Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj avagy ki mit és miért ezt az olajat tölti bele?

uhuhu

Recommended Posts

Hu az ######a én nem nagyon értek az autókhoz gondolom azért rakott bele 15 w-t hogy ne fogyasson sok olajat talán???? :lol:

Persze, ebből nem is fog sokat fogyasztani, vizsont mivel ez egy teljesen más fajta olaj, mint a 10W40, mások

a tulajdonságai is. Pl kisebb a teljesítményszintje, és jóval "vastagabb", ezért nem jut el mindenhova kellő mennyiségben,

de jobban terheli az olajpumpát és a nyomástartó szelepet is.

Azt a szerelőt felejtsd el, aki ilyen olajat rakott bele.

Megosztás:

Persze, ebből nem is fog sokat fogyasztani, vizsont mivel ez egy teljesen más fajta olaj, mint a 10W40, mások

a tulajdonságai is. Pl kisebb a teljesítményszintje, és jóval "vastagabb", ezért nem jut el mindenhova kellő mennyiségben,

de jobban terheli az olajpumpát és a nyomástartó szelepet is.

Azt a szerelőt felejtsd el, aki ilyen olajat rakott bele.

Kösz az infót ezt megmondom neki,kíváncsi vagyok mit fog rá szólni. :lol:

Megosztás:

Akkor ismét "dicsekszem" ha már előkerült a téma.

Nekem van hogy megeszik 0,5-0.7l-t 1000km-en városban. Országúton jóval kevesebbel is beéri.

Ezt csinálja -óra szerint- 56ekm óta amióta hozzám került az autó. Most van benne 125ekm. Még mindig eszi (miért is javult volna meg), de azóta sincs se füst, se tócsa az autó alatt és jól megy, zöldkártyán csont nélkül átmegy. Egyetlen hátulütője, hogy 20-25ekm enként cserélek gyertyát.

Mivel most sincs pénzem a generálra így hajtom tovább. Ha belegondolok milyen pénzkidobás lett volna 3 évvel ezelőtt generáloztatni.... A betöltött olajmennyigés még mindig a csekély töredéke egy generál árának.

Megosztás:

Akkor ismét "dicsekszem" ha már előkerült a téma.

Nekem van hogy megeszik 0,5-0.7l-t 1000km-en városban. Országúton jóval kevesebbel is beéri.

Ezt csinálja -óra szerint- 56ekm óta amióta hozzám került az autó. Most van benne 125ekm. Még mindig eszi (miért is javult volna meg), de azóta sincs se füst, se tócsa az autó alatt és jól megy, zöldkártyán csont nélkül átmegy. Egyetlen hátulütője, hogy 20-25ekm enként cserélek gyertyát.

Mivel most sincs pénzem a generálra így hajtom tovább. Ha belegondolok milyen pénzkidobás lett volna 3 évvel ezelőtt generáloztatni.... A betöltött olajmennyigés még mindig a csekély töredéke egy generál árának.

Hát igen. Emlékszem megboldogult Astramra X16XEL, pesti út előtt nívó ellenőrzés, félnívó, ######a. Fel Pestre, autópálya, laza 140, oda-vissza cca. 350km. Reggel olajszint néz, bőven alsó nívó alatt! ;) Egy olyan félcentivel... Az barátok között is kb 7-8 deci olaj ;) Ha felszorozzuk 3-mal, akkor mondjuk 2-2,5L / 1000km... De szerintem ekkor már gyengélkedett a dugattyú... Rá pár hónapra el is törött. De lehet, hamarabb. Szóval akkor vesztettem el a hitem :lol:

Mondjuk még ha 2L olajat is számolsz 1000 km-re ( ami már azért kiemelkedően magas ), szaladjál 20ezret egy évben, az 40L olaj. Az 40e Ft ( ilyen szar motorba kár jobb olajat rakni :lol: ) 1 év alatt. Egy generál nagyon vékony ceruzával is 200e Ft. Az 5 év alatt térül meg...

Szóval ez a generál szerintem nem a költségcsökkentésről szól. :D Más kérdés, hogy egy 2L-t zabáló motor nem húz ki még 10.000km-t sem... Szerintem :D

Megosztás:

Fel Pestre, autópálya, laza 140, oda-vissza cca. 350km. Reggel olajszint néz, bőven alsó nívó alatt!

Nálam más lehet a gond és nem a dugatyú (pl szelepszárszimering) mert autópályán (140) vagy országúton(90-100) folyamatos haladással szinte semmit nem fogy az olaj, de amint városban lámpátol lámpáig, sok motorfékkel és araszolgatással bizony 0,5-0,7l elfogy 1000km azaz Egyezer kilóméter alatt :lol:

Megosztás:

Nálam más lehet a gond és nem a dugatyú (pl szelepszárszimering) mert autópályán (140) vagy országúton(90-100) folyamatos haladással szinte semmit nem fogy az olaj, de amint városban lámpátol lámpáig, sok motorfékkel és araszolgatással bizony 0,5-0,7l elfogy 1000km azaz Egyezer kilóméter alatt :D

Érdekes az, mert pont fordítva szokott lenni, autópályán jobban fogy az olaj, városi araszolgatással annyira nem. Nálam pl. munkahely-otthon közötti ingázásnál szinte nem is volt olajfogyi ( vagy pótolta az olajat benzinnel :lol: )

Megosztás:

Üdv,

Hétvégén ellenőriztem az olaj szintet, és meglepődve tapasztaltam, hogy a MIN jelzést súrolom már (alulról). Töltenék bele egy kis olajat, ahogy olvasgattam a topicot csakis 10W40 -et :lol: (vagy mást javasoltok? 135e km van a motorban)

Mielőtt ezt meglépem, lenne egy amatőr kérdésem: a maradék kis olajat ki kell engednem, vagy "rátölthetek" a most benne lévőre (valószínűleg Valvoline lesz az utód, olvastam, hogy többen is ezt ajánljátok)? (nem tudom most milyen olaj van benne, mert legutóbb szerelő cserélt olajat ezért nem tudok a most benne lévő típusból beletölteni).

Köszi előre is!

Megosztás:

Üdv,

Hétvégén ellenőriztem az olaj szintet, és meglepődve tapasztaltam, hogy a MIN jelzést súrolom már (alulról). Töltenék bele egy kis olajat, ahogy olvasgattam a topicot csakis 10W40 -et :lol: (vagy mást javasoltok? 135e km van a motorban)

Mielőtt ezt meglépem, lenne egy amatőr kérdésem: a maradék kis olajat ki kell engednem, vagy "rátölthetek" a most benne lévőre (valószínűleg Valvoline lesz az utód, olvastam, hogy többen is ezt ajánljátok)? (nem tudom most milyen olaj van benne, mert legutóbb szerelő cserélt olajat ezért nem tudok a most benne lévő típusból beletölteni).

Köszi előre is!

mennyi van az olajban??

ha nem sok, akkor rá lehet önteni, csak aza lényeg, hogy 10es legyen, és semmiféleképpen ne 15ös

Megosztás:

mennyi van az olajban??

ha nem sok, akkor rá lehet önteni, csak aza lényeg, hogy 10es legyen, és semmiféleképpen ne 15ös

pontosan nem tudom megmondani tényleg a nívó pálca MIN jelzésénél áll jelenleg, ezért lepődtem meg én is.

10W40, egy életre megjegyeztem :lol:

Megosztás:

pontosan nem tudom megmondani tényleg a nívó pálca MIN jelzésénél áll jelenleg, ezért lepődtem meg én is.

10W40, egy életre megjegyeztem :lol:

de azt nem ártana tudni, hogy hány kmet tettél meg olajcsere óta

10ezer km - enként olajcsere a benyásokban

a dízelesekben meg kevesebb.

!!!

egyébként az a kevés még legalább 2-2,5 liter

fetöltési mennyiség meg 3,5 liter

Megosztás:

de azt nem ártana tudni, hogy hány kmet tettél meg olajcsere óta

10ezer km - enként olajcsere a benyásokban

a dízelesekben meg kevesebb.

!!!

egyébként az a kevés még legalább 2-2,5 liter

fetöltési mennyiség meg 3,5 liter

Utána nézek pontosan mikor volt olaj csere, de azt hiszem, hogy bár a 10ezer km-t túlléptem de nem jelentősen (max ezerrel).

Ha még 2 liter van benne akkor megnyugodtam, ezt azért jó tudni, de akkor beleteszek egy litert és azután már okosabb leszek :lol:

Megosztás:

Utána nézek pontosan mikor volt olaj csere, de azt hiszem, hogy bár a 10ezer km-t túlléptem de nem jelentősen (max ezerrel).

Ha még 2 liter van benne akkor megnyugodtam, ezt azért jó tudni, de akkor beleteszek egy litert és azután már okosabb leszek :lol:

:lol: Akkor már miért nem csinálod meg az olajcserét tisztességesen!? :D

Meg akarod halasztani, szegénykét!? ;) :D

Megosztás:

Cseréld ki. 4L 10W40-t vegyél bele, jó a Valvo is :lol: Olajszűrőt is :D

Megosztás:

Gabi ez a fenti részen hamarabb fogy az olaj mitől van??

magasabb az üzemi nyomás vagy ???

A hajtókar beleér olyankor már nagyon az olajba (főleg ha mozog az olaj), felhabosítja, és így több távozik a kartergázzal.

Ez főleg X14XE-X16XE(L)-X18XE motoroknál elég erősen előjön.

Megosztás:

Nálam más lehet a gond és nem a dugatyú (pl szelepszárszimering) mert autópályán (140) vagy országúton(90-100) folyamatos haladással szinte semmit nem fogy az olaj, de amint városban lámpátol lámpáig, sok motorfékkel és araszolgatással bizony 0,5-0,7l elfogy 1000km azaz Egyezer kilóméter alatt :lol:

Nekem is dettó ugyanilyen a vas, városban elcsámcsogja pedig nem füstöl, télen voltam síelni olaszországban, végig autópálya, azt hittem majd minden nagyobb kőnél tölthetem bele az olajat, de a 2000km alatt ha fogyott vagy 2dl-ert. A szelepszárszimeringeim lehet nekem is cserések, kit tudja milyenek lehetnek. Az biztos ha az autó sokat áll kb. 3-4-5 nap (ritkán van ilyen) akkor beindításkor dobja a szép kék füstpamacsot, de csak beindításkor, utána már nem, és csakis ha legalább 3-4 napot áll. Szerelőpajti szerint megcsinálhatja, de ha már odáig lebontja akkor már csak egy lépés a generál, így nem biztos hogy megéri. Nektek mi a véleményetek? Lehet elég lenne szelepszárakat csináltatni csak?

András

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.