Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj avagy ki mit és miért ezt az olajat tölti bele?

uhuhu

Recommended Posts

hát ha tullog egy éven ha nem akkor se lesz lecserélve csak ha eléri a 10 ezer kmet

majd ph papirral megnézem hogy savas e vagy lugos e

de szerintem nem lesz több egy évnél előző csere is éven belül volt, pedig akor második auto volt még csak az opel...

Megosztás:

biztos hogy nem....

a szintetikusakat nem kell évente cserélni az tuti

szép is lenne...

tőlem 3 évente, vagy 100.000 kmeneként is cserélhetsz olajat, sőt, még floriollal is járhatnál, különösebben az sem zavarna : )

csereperiódus xkm vagy 1 év. akár szintetikus, akár félszintetikus, akár ásványi.

Megosztás:

Néha úgy mondjátok ezeket az időintervallumokat mintha valami kőbe vésett szabály lenne.

Én is azt mondom nem árt cserélni időben, de senkinek nem fog szétesni a motorja, ha 1 év és 1 hónap után vagy 11e km után cserél.

Nem kőbe vésett szabály, de ha az mondja a gyártó, a szakember, a hozzáértő, hogy 1 év után csere, akkor csak lehet benne valami, nem ?

Persze a 4-éig minőségmegőrzött kaját is meg lehet enni 6án is, de ...

Kolléga viszont kategorikusan kijelentette, hogy nem kell 1 év után cserélni, ez tuti. Ezzel viszont vitába szállnék, és fogok is bármikor :(

Megosztás:

Nos, mindegyik olajat, a szintetikusakat is le kell cserélni az ajánlott időn belül. A legtöbb olajnál

ez 1 év, viszont vannak a longlife olajok, amik akár 2 évet is bírnak. A longlife kifejezés ugyanis

ezt jelenti, nem azt, hogy 30000km-t lehet vele menni :(

Ez azért van, mert a különböző adalékanyagok ennyi idő után kezdenek kicsapódni az olajból.

Akár áll, akár használatban van. És érdemes figyelni, mikor gyártották és csomagolták az adott

kannát, mert a kereskedelemben eltöltött ideje is számít. Tsz-nek abban igaza van, hogy nem

ennyire éles a határ, egy-két hónapot simán rá lehet húzni, az adalékok lassan kezdenek el

kicsapódni, nem rögtön :P

A metabond olajok esetében a kannára rá szokták pecsételni a gyártási időt, ami az általam

hozott olajok esetében mindig 1 vagy max 2 hónapon belül volt. Ez olyan, mint az élelmiszereknél

a szavatossági idő, tehát az ajánlott időn belül garantált az a specifikáció, amit megadtak az olajra.

Megosztás:

• 2 weeks later...
Ahol eddig vettem a Valvoline-t ott meg mindig azt mondták, hogy a sok km-t futott autókba kell.

Akkor most hol az igazság?

Véletlenül nem a Valvoline MaxLife-ra gondolsz? Ezt az olajat ugyanis valóban a sokat futott személygépjárművek számára fejlesztették ki. A MaxLife egy (Valvoline-)márkanév, a longlife viszont egy szakkifejezés, amelyet több cég is használ az egy évnél többet is kibíró olajok jelzőjeként.

Megosztás:

A témához találhattok még egy érdekes vizsgálati eredményt a következő oldalon:

http://www.meganeklub.hu/

Ez nem teljesen helytálló mérés akkor, ha azt akarjuk kijelenteni, hogy jó a 30000km-es csereperiódus.

Ugyanis ezek a tesztek mind új motorral, első-második olajcserénél voltak. Az első két esetben egyébként

már látszik súlyos figyelmeztetés a vizsgálatnál, amit megpróbálnak kimagyarázni, de számomra az említett

magyarázat nem meggyőző.

A meggyőző mérés az lenne, ha két 120000km-es motort hasonlítanának össze, melyek közül az egyikben

15000-ként, másikban 30000km-ként cserélik az olajat. :(

Én továbbra is maradok a 10/15e intervallumnál, mert a nagyobb olajgyártók is ezt ajánlják ;)

Megosztás:

Ez nem teljesen helytálló mérés akkor, ha azt akarjuk kijelenteni, hogy jó a 30000km-es csereperiódus.

Ugyanis ezek a tesztek mind új motorral, első-második olajcserénél voltak. Az első két esetben egyébként

már látszik súlyos figyelmeztetés a vizsgálatnál, amit megpróbálnak kimagyarázni, de számomra az említett

magyarázat nem meggyőző.

A meggyőző mérés az lenne, ha két 120000km-es motort hasonlítanának össze, melyek közül az egyikben

15000-ként, másikban 30000km-ként cserélik az olajat. :(

Én továbbra is maradok a 10/15e intervallumnál, mert a nagyobb olajgyártók is ezt ajánlják ;)

Mindenben egyetértünk. A Mégane klubos linket - mindenféle indoklás nélkül - csak a longlife téma miatt tettem be, ennek semmi köze nincs az Astra F-hez. (Mindazonáltal megjegyzem: ott volt az idézet a kezelési útmutatóból, hogy még ennél a longlife olajnál is az évenkénti cserét javasolja a Renault a Novy esetére hasonlító, különleges használati körülmények fennállása esetén.)

Megosztás:

no de ez az, éppen erről beszéltünk: vagyis a 30000km-es cserének és a longlife jelzőnek semmi közük egymáshoz :)

vagyis max annyi, hogy ha valaki 15-öt megy egy évben, akkor két évig bennehagyhatná a nagyokosok szerint. :(

érdemes egyébként utánaszámolni, mennyi költséget vetít a km díjra a 10000km-es olajcsere a 30000km-essel szemben. ;)

merthogy elenyésző... ezredszázalékban mérhető :(

szóval ezen és az olaj minőségén nem szabad spórolni, mert a motor menettulajdonságait és élettartamát jelentősen

befolyásolja.

Megosztás:

no de ez az, éppen erről beszéltünk: vagyis a 30000km-es cserének és a longlife jelzőnek semmi közük egymáshoz :)

vagyis max annyi, hogy ha valaki 15-öt megy egy évben, akkor két évig bennehagyhatná a nagyokosok szerint. :(

érdemes egyébként utánaszámolni, mennyi költséget vetít a km díjra a 10000km-es olajcsere a 30000km-essel szemben. ;)

merthogy elenyésző... ezredszázalékban mérhető :(

szóval ezen és az olaj minőségén nem szabad spórolni, mert a motor menettulajdonságait és élettartamát jelentősen

befolyásolja.

Teljesen világos. Jómagam csak arra próbáltam utalni, hogy ez az eszmecsere - az én meglátásom szerint - általánosságban a motorolajról folyik, de nem az Astra F-ről. Szerintem csak az elsöprő kisebbségnek jut eszébe (egy a motornak talán nem is megfelelő) szintetikus, longlife olajat tölteni egy (minimum 5 éves) Astra F-be. Az elmúlt egy esztendőben nem találkoztam ilyen Astra F-tulajdonossal.

Bár senki sem lesz ezáltal okosabb, idézem az Olajfutár GYIK-ből a modellfüggőségre vonatkozó részt:

"ÖREG MOTOR IS KAPHAT LONGLIFE OLAJAT?

Az utóbbi években a legtöbb gyártó előjött longlife /hosszúéletű/ olajokkal, és meghosszabbították az olajcsere idejét. Alkalmazásuk a gépkocsigyártóktól függ, nem minden modell alkalmas erre. Míg a BMW és Mercedes igen, addig általában az Audi és VW nem. Tehát érdemes szakembert megkérdezni előbb."

Megosztás:

No ez a futáros gyik elég hülyeség :(

Ugyanis a longlife olaj csak annyiban különbözik a társaitól, hogy kap egy stabilizáló adalékot, ami meghosszabbítja a többi

adalékok kiválási idejét az alapanyagból. ;)

Tehát bármibe beletölthető. De a km intervallum hosszítása egy meglovagolt félreértésből adódik, amit fentebb említettem is.

Megosztás:

Ugyanis a longlife olaj csak annyiban különbözik a társaitól, hogy kap egy stabilizáló adalékot, ami meghosszabbítja a többi

adalékok kiválási idejét az alapanyagból. :(

Tehát bármibe beletölthető.

Hogy érted, hogy bármibe beletölthető? Hiszen fel vannak tüntetve a jóváhagyások, még a jelenlegi modellek mindegyikébe se tölthető bele akármelyik, nemhogy akármelyik régibe.

A longlife elnevezés megtévesztő lehet, mert több gyár (BMW, MB, VW-konszern) is használja minősítésként. Lásd: http://www.adac.de/images/Motor%C3%B6l-Fac...tcm8-128114.pdf

Voltak olyan olajok, amelyek csak az egyik gyártó jóváhagyásával rendelkeztek. Míg a BMW és az MB rendelkezett más jóváhagyással is, egyes olajok csak a VW-csoport jóváhagyásával rendelkeztek. A VW-n belül a mai napig a legbonyolultabb a helyzet. (Itt abba nem megyek bele, hogy az olajcserét a tényleges igénybevétel alapján jelző computer milyen referencia minőséggel kalkulál, bár ez is fontos szempontnak tűnik.)

A Castrol és a VW német honlapján megerősítik azt az információt, hogy a Mercedes és a BMW régebbi modelljeibe beletölthetőek a longlife olajok, ellenben a Volkswagen (és az Audi) motorok nem mindegyikébe.

http://www.castrol.com/castrol/genericarti...6005269#6012788

http://www.longlife.beetle24.de/longlife.htm

A BMW-nél például ez a következőképpen néz ki:

http://www.flash4bmw.de/downloads/Oele_2.pdf

A szintetikus longlife olajok tehát nem minden esetben kompatibilisek visszafelé.

Megosztás:

A szintetikus longlife olajok tehát nem minden esetben kompatibilisek visszafelé.

Szerintem ez csak azért van, mert a régebbi motorokhoz félszinti kell, és abban nincs longlife :(

Így azért nem ajánlják, mint ahogy én sem ajánlom egy X16XEL mocihoz az 5W40-es olajat.

Megosztás:

Szerintem ez csak azért van, mert a régebbi motorokhoz félszinti kell, és abban nincs longlife :(

Így azért nem ajánlják, mint ahogy én sem ajánlom egy X16XEL mocihoz az 5W40-es olajat.

Szia,

valójában az úgynevezett "longlife" olajoknak igen nagy része rész-szintetikus (HC) olaj, ami önmagában nem jelenti azt, hogy ne lennének jók.

Megosztás:

valójában az úgynevezett "longlife" olajoknak igen nagy része rész-szintetikus (HC) olaj, ami önmagában nem jelenti azt, hogy ne lennének jók.

ezt honnan vetted? én csak szintetikus 0W és 5W longlife olajról tudok.

persze ez nem jelenti azt, hogy egyes gyártók félrevezetésképpen nem biggyesztik rá a logót más olajaikra is (pl MOL),

mert üzleti szabályok nem vonatkoznak rá, nem levédett logó. Ettől az még nem longlife. :(

Megosztás:

ezt honnan vetted? én csak szintetikus 0W és 5W longlife olajról tudok.

persze ez nem jelenti azt, hogy egyes gyártók félrevezetésképpen nem biggyesztik rá a logót más olajaikra is (pl MOL),

mert üzleti szabályok nem vonatkoznak rá, nem levédett logó. Ettől az még nem longlife. :(

Szó sincs félrevezetésről, az 5W-30 és az 5W-40 olajoknak 80%-a valójában csak rész-szintetikus (HC hidrokrakk) olaj.

Minden olyan olajat "longlife" olajnak kell tekinteni, amely legalább egy hosszú-csereperiódusra vonatkozó gyártóművi előírásnak megfelel. Az esetek döntő többségében ilyenek pl. a VW 504.00 és 507.00 minőségű, a Ford WSS-M2C913-A/B,

vagy hogy márkánál maradjunk, a GM-LL-A-025/B-025 minőségű olajak is. Ezen olajok szinte kivétel nélkül mind HC olajok a legtöbb gyártó esetében.

A 0W-30/40 esetében már valóban én is csak ténylegesen szintetikus olajokat ismerek.

Megosztás:

Szó sincs félrevezetésről, az 5W-30 és az 5W-40 olajoknak 80%-a valójában csak rész-szintetikus (HC hidrokrakk) olaj.

Minden olyan olajat "longlife" olajnak kell tekinteni, amely legalább egy hosszú-csereperiódusra vonatkozó gyártóművi előírásnak megfelel. Az esetek döntő többségében ilyenek pl. a VW 504.00 és 507.00 minőségű, a Ford WSS-M2C913-A/B,

vagy hogy márkánál maradjunk, a GM-LL-A-025/B-025 minőségű olajak is. Ezen olajok szinte kivétel nélkül mind HC olajok a legtöbb gyártó esetében.

A 0W-30/40 esetében már valóban én is csak ténylegesen szintetikus olajokat ismerek.

És tudsz olyan olajat mondani, ami 5W-s és résszintetikus és longlife?

Mert eddigi ismereteim csak szintetikusról szólnak ezekből is :(

Megosztás:

És tudsz olyan olajat mondani, ami 5W-s és résszintetikus és longlife?

Mert eddigi ismereteim csak szintetikusról szólnak ezekből is :)

Bővítsd ismereteidet! :( ;)

Na a hülyeséget félretéve:

Ilyen többek között a Liqui Moly Leichtlauf Special LL 5W-30 is,pl.. GM-LL-A-025, BMW Longlife 01

De mondjuk inkább úgy, hogy HC olaj. Mellesleg mint írtam, nagyon kevés kivételtől eltekintve szinte az összes 5W-30/40 olaj HC olaj, azok is, ahol azt írják: "szintetikus technológiával előállított"....stb. stb.....

Ugyan szintetikus technológiával előállított, de nem teljesen szintetikus bázisolajból készül, ergo valójában csak rész-szintetikus. Ilyen pl a Bixxol család, vagy a Helix-olajok nagy része. De mondhatjuk, hogy az általam az előző hozzászólásban felsorolt gyártóművi előírásoknak megfelelő olajak 80%-a valójában HC olaj, márkától függetlenül.

Önmagában az, hogy egy olaj teljesen szintetikus,vagy rész szintetikus HC olaj, még semmit nem árul el az olaj kenőképességéről, de gondolom ezt te is tudod. A legtöbben hajlamosak a szintetikus olajok jelentőségét túlbecsülni.

Megosztás:

Önmagában az, hogy egy olaj teljesen szintetikus,vagy rész szintetikus HC olaj, még semmit nem árul el az olaj kenőképességéről, de gondolom ezt te is tudod. A legtöbben hajlamosak a szintetikus olajok jelentőségét túlbecsülni.

Ebben teljesen egyetértünk :(

De a LM olajok közül én úgy tudom, nem ez a "longlife" tag, hanem ez:

"A SYNTHOIL LONGTIME 0W-30 egy rendkívül korszerű, könnyűfutást biztosító motorolaj amelyet kifejezetten a meghoszabbított olajcsere intervallummal

rendelkező gépjárművek számára fejlesztettek ki. A szintetikus olajokra jellemzően kiváló oxidációs stabilitása "

Az viszont biztos, hogy létezik 5W-s résszintetikus olaj is, meg jól is teljesít, de abban nem vagyok biztos, hogy azok tényleg teljesítik-e a "longlife"

feltételeket, vagy csak rá van aggatva ez (mert ahogy említettem, nincs védve a jelző, bárki ráteheti a termékére következmény nélkül, mint ahogy

a MOL is megteszi néhány olajánál, amik messze nem teljesítik a feltételeket).

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.