Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj avagy ki mit és miért ezt az olajat tölti bele?

uhuhu

Recommended Posts

... az ISUZU motoros, amelyet többek között azért is dícsérnek sokan, mert nem eszi az olajat.

Ezt tanúsíthatom.

Az órában 130e km van, de szinte semmit sem eszik két olajcsere között. Az egyik olajcserénél a szerelő a max.-ig, illetve egy hajszálnyival többet töltött bele. Gondoltuk, nem engedjük le a pluszt, úgyis fogyni fog belőle, aztán a cserénél még mindig a max. jelzésnél volt. (Pedig volt benne sok hosszútáv is, tehát nem a páralecsapódás és a gázolaj tartotta szinten)

Megosztás:

Ehhez csak csatlakozni tudok, az enyémben is 130 e fölött van már, és nem szoktam utána önteni. Mondjuk nem is 15 ezrenként cserélem az olajat, hanem 10 ezrenként. Johnny-nak is igaza van, miszerint a gondos gazdát meghálálja.

205000 km a motorban, 10000-es csereperiódus, közben nemrátölt Metabond!

Megosztás:

nekünk cseperészik imitt amott az olaj

azt látom, hogy az olajdeklinél engedi kicsit, de hol csepereghet még?? vagy csak ott kell vele foglalkozni??

tavasszal esedékes a fék felujítása, és ezt a csepegős dolgot is meg kellene szüntetni.

azt látom, hogy van valami tömítés, de ez már megadta magát valszin, igy csere

azt hallottam, hogy ki lehet szedni simán a deklit, csak forgatni kell.

ha rakom össze az uj tömítéssel, akkor mit kenjek rá, hogy mégjobban tömítsen??

Megosztás:

nekünk cseperészik imitt amott az olaj

azt látom, hogy az olajdeklinél engedi kicsit, de hol csepereghet még?? vagy csak ott kell vele foglalkozni??

tavasszal esedékes a fék felujítása, és ezt a csepegős dolgot is meg kellene szüntetni.

azt látom, hogy van valami tömítés, de ez már megadta magát valszin, igy csere

azt hallottam, hogy ki lehet szedni simán a deklit, csak forgatni kell.

ha rakom össze az uj tömítéssel, akkor mit kenjek rá, hogy mégjobban tömítsen??

Ha az olajteknő tömítésről van szó, akkor azt egyszerűen ki kell cseréni, ragasztani nem kell, legalábbis a Te autódnál (X14NZ) biztosan nem. Van gyári tömítő paszta, de a fórumozók mind azt tanácsolták nekem, hogy inkább ne használjam, legfeljebb nagyon vékonyan. Februárban itt a fórumon, illetve a Csergőben kaptam azt a tanácsot, hogy a gyári parafa tömítést érdemes venni, mintsem utángyártottat.

Megosztás:

nem mindegyikben van parafa, van amelyik gyárilag gumitömítéses.

a fekete paszta ajánlott hozzá.

Sajnos fogalmam sincs, hogy melyikben lehet parafa, illetve gumi, azért tippelnék mégis parafára, mert ugyanolyan korú és motorkodú autóm van, mint Novynak, az enyémben parafa volt, és a Csergőben gyári parafát adtak. A tévedés jogát fenntartom... :(

Megosztás:

Én az előző olajcsere alkalmával játszottam meg a tömítés cserét. Nem volt semmi leszedni. Kicsavartam körbe a csavarokat (Torx), gondoltam csavarhúzóval egy egyszerű mozdulattal lefeszítem. Hát meg se moccant. A 12 év alatt rendesen rágyógyult. Szerelő haver adott egy gumikalapácsot, hogy ütögessem meg, úgy hátha könnyebben lejön. Nagynehezen több helyen feszítve lejött, de a kipufogót is le kellett kötni a művelethez. Parafatömítésből is kétféle van. Az egyiknél a csavaroknál aluperselyek vannak, ilyen volt az autón. Ennél a csavarokat határozottabban meg lehet húzni és nagy valószínűséggel nem fog ereszteni. A persely nélkülinél -ilyenre cseréltem- óvatosabban kell meghúzni a csavarokat és kis idő múlva érdemes picit utánahúzni.

Megosztás:

és azota engedi vagy sem???

egy ismerősöm cserélte, ő használt tömítőt, és ugy mondta neki azota nem csepeg.

kipufogot mindenféleképpen le kell kötni???

Egy csepp sem. A kipufogót pedig le kellett venni, legalábbis az első kötést (rugós csavarok a könyöknél) bontani kell, és a csövet lenyomva ki lehet forgatni az olajteknőt. A bölcső miatt egy kicsit szopós volt a jobb oldalon kivenni a kartercsavarokat, de nem vészes.

Megosztás:

és azota engedi vagy sem???

egy ismerősöm cserélte, ő használt tömítőt, és ugy mondta neki azota nem csepeg.

kipufogot mindenféleképpen le kell kötni???

Két éve amikor a kocsit használtan vettem a "házi szerelőm" -a földim- tömítőpaszta nélkül tette fel a gumi teknő tömítést, pedig szóltam neki, hogy pasztázzon. Szivárgott, utánhúzta, kevésbbé szivárgott. 1 év után megint kicsréltettem vele, de keményen megfenyegettem, hogy használjon tömítő pasztát. Azóta jó (25000 km) és por száraz alulról. Kifufogót le kell engedni a szereléséhez.

Megosztás:

akkor legközelebbi olajcserére ami lehet vagy két év mulva ősszel lesz kell venni tömítést pasztát, olajszűrőt :P

asszem ráérek még :cry:

Két év múlva?! :(

A másik "olajosember" szerint évente illik lecserélni az olajat, ha ennyi idő alatt nem teszed bele a vasba a megengedett km-t. Ugyanis az idő elteltével szintén veszít kenőképességéből az olaj (öregszik), nemcsak a használat során.

Megosztás:

Két év múlva?! :(

A másik "olajosember" szerint évente illik lecserélni az olajat, ha ennyi idő alatt nem teszed bele a vasba a megengedett km-t. Ugyanis az idő elteltével szintén veszít kenőképességéből az olaj (öregszik), nemcsak a használat során.

hát erről én ugy tudok, hogy az ásványi val van éves csereperiodus, bár, ez is csak rész szintetikus....

na azért két év nem telik el addig nyugi, de szerintem éven felül.. megy le nekünk a 10 ezer km

de ha lemegy ha nem akkor se lesz lecserélve évente...

Megosztás:

hát erről én ugy tudok, hogy az ásványi val van éves csereperiodus, bár, ez is csak rész szintetikus....

na azért két év nem telik el addig nyugi, de szerintem éven felül.. megy le nekünk a 10 ezer km

A második tél előtt azért mindenképpen cseréld le :( (SZVSZ)

Megosztás:

motorolajcsere-intervallum x km vagy 1 év.

ez így van, akár tetszik, akár nem

Megosztás:

biztos hogy nem....

a szintetikusakat nem kell évente cserélni az tuti

szép is lenne...

A piacon számos 5W-40-es (vagy más) viszkozitású, hosszabbított csereperiódusú, szintetikus olaj van. Kétségtelen tény, hogy ezek jobb minőségűek, mint a részszintetikusak és az ásványiak, mert lassabban öregednek, gyorsabb kenést tesznek lehetővé, jobb a tisztítóhatásuk, csekély mértékű üzemanyagspórolást lehet elérni velük stb. Kérdés viszont, hogy van-e értelme ezt a szintetikus olajat egy több mint másfél évtizedes konstrukciójú motorba tölteni, amelyet még nem ennek megfelelő illesztésekkel csináltak.

A német Opel Astra kézikönyv egyáltalán nem tiltja a használatukat, de azt írja: "Ha Ön megengedi magának ezt a luxust [ti. a szintetikus olaj használatát], akkor is ajánlott a megadott intervallumhoz tartania magát." A benzines Opel Astra F-nél pedig a megadott csereperiódus 15 ezer km / 1 év. Különösen gyakori városi közlekedésnél, rendszeres rövid távoknál érvényes az a szabály, hogy csökkenteni kell az intervallumot, és ez vonatkozik a szintetikus olajokra is.

Novy, éppen Te írtad november 2-án, hogy napi 2+2 km-t szoktál megtenni. Nem tudom, hogy egy év alatt mennyi km jön Neked össze, mindenesetre számos mai, szintetikus olajjal futó autóknál is olajcserét javasolnak 1 év után, még ha csak 5.000 km-t futott is.

Megosztás:

Szevasztok!

Egy tévhitet szeretnék eloszlatni, mielőtt vki úgy gondolná, hogy az olaj kenőképessége megváltozik a kannában is....itt nem erről van szó, a kenőképessége tényleg a megtett km-től az üzemelés hőfokától és egyéb (sok) paramétertől függ.

A motorolaj alapból kissé lúgosra van "állítva" az adalékokkal, mert a motor üzeme során ezt talán nem kell magyaráznom elég sok sav képződik, kerűl bele pára is....szóval az 1 év igazából tudtommal ezért van, mert ennyi idő után levelegővel és a motor üzeme során keletkező gázokkal és gözökkel érintkezve az olaj átmegy savas kémhatásúba és aonnantól igaz hogy ken, de nem tesz jót az alkatrészeknek.

Szerintem ez lehet szintetikus is és ásványi is, a lényeg, hogy előbb-utóbb savval öblögeted a mocit, ha nem cseréled időben.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.