bazs Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 a tehermentesítő lényege nem az, hogy megtartsa a kereket, hanem tehermentesítse a csavarokat ugyanis a csavar - akármennyire is húzod meg - hajlik, görbül minimálisan ugyan, de az épp elég ahhoz, hogy "rázzon" a kerék a tehermentesítő-/központosító-gyűrű feladata az, hogy a felnit a kerékagy közepén tartsa, ezáltal csökkentve a csavarok terhelését az pedig tényleg mindegy, hogy fém vagy műanyag, mert jelentős terhelés nincs rajta, csak nem hagyja össze-vissza mozogni a kereket Link to comment Megosztás: More sharing options...
Kontárgyerek Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Na, alakul a kép bennem........ Link to comment Megosztás: More sharing options...
Kontárgyerek Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Szégyenlem B) de mi is az F astra agyszélesége (vagyis az a hogyishívjákja) ? :blink: Kerékagyfurattávolság? Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 a tehermentesítő átmérője 4x100-as Opelek esetében 56,5 mm Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Ki mondta azt, hogy az a gyűrű tehermentesíti a csavarokat??? :blink: A csavaroknak az a dolga, hogy a felnit megfelelő erővel a kerékagyhoz húzzák, a többi már a tapadási együttható dolga. Vagyis a felni ha hozzá van szorítva megfelelő erővel az agyhoz (tárcsához közvetlenül, azon keresztül az agyhoz), akkor nem mozdulhat el rajta. Mégegyszer: a gyűrű csak a felrakáskor központosítja a kereket, utána mintha ott sem lenne. Csak úgy mellékesen, ha meglazulnak a csavarok (vagy neadjisten eltörik belőle több is), nemhogy a műanyag, de az alu gyűrű sem tudna "tehermentesíteni", rögtön megmurdálna. Aki meg szeretne ragaszkodni a saját verziójához, az csináltasson jó kemény acélból gyűrűket. B) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Április10, 2006 Szerző Megoszt Elküldve Április10, 2006 "Azért nekem inkább az agy rész legyen teherviselő mint a 4 db csavar." De nem a csavar viseli a terhet, hanem a kerékagy és a felni felfekvő felülete közötti súrlódás. A súrlódási erőt befolyásolja a csavar meghúzási nyomatéka. Elkéstem. :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Ki mondta azt, hogy az a gyűrű tehermentesíti a csavarokat??? :blink: A csavaroknak az a dolga, hogy a felnit megfelelő erővel a kerékagyhoz húzzák, a többi már a tapadási együttható dolga. Vagyis a felni ha hozzá van szorítva megfelelő erővel az agyhoz (tárcsához közvetlenül, azon keresztül az agyhoz), akkor nem mozdulhat el rajta. Mégegyszer: a gyűrű csak a felrakáskor központosítja a kereket, utána mintha ott sem lenne. nem vitatkozom veled, mert te vagy az ész B) nekem csak tapasztalatom van, meg egy nagyon régi - nem kispályás - gumis barátom nem egy eltört csavart láttam én már a tehermentesítő hiánya miatt... Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Szerintem tapasztalatban és kerékcserés témában nem kéne vetélkednünk. :blink: És hát én sem keveset járok gumisműhelybe, ahol már régesrég gyűlnek a tapasztalatok nem csak utcai kerekes témában. ;) Az eltört csavar oka lehet: - régi, elgyengült - olcsó rossz minőségű - lelazult menet közben Én Volvótól kunyerált svédacél csavarokat használok, azoknál nem egyhamar fordul elő a fenti jelenség. B) Egyébként meg már volt csavartörés az Astrán, nem is olyan rég. Amikor elkészült az autó, a műszakira kellett vinni, de csak régi csavarokat találtunk a műhelyben (még Mantáé voltak). Az odaúton el is tört belőle 3. Aztán lecseréltük az időközben megtalált svéd csavarokra, és megoldódott a probléma. :D Csak a megnyugtatásodra közlöm, hogy volt "tehermentesítő" gyűrű, ami rögtön át is alakult szemétté, ahogy eltört a csavar. ;) Témát befejeztem, részemről kitárgyalva. Aki nem hiszi, járjon utána. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Kontárgyerek Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Csakhogy végetszakítsak eme megterhelő csavaragybetétbehúzó bizgentyü kitárgyarásának, Én mostmár tökéletesen megértettem eme sok hasznos információáradatból való okos dolgokat. ........... És a szelepnek mi köze a tehermentesítéshöz ??? :blink: B) :D :D ;) ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
mörfi Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 (edited) Tényleg nem akarok vitát, de a lemezfelnit sem a csavar tartja. Szerintem igenis kell az a sz@r. a tehermentesítő-/központosító-gyűrű feladata az, hogy a felnit a kerékagy közepén tartsa, ezáltal csökkentve a csavarok terhelését Módosítva Április10, 2006 : mörfi Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 a Gabinak olyan jó csavarjai vannak, hogy neki még a felni sem kell hozzá :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 a tehermentesítő-/központosító-gyűrű feladata az, hogy a felnit a kerékagy közepén tartsa, ezáltal csökkentve a csavarok terhelését Ez így ahogy van, hülyeség. B) De nem akarok senkit sem győzködni, látom nagyon sok "szakértő" van itt. :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Gabi! Van egy perced egy telefonra? Én csak kontár vagyok, de kíváncsi lennék, hogy mit mond egy nálad szakavatottabb ember a témával kapcsolatban: 20/914-3634, Jenei András majd írd be kérlek, amit mondott köszi Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 "a tehermentesítő-/központosító-gyűrű feladata az, hogy a felnit a kerékagy közepén tartsa, ezáltal csökkentve a csavarok terhelését" Ha ez a véleménye ennek az embernek, akkor teljesen felesleges beszélni vele. :blink: És mit jelent az, hogy szakavatott? B) Azt, hogy gumis? :D Ha szeretnék ezügyben telefonálgatni, akkor inkább egy közlekedésmérnököt hívnék, nekik feketén-fehéren le van írva, hogy mit kell erről tudni. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
mörfi Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Ez így ahogy van, hülyeség. B) De nem akarok senkit sem győzködni, látom nagyon sok "szakértő" van itt. :blink: Ok , uccsó hozzászolás ebben a témában részemről. Tehát akkor nem lényeg a középső(agy) furat átmérője? Ha nagyobb a felni belsőátmérője és a csavarok tartják a felnit akkor sincs semmi gond? Remélem jól értelmeztem. Nem vagyok szakértő, de nincs is rajtam 2 számmal nagyobb nadrág :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 gumis... kicst több annál, de akkor adj te egy telefonszámot ;) de ha gondolod, nézzünk ki telefonkönyvből valakit és hívjuk fel örülnék, ha egyszer végre beismernéd, ha hülyeséget írsz és most biztosan tudom, hogy azt írsz :D :blink: Nem vagyok szakértő, de nincs is rajtam 2 számmal nagyobb nadrág B) a nadrág jó példa: ha 2 számmal nagyobb, akkor hiába van rajtad nadrágtartó (hosenträger), a nadrág nem fog lecsúszni, de lötyögni fog viszont ha kitöltöd egy kis hájjal, akkor már rendben is vagy :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Silver79 Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 gumis... kicst több annál, de akkor adj te egy telefonszámot ;) de ha gondolod, nézzünk ki telefonkönyvből valakit és hívjuk fel örülnék, ha egyszer végre beismernéd, ha hülyeséget írsz és most biztosan tudom, hogy azt írsz :D :blink: a nadrág jó példa: ha 2 számmal nagyobb, akkor hiába van rajtad nadrágtartó (hosenträger), a nadrág nem fog lecsúszni, de lötyögni fog viszont ha kitöltöd egy kis hájjal, akkor már rendben is vagy B) Rendben is van, de attól nem a háj fogja tartani hanem a hosentréger,a hájjal csak azt éred el hogy ne lönyögjön :D Ui: fingom nincs kinek van igaza csak nem jó a példa ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
mörfi Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 gumis... kicst több annál, de akkor adj te egy telefonszámot ;) de ha gondolod, nézzünk ki telefonkönyvből valakit és hívjuk fel örülnék, ha egyszer végre beismernéd, ha hülyeséget írsz és most biztosan tudom, hogy azt írsz :D B) a nadrág jó példa: ha 2 számmal nagyobb, akkor hiába van rajtad nadrágtartó (hosenträger), a nadrág nem fog lecsúszni, de lötyögni fog viszont ha kitöltöd egy kis hájjal, akkor már rendben is vagy :D Pontosan erre gondoltam ,Háj nélkül husentrogerral. :blink: Persze ezen senki ne sértődjön meg ,nem ér annyit. Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Rendben is van, de attól nem a háj fogja tartani hanem a hosentréger,a hájjal csak azt éred el hogy ne lönyögjön :blink: Ui: fingom nincs kinek van igaza csak nem jó a példa :D de pont jó a példa, mert a tehermentesítő is ugyanott van, ahol a példában a hájad és a csavar pedig a nadrágtartó B) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Silver79 Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 de pont jó a példa, mert a tehermentesítő is ugyanott van, ahol a példában a hájad és a csavar pedig a nadrágtartó B) Sztem nem jó példa :blink: A nadrágtartó megtartja a nacit max nem "középen",de ha kitömöd "hájjal", akkor szépen felfekszik de attól a nadrágtartó tartja,csak jobban áll :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Bazs! Mi lenne ha egyszer te ismernéd el a dolgot? :blink: Ha nem értek valamihez, nem szólok bele. Viszont ez most nem ez az eset. B) Ha akarsz, telefonálgass, nekem nem szükséges a telefonálgatás, hogy tudjam azokat az infókat, amit nap-mint-nap használok az "életem kockáztatására" a versenyautóban. Mörfi! Kell a központosító gyűrű! De csak arra, hogy a kerék felrakásánál központosan húzd rá a kereket az agyra, különben rázni fog! Utána már semmi szerepe, legfőképpen nem tehermentesítésben! Idézek egy nálam tanultabb embert a témában (Yasec néven ismert a sportolói körökben): " Az a "tehermentesítő gyűrű" sajna rossz nevet kapott. A csavarok akkor viszik át nyírással a terhelést, ha már lelazultak. Egyébként a surlódó felületek viszik át a nyomatékot, amit a csavarok összeszorító ereje biztosít. Az a gyűrű nagyon fontos, amiről írsz, méghozzá a központosításban van szerepe. Mindig csak az előírt nyomatékkal húzzátok meg a csavarokat! Simán agyon lehet őket húzni, és az is szar dolog! " Link to comment Megosztás: More sharing options...
bazs Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Bazs! Mi lenne ha egyszer te ismernéd el a dolgot? :blink: Ha nem értek valamihez, nem szólok bele. Viszont ez most nem ez az eset. B) Ha akarsz, telefonálgass, nekem nem szükséges a telefonálgatás, hogy tudjam azokat az infókat, amit nap-mint-nap használok az "életem kockáztatására" a versenyautóban. Ne haragudjatok, hogy téves információkat próbáltam megosztani veletek! Leborulok a nagy Futó Gábor tudása és tapasztalata előtt és természetesen ez vonatkozik a Yasec nevű srácra is. Kérlek titeket, bocsássatok meg nekem! Link to comment Megosztás: More sharing options...
mörfi Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 ŐŐŐŐŐ :blink: mostmár én sem tudom B) én használom , feladom. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Április10, 2006 Megoszt Elküldve Április10, 2006 Félreértés ne essék. Nem a szükségességéről folyt a vita, hanem a funkciójáról. Tehát akkor asszem végszóra lehet mondani: - KELL a megfelelő központosító gyűrű, amennyiben nem gyári agyméretű a felni - Teljesen mindegy az anyaga, ugyanolyan jó a műanyag is Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Április10, 2006 Szerző Megoszt Elküldve Április10, 2006 Gabinak van igaza. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts