steelhand Elküldve Május3, 2007 Megoszt Elküldve Május3, 2007 Viszont, ha már üzemmeleg a moci, akkor alpajáraton sokkal gyorsabban melegszik, úgye:))) Megoldás: a motor hűtőrendszerét rá kell kötni a kecó központifűtésére:))) Indulás előtt lehet fűteni, vagy ahogy télen a békávésok csinálták: kis gázolajas edényt a motor+váltó alá, oszt hadd szoljon, lángot neki. Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Május4, 2007 Megoszt Elküldve Május4, 2007 Gábor, erről mi a véleményed? Ez az eredeti GM olaj jó minőségű? Gondolom ez nem az, amit nálunk a sárga Opeles matricás flakonban árulnak... Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Május4, 2007 Megoszt Elküldve Május4, 2007 Ugyanaz a szar más csomagolásban. 10-40-ből csak a 60L-es sárga hordós Total olaj jó, ami GM Link to comment Megosztás: More sharing options...
steelhand Elküldve Május5, 2007 Megoszt Elküldve Május5, 2007 Ugyanaz a szar más csomagolásban. 10-40-ből csak a 60L-es sárga hordós Total olaj jó, ami GM Az egy pár évig elég lenne :rolleyes:))) Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Május7, 2007 Megoszt Elküldve Május7, 2007 Az egy pár évig elég lenne :rolleyes:))) Pl a Patyi Lacinál ilyet kapsz, ha ott cserélteted :mellow: Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Május7, 2007 Megoszt Elküldve Május7, 2007 Én egyelőre maradok a Metabondnál, a múltkori rendelést nemsokára beletöltöm a gépekbe :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június6, 2007 Megoszt Elküldve Június6, 2007 hellosztok cső gab Fpepe hát én is a metabod híve vagyok láttam a bemutatót, meg volt wareszunkkal is csodát művel szó szerint: hidegindításkor menetrendszerű volt a 3mas henger beköpése meghát ugyebár az alapjárat egyenetlensége később metabonddal sose köpte a gyertyátpedig nem lett cserélve alapjáratnem lett teljesen egyenletes, de ugyan azokat a dümdürüm dümdürümöket irta le szal jobb lett:) később elfogyott a cucc, nemvolt beszerezhető nálunk igy ujra kezdődött a szopás a gyertyákkal, és eccer beáltt a tűgörgő a szemben aztán kaka pisivel szal érezhetően roszabb lett motorcsere(ekkor már 60as rendszer) majd jött mellé az opel, és mivel viszonylag uj(de igy is sok hibát találok rögeszméimmel)ezért utánakerestünk a metabondnak és azota nyiregyről beszerezzük és forgalmazzuk is kisebb nagyobb sikerrel,(a saját kocsink abbol kaja az olajat adalékot pancsisampont fényt szala metabonds cuccokat mindet meg tudjuk vennia haszonbol) és ujra kapott a waresz is, szegénynek isrossz volt a termosztátja, ezért nehezen melegedett köpte a gyertyát mikor átjárta ujra a metabondos adalék elmaradt a gyertya köpés, gyorsult ujra, és nem is taknyosodott el a kipuff vége annyira az opelt nemsokat hajtottam előtte, de motorféken egyből észre lehetett venni mikor visszaengedtem rántottolyat hogy fájt adalékolás és olajcsere után szép lágyan fogot a motorfék, ugyhogy nkem metabond lesz a nyerő Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június6, 2007 Megoszt Elküldve Június6, 2007 a melegedős vitára visszatérve ugráljatok csak ugy pár percig, aztán kapjátok nyakatokba anyut aput mikor fogtok izzadni hamarabb? ha megy a kocsi johogy hamarabb melegszk ha nincs nagy tempó(léghűtés meg addig kimarad nagyrészben, mig nem nyit a termo) csak vinni kell a kasznit szegény mocinak alapjárati melegedéskor meg csak jár a moci semmi terheléssel akármilyen kenés is van csak jobban terheli a motort a tényleges haladás mint alapjáraton pöcörőzni:) ez csak az én véleményem de szerintem igy van:) munkagépeken megtapasztaltam ha csak szaladgálok a dozerral(kevés terhelés) akkor még 4be se melegszik fulon de ha ragadós az anyag 1be is melegszik közepes fordulaton Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június7, 2007 Megoszt Elküldve Június7, 2007 Reggel ágyból kelve nem szokás rögtön anyut aput vállra venni... szal hidegindítás után míg be nem melegedett a motor, addig nem szabad terhelni. <_< Egyébként az igaz, hogy terhelve hamarabb melegszik. Viszont hideg motornál nem beszélhetünk lényeges terhelésről. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Június7, 2007 Megoszt Elküldve Június7, 2007 a melegedős vitára visszatérve ugráljatok csak ugy pár percig, aztán kapjátok nyakatokba anyut aput mikor fogtok izzadni hamarabb? ha megy a kocsi johogy hamarabb melegszk ha nincs nagy tempó(léghűtés meg addig kimarad nagyrészben, mig nem nyit a termo)... Több mint 1 éves kényszerpihenő után érdekes nekem ugyanazokat témákat végigböngészni itt a fórumon! És nem változott semmi sem. Továbbra is népszerűek a tévhitek mint például, hogy alapjáraton célszerű bemelegíteni a motort. Az igazság általában midíg a félúton van.... Nyilván nem szabad nagy terheléssel bemelegíteni mert az káros mivel nincs még meg az a fajta olajfilm a csúszó felületeken ami kibírja megszakadás nélkül a nagy felületi sebességeket. Ugyanakkor célszerű a motort mielőbb üzemmeleggé tenni, mert hidegebb hőmérsékletnél tökéletlen az égés, kicsapódik az égéstermékből a vízpára és az a levegővel beszívott elemekből savakat képezhet ami károsítja a motort és a kipufogó rendszert. Tehát ha a leghamarabb el akarjuk érni az üzemmeleg állapotot akkor terhelni kell a motort, de a fentiek miatt csak mérsékelten. Nem nagy gázzal és nem forgatva a motort, de addig azért ki kell pörgetni, hogy símán vegye a következő fokozatot ahonnan kényelmesen gyorsul. Ez motortól függően min. 1800f/p től 2500 f/p max. Ja és Metabond a kedvencem mióta itt a FÓRUMON megismertem kb másfél éve. Azóta már ki is hozzák nekem ide a közeli autósboltba. Pedig egyedül nekem hozzák ha megrendelem. A bótos nem is ismerte előtte, nem is tudta, hogy Metabond olaj is létezik, pedig a Metabond címere (logoja) ki volt nyalókázva az üzletben! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június7, 2007 Megoszt Elküldve Június7, 2007 tévhitekre visszairva: az ujabb kocsik eleve gyorsabban járnak bemelegedés közben legalábbis ha minden rendben de én se szoktam több percet várni megforog párszor ésvagy 30 mp után megyek is Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június7, 2007 Megoszt Elküldve Június7, 2007 Visszatértünk az alap témára: Érdemes 20-30mp-et járatni, majd elindulni. <_< Ebben lényegében majdnem mindenki véleménye megegyezik. :rolleyes: Én még annyit tettem hozzá, hogy alapjáraton járatva is kb ugyanolyan gyorsan melegszik a motor, mintha elindulsz vele, de nem terheled. ;) Ha lesz rá egyszer kapacitásom, akkor csinálok méréseket az omegán, írok egy ilyen sw-t a BC-re. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Június7, 2007 Megoszt Elküldve Június7, 2007 Visszatértünk az alap témára: Érdemes 20-30mp-et járatni, majd elindulni. <_< Ebben lényegében majdnem mindenki véleménye megegyezik. :rolleyes: ... Én reggel garázsból állok fel,indítás után várok 15-20mp-et,hogy az olajnyomés beálljon és eljusson az olaj mindenhova. 2000fölé sosem pörgetem,amíg az első termosztátnyitás nem volt meg. Mondjuk az a kérdés foglalkoztat a mai napig,vajon mennyivel később melegszik fel az olaj,mint a víz a motor müködése közben??? Alapjáraton való járatás,főleg dízelnél hordós kopást eredményez,nincs értelme percekig járatni,inkább kis fordulaton kell hajtani és el kell váltani hamar. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Június8, 2007 Megoszt Elküldve Június8, 2007 Mondjuk az a kérdés foglalkoztat a mai napig,vajon mennyivel később melegszik fel az olaj,mint a víz a motor müködése közben??? Később melegszik fel? :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tom Elküldve Június8, 2007 Megoszt Elküldve Június8, 2007 Később melegszik fel? :rolleyes: Így van. Nekem volt olajnyomás, olajhőfok mérő az Astrában és amikor a víz már 85-90 volt, akkor volt az olaj ~70. Kb. 5 perc késéssel követte a vizet, de általában 80 fokos volt. Ha 90 fölé ment, akkor kezdett esni az olajnyomás. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Rebel Elküldve Június9, 2007 Megoszt Elküldve Június9, 2007 Szervusztok! Így van. Nekem volt olajnyomás, olajhőfok mérő az Astrában és amikor a víz már 85-90 volt, akkor volt az olaj ~70. A javítási útmiutató olajcserénél azt javasolja, hogy miután a motor elérte az üzemi hömérsékletét kb 5km-t autózzunk még mielőtt leengedjük az olajat, kb. ekkor éri el az üzemi hőmérsékletét az olaj. Ez 60km/h-s autózással 5perc. Ha 90 fölé ment, akkor kezdett esni az olajnyomás. Az olajnyomás esése nem csak a hőmérséklettől függ hanem hogy az olaj viszkozitása mennyivel csökken a hőmérséklet hatására. Sőt egyes olajok a csereintervallum vége felé már kisebb hőmérsékleten is eléggé hígfolyóssá válnak ahhoz hogy olajnyomásesést okozzanak. Üdv.:Rebel Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június9, 2007 Megoszt Elküldve Június9, 2007 Az olajnyomás esése nem csak a hőmérséklettől függ hanem hogy az olaj viszkozitása mennyivel csökken a hőmérséklet hatására. Sőt egyes olajok a csereintervallum vége felé már kisebb hőmérsékleten is eléggé hígfolyóssá válnak ahhoz hogy olajnyomásesést okozzanak. Üdv.:Rebel ez mint a hőmérséklettel kapcsoltaos :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június11, 2007 Megoszt Elküldve Június11, 2007 ez mint a hőmérséklettel kapcsoltaos :rolleyes: meg az olaj hőterhelés-tűrésétől. ;) Elvileg van egy teljesítményindexe is az olajnak (SL,SJ... ), bár ezt sok olcsó olaj csak elméletben tudja, gyakorlatban nem. <_< Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Június11, 2007 Megoszt Elküldve Június11, 2007 Gábor, lenne egy kérdésem: lehet, hogy volt már róla szó, de azért megkérdem, miből készül a Metabond? Mert gondolom nem saját olaj, hanem valami más gyártóét adalékolják. Mutattam szerelőmnek, elég érdekes képet vágott, azt mondta, ő nem nagyon bízik az ilyesmikben, szerinte ezeknek a motoroknak a legjobb a Castrol. Ettől függetlenül bele fogom önteni, csak kíváncsi lennék, mi az alapanyaga? Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június11, 2007 Megoszt Elküldve Június11, 2007 Jó kérdés... gondolom az alapanyag és a technológia hétpecsétes titok, mert én sem kaptam erről sok infót. Viszont azt tudom hogy az elf márkával szoros kapcsolat van, gondolom ugyanabból az alapból készül. A szerelőd sejtheted, mennyire van otthon olaj témában. :rolleyes: Neki az az érdeke gondolom, hogy Castrolt ajánljon. <_< Mint már sokszor elmondtam, én a castrolról pár éve leszoktam, mert amióta magyarországon csomagolják (amit itthon lehet kapni), látványosan csökkent a minősége. És azt pl teljes bizonyossággal állíthatom, hogy inkább teszek a versenygépbe metabond speed-et, mint itthoni castrol rs-t, és nem az ára miatt. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
mackosajt Elküldve Június11, 2007 Megoszt Elküldve Június11, 2007 Én úgy tudom a felettem állóktól, hogy mivel a belga elf gyárában készül, így dettó ugyan az, mint az elf hasonló olajai. Csak ugye a csomagolás, és a marketing költségei jóval kevesebb, így az ára is. Link to comment Megosztás: More sharing options...
powerup Elküldve Június11, 2007 Megoszt Elküldve Június11, 2007 Az autószerelő barátom javítja itt Győrben a Metabond cég járműveit,így a főnökkel is jóban van.Mikor a főnök megvette a sokmilliós 3.0 turbódízel Saab-ját,elvitte hozzá,hogy azon teszteljék egy kicsit az olajadalékot.Leengedték az olajat,töltöttek bele vagy 2l olajadalékot,aztán rábízta,hogy autózgasson vele autópályán és a városban is. Nem lett semmi baja... :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június11, 2007 Megoszt Elküldve Június11, 2007 Az autószerelő barátom javítja itt Győrben a Metabond cég járműveit,így a főnökkel is jóban van.Mikor a főnök megvette a sokmilliós 3.0 turbódízel Saab-ját,elvitte hozzá,hogy azon teszteljék egy kicsit az olajadalékot.Leengedték az olajat,töltöttek bele vagy 2l olajadalékot,aztán rábízta,hogy autózgasson vele autópályán és a városban is. Nem lett semmi baja... :rolleyes: Hát ez kicsit sandít... ilyen tesztet nem javaslok senkinek. Ugyanis a motornak szüksége van a megfelelő mennyiségű olajra. A metabond adalék is csak a pillanatnyi olajfilm-utánpótlás hiányok miatti kopást hivatott csökkenteni, pl amikor erősebb kanyarban vagy fékezéskor az olaj "elmászik" a teknőben. Sokáig olaj nélkül mindenképpen károsodik a motor! Link to comment Megosztás: More sharing options...
powerup Elküldve Június11, 2007 Megoszt Elküldve Június11, 2007 Hát ez kicsit sandít... ilyen tesztet nem javaslok senkinek. Ugyanis a motornak szüksége van a megfelelő mennyiségű olajra. A metabond adalék is csak a pillanatnyi olajfilm-utánpótlás hiányok miatti kopást hivatott csökkenteni, pl amikor erősebb kanyarban vagy fékezéskor az olaj "elmászik" a teknőben. Sokáig olaj nélkül mindenképpen károsodik a motor! Pedig ez így volt...nem kamu..Egy másik eset az volt ,hogy a jóember Renault Scenic -jében elromlott az egyik gyújtótrafó,ennek ellenére ment vele,mire megolvadt egy kicsit a dugattyú,az olajat pedig fokozatosan dolgozta ki légszűrőházba.A motorban alig maradt valami kenőanyag ,jó ha egy liter...Mégsem állt be neki hazáig.kép Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június11, 2007 Megoszt Elküldve Június11, 2007 Akkor sem üzemszerű a működés... majd amikor 80000km-el eladja az autót egy jómadárnak, akinek 10000km után generálozni kell a motort, akkor lesz érte anyázás... A metabond adalék nem erre való. Sosem javaslom azt, hogy valaki olaj nélkül megtegyen akár 1km-t is, még ha benne van ez az adalék, akkor sem. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts