Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Recommended Posts

Elküldve
Igazából azt mondják jó olajnak, ami sötétedik, mert ugye lebegtetve tartja a szennyeződéseket, kormot, kokszot, stb. Persze ha van mit lebegtetnie. De azért valjuk be, ezek az autók amikról beszélünk nem mai gyerekek, és a legtöbbjük nem az első tulajnál van, tehát nem tudtunk az első kilómétertől vigyázzni rá, ezért talán ki lehet jelenteni, hogy bellüről tiszta motor nálunk csak elméletben létezik, egy-két kivétellel. A motormosó szerintem meg tiszta motornál minek, dzsuvás olajsárosnál, meg valszeg csak ront a helyzeten. Persze biztos van olyan amikor pont a mosó takarítja ki az eltömődött olajjáratot, de nem hiszem hogy ez a jellemző. Az összes tömítést, szimeringet O-gyűrűt cserélni a motoron meg szerintem egyszerűen nem éri meg ilyen korú kocsin, ha amúgy nincs vele gond, nem ereszt...stb.

Kicsit meddő már ez a vita, nem? Én amióta megvan az autóm, minden olajcserénél használom motoröblítőt. Negatív elváltozást egyáltalán nem tapasztaltam. Az olaj "csak" a szelepfedél tömítésnél ereszt, de az tuti nem az öblítőtől van. bele nem látok a motorba, így nem tudom ott okoz-e bármilyen elváltozást. Kompresszitó még soha nem mértem se olajcsere előtt sem utánna, de mivel egész kultúráltan jár a motorom, így úgy gondolom ártani nem ártok az öblítővel, és én is osztom amit más is írt, hogy bajmegelőzésre/karbantartásra szerintem alkalmas.

Ez persze megint egy szubjektív vélemény volt.

Elküldve

Rákerestem a gyári GM váltóolajra, de nem találtam...

bárdi honlapján ( innen szoktam rendelni, bár szerelő haveromnak van bővített programja) castrol-taf-x 75W90 es olajat ajánl. Több oldalt végignézve sem találtam gyári GM váltóolajat.

Elküldve

Visszavonom!

Nem jó helyen kerestem!

Rákerestem a gyári GM váltóolajra, de nem találtam...

bárdi honlapján ( innen szoktam rendelni, bár szerelő haveromnak van bővített programja) castrol-taf-x 75W90 es olajat ajánl. Több oldalt végignézve sem találtam gyári GM váltóolajat.

Elküldve
Eddig mindig más olaj került bele és ugyan ez volt a helyzet! Valaki újított motort fel mostanában olvastam, leírhatná hogy vele mi a helyzet e téren. :D

Pl én is. Mire vagy kíváncsi?

Elküldve
Ha már egyszer úgyis leveszed akkor most pont tudsz is rakni bele. Én is gondolkodok rajta, csak egy aggályom van, hogy egy csomószor túrtam már vele a földet, ha teszek oda csavart még kitépném. :D

Az motorolaj deknije lejjebb van nem ? Amúgy én tegnap mentem át egy elütött vaddisznón. :) Szerencsére nagy baj nem lett...

Elküldve
Kicsit meddő már ez a vita, nem? Én amióta megvan az autóm, minden olajcserénél használom motoröblítőt. Negatív elváltozást egyáltalán nem tapasztaltam. Az olaj "csak" a szelepfedél tömítésnél ereszt, de az tuti nem az öblítőtől van. bele nem látok a motorba, így nem tudom ott okoz-e bármilyen elváltozást. Kompresszitó még soha nem mértem se olajcsere előtt sem utánna, de mivel egész kultúráltan jár a motorom, így úgy gondolom ártani nem ártok az öblítővel, és én is osztom amit más is írt, hogy bajmegelőzésre/karbantartásra szerintem alkalmas.

Ez persze megint egy szubjektív vélemény volt.

Lehet meddő, de nem vitázunk, csak a véleményeket osztjuk meg a többiekkel. :D

Az motorolaj deknije lejjebb van nem ? Amúgy én tegnap mentem át egy elütött vaddisznón. :) Szerencsére nagy baj nem lett...

Szerintem is lejjebb van, de ezen is látom karcolásnyomokat , lehet valami vakondtúrást kaptam el. Az agyarát elhoztad? :)

Elküldve
Lehet meddő, de nem vitázunk, csak a véleményeket osztjuk meg a többiekkel. :D

Szerintem is lejjebb van, de ezen is látom karcolásnyomokat , lehet valami vakondtúrást kaptam el. Az agyarát elhoztad? :)

Nem is arra gondoltam, hogy fölösleges eszmecsere, hanem, hogy úgysem fogjuk tudni eldönteni egyértelműen, hogy hasznos-e, káros-e vagy semmi hatása. De persze én is kíváncsi vagyok mások véleményére és én is szívesen osztom meg a magamét másokkal. :)

Elküldve
Attól hogy a te motorod kopott tiszta kosz belülről attól a másé lehet kevésbé kopott és nincs annyi lerakódás benne. Remélem nem veszed sertésnek! Nekem kb olyan 100-200km után kell kezd el változni a színe!

Azt mondjuk aláírom, hogy majdnem bontatlan még a motor az enyémben. :D Az is igaz, hogy a dízel motorok hamarabb koszolják. Az én tapasztalatom az, hogy koromfekete olaj jön ki, majd a frisset beletöltve első indítás után is már fekete, de nem annyira, mint a régi, leengedett.

Elküldve

IDÉZET(ambruzsg @ 2011-01-02 - 21:24) :

oldószer (jobbára kerozin) meg felületaktív anyagok vannak benne.

Gyakorlatilag oldószert csinálsz a motorolajból vele, aminek valószínűleg a kenőképessége is romlik ettől a beavatkozástól, nyilván ezért kell a motorból pár perc szigorúan alapjárati pöfögés után leengedni.

Amúgy nekem objektív módon bizonyított a cucc (kompresszió mérés). A tényeknek meg szeretek hinni...

A másik teszt (ez már nem annyira objektív) az az volt hogy a motormosás után beöntött friss olaj 30km után sárga volt még.

A motormosás nélküli olajcserekor ugyanezen táv (szüleim aknás garázsa - lakásunk...) után már látványosan szürke volt az olaj.

A motormosó gyönyörűen kikapta a retket a blokkból...

De persze mindenki azt tesz amit szeretne (a blokkba is) illetve abban hisz amiben szeretne!

Ámen!

Remélem ez nem csak én szememet szúrja, srácok. :D

Namármost melyik részével van probléma? :)

Ha sértegetni akartad a traktorost mert örül hogy 30km alatt nem totál fekete az olaj akkor kikérem magamnak az összes kerregő kartárs nevében :)

Elküldve

Ha sértegetni akartad a traktorost mert örül hogy 30km alatt nem totál fekete az olaj akkor kikérem magamnak az összes kerregő kartárs nevében :)

Azzal, hogy sárga. A cégesem még újkorában is már fekete olajjal rendelkezett.. :D

Elküldve

Az enyém inkább maradjon csak barnás :D

Elküldve
Azzal, hogy sárga. A cégesem még újkorában is már fekete olajjal rendelkezett.. :D

hjaaa :)

értem

amúgy engem is meglepett hogy milyen feltűnően szép volt az olaj...

300km-en belül 2 olajcsere volt mindegyik előtte motormosóval gyűrűfelszabadítás végett...

A második mosás után annyira nem maradt benne korom, hogy 30km alatt még nem gyűlt össze egy olajfeketítő mennyiség.

Aztán persze hamar behozta a lemaradást :)

Csodák ugye azért nincsenek...

amúgy az olajfogyással határozottan elégedett vagyok, olajcsere óta 5000km-t mentem és a nívószint a teléről kb félig ment le.

(turbós kerregőtől ez asszem nem is rossz...)

Elküldve

Köszi!

Mit is mondtatok kb: 1,6L megy bele ugye?

Tehát ha 2L-t veszek az elég lesz!

Ja, és a "szuszogó" (műanyag kupak) alatti hatlapú rész az kicsavarható, és úgy célszerű betölteni az olajat. :D
Elküldve

Megelégeltem a hidegen kerepelő hidrotőkék hangját, amik azóta csinálták ezt, hogy Castrol Magnatec (10W40) olaj került a motorba (úgy kaptam), úgyhogy ma reggel kapott Metabond Speed 10w40-et, és igen jól hallható a különbség, sokkal csendesebb lett a motor. A Castrol nálam eléggé leszerepelt.

Elküldve

A következő olajcseréhez én a castrolt néztem ki, de ezek után...

Megelégeltem a hidegen kerepelő hidrotőkék hangját, amik azóta csinálták ezt, hogy Castrol Magnatec (10W40) olaj került a motorba (úgy kaptam), úgyhogy ma reggel kapott Metabond Speed 10w40-et, és igen jól hallható a különbség, sokkal csendesebb lett a motor. A Castrol nálam eléggé leszerepelt.
Elküldve

A következő cserére már én is Repsollal, vagy Metával készülök :D

Elküldve

Én nem vagyok márkahű típus ebből a szempontból, most Valvoline van benne, semmi baj nem volt vele, jól teljesített arra, amire kellett. (Egyszer mocsok módon meg lett hajtva a gép, akkor utána reggeli hidegindításnál párszor kerregett, de nem volt lehetőségem semmit sem csinálni vele, aztán elmúlt 1-2 nap alatt.) Most Shell lesz benne, ilyet tudtam szerezni. Legközelebb meg ami lesz. Számomra ha motorolaj, jó bele, és nem szutyok minőségű, akkor mindegy.

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.