Zachi Elküldve Március30, 2009 Megoszt Elküldve Március30, 2009 Üzemmódtól és lökettérfogattól függetlenül a Z - Euro4 Segítség a kódfejtéshez Link to comment Megosztás: More sharing options...
Invi Elküldve Március30, 2009 Megoszt Elküldve Március30, 2009 Akkor erre mit mondotok? 2000-es B vectránk Z18XE, forgalmiban EurII... Ezt hogy? Leírás szerint EURIII-IV -nek kellene lennie. És amennyire tudjuk egy lamda és egy katalizátor van benne. És akkor a Z16 üzemmelegen gazdaságosabban vagy jobban üzemel, mint az X16? Valamint gyártottak egyszerre X-es és Z-s motorokat is és az egyik feláras volt vagy mi?! Nagy a fejemben most a kavar. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Vicsor Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Akkor erre mit mondotok? 2000-es B vectránk Z18XE, forgalmiban EurII... Ezt hogy? Leírás szerint EURIII-IV -nek kellene lennie. És amennyire tudjuk egy lamda és egy katalizátor van benne. És akkor a Z16 üzemmelegen gazdaságosabban vagy jobban üzemel, mint az X16? Valamint gyártottak egyszerre X-es és Z-s motorokat is és az egyik feláras volt vagy mi?! Nagy a fejemben most a kavar. ;) Ezzel nem vagy egyedül.:lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
tgabika76 Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Üzemmódtól és lökettérfogattól függetlenül a Z - Euro4 Segítség a kódfejtéshez De persze a kivétel mindig erősíti a szabályt... Ahogy Invi is írta, ott van mindjárt példának a Z18XE, ami a megjelölése ellenére nem Euro IV, hanem csak Euro III kategóriájú, mégpedig azért mert hiányzik belőle az EGR(AGR) szelep. De legalább nincs ami elkoszolódjon. ;) @Invi: az Euro II semmiképp se jó, de a forgalmi bejegyzéseire én nem adnék ilyen szempontból, mert az én Coupém is 5 személyes forgalmi szerint, pedig csak 4 bizt. öv van bene... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Invi Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 De persze a kivétel mindig erősíti a szabályt... Ahogy Invi is írta, ott van mindjárt példának a Z18XE, ami a megjelölése ellenére nem Euro IV, hanem csak Euro III kategóriájú, mégpedig azért mert hiányzik belőle az EGR(AGR) szelep. De legalább nincs ami elkoszolódjon. :lol: @Invi: az Euro II semmiképp se jó, de a forgalmi bejegyzéseire én nem adnék ilyen szempontból, mert az én Coupém is 5 személyes forgalmi szerint, pedig csak 4 bizt. öv van bene... Van benne AGR. Ez egyre érdekesebb kezd lenni. :S De az igaz, hogy a forgalmi hülye, csak sajnos azt nezik amikor az Euro korlátos zónákban jársz. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Opelaner Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Akkor erre mit mondotok? 2000-es B vectránk Z18XE, forgalmiban EurII... Ezt hogy? Leírás szerint EURIII-IV -nek kellene lennie. És amennyire tudjuk egy lamda és egy katalizátor van benne. És akkor a Z16 üzemmelegen gazdaságosabban vagy jobban üzemel, mint az X16? Valamint gyártottak egyszerre X-es és Z-s motorokat is és az egyik feláras volt vagy mi?! Nagy a fejemben most a kavar. ;) Csak hogy tiszta legyen minden - ne csak a kipufogó gáz... EurII - 1996 januártól EurIII - 2000 januártól EurIV - 2005 januártól EurV - 2009 szeptembertől Akkor a kérdésekre a válasz: egy Z-s motorkód még nem jelent automatikusan EurIV-et, bármit is ír a kódfejtőtök, mivel ezeket a motorokat 2000 nyarától lehet kapni. 2005-ig tehát lehet Eur III-as, főleg a FAM1-es ( 1.6 -1.8 )motorok. A Z18XE sem volt EurIV-es, hanem a D4-es ( Deutsche Norm ) normát teljesítette, ami ugye még nem Eur... De ebbe ne menjünk nagyon bele, ennyi elég szerintem. A Vectra esetében az EurII szerintem a magyar adminisztrációs rendszerek bénaságát tükrözi. Ha környezettudatosanan szeretnél autózni és neked kell EurV-ös bringa, akkor ülj át egy Insigniába, azok a motorok már tudják ezt a normát... ...vagy várd meg az I-Astrát az ősszel ! :lol: Üzem meleg vs. hideg : ha belegondolsz, még Te sem tudsz a teljesítőképességed maximumán lenni reggel 5-kor, ha kiesel az ágyból. Ehhez az izmaidnak ( is ) be kell melegedniük. A motoroknál a helyzet miért változna ? Ahhoz, hogy minden előírást teljesíteni tudjon, a rendszereknek ( hűtőfolyadék, kerámia betét a kat.-ban, lambdaszonda ) el kell érni azt a hőfokot, ahol kifejtik a hatásukat. Tehát nem csak gazdaságosabban üzemel, hanem jobban is teljesít minden motor az üzemi hőmérsékleten. Nem véletlen, hogy a környezetvédelmi hatósági vizsgálaton ( polgári nevén " zöld kártyán " ) is csak meleg motort vizsgálhatnak, mivel hidegen minden motor elvérezne... Remélhetőleg sikerült valamelyest fényt gyújtani az alagút végén! :lol: :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zachi Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Ez a kódfejtő önmagát mentegeti: "általában de lásd a TIS-en ". Azért már az is nagy szó, hogy nem az apróbetűs részben, mint egy hitelszerződésen. ;) Szóval a TIS mondja meg az igazat! :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zachi Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Csak hogy tiszta legyen minden - ne csak a kipufogó gáz... EurII - 1996 januártól EurIII - 2000 januártól EurIV - 2005 januártól EurV - 2009 szeptembertől Akkor a kérdésekre a válasz: egy Z-s motorkód még nem jelent automatikusan EurIV-et, bármit is ír a kódfejtőtök, mivel ezeket a motorokat 2000 nyarától lehet kapni. 2005-ig tehát lehet Eur III-as, főleg a FAM1-es ( 1.6 -1.8 )motorok. Bocs, hogy megint belekotyogok, de ez megint pontatlanra sikeredett (szerintem). Motorkódom Z17DTL és 2003. áprilisi, Euro4-es. No meg itt van ez is: 2004. október 24. vasárnap, 18:02 forrás: Opel garanciális kézikönyvéből Link to comment Megosztás: More sharing options...
Invi Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Csak hogy tiszta legyen minden - ne csak a kipufogó gáz... EurII - 1996 januártól EurIII - 2000 januártól EurIV - 2005 januártól EurV - 2009 szeptembertől Akkor a kérdésekre a válasz: egy Z-s motorkód még nem jelent automatikusan EurIV-et, bármit is ír a kódfejtőtök, mivel ezeket a motorokat 2000 nyarától lehet kapni. 2005-ig tehát lehet Eur III-as, főleg a FAM1-es ( 1.6 -1.8 )motorok. A Z18XE sem volt EurIV-es, hanem a D4-es ( Deutsche Norm ) normát teljesítette, ami ugye még nem Eur... De ebbe ne menjünk nagyon bele, ennyi elég szerintem. A Vectra esetében az EurII szerintem a magyar adminisztrációs rendszerek bénaságát tükrözi. Ha környezettudatosanan szeretnél autózni és neked kell EurV-ös bringa, akkor ülj át egy Insigniába, azok a motorok már tudják ezt a normát... ...vagy várd meg az I-Astrát az ősszel ! :lol: Üzem meleg vs. hideg : ha belegondolsz, még Te sem tudsz a teljesítőképességed maximumán lenni reggel 5-kor, ha kiesel az ágyból. Ehhez az izmaidnak ( is ) be kell melegedniük. A motoroknál a helyzet miért változna ? Ahhoz, hogy minden előírást teljesíteni tudjon, a rendszereknek ( hűtőfolyadék, kerámia betét a kat.-ban, lambdaszonda ) el kell érni azt a hőfokot, ahol kifejtik a hatásukat. Tehát nem csak gazdaságosabban üzemel, hanem jobban is teljesít minden motor az üzemi hőmérsékleten. Nem véletlen, hogy a környezetvédelmi hatósági vizsgálaton ( polgári nevén " zöld kártyán " ) is csak meleg motort vizsgálhatnak, mivel hidegen minden motor elvérezne... Remélhetőleg sikerült valamelyest fényt gyújtani az alagút végén! ;) :lol: Köszi az infókat. 2000. Novemberi forgalomba helyezésű a kocsi 2000 nyári darab elvileg. Engem személy szerint annyira nem érdekel a környezetvédelmi norma (kövezzetek meg), most ültem át E Kadettból. A kérdésem pedig a Z-X összehasonlítással kapcsolatban lett volna leginkább, hogy van-e valami teljesítménybeli, fogyasztásbeli, tartósságbeli különbség az Z-s és X-es motorok között, lévén, hogy gyk egyszerre volt a boltokban Z-s és X-es Astra is. Link to comment Megosztás: More sharing options...
PGA Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Köszi az infókat. 2000. Novemberi forgalomba helyezésű a kocsi 2000 nyári darab elvileg. Engem személy szerint annyira nem érdekel a környezetvédelmi norma (kövezzetek meg), most ültem át E Kadettból. A kérdésem pedig a Z-X összehasonlítással kapcsolatban lett volna leginkább, hogy van-e valami teljesítménybeli, fogyasztásbeli, tartósságbeli különbség az Z-s és X-es motorok között, lévén, hogy gyk egyszerre volt a boltokban Z-s és X-es Astra is. Úgy tudom, 2000 szeptembere után lehetett először Z-s motorú gépeket kapni, akkor volt a váltás a 2001-es modellévre (nálam a 2001. januári mindenesetre már Z-s). Ekkor vezették be a longlife (30e) olajcsere-ciklust is, használhatók lettek a 0W, 5W, tehát a hígabb olajok. Nekem ebből az következik, hogy a motor illesztési hézagait kisebbre, szorosabbra vették. Gondolom, ez érinthette a hengerfal másféle megmunkálását, a dugattyúk/gyűrűk cseréjét más anyagúra, ilyesmi. Bár nem akarok belefolyni az EURO-szabványokba, de mikor én vettem, erre már EURO-IV-et mondtak (aztán vagy így van, vagy nem...) Hogy azután ezek a változtatások tartósabbá tették-e a motort?... Mindenesetre, ha változtattak, bízzunk benne, hogy a tartósság miatt is tették. X-es motorú ismerősöm gépe mondjuk nem jár olyan finoman, meg nagyobb a motorhangja is, mint az enyém, de ez akár az eltérő olajhasználattól is lehet. Esetleg majd uhuhu megszakérti a különbségeket... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Opelaner Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Bocs, hogy megint belekotyogok, de ez megint pontatlanra sikeredett (szerintem). Motorkódom Z17DTL és 2003. áprilisi, Euro4-es. Mi az, hogy megint pontatlanra sikeredett ? Ez sértő !! ;) :lol: Ezért jössz nekem egy Traubival, ha találkozunk... :lol: Amúgy amit leírtam az helytálló, azzal a megjegyzéssel, hogy valóban a Te traktorokból elcsend gázolajos berregőd volt az egyetlen a G-s sorozatban, amely tudta az Eur4-et. Tehát ez igaz! A dízelek nálam nincsenek a toppon, bocs! De az én szintén 2003-as Z14XE-m Eur III-as volt... ( Azt csak zárójelben említem, hogy a gyártók sokszor megelőzik az előírások bevezetését, mivel van átfutás a gyártósorok és az autószalonok között ! ) Azt azért még tudni kell, hogy a G-t 2004-től nem gyártották, mert leváltotta a H, a CL2-ben pedig nem volt lényeges annyira a 4-es osztály, mivel a célpiac a keleti-balkáni országok voltak. A H-ban viszont a katalizátor betétek finomításával ( is ) érték el a 2005-től kötelező értékeket. Aztán a Traubit nem elfelejteni ám, mert én most felvésem a kapufélfára ! :lol: :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Opelaner Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Köszi az infókat. 2000. Novemberi forgalomba helyezésű a kocsi 2000 nyári darab elvileg. Engem személy szerint annyira nem érdekel a környezetvédelmi norma (kövezzetek meg), most ültem át E Kadettból. A kérdésem pedig a Z-X összehasonlítással kapcsolatban lett volna leginkább, hogy van-e valami teljesítménybeli, fogyasztásbeli, tartósságbeli különbség az Z-s és X-es motorok között, lévén, hogy gyk egyszerre volt a boltokban Z-s és X-es Astra is. Elméletileg a teljesítmény adatok nem változtak, a Z-s motor tisztább üzemű. A tartósságuk pedig örök, akárcsak a nyomorúság! ;) Ami a fogyasztást illeti a saját X16XEL-em egy pesti fordulón még most is szerényebben étkezik mint a céges Z16XEP, pedig azok a mocik elviekben 4-5%-kal kevesebbet kérnének. ( Csak azt mindenki elfelejti, hogy a kasztnit meg felhízlalták +100kg-val, ezért aztán amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon! ) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zachi Elküldve Március31, 2009 Megoszt Elküldve Március31, 2009 Mi az, hogy megint pontatlanra sikeredett ? Ez sértő !! ;) :lol: Ezért jössz nekem egy Traubival, ha találkozunk... :lol: Aztán a Traubit nem elfelejteni ám, mert én most felvésem a kapufélfára ! :lol: :) Flexet letenni! Egyrészt mert sötét van már ahhoz, hogy azzal gravírozzál, másrészt a traktorozásért! :( Link to comment Megosztás: More sharing options...
bagibetyar Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 Flexet letenni! Egyrészt mert sötét van már ahhoz, hogy azzal gravírozzál, másrészt a traktorozásért! ;) Környezetvédelmi osztály jelzése (kód) A környezetvédelmi osztályt meghatározó jellemz? 0 - katalizátor nélküli, Otto-motoros, - a jóváhagyási el?írások szerint nem min?sített Dízel-motoros, - ENSZ-EGB 83.00 - 83.01/A vagy 49.00 - 49.01/A el?írás szerinti jóváhagyási jellel ellátott Dízel-motoros; 1 - katalizátoros, nem szabályozott keverékképzés?, Otto-motoros; 2 - katalizátoros, szabályozott keverékképzés?, Otto-motoros; 3 - az ENSZ-EGB 83.01/C vagy 49.02/A el?írás (EURO-I.) szerinti jóváhagyási jellel ellátott, Dízel-motoros; 4 - az ENSZ-EGB 83.02/C, 83.03/C, 83.03/D, 83.04/C, 83.04/D, illet?leg a 49.02/B és 51.02 el?írások (EURO-II.) szerinti jóváhagyási jellel ellátott Dízel-motoros; 5 - tiszta gázüzem?- vagy elektromos meghajtású, illet?leg - hibrid (elektromos és Otto-, vagy Dízel-motoros) hajtású; 6 - katalizátoros, szabályozott keverékképzés?, az ENSZ-EGB 83.05 el?írás B jóváhagyás A. szintje szerint jóváhagyott, OBD-rendszerrel ellátott Otto-motoros (EURO-III.); 7 - az ENSZ-EGB 83.05 el?írás C és D jóváhagyás (A), illet?leg a 49.03 el?írás I. jóváhagyás és 51.02 el?írás szerinti jóváhagyási jellel ellátott Dízel-motoros (EURO-III.) 8 - az ENSZ-EGB 83.05 el?írás C és D jóváhagyás (A), vagy 49.03 el?írás I. jóváhagyás és 51.02 el?írás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott Dízel-motoros (EURO-III.); 9 - katalizátoros, szabályozott keverékképzés?, az ENSZ-EGB 83.05 el?írás B jóváhagyás B. szintje szerint jóváhagyott, OBD-rendszerrel ellátott Otto-motoros (EURO-IV.); 10 - az ENSZ-EGB 83.05 el?írás C jóváhagyás (:lol: és 51.02 el?írás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott Dízel-motoros (EURO-IV.); 11 - az ENSZ-EGB 49.03 el?írás II jóváhagyás és 51.02 el?írás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott Dízel-motoros (EURO-IV.); 12 - az ENSZ-EGB 49.03 el?írás III jóváhagyás és 51.02 el?írás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott Dízel-motoros (EURO-V.); 13 - az ENSZ-EGB 49.03 el?írás IV jóváhagyás és 51.02 el?írás szerinti jóváhagyási jellel, OBD-rendszerrel ellátott Dízel-motoros (EEV) Az én autóm forgalmi engedélyében a V.9-re 08-as bejegyzés történt. Ezek szerint EUROIII-as. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Invi Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 Elméletileg a teljesítmény adatok nem változtak, a Z-s motor tisztább üzemű. A tartósságuk pedig örök, akárcsak a nyomorúság! ;) Ami a fogyasztást illeti a saját X16XEL-em egy pesti fordulón még most is szerényebben étkezik mint a céges Z16XEP, pedig azok a mocik elviekben 4-5%-kal kevesebbet kérnének. ( Csak azt mindenki elfelejti, hogy a kasztnit meg felhízlalták +100kg-val, ezért aztán amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon! ) Köszi, így már minden tiszta. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zachi Elküldve Április1, 2009 Megoszt Elküldve Április1, 2009 Környezetvédelmi osztály jelzése (kód) A környezetvédelmi osztályt meghatározó jellemz? ... Az én autóm forgalmi engedélyében a V.9-re 08-as bejegyzés történt. Ezek szerint EUROIII-as. Az enyémben V.9-re 10-es, azaz Euro4. Zöldkártyánál, adatbevitel után a gép aut. Euro4 szintet várt el. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
bagibetyar Elküldve Április2, 2009 Megoszt Elküldve Április2, 2009 Az enyémben V.9-re 10-es, azaz Euro4. Zöldkártyánál, adatbevitel után a gép aut. Euro4 szintet várt el. ;) Hogy lehet, hogy ez nem egységes? Ráadásul az én autóm 2004. novemberi kiadás (első mo-i forgalombahelyezéssel). Zachi, a te autód is mo-i első forgalomba helyezésű, vagy 2005. utáni behozott? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Invi Elküldve Április4, 2009 Megoszt Elküldve Április4, 2009 Kicsit vissza a fogyasztáshoz: 4db 100km-es tankolás után a BP-i csúcsforgalmas belvárosi (Hungária, Rákóczi, Kerepesi... reggel 7-8 között, du 4-5 felé) fogyim 10-10,4. Ez szerintem kb rendben van (az országúti 6,2-7), nektek mi a véleményetek? Küldjem meg injektor tisztítóval hátha még javul? 122600 van a kocsiban. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Zachi Elküldve Április4, 2009 Megoszt Elküldve Április4, 2009 Hogy lehet, hogy ez nem egységes? Ráadásul az én autóm 2004. novemberi kiadás (első mo-i forgalombahelyezéssel). Zachi, a te autód is mo-i első forgalomba helyezésű, vagy 2005. utáni behozott? Először Köln közelében lett forgalomba helyezve 2003 áprilisában. Nem értem miért más a besorolása G-nek és a Classic II-nek. Már sokat beszéltünk a két széria közti különbségről, de azok apróságok ehhez képest. Link to comment Megosztás: More sharing options...
I_S Elküldve Április4, 2009 Megoszt Elküldve Április4, 2009 Kicsit vissza a fogyasztáshoz: 4db 100km-es tankolás után a BP-i csúcsforgalmas belvárosi (Hungária, Rákóczi, Kerepesi... reggel 7-8 között, du 4-5 felé) fogyim 10-10,4. Ez szerintem kb rendben van (az országúti 6,2-7), nektek mi a véleményetek? Küldjem meg injektor tisztítóval hátha még javul? 122600 van a kocsiban. Km-ben ezek mekkora utak? Bemelegedés miatt kérdem... Link to comment Megosztás: More sharing options...
I_S Elküldve Április4, 2009 Megoszt Elküldve Április4, 2009 Neked Endorf hogy áll a fogyid? javult? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Invi Elküldve Április4, 2009 Megoszt Elküldve Április4, 2009 Km-ben ezek mekkora utak? Bemelegedés miatt kérdem... Kb a fele olyan 15-20 km-esekből (1-2 óra dugóban) áll össze a másik fele meg 5 km-esekből (10perc). Jah és télen tökigcsavart fűtés van, most meg már klímázom a dugóban... Hiába, sok a rossz szokás. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
I_S Elküldve Április4, 2009 Megoszt Elküldve Április4, 2009 Kb a fele olyan 15-20 km-esekből (1-2 óra dugóban) áll össze a másik fele meg 5 km-esekből (10perc). Jah és télen tökigcsavart fűtés van, most meg már klímázom a dugóban... Hiába, sok a rossz szokás. ;) Hát így közel reális szvsz. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Invi Elküldve Április4, 2009 Megoszt Elküldve Április4, 2009 Hát így közel reális szvsz. Akkor OK, én is így gondolom. Az érdekes az, hogy kijelző szerint 90 fölé sosem megy a hőmérsékletem, azaz a héten egyszer ment a dugóban és a hűtő is bekapcsolt. Viszont a 80 fok 2km-en belül megvan. Na azért majd megküldöm injektor tisztítóval is hamarosan, olyat még úgysem kapott soha. Link to comment Megosztás: More sharing options...
endorf Elküldve Április5, 2009 Megoszt Elküldve Április5, 2009 Neked Endorf hogy áll a fogyid? javult? Nem igazán!Most 9L a fogyasztásom(tavaly ilyenkor 7-8L volt ugy,h hajtottam rendesen) ugy,h napi 2km-t megyek munkába oda-vissza és hétvégén 10km oda-vissza.Minden indításkor 5-6percet várok,h bemelegedjen(bár 5-6 perc után a mutató meg sem mozdul amugy,de már meleget azt fúj) és a 3000fölé sosem mentem vele(ezt nehezen bírom ki ;) )17-es kerekekkel így lett 9liter.A kerék gondolom rádob 1 litert(akkor 8l/100km)így már tűrhetőbb,de csak 3000 alatt hajtom.Eddig a folytószelepházat takarítottam ki.(egyszerre csak 1 dolgot tesztelek)Jövő héten tele tank+injektor tisztító.Utána EGR tisztítás(mondjuk ez nem igazán befolyásolja szerintem a fogyit),utána termosztát kivétel és nyitási hőmérséklet tesztelése,stb.... Autósboltba egy haver javasolta,h vegyem ki a lambda-t és tisztítsam meg....szerintetek?? És még valami.....:Alapjáraton álló helyzetben,ha kövérebb gázt adok,akkor olyan hang jön,mintha fars levegőt szívna a fordulat felvétete előtt(mintha egy direktszűrő lenne benne)Havernak is ilyen az új FocusII-je és az én ezelőtti B Corsam is amugy. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts