Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj avagy ki mit és miért ezt az olajat tölti bele?

uhuhu

Recommended Posts

Nos, hát akkor szeretnék olajat cserélni, a kérdésem az volna, hogy mennyire bonyolult művelet ez? :( Még sohasem csináltam... Megtudom "házilag" csinálni, vagy mindenképp szakember kell? Ha nem olyan bonyolult, letudja valaki írni ("lépésről lépésre"), hogy hogyan kell? Főleg az olajszűrő levétele az, amit nemtudok.

Szóval egy leírást megköszönnék.

1.Új,megfelelő olaj megvesz(castrol,valvoline, egyé:lol:.

2.Szűrő és leersztőcsavar tőmítőalátét megvesz.Szűrőből jó az olcsóbb is(szerintem) pl Alco.

3.Meleg motorral hazamész,megkeresed a leersztőcsavart alul,megfelelő kulccsal kilazít,oljat egy tálcába lefolyatod.

4.Szűrőt levesz,amit vagy kézzel vagy láncos leszedővel ajánlok,vagy ha sehogy nem jön,akkor csavarhúzót átszurod rajta és úgy tekered le!

5.Vársz,hogy csöpögjön a cucc kifele! 1órát kb

6.Új szűrő a helyére,csak kézzel húzd meg amennyire tudod,nem kell állat módjára! :lol:

7.Alul leersztőcsavar vissza az új alátét/tömítéssel,és ésszel meghúzod!

8.Ha minden a helyén,új olaj be,szintet ellenőriz,majd pár használat után ellenőrini,kell-e esetleg utántölteni.

Ez a láncos leszedő úgy néz ki nekem(maszek gyártmány by me:) ),hogy egy félcolos csődarab,kb 15-20cm hosszú,ennek a végére hegesztesz egy rossz bicajláncot!Aztán,ha leakarod szedni vele a szűrőt,akkor hurkot csinálsz a láncból,végét átdugod a csövön,lefelé a száron,és a megfelelő méretnél bedugsz egy szöget vagy csavart a láncba,hogy megmaradjon a hurok mérete,aztán ahogy feszítesz nincs olyan szűrő ami ellenállna! :lol:

Megosztás:

egyet tennék csak hozzá, többet nem is tudok :(

Mielött felteszed a szűrőt, kend be olajjal körbe a peremét..

Ott ahol a tömítés is van.. ahol felfekszik.

Nekem azt mondták az olajcserés srácok, hogy így nem sűl rá annyira, és legközelebb sokkal könnyebb lesz leszedni. 8)

Megosztás:

1.Új,megfelelő olaj megvesz(castrol,valvoline, egyé:lol:.

2.Szűrő és leersztőcsavar tőmítőalátét megvesz.Szűrőből jó az olcsóbb is(szerintem) pl Alco.

3.Meleg motorral hazamész,megkeresed a leersztőcsavart alul,megfelelő kulccsal kilazít,oljat egy tálcába lefolyatod.

4.Szűrőt levesz,amit vagy kézzel vagy láncos leszedővel ajánlok,vagy ha sehogy nem jön,akkor csavarhúzót átszurod rajta és úgy tekered le!

5.Vársz,hogy csöpögjön a cucc kifele! 1órát kb

6.Új szűrő a helyére,csak kézzel húzd meg amennyire tudod,nem kell állat módjára! :lol:

7.Alul leersztőcsavar vissza az új alátét/tömítéssel,és ésszel meghúzod!

8.Ha minden a helyén,új olaj be,szintet ellenőriz,majd pár használat után ellenőrini,kell-e esetleg utántölteni.

Ez a láncos leszedő úgy néz ki nekem(maszek gyártmány by me:) ),hogy egy félcolos csődarab,kb 15-20cm hosszú,ennek a végére hegesztesz egy rossz bicajláncot!Aztán,ha leakarod szedni vele a szűrőt,akkor hurkot csinálsz a láncból,végét átdugod a csövön,lefelé a száron,és a megfelelő méretnél bedugsz egy szöget vagy csavart a láncba,hogy megmaradjon a hurok mérete,aztán ahogy feszítesz nincs olyan szűrő ami ellenállna! :lol:

Köszönöm a "leírást" :lol:

Viszont lebeszéltem a szerelővel, aki a karosszériás munkáimat szokta csinálni, hogy cserélje le ő, viszont ottleszek amikor csinálja, meglesem pontosan, hogy mit hogyan csinál, aztán legközelebb már menni fog tutira. Megmutat mindent. Neki ez úgyse pénz egy ilyen csere, örül is, hogy nem fogom zaklatni legközelebb :lol: Jobb így, mintha csak úgy neki esnék "tudatlanul".

Megosztás:

Olaj csere:

Szerintem mindenki maga dönt milyen olajat önt bele,de szürőkön ugyanúgy nem szabad spórólni mint az olajon!Olvastam régebben itt,hogy elég az olcsó gyengébb minőségü lev+olajszürő.Na ez szerintem tévedés,a jó szürőt meghálája a motor. :wink:

Megosztás:

hmm.. erről még nem is hallottam.. 1-2 szelepek..

ezt honnan lehet tudni? eladó vajon tudja?

kéne neki

de az importőr biztosan

ez nem konkrétan szelep, inkább amolyan szűrőféleség, csak a duplánál van egy jobban áteresztő és egy sűrűbb

így jobb a hatásfok és nem csökken az áteresztés

Megosztás:

Mennyibe szokott kerülni a Valvoline Topgard (10W40) 5L-es kiszerelésben? Tescoban láttam 9200ért, szerintem picit drága. Autósboltokban mennyibe szokott ez lenni? Hétfőn megyek olajcserére, ha boltban is ennyi, vagy drágább, akkor megveszem inkább a tacskóban, oda úgyis megyek még a hétvégén, autósboltok meg nemnagyon vannak nyitva itt "falun" hétvégén.

Megosztás:

Mennyibe szokott kerülni a Valvoline Topgard (10W40) 5L-es kiszerelésben? Tescoban láttam 9200ért, szerintem picit drága. Autósboltokban mennyibe szokott ez lenni? Hétfőn megyek olajcserére, ha boltban is ennyi, vagy drágább, akkor megveszem inkább a tacskóban, oda úgyis megyek még a hétvégén, autósboltok meg nemnagyon vannak nyitva itt "falun" hétvégén.

6490ft jelenleg az Auchanban.

Megosztás:

Sajnos az nálunk nincs, tehát az nekem nem alternatíva. Mint írtam, az érdekelne inkább, hogy autósboltokban mennyi szokott lenni átlagosan, hogy érdemes e várnom hétfőig.

Én egy Olajdepo nevű helyen veszem, sztem az nálatok is van, és ott 6800ft/4L.Szal nem olyan nagy akció ez! :wink:

Megosztás:

Ha már itt tartunk (bocs, ha már unalmas :(), tud valaki mondani pécs boltot, ahová érdemes menni ezügyben? Nem akarom végigjárni a fél várost, mire kapok megfelelő olajat, megfelelő áron. Szóval aki tud olajokkal foglalkozó boltot itt, az szóljon plz.

Köszi.

Megosztás:

boltban durablend néven kapod meg a topguardot

10-11 körül van az ára az 5ösnek (most kérdeztem anyámtól)

keress start autósboltot, ott lesz a legolcsóbb, ők az importőrök ;-)

Tehát akkor boltban drágább?

Köszi az ötletet, van Pécsett Start, felhívom majd őket, hogy náluk mennyi.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.