttétele 4. fokozatban 0.72:1, a dízel diffi (ha nem sperr), akkor 3.455:1 áttételű.

Ebből kiszámolható a végáttétel, ami 2,48:1.

Tehát a kerék 4000-es főtengelyfordulatnál 1612-at forog percenként. 1 fordulat 1,993m. Ebből kiszámolva 3,2km/perc, vagyis ~193km/h.

Tehát ha csak 140-el mész 4000es fordulatnál, akkor ott valami nem klappol :lol:

A megoldás visszafele: 140-nél, gyári áttétellel, gyári kerékkel a motornak olyan 2900-at kellene forognia.

Persze ez csak elméleti számítás, szinte hasraütés-szerű (najó, opel-infos.de) adatokkal.

Megosztás:

Végig váltja a 4-et és utána 80-nál visszaugrik a fordulat szám 2000-et. Tehát szerintem azzal nincs baj! :lol:

Ha kiszámolod, 3.-ban 1:1 a váltó áttétele, diffi marad 3,45:1 (ezért a végáttétel 3,45)...

Igen, akkor pont 140 jön ki, 4000-es fordulat mellett!

(4000RPM/3,45*1,993m/1000*60=~139km/h)

Megosztás:

Ha kiszámolod, 3.-ban 1:1 a váltó áttétele, diffi marad 3,45:1 (ezért a végáttétel 3,45)...

Igen, akkor pont 140 jön ki, 4000-es fordulat mellett!

(4000RPM/3,45*1,993m/1000*60=~139km/h)

Akkor most ez a normális???? Akkor máshol keresem a fogyasztás problémára a gondot??? Akkor nem is tudok csak 160-170-nel menni vele, mert akkor már a pirosban van a fordulatszámláló és akkor le fogja enni a gatyámat is???

Megosztás:

Akkor most ez a normális???? Akkor máshol keresem a fogyasztás problémára a gondot??? Akkor nem is tudok csak 160-170-nel menni vele, mert akkor már a pirosban van a fordulatszámláló és akkor le fogja enni a gatyámat is???

Azt nem tudom normális -e,nem mentem még dízellel,de sokallom.Egy ekkora motornak elméletileg felesleges lenne ekkora fordulaton járni utazósebességnél.Valaki csak jön majd akinek ilyen van és megmondja mennyit forog.

Megosztás:

Azt nem tudom normális -e,nem mentem még dízellel,de sokallom.Egy ekkora motornak elméletileg felesleges lenne ekkora fordulaton járni utazósebességnél.Valaki csak jön majd akinek ilyen van és megmondja mennyit forog.

Én is sokallom. Ezért kérdem! Már mondtak olyat is, hogy lehet, hogy a fordulatszámláló rossz. Mérföldes amúgy, de benne vannak a kilométerek is.

Akinek diesel van kérem segítsen!!!

Megosztás:

Lehet difit cseréltek rajta és valami V6 difit raktak rá. A 3.9-es áttételűt sztem, azzal kb stimmelne ez a sebó (150km/h körül 4000-nél).

Amúgy se kell száguldozni...

Megosztás:

Lehet difit cseréltek rajta és valami V6 difit raktak rá. A 3.9-es áttételűt sztem, azzal kb stimmelne ez a sebó (150km/h körül 4000-nél).

Amúgy se kell száguldozni...

A masik diffi verzio is 3.7 nem? Ekkora kulonbseg nem lehet inkabb lockup lehet az.

(3.0 V6 pont 3000 korul forog 140 nel)

Megosztás:

A masik diffi verzio is 3.7 nem? Ekkora kulonbseg nem lehet inkabb lockup lehet az.

(3.0 V6 pont 3000 korul forog 140 nel)

Évjárat függő de 98-tól automata 3.9, manuális 3.7.

98-évjárat előtt csak 3.7 volt valóban. Nekem most 3.9 van kézi váltóval, de nem érzek sok különbséget, talán jobban pörög egy picit, a sper ami rámegy az viszont 3.7 lesz már újra.

Megosztás:

Évjárat függő de 98-tól automata 3.9, manuális 3.7.

98-évjárat előtt csak 3.7 volt valóban. Nekem most 3.9 van kézi váltóval, de nem érzek sok különbséget, talán jobban pörög egy picit, a sper ami rámegy az viszont 3.7 lesz már újra.

Köszönöm mindenkinek a gyors válaszokat. De akkor most ezt hogyan tudom kideríteni???? Most mi a teendő?

Megosztás:

Köszönöm mindenkinek a gyors válaszokat. De akkor most ezt hogyan tudom kideríteni???? Most mi a teendő?

Elindulsz allo helyzetbol kozepes gazzal gyorsitva es szamolod hanyszor valt. Kell lennie egy "5. nek" 80 korul amikor osszezar a lockup(benzinesnel 80)

Gyanitjuk hogy nalad ez elmarad.

Megosztás:

Elindulsz allo helyzetbol kozepes gazzal gyorsitva es szamolod hanyszor valt. Kell lennie egy "5. nek" 80 korul amikor osszezar a lockup(benzinesnel 80)

Gyanitjuk hogy nalad ez elmarad.

Az meg van! 5.-et váltja 80 körül. Utána meg 140km/h és 4000-et pörög.

Megosztás:

Az meg van! 5.-et váltja 80 körül. Utána meg 140km/h és 4000-et pörög.

Nézd meg a váltó típusát AR25 és van rajta egy alpha code is, de amúgy én megnézném a difit.

A difin van egy táblácska (elméletileg...mert Nekem van 3db de egyiken sincs már rajta :lol:)

A difit "ellenőrizni" sztem nem igazán tudod, elvileg megnyitod a hátát (kiömlik egy valag olaj) és megszámolod a fogakat, ha 38 akkor lehet akár jó is (Neked 38:11 kell, de van 38:9 is benzineshez), ha kevesebb vagy több akkor biztos nem jó, vagy talán látszik a nagy keréken a gyári jelölés, hogy milyen áttételű.

Itt a link ahol nézelődhetsz, az egyik alsó képen látod a nagy fogaskeréken hogy hol jelzik az áttételt (10:37 -> 3.7-es difi):

http://www.opel-infos.de/getriebe/ha_diff.html

Megosztás:

Minek 160-170-nel menni? Ha meg pirosban a fordulat akkor az a motor is kuka lesz hamar...

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.