Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Astra G szervízelés

tilona

Recommended Posts

De épp ezt mondom, hogy miért van az, hogy "pótkerék"? Amikor a szalonban, gyárban, valahol összerakják az autót, akkor van öt teljesen egyenértékű kerék, amiből négyet véletlenszerűen feltesznek, az ötödik meg megy a csomagtartóba. (Ennek semmi köze ahhoz, hogy egy szög gumiba fúródásakor felteszem a "pótkereket". Ha 1500km után fel kell tenni a "pótkereket", akkor a megjavítás után visszatenném, ami ott volt, mert nem ért el az 5000 kilóméterhez, amikor a cserét csinálom.)

Miért fölösleges, amikor ugyanúgy használható, és nem megy tönkre használatlanul az egy gumim, hanem az is el lesz használva, és ennek köszönhetően 40000 helyett 50000km-t le tudok menni azzal garnitúrával, amivel megvettem az autót (persze új autóról beszélünk)? Ha az ezutáni cserekor négy vagy öt új gumit veszek, akkor ezután kilóméterre számolva mindként variáció ugyanannyiba kerül, de az ötgumis változatnál egy valóban teljes értékű pótkerekem lesz minden pillanatban, míg a négygumisnál előbb-utóbb egy idősebb, jó eséllyel más bordázatú gumim lesz, ami már nem tekinthető teljes értékűnek...

Akkor miért kérdezed, ha számodra ez az ésszerű.... :)

Tedd azt végy 5 gumit és használd.....

Én az a tipus vagyok, hogy a gyári méret nekem nem elég, úgy is nagyobbat teszek fel....és ha defekt van tényleg csak ideiglenes a pótkerék.... :(

A csomitartóban szerintem közel sem öregszik annyira mint használat közben (nem a kopásra gondolok... :P )

Megosztás:

De épp ezt mondom, hogy miért van az, hogy "pótkerék"? Amikor a szalonban, gyárban, valahol összerakják az autót, akkor van öt teljesen egyenértékű kerék, amiből négyet véletlenszerűen feltesznek, az ötödik meg megy a csomagtartóba. (Ennek semmi köze ahhoz, hogy egy szög gumiba fúródásakor felteszem a "pótkereket". Ha 1500km után fel kell tenni a "pótkereket", akkor a megjavítás után visszatenném, ami ott volt, mert nem ért el az 5000 kilóméterhez, amikor a cserét csinálom.)

Miért fölösleges, amikor ugyanúgy használható, és nem megy tönkre használatlanul az egy gumim, hanem az is el lesz használva, és ennek köszönhetően 40000 helyett 50000km-t le tudok menni azzal garnitúrával, amivel megvettem az autót (persze új autóról beszélünk)? Ha az ezutáni cserekor négy vagy öt új gumit veszek, akkor ezután kilóméterre számolva mindként variáció ugyanannyiba kerül, de az ötgumis változatnál egy valóban teljes értékű pótkerekem lesz minden pillanatban, míg a négygumisnál előbb-utóbb egy idősebb, jó eséllyel más bordázatú gumim lesz, ami már nem tekinthető miden szempontból teljes értékűnek...

Nézőpont kérdése.

Egyfelől ha ugyanannyiba kerül összességében, akkor én inkább fizetek 40.000 enként 12000-el kevesebbet mint 50.000 ezernél annyival többet. Pótkeréknél nem érdekel a mintázat sem.

Másfelől nekem van téli és nyári kerékgarnitúrám. Ergó én csak akkor szedem le a gumit ha baj van, vagy ha le kell cserélni.

Ha állandóan cserélgetném az 5 gumi miatt a nyárit akkor egy csomó plusz szerelési díj meg centíroztatás is lenne benne.

Harmadrészt akárhogy cserélgeted nem fog egyformán kopni és mindig hol erre hol arra fog húzni a kocsi. És gondolom ezért nem akarsz majd futóművet hozzáigazítani állandóan.

Megosztás:

Azért hoztam fel a témát, mert egy kb. 20 évvel ezelőtti használati útmutatóban ezt az öt cserés dolgot javasolták (arra nem emlékszem, hány kilóméterenként), és nekem sokkal logikusabbnak tűnik, hogy mind az öt gumit használjuk. És ezt otthon is meg lehet csinálni, mert nem kell egyszerre két kereket levenni, mint első-hátsó cserénél, hanem egy szimpla emelővel is megoldható egy ráérős 20-30 perc alatt a komplett csere.

Megosztás:

Miért fölösleges, amikor ugyanúgy használható, és nem megy tönkre használatlanul az egy gumim, hanem az is el lesz használva, és ennek köszönhetően 40000 helyett 50000km-t le tudok menni azzal garnitúrával, amivel megvettem az autót (persze új autóról beszélünk)? Ha az ezutáni cserekor négy vagy öt új gumit veszek, akkor ezután kilóméterre számolva mindként variáció ugyanannyiba kerül, de az ötgumis változatnál egy valóban teljes értékű pótkerekem lesz minden pillanatban, míg a négygumisnál előbb-utóbb egy idősebb, jó eséllyel más bordázatú gumim lesz, ami már nem tekinthető miden szempontból teljes értékűnek...

Szerintem is felesleges öt gumi vételében gondolkodni. Amikor veszel egy új autót, a pótkerék nyilván benne van, azért nem kell külön fizetni. Az igaz, hogy egy idő után álltában is elöregszik, de a mankó-szerepet be tudja tölteni max. 100-200 km-en (amíg eljut az ember egy gumisig), még tizenévesen is.

Véleményem szerint az 5000 km-enkénti cserélgetés is felesleges (időben, munkában is), ennyi út alatt nem nagyon lehet kimutatni kopásbeli különbséget a hajtott és a passzív kerekek között. Évszakváltáskor (téli-nyári csere) lehet érdemes az elsőket hátraküldeni és fordítva. Újabban már nem ajánlják az oldalak váltogatását, mert a gumi „megtanulja” a forgásirányt, meggyengülhet az acélszövet, ha megfordítod a forgásirányt. Régebben valóban még az autósszaklapok is az ötgumis, oldalváltós, pótkerekes csere-berét javasolták (talán Kresz-tanfolyamon is volt szó erről annak idején), de azért ne feledjük, hogy bármennyit is fejlődött a gumik gyártástechnológiája, azért lényegesen nagyobb terhelést (súlyt, sebességet) viselnek, mint akár egy-két évtizede.

Szóval, szerintem a plusz kerékkel nem tudsz annyit spórolni, hogy megérje cserélgetni, jegyezgetni, pepecselni vele.

Egyébként az is érdekes, hogy a mai modern gumikat kevés éves futásteljesítménynél nem is a kopás eszi meg, hanem pl. az UV: hiába harapós a futófelületed, repedezik, mállik a futófelület, egyszerűen elöregszik, tehát - szerintem - hiába tolod ki a futásteljesítményt, akkor meg az öregedés miatt kell cserélni... :)

Megosztás:

:lol: :hiya: :P

Én a téli-nyári cserekor cseréltem meg az elsőket-hátsókat.

Igaz alig megy 10-ezret 1 év alatt a gép...

Felmerülhetne a következő kérdés: Minek egyáltalán külön téli-nyári garnitúra, ilyen kevés km.-re.... :) :(

Megosztás:

Én úgy értelmezetem a történetet, hogy most feltette előre az eddig hátsó gumikat és most a két első gumi közt van 3mm.

igen, ez a step1, a step2 meg, hogy valamiért kihalt az egyik, ami helyett kellett venni újat. Mondjuk tegyük fel, hogy a most kopottabb volt a nem kopottabb. Ezért a két nagyon kopott két elsőt kicserélte újra. Az új és a fenmaradt nem kopottabb között volt 2-3mm különbség, aztán durrdefekt az egyik2-3 mm-esen, és arra ivett, de csak 1 újat, így lett 3 új, meg egy 2-3 mm kopott. Ennek valószínűsége? Magyar ember mindent kitalál. tipikusan azok, akik daytont és társai gumit fel mernek rakni a vasra.

Nézőpont kérdése.

Egyfelől ha ugyanannyiba kerül összességében, akkor én inkább fizetek 40.000 enként 12000-el kevesebbet mint 50.000 ezernél annyival többet. Pótkeréknél nem érdekel a mintázat sem.

Másfelől nekem van téli és nyári kerékgarnitúrám. Ergó én csak akkor szedem le a gumit ha baj van, vagy ha le kell cserélni.

Ha állandóan cserélgetném az 5 gumi miatt a nyárit akkor egy csomó plusz szerelési díj meg centíroztatás is lenne benne.

Harmadrészt akárhogy cserélgeted nem fog egyformán kopni és mindig hol erre hol arra fog húzni a kocsi. És gondolom ezért nem akarsz majd futóművet hozzáigazítani állandóan.

Szerintem a cserélgetés a na most hol mi volt, hova megy dolgok miatt nagy lesz a kavarás, fölösleges szopás. Ha évente akarod cserélgetni, akkor 1-2 mm is van normál használat mellett is a gumik között, és egy idő után még két egyformád sem lesz. Jó helyen van az a pót, ha netán egyszer szükség lesz rá, addigra sem fog annyira elöregedni,hogy mondjuk 100 körül elszálljon, még 20 éves korára sem. Szerintem.

Az áras számolgatás meg plusz hab a tortán, szerintem annyival nem mész el többet, hogy megérje, és akkor még mindig ott az előbbi nyűg.

szerk: a gumi legnagyobb ellensége (a szögön kívül) az UV sugárzás. Csomitartóban az meg nincs olyan sokszor.

Megosztás:

:D :lol: :hiya:

Én a téli-nyári cserekor cseréltem meg az elsőket-hátsókat.

Igaz alig megy 10-ezret 1 év alatt a gép...

Felmerülhetne a következő kérdés: Minek egyáltalán külön téli-nyári garnitúra, ilyen kevés km.-re.... :) :(

hogy megéljen a téligumi gyár is?! :P

Megosztás:

igen, ez a step1, a step2 meg, hogy valamiért kihalt az egyik, ami helyett kellett venni újat. Mondjuk tegyük fel, hogy a most kopottabb volt a nem kopottabb. Ezért a két nagyon kopott két elsőt kicserélte újra. Az új és a fenmaradt nem kopottabb között volt 2-3mm különbség, aztán durrdefekt az egyik2-3 mm-esen, és arra ivett, de csak 1 újat, így lett 3 új, meg egy 2-3 mm kopott. Ennek valószínűsége? Magyar ember mindent kitalál. tipikusan azok, akik daytont és társai gumit fel mernek rakni a vasra.

Nekem BF Goodrich van... fő a biztonság főleg 2 gyerkkel. Az is igaz, hogy nem én vettem rá hanem így volt a kocsin, de az előző tulajnak is 2 gyermeke volt. Ha cserélek én sem veszek roszabbat, bár egy darabig még fenn lesz mert szinte vadiúj

Megosztás:

Azért, hogy a témánál maradjunk, a múlt héten cseréltem klímahűtőt, megette a só... :)

20090709155_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

20090709154_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A ventilátor mögött berakódik télen és szép lassan szétmarja, tavasszal érdemes jó alaposan kimosni....ugye a motormosás már volt téma... :P

A képek telóval készültek... :(

Megosztás:

Azért, hogy a témánál maradjunk, a múlt héten cseréltem klímahűtőt, megette a só... :)

A ventilátor mögött berakódik télen és szép lassan szétmarja, tavasszal érdemes jó alaposan kimosni....ugye a motormosás már volt téma... :P

A képek telóval készültek... :(

Én gyűlölöm a sót, nyugat európában be is tiltották már ha jól tudom

Mindent tönkretesz:

-Betont

-Kocsit

-Cipőmet

-Hangulatomat

És szerintem nem is jó megoldás.. egy idő után felhígul és akkor meg jég lesz belőle... vagy megint jön a következő adag só...

Én közös képviselőként a házunkhoz nem is hozok már sót... aki akar hozzon magának... én inkább lapátolok. Az mozgás is.. egészséges.

Megosztás:

Én közös képviselőként a házunkhoz nem is hozok már sót... aki akar hozzon magának... én inkább lapátolok. Az mozgás is.. egészséges.

OFF

Tömbházban lakók általában elvárják, hogy letakarítsák előttük az utcát, míg családi házban lakóktól követelik, hogy mindenki maga előtt takarítsa. Jól teszed, a tömbházban lakók is letakaríthatják maguk előtt az utcát...

Megosztás:

OFF

Tömbházban lakók általában elvárják, hogy letakarítsák előttük az utcát, míg családi házban lakóktól követelik, hogy mindenki maga előtt takarítsa. Jól teszed, a tömbházban lakók is letakaríthatják maguk előtt az utcát...

KI

Nálunk be van osztva a "heti hetes" és az csinálja mindig a dolgokat a ház körül

(levelek, hó ilyesmi) mondjuk sok öreg van így a téli meló inkább a fiataloké..

Nyáron meg az öreglányok söpörgetik a leveleket.. szép rend van.. cserébe én meg építettem szalonnasütőt a ház mellé, mindnki használhatja...

BE

Megosztás:

OFF

elég gusztustalan dolog ez,nálunk egy időben kátyús volt az aszfalt,megcsináltuk saját pénzből,mert ugye a kedves pol.hiv szart rá,jól feljelentettek,hogy közterület,és hogy nem nyúlhatok hozzá...akkor télen nem közterület?????

Megosztás:

Én az a tipus vagyok, hogy a gyári méret nekem nem elég, úgy is nagyobbat teszek fel....és ha defekt van tényleg csak ideiglenes a pótkerék.... :P

A csomitartóban szerintem közel sem öregszik annyira mint használat közben (nem a kopásra gondolok... :hiya: )

Egyetértek, örülök hogy 4 alugörkőt meg tudtam venni, szép lenne, ha a pót is az lenne (mellesleg púposodna a csomagtartó alja :(

Megosztás:

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott egy x14xe motorkodú astra. Ebben a típusban már az olajleeresztő csavar a Torx 40-es kulcs kell, és a bites vagy a dugó? Hét végén szeretnénk egy ilyen kocsiban olajat cserélni és most olvasgattam az így csináldban ezt a változást az Nz-s motorokhoz képest. A másik kérdés, hogy a pollenszürő kiszedésénél mire kell ügyelni? El lehet-e esetleg valamit rontani amikor ezt cseéli az ember, és mit is kell bekenni tömítő pasztával? A könyvben nem igazán egyértelmű a dolog sajna, vagy én nem látom a lényeget! :)

Előre is Köszi a válaszokat!

Üdv:Balázs

Megosztás:

... Az áras számolgatás meg plusz hab a tortán, szerintem annyival nem mész el többet, hogy megérje, és akkor még mindig ott az előbbi nyűg.

szerk: a gumi legnagyobb ellensége (a szögön kívül) az UV sugárzás. Csomitartóban az meg nincs olyan sokszor...

Ha nagyon cserélgetni akarjátok, ésszerűbb pl, új autónál inkább + venni egy gumit és akkor nem egyet csereberélsz, hanem kettőt, és talán úgy ésszerűbb

Megosztás:

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott egy x14xe motorkodú astra. Ebben a típusban már az olajleeresztő csavar a Torx 40-es kulcs kell, és a bites vagy a dugó? Hét végén szeretnénk egy ilyen kocsiban olajat cserélni és most olvasgattam az így csináldban ezt a változást az Nz-s motorokhoz képest. A másik kérdés, hogy a pollenszürő kiszedésénél mire kell ügyelni? El lehet-e esetleg valamit rontani amikor ezt cseéli az ember, és mit is kell bekenni tömítő pasztával? A könyvben nem igazán egyértelmű a dolog sajna, vagy én nem látom a lényeget! :)

Az enyémhez a bites kell..... a pollenszűrőt elvileg 2db pici csavar fogja,mármint a fedelét,és szivacs tömiti,nem kell kenni semmivel,kihúz,betol oszt jolvan

Megosztás:

Sziasztok!

Bites a torx. NBem tudom mit ír a könyv, (még nem néztem) de az olajszűrő (új) tömítését szokás összerakás előtt olajjal átkenni.

A pollenszűrőnél attól függ, hogy klímás e a gép vagy nem. Ha klímás, akkor melyik a 2 tipus közül, mert úgy kell kérni a szűrőt. A Delphi-t tudom, annál 6 ponton kell meghajtani a kezed, hogy be tudd tenni, és ezt mind a 3 kezedre értem.

Megosztás:

Ennyi az áruk....sajna.

Nézelődj használt után,hátha szerencséd van , én is használtat találtam occóért... :)

én nem használtban vettem 16-ért...OPEL-> JVC, ennyi az áruk, horror azért a "kis" kütyüért....de szerintem nagyon is praktikus... :(

Megosztás:

Bites a torx. NBem tudom mit ír a könyv, (még nem néztem) de az olajszűrő (új) tömítését szokás összerakás előtt olajjal átkenni.

A pollenszűrőnél attól függ, hogy klímás e a gép vagy nem. Ha klímás, akkor melyik a 2 tipus közül, mert úgy kell kérni a szűrőt. A Delphi-t tudom, annál 6 ponton kell meghajtani a kezed, hogy be tudd tenni, és ezt mind a 3 kezedre értem.

majdnem..a pollenszűrő házának ajtaját lehet tömítő pasztázni, de én már cseréltem vagy 4x a pollent és még semi baja a gyári tömítésnek...szóval felesleges...(DELPHI) a negyedik kezeddel pedig vakarhatod a fejed vagy mást, hogy hogy is kell ezt berakni.. :)

Megosztás:

majdnem..a pollenszűrő házának ajtaját lehet tömítő pasztázni, de én már cseréltem vagy 4x a pollent és még semi baja a gyári tömítésnek...szóval felesleges...(DELPHI) a negyedik kezeddel pedig vakarhatod a fejed vagy mást, hogy hogy is kell ezt berakni.. :)

akkor nekem szerencsém van,kesztyűtartó ki,ott a nagy luksi,ott kiteker a 2 csavat ,és csere....kb 10 perc se:)

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.