Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektromos dizájn (LEDek, neonok, xenon és társai)

ScatMan

Recommended Posts

• Hozzászólások 1,6k
  • Létrehozva
  • Legutolsó válasz

Legtöbb hozzászólás

Legtöbb hozzászólás

Azt megsúgnád, mekkora értékűt használsz? :D

Hát... Változó... Egy 20mA-es LED elé 14,4V-tal számolva 720ohm kellene, én 820-at raktam. Másik variáció 7 LED párhuzamosan, ezek elé 120ohm (100 helyett). Ez akkor szívás, ha netán egy véletlen meghal, akkor a többin több áram folyik át, megadja magát a következő, és így sorban rántják egymást a halálba. Csak a helyzetjelző ledem van túlhajtva, ezek egyenként 5 chipes 100mA-es LED-ek, ezek előtt is 120ohm van fejenként (144 helyett). De ha valamit rosszul számolok javítsatok ki! :D

Megosztás:

Hát... Változó... Egy 20mA-es LED elé 14,4V-tal számolva 720ohm kellene, én 820-at raktam. Másik variáció 7 LED párhuzamosan, ezek elé 120ohm (100 helyett). Ez akkor szívás, ha netán egy véletlen meghal, akkor a többin több áram folyik át, megadja magát a következő, és így sorban rántják egymást a halálba. Csak a helyzetjelző ledem van túlhajtva, ezek egyenként 5 chipes 100mA-es LED-ek, ezek előtt is 120ohm van fejenként (144 helyett). De ha valamit rosszul számolok javítsatok ki! :D

Köszi :D . Én biztos nem javítalak ki, mert hogy nem értek hozzá ;) ( ezért is kérdeztem az értékeket, hogy tudjak miből kiindulni :P ).

Megosztás:

Azért ez így nem teljesen igaz...

Attól függ... ha sok ledet raksz, akkor hasonló áram fog folyni, mint az égők esetében, és akkor már működik

a fényerőszabályzás funkció... de ha csak az égők helyett beraksz egy-egy led-et, akkor szinte semmit nem

változik a fényerő. :D

Megosztás:

Sziasztok.

Eldöntöttem hogy én is ledesítek, a leírás amit linkeltetek nagyon frankó... Bár nekem inkább csak képesújság. :D

Szóval kérdésem lenne... Méghozzá az hogy a sokfajta LED közül melyiket érdemes a műszerfalba venni?

Gondolok itt a fényerősségre stb...

Lomex.hu-n nézegettem a ledeket... Naracssárgát szeretnék a műszerfalba... De igazából nagyon nem értek hozzá... Mármint a ledek paramétereihez..

Ez a kettő van 5mm-esben:

D= 5 ORA SUP.BR. L-53SED (KIN) RoHS ORA.DIFF.800mcd 601nm 60°

D= 5 ORA SUP.BR. L-7083SED-H (KIN) RoHS ORA.DIFF.3600mcd 630nm 60°

Ebből állítólag nekem csak a mcd érdekes, az pedig a fényerő. 3600mcd-s nagyon fényes műszerfalba? Bár feszcsökkentéssel elvileg lehet csökkenteni egy bizonyos szintig a fényerejét, szóval talán még jobb is lenne ha a nagyobbat venném, azzal lenne lehetőségem játszani hogy milyen fényes legyen... Javítsatok ki ha tévedek, most éppen gondolkozom és azt írom le. :D

A másik, nagyfényerejű fehér LED kellene az Angel's karikáimba... Arra mit ajánlotok?

Ebből is van pár fajta... Gondolom ide valami nagyonerős fényű kéne... Kábé ? mcd-set vegyek ha veszek...

Ha van jobb 5letetek bolt iránt ahol lehet megfelelőbb LED-eket venni azt is szívesen fogadom. Én ezt a linket kaptam és elég korrektnek tűnik a választék és az oldal is...

Előre is köszi.

Üdv, Zsoltee

Megosztás:

D= 5 ORA SUP.BR. L-53SED (KIN) RoHS ORA.DIFF.800mcd 601nm 60°

D= 5 ORA SUP.BR. L-7083SED-H (KIN) RoHS ORA.DIFF.3600mcd 630nm 60°

Ez a 3600mCd egyáltalán nem sok. Nekem most 55000mCd-ás (55Cd) LED-ek vannak benne az eredeti izzók helyén, lereszelt fejjel, de még ezek sem tudják az izzók fényerejét pótolni. Bár ha töbet teszel bele, akkor elég a gyengébb is.

Megosztás:

Ez a 3600mCd egyáltalán nem sok. Nekem most 55000mCd-ás (55Cd) LED-ek vannak benne az eredeti izzók helyén, lereszelt fejjel, de még ezek sem tudják az izzók fényerejét pótolni. Bár ha töbet teszel bele, akkor elég a gyengébb is.

Többet teszek majd... Úgy kb ahogy a linkelt oldalon a srác... Körbe majdnem minden szám alá egy LEDet. :D

Köszi az infót. :D

Megosztás:

akkor ott valami nem stimmel, a lednek jóval erősebb a fénye

Megosztás:

Sziasztok!

Leírom pár tapasztalatomat!

Most álltam neki a ledesítésnek (konkrétan ma csináltam meg) alany: Astra G

én a könnyebbik megoldást választottam, megvettem a foglalatos ledeket.

nem kell barkácsolni, benne van a 12V os led és a megfelelő ellenállás.

gondoltam túlságosan irányított lesz a fénye ezért pár ledet "átalakítottam" :D

(a foglalatos led befog egy fúróba!! és neki egy gravírozóval, kvázi egy másik

fúró; kúp, henger, gömb csiszoló fejekkel)

csináltam pár variációt aztán irány a kocsi. kipróbáltam őket és meglepődtem:

a legjobb fénye a gyári azaz a fókuszált fényű ledekkel volt!!! (a műszerfalban)

fenyerő változik, nekem elég erős (fényesebb nem is kéne).

a km-számláló mögé viszont egy homorúra csiszolt led került, ott közvetlen a

fényforrás világítja az LCD-t és nem plexi vezeti so ide szórt fény kellett.

mint ahogy a 'hőmérő-óra-stb' kijelző mögé is.

so ezt tudom ajánlani: Homasita(.hu), ledes műszerfal világítás, 2db van egy levélen,

fehér és lila 600Ft, kék piros zöld sárga 450 körül

munkatársam F astrába rakott uilyen ledeket és ott is jól néz ki csiszolgatás nélkül.

ezeknek a ledeknek a foglalata megegyezik az F astra műszerfal izzóinak foglalatával.

G astrában kicsit másabb fajta van, először meg is lepődtem hogy mégis

forrasztgatnom kell, de összehasonlítás és próba után rájöttem hogy

100%osan kompatibilis. so nem kell vinni 'mintadarabot' mert akkor a

tanácstalan "nekünk nincs ilyen" választ kapjuk.

VISZONT!! lenne egy kérdésem!

a fűtés tekerentyűk és a gombok (belső keringetés, A/C, ablakfűtés) illetve a

világítás kapcsoló mögé hogy tudok ledet tenni? láttam már neten jó pár

astra g átépítés ahol ez is át volt alakítva de én nem jöttem rá hogy

egyáltalán hogy lehet szétszedni ezeket. fűtésnél addig jutottam hogy egy

izzóhoz hozzáfértem (az csak egy sima T5 lenne???) de a 3 gomb tokozása

nekem nagyon nagy talány. neten sehol nem találtam olyat hogy hogy

kell csinálni, mindenhol csak a végeredmény...

So ha valaki csinált már ilyet megköszönném a segítségét!

Megosztás:

A helyzetjelzőt kicseréltem ledre. Gyárilag volt megcsinálva a csatlakozás, olyan ledet vettem. DE! most az egyik villog! Miért lehet ez? Ha felkapcsolom pár másodpercig nem csináljam de aztán igen. Már kiszedtem, megigazgattam a lábait. De mindig ezt csinálja. Mikor megvettem nem csinálta ezt, ilyen LETT!

Megosztás:

A helyzetjelzőt kicseréltem ledre. Gyárilag volt megcsinálva a csatlakozás, olyan ledet vettem. DE! most az egyik villog! Miért lehet ez? Ha felkapcsolom pár másodpercig nem csináljam de aztán igen. Már kiszedtem, megigazgattam a lábait. De mindig ezt csinálja. Mikor megvettem nem csinálta ezt, ilyen LETT!

Kipurcant... :D

Megosztás:

Generátorod nem tölt túl?

Az mit jelent??? :D

Na nekem is így kezdődött... Villog egy ideig, aztán már nem is világít...

Megosztás:

Az mit jelent??? :D

Azt hogy a feszültségszabályzó áramkör esetlegesen elromlott benne és a többletfeszültség miatt égnek ki az égők. Ezt úgy tudod ellenőrizni hogy alapjáraton ketyegés közben rámérsz az akksi két sarkára multiméterrel meg egy kicsit emelt fordulaton is. Asszem 14voltnál nagyobb feszültség már nem egészséges... De ezt majd a nagyobb szakik megmondják pontosan. :D

Megosztás:

Azt hogy a feszültségszabályzó áramkör esetlegesen elromlott benne és a többletfeszültség miatt égnek ki az égők. Ezt úgy tudod ellenőrizni hogy alapjáraton ketyegés közben rámérsz az akksi két sarkára multiméterrel meg egy kicsit emelt fordulaton is. Asszem 14voltnál nagyobb feszültség már nem egészséges... De ezt majd a nagyobb szakik megmondják pontosan. :D

14,4V lehet max.

A boltban vett ledes csodából én kivágtam a kukába a gyárit és 1cm-es led-et raktam bele.Tökéletes azóta is. :D

Megosztás:

14,4V lehet max.A boltban vett ledes csodából én kivágtam a kukába a gyárit és 1cm-es led-et raktam bele.Tökéletes azóta is. :D

Nekem kb. a 4. napon kezdett villogni, aztán kialudt végleg. De én 5mm-est tettem bele, ugyanazzal az ellenállással, mint a 8 mm-es volt, és azóta is bírja (kopp-kopp-kopp...):D . Bár elég erős a fénye, lehet hogy így nem fogja sokáig húzni. Nagyobbra kellene cserélnem az ellenállást, de végülis már 2 hónapja bírja, meg van tartalék ledem is. Meg lusta is vagyok :P .

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.

• Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.