Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj avagy ki mit és miért ezt az olajat tölti bele?

uhuhu

Recommended Posts

Akkor én nem lépek be a hálózatba. Csak add jó olcsón! :D

Voltam a Domb utcán a raktárbázison. Felajánlották, hogy regisztráljak és akkor még olcsóbb lesz.

A Metabond adalék tutira nem rossz a motornak? Mert ahogy kiszámoltam a 2. olajcsere után 10e lesz 5L olaj+az adalék, az nem drága. A Castrol 9e a 4L.

Szerk.

Elszámoltam, az első beöntés a drága 21-23e, aztán 15e körül van. Az nem olyan olcsó.

Megosztás:

Mi ez a nagy METBOND örület amúgy?Mindenki azt favorizálja :S

Miért is?

Nem is hallottam még iylen olajról pedig elég sokáig kutas voltam...

Váltó és szervó olajat milyen idközönként kell cserélni?92-es Astrában is van pollenszürö? :S

THX

Nem őrület, csak jó és ahhoz képest nem drága.

Váltóolaj elvileg örökéletre szól, gyakorlatilag egy tizen-páréves auón nem árt lecserélni, elég fekete szokott lenni ilyen korára már (GM váltóolaj 80W90).

Szervóolajat nem tudom pontosan, de pár évente nem árt cserélni (Dexron III).

Van pollenszűrő minden Astrában, amiből még nem spórolta ki a tulaj. A szélvédőburkolat alatt található.

Megosztás:

Nem őrület, csak jó és ahhoz képest nem drága.

Váltóolaj elvileg örökéletre szól, gyakorlatilag egy tizen-páréves auón nem árt lecserélni, elég fekete szokott lenni ilyen korára már (GM váltóolaj 80W90).

Szervóolajat nem tudom pontosan, de pár évente nem árt cserélni (Dexron III).

Van pollenszűrő minden Astrában, amiből még nem spórolta ki a tulaj. A szélvédőburkolat alatt található.

Milyen boltban lehet kapni?Mármint ki forgalmazza?

Megosztás:

Nem őrült meg senki, nem kell aggódni :P

Metabond jó minőségű olaj, jó áron ;) És lehet súrlódáscsökkentő adalékot is kapni tőlük, amiben már évtizedek óta

piacvezetők, és nem prolongos humbug :D

Helyileg tudnak neked segíteni a kartársak a beszerzésben, pl Debrecenben Mackósajt, Miskolcon Novyy, itt Bp környékén

pedig én B) Szólj hogy mi kell, és nyomjuk az árat :D

Megosztás:

Nem őrült meg senki, nem kell aggódni :P

Metabond jó minőségű olaj, jó áron B) És lehet súrlódáscsökkentő adalékot is kapni tőlük, amiben már évtizedek óta

piacvezetők, és nem prolongos humbug :D

Helyileg tudnak neked segíteni a kartársak a beszerzésben, pl Debrecenben Mackósajt, Miskolcon Novyy, itt Bp környékén

pedig én B) Szólj hogy mi kell, és nyomjuk az árat :D

Olaj Miskolcon... ;)

Megosztás:

Egy Metabond teszt, ne kérdezzétek mikori, egy ismerősöm mutatott rá.

VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV

Fejlesztési központ Sorszám: ZRCH 20/98 Típus:

Kiállította: kémiai laboratórium Tárgya: METABOND M. Kapja:

1x METABOND Cseh Közt.

Polácsek mérnök

1x KNM

1x laboratórium

1x archívum

Lapok sz.: 2 Dátum: 1998. 3.3. PL 24/97 Kidolgozta: Ing. Brandstadterová Jóváhagyta: Ing. Kasparek

A vizsgálat az alábbi járművön ( agregátoron) lett végrehajtva: a beszállított mintán A vizsgálatot végrehajtotta: 1x servis

Ing. Brandstadterová

ELŐÍRÁS

TATRA T 815 gépjárműn laboratóriumi tesztekkel és üzemeltetési vizsgálatok alkalmazásával igazolják a METABOND M kenő adalékanyag tulajdonságait és képességeit.

A vizsgálatot Ing. Kaspárek rendeli el, olajmotorok konstrukciós részlege, 4/114015 sz. rendelés.

A VIZSGÁLATOK TÁRGYA

METABOND M – az úgynevezett “intelligens” kenőanyagok harmadik generációjához tartozó, a motorolajhoz hozzáadott 5% űrtart. adalékanyag.

A VIZSGÁLATOK MÓDSZERE

1) Az olaj súrlódásbíró tesztje a TATRA WEAR TEST A 3-928/081.85 módszer alapján, a METABOND M adalékanyag bevizsgálására alkalmazva.

2) A METABOND M kenő adalékanyag hitelesítése a motorolaj részeként a TATRA T 815 jármű üzemeltetési vizsgálata folyamán.

Az átvett motorolaj minták tesztelése a DVVV TATRA laboratórium módszerei alapján kerül feldolgozásra.

A vizsgálati jegyzőkönyv melléklete Sorszám: ZKCH 20/98 Lapok száma: 2

BEMÉRT EREDMÉNYEK

1) A meghatározott mennyiségű súrlódási fémek táblázata, a motor kenőanyag adalékanyag nélküli és a METABOND M adalékanyaggal való járatásakor elhasználódásának teljes leletét dokumentálja.

A vas súrlódásának koncentrációja a tesztelés folyamán

Kenőanyag adalékanyag nélkül 3,83 ppm, Kenőanyag adalékanyaggal 4,08 ppm

A réz súrlódásának koncentrációja a tesztelés folyamán

Kenőanyag adalékanyag nélkül 1,133 ppm Kenőanyag adalékanyaggal 2,21 ppm

2) A jármű üzemeltetési vizsgálata során, amikor is a próba motorolaj került megfigyelésre azzal a céllal, hogy megállapításra kerüljenek ezen kenőanyag csere határidejének intervallumai, a motorolajhoz METABOND M másodlagos adalékanyag lett hozzáadva, melynek a fémfelületek közötti súrlódást kell csökkentenie.

A vizsgált kenőanyaggal 52 785 km lett lefutva, a METABOND M adalékanyag javasolt mennyiségének hozzáadásával a motorolajhoz (5% űrtart.) során - cca 6 000 km (össz. 58 785 km) – a réz súrlódásának extrém növekedése keletkezett ( 26 ppm-ről 76 ppm!).

A kenő adalékanyag rézre kifejtett agresszivitásának mértékét vizsgálva a cseh 65 6075 szabvány szerint (100 °C/ 3 óra) megállapításra került, hogy a METABOND M a réznél korróziót okoz, mégpedig 4c fokú korróziós aktivitásút!

ÖSSZEGZÉS

Tekintettel a laboratóriumi tesztek és üzemeltetési vizsgálatok negatív eredményeire megtiltjuk a METABOND M kenő adalékanyag használatát minden TATRA jármű hajtóegységének motor – és agregátorolajában; a rezet és rezet tartalmazó ötvözeteket, a csapágyszerkezetet korrózió veszélye fenyegeti.

Megosztás:

Egy Metabond teszt, ne kérdezzétek mikori, egy ismerősöm mutatott rá.

Ez az írás egy indexes fórumra került fel korábban. Egy olyan ember tette fel, aki a konkurens Bishop adalékokat

nyomatja, gondolom nem véletlen. Amúgy a metabond hivatalos állásfoglalása erre az állítólagos jegyzőkönyvre:

"Köszönöm érdeklődését a fórumon megjelent dolgokkal kapcsolatban.

Elnézést a késői válaszért,de az ünnepek alatt szabadságon voltunk.

Az igazsághoz hozzá tartozik,hogy Polacsek Úr 1993 óta volt Lengyelországban a Metabond termékek importőre.

Amíg együtt dolgoztunk rengeteg pozitív eredménnyel zárult referenciát készítettek Csehországban az Őközreműködésével.

Sajnálatosan 1998 után, miután egyéb okok miatt a továbbiakban nem láttuk el Polacsek Urat

Metabond termékekkel született néhány számunkra is érdekes teszteredmény. Érdekes módon ezen a tesztek egy

bizonyos "Bishop Original"nevü termék jóminőségét kívánták előnyben részesíteni a Metabond termékkel szemben.

Talán az meggyőző lehet mindenki számára,hogy a Metabond még ma is piacvezető a súrlódás és kopáscsökkentő

termékek piacán, míg a Bishop termékek mára sem örvendenek Európában népszerűséget.

A Metabond termékek mára harmadik generációs fejlesztések következtében környezetvédelmi szempontból is

megálják a helyüket,és több tízezres felhasználói táborral rendelkeznek. Bizonyítottak az ipar számos területén is.

Referenciáink egy része olvasható honlapunkon is. www.metabond.hu

Amennyiben egyéb kérdése lenne termékeinkkel kapcsolatban szívesen állunk rendelkezésére."

Ha pedig valakinek vizuális meggyőzés szükséges, ajánlom nézze meg a metabond tesztgépes videót.

Én azt élőben is végigcsináltam, és nagyon meggyőző volt :D

Persze ezek mellett a használati tapasztalatokat is nagyon pozitívnak mérlegeltem az utóbbi 3,5 év során,

amióta használom ezeket a termékeket :D

Megosztás:

Akkor én nem lépek be a hálózatba. Csak add jó olcsón! :D

Voltam a Domb utcán a raktárbázison. Felajánlották, hogy regisztráljak és akkor még olcsóbb lesz.

A Metabond adalék tutira nem rossz a motornak? Mert ahogy kiszámoltam a 2. olajcsere után 10e lesz 5L olaj+az adalék, az nem drága. A Castrol 9e a 4L.

Szerk.

Elszámoltam, az első beöntés a drága 21-23e, aztán 15e körül van. Az nem olyan olcsó.

Holnap jól kiszámolom, és elküldöm PÜ-ben, hogy mi mennyi. :D

Amúgy hívott ma a raktáros, hogy volt ott opeles. :P

meg invitált volna egy mítingre, de sajna akkor dolgozom.

ui: és nyugodj meg, jó árat fogok írni.

Megosztás:

Az rendben van, hogy utána visszavádolta a másikat, lehet igaza is van. Ki tudja, kinek van igaza, és ki mondja függetlenül a teljes igazat (erős a gyanúm, hogy egyik sem).

A mérést illetve vizsgálatot azonban nem Polácsek végezte, csak ő is kapott belőle egy példánnyal.

De azért nem hiszem, hogy megvásárolta volna neves, a Prágai Műszaki Egyetem oktatóit, akik közül többen a Tatra-nál dolgoztak vezető mérnökökként. Legalábbis elgondolkoztató, számomra mindeképpen. Ezek a neves mérnökök nem adták volna nevüket egy kamu méréshez.

Tudod milyen szégyen volt a tanárnak ha hibázott, mikor én tanultam? Nem győzőtt a legapróbb hibáért elnézést kérni.

A nevezett mérnökök habitusa pedig nekem elég ahhoz, hogy legalább részben higgyek nekik.

Megosztás:

A mérést illetve vizsgálatot azonban nem Polácsek végezte, csak ő is kapott belőle egy példánnyal.

A nevezett mérnökök habitusa pedig nekem elég ahhoz, hogy legalább részben higgyek nekik.

Felettébb gyanús a Polacsek részvétele a dologban... főleg a metabondos múltját / konkurens "jelenét" tekintve. Nem gondolod? :D

Nevezett mérnököket meg kéne kérdezni, mert valószínű nem is fognak emlékezni az említett mérésre :P

Undorítónak tartom egyébként az ilyenfajta negatív hadjáratot bizonyos dolgok ellen... olyanok ágálnak

a metabond termékek ellen, akiknek közük sincs hozzá. Ilyen-olyan papírokat meg én is tudok kreálni,

mert nem vagyok hülye hozzá, és akkor nagy mellénnyel én is leszólhatnék más dolgokat, mégsem teszem.

Képzeld el, ha most elkezdene terjedni a liqui ellen egy ilyen papír, hogy mérésekkel igazolják, kárt tesz

a motorban... ugyanaz a szitu. ;)

Ajánlom figyelmedbe a metabond honlapján a referenciákat, mert azok hiteles méréseken alapulnak

elég neves ipari intézményekben, és ezeknek utána is lehet járni B) Találsz ott ipari gépekkel elvégzett

méréseket, fékpadi méréseket, stb... Na az a valóság, nem a szemét lehúzás, amiről az általad linkelt

"jegyzőkönyv" szól B)

Én meg leginkább azért állok ki mellette, mert van egy tapasztalati meggyőződésem, nem kevés számú

területen szereztem, és kivétel nélkül pozitív észrevételek ezek. :D

Megosztás:

A vas súrlódásának koncentrációja a tesztelés folyamán

Kenőanyag adalékanyag nélkül 3,83 ppm, Kenőanyag adalékanyaggal 4,08 ppm

A réz súrlódásának koncentrációja a tesztelés folyamán

Kenőanyag adalékanyag nélkül 1,133 ppm Kenőanyag adalékanyaggal 2,21 ppm

Hogymi? :D

Mi az a súrlódás koncentráció? :D

Megosztás:

Hogymi? ;)

Mi az a súrlódás koncentráció? :P

Az még haggyán, de a szövegben két helyen írja a réz súrlódáskoncentrációját, és teljesen eltérő értékkel B)

Aki esetleg nem vette volna észre... :D

Ettől függetlenül mindenkinek szíve-joga elhinni ezt a badarságot, sokan hisznek abban is ugye, hogy a

piramisokat ufók építették... :D

Ha pedig valaki tovább akar lovagolni a negatív kampányon, ajánlom figyelmébe a carstylingos lehúzást is,

ami szintén kicsit dühített, mert a user ráfogta a metabond termékre a motorja kopását, holott motormosó

adalékot alkalmazott, ami fokozottan ezzel a veszéllyel jár... :D Tipikus ígyjárás esete. B)

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.