Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj avagy ki mit és miért ezt az olajat tölti bele?

uhuhu

Recommended Posts

T Adam1!

A motorolajnak olyan tulajdonsága, hogy "híg" nincs.

Az "ideális olaj" kiválasztása a motor fejlesztése során - fejlesztő mérnökök által - már megtörtént.

Ezt tette közzé a gyártó gyártóművi olajelőírásban.

A 10W-40-es olaj - mivel eltér az autó gyártójának előírásától -

-ha gazdaságos,

-ha a szomszéd, szerelő, szerviz ... mondta,

-ha sokan mondják

akkor sem való az autóba.

Megosztás:

5w40-et azt kicsit feleslegesnek tartom egy mutató szerint több mint 200e Ft-ot autón. Én nagyon megbántam hogy Totalt öntöttem bele, még akkor is ha ingyen volt.

Közben kiderült hidrotöke csattogás van. várok vele egy 1000km, s ha nem javul lecserélem Q8 10W40-re. nekem az vált be.

Esetleg valaki tud valami jó hidrotöke csattogás csökkentő motorolaj adalékot. Gondolom most ugy is lesz a olajfogyasztásom, 1000km után esetleg tennék bele valamit?

amugy nekem eddig olajfogyasztásom se volt (10ekm-->kb 4dl), gondolom a lerakodott sok olaj miatt, és most a total olaj kimosta és innen a csattogás. valaki ezt a tézisemet meg tudja erősiteni???

Megosztás:

5w40-et azt kicsit feleslegesnek tartom egy mutató szerint több mint 200e Ft-ot autón. Én nagyon megbántam hogy Totalt öntöttem bele, még akkor is ha ingyen volt.

Közben kiderült hidrotöke csattogás van. várok vele egy 1000km, s ha nem javul lecserélem Q8 10W40-re. nekem az vált be.

Esetleg valaki tud valami jó hidrotöke csattogás csökkentő motorolaj adalékot. Gondolom most ugy is lesz a olajfogyasztásom, 1000km után esetleg tennék bele valamit?

amugy nekem eddig olajfogyasztásom se volt (10ekm-->kb 4dl), gondolom a lerakodott sok olaj miatt, és most a total olaj kimosta és innen a csattogás. valaki ezt a tézisemet meg tudja erősiteni???

Szerintem egy gyengébb minőségű olaj, nem fog feloldani semmit a motorban, így gondolom kimosni sem. ;) Nekem az első nagy "halkítás" a castrolozás utáni repsolra váltás volt, de pont most hallottam ismerőstől, hogy a repsoltól jobban csattogott neki az XE mint az előző 3 pályanapot megélt olajjal ;) Most Mobil super2000-el megy az enyém is, és az x16XEL olajevő Zafiránk is, és eddig kevésbé hangoskodnak mint mással :lol: (igaz Q8-at még nem próbáltam) a viszkozitást ne a futott km-ektől függően válaszd meg, főleg hogy az üzemmeleg oldali mindkettőnek ugyan az :lol:

Megosztás:

T Adam1!

A motorolajnak olyan tulajdonsága, hogy "híg" nincs.

Az "ideális olaj" kiválasztása a motor fejlesztése során - fejlesztő mérnökök által - már megtörtént.

Ezt tette közzé a gyártó gyártóművi olajelőírásban.

A 10W-40-es olaj - mivel eltér az autó gyártójának előírásától -

-ha gazdaságos,

-ha a szomszéd, szerelő, szerviz ... mondta,

-ha sokan mondják

akkor sem való az autóba.

Nekem nem kell ecsetelned, hogy milyen tulajdonsága van az olajnak, és milyen sincs. ;)

Írhattam volna melegoldali viszkozitást is helyette, de mindenki tudja, hogy arra gondolok.

ACEA A3-at ír elő a korabeli szervizkönyv, aminek már a 10W40 is megfelel.

Én 5W40-et tennék bele. A saját motormba is azt rakok.

Megosztás:

Tápiószecső Metabond Speed 10W40et töltött az autóba, Én sajnos ilyet nem tudok szerezni, szóval rendeltem Liqui Moly Leichtlauf 10W40et, 10490Ft belőle 5liter.

Ilyet:

2373028.jpg

MoS2-t már használtam a GSiben, abban elég jó volt ( nem hígult úgy fel, amikor meghajtottam, mint pl a Castrol Magnatec ), remélem hogy ebbe a motorba, az egyel "butább", jó lesz ;)

Megosztás:

Semmit sem változtál ;) Jól vagy?

Megvagyok köszi! :lol: Elveszett... :lol:

Amúgy pont azon agyalok, hogy csinálok egy táblázatot, hogy melyik motorba milyen oljat és lazárom a francba ezt a topikot, mert tele a hócipőm ezzel a farokméregetős olajokoskodással.

Mindig jön egy autista, aki lusta visszaolvasni és mindig van egy 6 diplomás önjelölt olajmágnás, aki mindent jobban tud a löttyökről, mint más.

Kezdem unni... ;)

Megosztás:

Megvagyok köszi! :lol: Elveszett... :lol:

Amúgy pont azon agyalok, hogy csinálok egy táblázatot, hogy melyik motorba milyen oljat és lazárom a francba ezt a topikot, mert tele a hócipőm ezzel a farokméregetős olajokoskodással.

Mindig jön egy autista, aki lusta visszaolvasni és mindig van egy 6 diplomás önjelölt olajmágnás, aki mindent jobban tud a löttyökről, mint más.

Kezdem unni... ;)

Akkor hova írjuk ezután a hidrotőke gyógyító és méretvisszaállító olajmárkákat? :lol: ;) :lol:

Megosztás:

Megvagyok köszi! :lol: Elveszett... ;)

Kezdem unni... ;)

Helyes :lol:

Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy nem mindenkinek jön be ugyanaz az olaj. Pl. nekem a GM egyáltalán nem vált be...a H kerregett tőle mint állat.

Megosztás:

T Reeckatee!

Próbáltad már ezt?

Igen. Na de kezdjük az elején...

2009 szeptemberében vettük az autót szalonból (persze GM olaj volt benne). Pár ezer km után ugrott bele a Valvoline mivel említettem, hogy kerregett mint egy Zetor traktor. Aztán jött a következő olajcsere, a már jól bevált Valvoline ment volna bele HA időközben nem kezdték volna el a bulgárok tölteni. Kerestem az alternatívákat, végül az általad is említett Mobil került bele, -de már akkor megjelentek abból is a bulgár töltésűek és tudtam következő olajcserekor már ezt sem fogom beletölteni- szerencsémre volt még polcon pár belga eredetű. Most Repsol került bele valamint Metabond GOLD fémfelület nemesítő és azt kell, hogy mondjam rendben van.

A motor halk, dinamikus és az erdélyi klímát is jól viseli.

Megosztás:

Bár az előző olajjal ami a kocsiban volt ( Metabond Speed 10W40 ), igazi hidegindítás még nem volt, de ezzel a Liqui Moly-val most reggel 1db hidrotőkém úgy szólt, mint annó a GSiben. Majd még próbálgatom azért, de ha ez így marad, akkor nem ez lesz a következő olaj, amit cserekor töltök, az tuti. ;)

Megosztás:

Bár az előző olajjal ami a kocsiban volt ( Metabond Speed 10W40 ), igazi hidegindítás még nem volt, de ezzel a Liqui Moly-val most reggel 1db hidrotőkém úgy szólt, mint annó a GSiben. Majd még próbálgatom azért, de ha ez így marad, akkor nem ez lesz a következő olaj, amit cserekor töltök, az tuti. ;)

A merciben amikor megvettem meta 10w-40 volt. Hidegen,melegen,doxa volt. Azt hittem nem is hidrotőkés. ;)

Aztán a Q8 10W-40től meg jött a corsánál ismerős hidegen pár mp-es csörömpölés.

Nem a többi rossz a meta nagyon jó, úgy néz ki.

Megosztás:

A merciben amikor megvettem meta 10w-40 volt. Hidegen,melegen,doxa volt. Azt hittem nem is hidrotőkés. ;)

Aztán a Q8 10W-40től meg jött a corsánál ismerős hidegen pár mp-es csörömpölés.

Nem a többi rossz a meta nagyon jó, úgy néz ki.

Metát akartam egyébként, mert Tápi azt mondta, eddig az volt benne és minden tökéletes volt. Csak a környéken sehol nem kapni, fel pestre meg egy olajért nem megyek, még kettőért sem, annyit nem ér az egész. Megpróbáltam a Liqui Moly-t, de hát sajnos zsákutca ez az olaj is. Következő olajcserére valahonnan szerzek Meta-t és kész ;)

Megosztás:

Metát akartam egyébként, mert Tápi azt mondta, eddig az volt benne és minden tökéletes volt. Csak a környéken sehol nem kapni, fel pestre meg egy olajért nem megyek, még kettőért sem, annyit nem ér az egész. Megpróbáltam a Liqui Moly-t, de hát sajnos zsákutca ez az olaj is. Következő olajcserére valahonnan szerzek Meta-t és kész ;)

Ha nekem lenne 8 szelepes motorom (egyébként van, C20NE), én 5W-40 olajat adnék neki. Mindenki isteníti a metabond olajat, de az enyémbe a 400.000 km alatt egy csepp sem volt, és a mai napig vígan ketyeg. Szóval ezután sem teszek bele, meghagyom a csattogós hidrotőkés balekoknak.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.