FPepe Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Nekem is dettó ugyanilyen a vas, városban elcsámcsogja pedig nem füstöl, télen voltam síelni olaszországban, végig autópálya, azt hittem majd minden nagyobb kőnél tölthetem bele az olajat, de a 2000km alatt ha fogyott vagy 2dl-ert. A szelepszárszimeringeim lehet nekem is cserések, kit tudja milyenek lehetnek. Az biztos ha az autó sokat áll kb. 3-4-5 nap (ritkán van ilyen) akkor beindításkor dobja a szép kék füstpamacsot, de csak beindításkor, utána már nem, és csakis ha legalább 2-3 napot áll. Szerelőpajti szerint megcsinálhatja, de ha már odáig lebontja akkor már csak egy lépés a generál, így nem biztos hogy megéri. Nektek mi a véleményetek? Lehet elég lenne szelepszárakat csináltatni csak? András Azért a szelepszárszimmering cseréje elég messze van még a generáltól, márcsak anyagilag is. Ehhez nem kell levenni még a hengerfejet se tudtommal. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 A hajtókar beleér olyankor már nagyon az olajba (főleg ha mozog az olaj), felhabosítja, és így több távozik a kartergázzal. Ez főleg X14XE-X16XE(L)-X18XE motoroknál elég erősen előjön. aha értem. kösz :lol: Azért a szelepszárszimmering cseréje elég messze van még a generáltól, márcsak anyagilag is. Ehhez nem kell levenni még a hengerfejet se tudtommal. én is így hallottam. Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 A hajtókar beleér olyankor már nagyon az olajba (főleg ha mozog az olaj), felhabosítja, és így több távozik a kartergázzal. Ez főleg X14XE-X16XE(L)-X18XE motoroknál elég erősen előjön. Nekem sem tölti csurig a motort az autószerelő haverom, mert szerinte jobb a motornak. Amúgy megfigyeltem én is, hogy a nívó feléig gyorsabban lemegy a szint, mint a fele jelzéstől az alsóig. :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Nekem nem nagyon fogy olajam, két csere, azaz 10.000km közt, max 1-2decit töltök rá. Ez baj? :lol: :D :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Nekem nem nagyon fogy olajam, két csere, azaz 10.000km közt, max 1-2decit töltök rá. Ez baj? :lol: :D :lol: Nagy generál! :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
zbandi Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Azért a szelepszárszimmering cseréje elég messze van még a generáltól, márcsak anyagilag is. Ehhez nem kell levenni még a hengerfejet se tudtommal. Nekem azt mondta le kell hozzá venni. Gépmunka stb. És egyáltalán nem biztos, hogy valamire jutunk is vele. És ha már ugyis le kell venni... stb. No most akkor le kell venni, vagy nem? Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Nekem azt mondta le kell hozzá venni. Gépmunka stb. És egyáltalán nem biztos, hogy valamire jutunk is vele. És ha már ugyis le kell venni... stb. No most akkor le kell venni, vagy nem? Szerintem a vezérműtengelyt mindenképpen le kell venni, hozzá , és ha ugyanaz a csavar fogja a HF-et ( nekem igen) akkor már tökmindegy. Ha lent van a HF akkor meg gyerekjáték. Kiveszed a szelepet, kijön a régi szimering, vissza az új. Persze a síkolás meg a tömítés csere a minimum. Meg persze a nyomatékkulcs. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Szerintem a vezérműtengelyt mindenképpen le kell venni, hozzá , és ha ugyanaz a csavar fogja a HF-et ( nekem igen) akkor már tökmindegy. Ha lent van a HF akkor meg gyerekjáték. Kiveszed a szelepet, kijön a régi szimering, vissza az új. Persze a síkolás meg a tömítés csere a minimum. Meg persze a nyomatékkulcs. na ez a fura.... itt írta egy vki, hogy azzal játszanak, hogy a dugóra beengedik a szelepeket, és akkor meg lehet szimeringezni, akkor csak le lehet venni a himbákat, meg a tőlélet is ki lehet húzni, ha a helyén marad a vez teng... 16osak nem úgy vannak, hogy külön csavarok, s kis csészékkel van lefogatva?? eddigi autók ilyenek voltak... Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 na ez a fura.... itt írta egy vki, hogy azzal játszanak, hogy a dugóra beengedik a szelepeket, és akkor meg lehet szimeringezni, akkor csak le lehet venni a himbákat, meg a tőlélet is ki lehet húzni, ha a helyén marad a vez teng... 16osak nem úgy vannak, hogy külön csavarok, s kis csészékkel van lefogatva?? eddigi autók ilyenek voltak... De még azt sem tisztáztuk, hogy nálunk lehet-e hidrotőkét cserélni anélkül, hogy levennénk a HF-et. A 16-szelepeset nem ismerem, de nem tudom, vissza lehet-e úgy húzni a szelepet fellülről, hogy a rugó, meg a rögzítő kis alaktrészeket vissza lehet tenni. Én a régi HF-ről úgy vettem le a szelepet, hogy egy asztalos szorítóval lenyomtam a szelepet, ekkor fellazult a rögzítést szolgálló két félkúp, meg a rugó végéről a tányér. Szerintem ha pont lent van a dugattyú, és beesik a szelep nem is látni a végét, hogy vissza lehessen húzni. Vagy a dugóval felnyomatod? :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 De még azt sem tisztáztuk, hogy nálunk lehet-e hidrotőkét cserélni anélkül, hogy levennénk a HF-et. A 16-szelepeset nem ismerem, de nem tudom, vissza lehet-e úgy húzni a szelepet fellülről, hogy a rugó, meg a rögzítő kis alaktrészeket vissza lehet tenni. Én a régi HF-ről úgy vettem le a szelepet, hogy egy asztalos szorítóval lenyomtam a szelepet, ekkor fellazult a rögzítést szolgálló két félkúp, meg a rugó végéről a tányér. Szerintem ha pont lent van a dugattyú, és beesik a szelep nem is látni a végét, hogy vissza lehessen húzni. Vagy a dugóval felnyomatod? :lol: az illető úgy írta, hogyfeltekerik a a főtengelyt, úgy, hogy az aktuális hengerbena dugattyú FHP-n legyen, ekkor szétszedik, a szeleptányérból kiveszik a szelep ékeket, és ekkor leengedik a dugyttyúval a a szelepet, majd vissza Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 az illető úgy írta, hogyfeltekerik a a főtengelyt, úgy, hogy az aktuális hengerbena dugattyú FHP-n legyen, ekkor szétszedik, a szeleptányérból kiveszik a szelep ékeket, és ekkor leengedik a dugyttyúval a a szelepet, majd vissza Ja, így elképzelhető. Ezek szerint a vezérműtengely mellett kifér a rugó. Link to comment Megosztás: More sharing options...
danz Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 :lol: Akkor már miért nem csinálod meg az olajcserét tisztességesen!? :lol: Meg akarod halasztani, szegénykét!? :D ;) Igaz, igazad van, valóban időszerű lenne... bár saját kezűleg még sosem cseréltem olajat :D Lehet hogy ideje elkezdenem... Nem akarom én meghalasztani, annál többet ér nekem; jó kis gép, szeretem hajtani :D Cseréld ki. 4L 10W40-t vegyél bele, jó a Valvo is :) Olajszűrőt is ;) Úgy lesz, köszi a hozzászólást! :D Valvo mellett mit érdemes még venni? (Nem tudom még hol fogok vásárolni, és szeretnék több opciót is, ha esetleg Valvo nem lenne) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Igaz, igazad van, valóban időszerű lenne... bár saját kezűleg még sosem cseréltem olajat :lol: Lehet hogy ideje elkezdenem... Nem akarom én meghalasztani, annál többet ér nekem; jó kis gép, szeretem hajtani :lol: Úgy lesz, köszi a hozzászólást! :D Valvo mellett mit érdemes még venni? (Nem tudom még hol fogok vásárolni, és szeretnék több opciót is, ha esetleg Valvo nem lenne) letekered a kupakot, teszel alá egy edényt, kicsavarod a csavart a teknő alján, és letekered a szűrőt,ez a leg nehezebb, ehhez kell egy szűrő fogó, láncosban is, meg szíjasban is létezik. vársz vagy 5 percet, közben az új szűrő gumitömítésést megkened akár a fáradt, akár az új olajjal és fel is csavarhatod, elég kétkézzel meghúzi. aztán visszateszed a csavart alólra új rézgyűrűvel, és féktisztítóval, vagy bármi más olajt oldó szerrel megtisztítod, amiket összekentél, szűrőnél pl olajos lesz tuti. aztán egy tölcsérrel betöltöd fentről a friss olajat, 3,5 liter kell neki, 3 liternél ellenőrizd a nívót. itt többen úgy csinálják, hogy csak félnívóig töltik, mert ha maxra töltöd, erősebben fogyhat, de ha maxra töltöd se lesz semmi baj, egy kicsit több fog fogyni, az okok előzőleg levannak írva. olajok: shel valvo castrol metabond és hasonló prémium márkák, de opel olajat, és tescos metros szarokat ne. Link to comment Megosztás: More sharing options...
danz Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 letekered a kupakot, teszel alá egy edényt, kicsavarod a csavart a teknő alján, és letekered a szűrőt,ez a leg nehezebb, ehhez kell egy szűrő fogó, láncosban is, meg szíjasban is létezik. vársz vagy 5 percet, közben az új szűrő gumitömítésést megkened akár a fáradt, akár az új olajjal és fel is csavarhatod, elég kétkézzel meghúzi. aztán visszateszed a csavart alólra új rézgyűrűvel, és féktisztítóval, vagy bármi más olajt oldó szerrel megtisztítod, amiket összekentél, szűrőnél pl olajos lesz tuti. aztán egy tölcsérrel betöltöd fentről a friss olajat, 3,5 liter kell neki, 3 liternél ellenőrizd a nívót. itt többen úgy csinálják, hogy csak félnívóig töltik, mert ha maxra töltöd, erősebben fogyhat, de ha maxra töltöd se lesz semmi baj, egy kicsit több fog fogyni, az okok előzőleg levannak írva. olajok: shel valvo castrol metabond és hasonló prémium márkák, de opel olajat, és tescos metros szarokat ne. Köszi az összefoglalót és az olaj tanácsot, sokat segít! Nem gondoltam volna, hogy kell külön egy szűrő fogó is... Amúgy tescos, metros szarokat nem öntenék az autómba, annál jobban szeretem :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Köszi az összefoglalót és az olaj tanácsot, sokat segít! Nem gondoltam volna, hogy kell külön egy szűrő fogó is... Amúgy tescos, metros szarokat nem öntenék az autómba, annál jobban szeretem :D megteszi nagy csőfogó is ha odaférsz hozzá, de ha mákod van, illetve nincs barom módra meghúzva, akkor le leht tekerni akár kézzel is, csiszolópapír segítségével, hogy ne csússzon a kezed. sok sikert :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
brezsó Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Köszi az összefoglalót és az olaj tanácsot, sokat segít! Nem gondoltam volna, hogy kell külön egy szűrő fogó is... Amúgy tescos, metros szarokat nem öntenék az autómba, annál jobban szeretem :D Soha sem használtam. Nem is tudtam eddig, hogy létezik olyan. Erősen, két kézzel megszoritod a szűrőt - esetleg valamilyen kesztyűt veszel, hogy ne csússzon el a kezed rajta - és kitekered! Azért nem árt az óvatosság mert elég szűkös a hely. Könnyen lehet szerezni egy-két horzsolást. :lol: - vagy csak én vagyok "béna"!? :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
spzoli Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 Soha sem használtam. Nem is tudtam eddig, hogy létezik olyan. Erősen, két kézzel megszoritod a szűrőt - esetleg valamilyen kesztyűt veszel, hogy ne csússzon el a kezed rajta - és kitekered! Azért nem árt az óvatosság mert elég szűkös a hely. Könnyen lehet szerezni egy-két horzsolást. :lol: - vagy csak én vagyok "béna"!? :lol: vagy átböksz rajta egy csavarnyúzót, és már van kapaszkodód is :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Novy Elküldve Június5, 2009 Megoszt Elküldve Június5, 2009 vagy átböksz rajta egy csavarnyúzót, és már van kapaszkodód is :D na ja ez a megoldás is jó, de ilyet végső esetben szoktunk. jó lesz még az a szűrő legközelebb :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Reeckatee Elküldve Június6, 2009 Megoszt Elküldve Június6, 2009 jó lesz még az a szűrő legközelebb :lol: :D :lol: :D ........hát az olaj ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
hening Elküldve Június6, 2009 Megoszt Elküldve Június6, 2009 :lol: :D :lol: ........hát az olaj ;) Az meg pláne. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Június6, 2009 Megoszt Elküldve Június6, 2009 megteszi nagy csőfogó is ha odaférsz hozzá, de ha mákod van, illetve nincs barom módra meghúzva, akkor le leht tekerni akár kézzel is, csiszolópapír segítségével, hogy ne csússzon a kezed. sok sikert :D Én bicikliláncot hallottam, körbetekerik, aztán átdugnak két szemen egy csavarhúzót. De a multkor vhol láttam 1000 forintért direkt ehhez fogót, de hogy miért nem vettem meg?! :lol: A csiszpapir meg kidörzsöli a baba kezem. :lol: :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Június6, 2009 Megoszt Elküldve Június6, 2009 letekered a kupakot, teszel alá egy edényt, kicsavarod a csavart a teknő alján, és letekered a szűrőt,ez a leg nehezebb, ehhez kell egy szűrő fogó, láncosban is, meg szíjasban is létezik. vársz vagy 5 percet, közben az új szűrő gumitömítésést megkened akár a fáradt, akár az új olajjal és fel is csavarhatod, elég kétkézzel meghúzi. aztán visszateszed a csavart alólra új rézgyűrűvel, és féktisztítóval, vagy bármi más olajt oldó szerrel megtisztítod, amiket összekentél, szűrőnél pl olajos lesz tuti. aztán egy tölcsérrel betöltöd fentről a friss olajat, 3,5 liter kell neki, 3 liternél ellenőrizd a nívót. itt többen úgy csinálják, hogy csak félnívóig töltik, mert ha maxra töltöd, erősebben fogyhat, de ha maxra töltöd se lesz semmi baj, egy kicsit több fog fogyni, az okok előzőleg levannak írva. olajok: shel valvo castrol metabond és hasonló prémium márkák, de opel olajat, és tescos metros szarokat ne. Én még azt hozzátenném, hogyha benne az olaj, járasd a motort 2-3 percig, aztán töltsd fel nívóig, mert így már az új szűrőt is feltölti olajjal. :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Június6, 2009 Megoszt Elküldve Június6, 2009 aztán visszateszed a csavart alólra új rézgyűrűvel, Vagy a régit kimelegíted öngyujtóval! :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
mackosajt Elküldve Június6, 2009 Megoszt Elküldve Június6, 2009 olajszűrőt leszedni egy rátekert ékszíjjal is lehet( a csavarhúzós módszert meg Zoli már leírta :lol: ), a rézgyűrűt meg ha ránézésre okés, sem melegíteni, sem cserélni nem kell, de jobb felkészülni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Június6, 2009 Megoszt Elküldve Június6, 2009 olajszűrőt leszedni egy rátekert ékszíjjal is lehet( a csavarhúzós módszert meg Zoli már leírta :lol: ), a rézgyűrűt meg ha ránézésre okés, sem melegíteni, sem cserélni nem kell, de jobb felkészülni. Igaz,csak ha a rézalátétet izzásig melegíted és utána rakod vissza,akkor hasonlóan puha lesz és szépen "kenődik". Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts