Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Motorolaj avagy ki mit és miért ezt az olajat tölti bele?

uhuhu

Recommended Posts

Gyakorlatilag szinte csak félszintetikust talál az ember belőle. Létezik 10w-sből szintetikus, csak nagyon ritka. Találkoztam már olyannal, de most nem tudnék példát mondani, emlékszem rá volt hogy volt/van ilyen.

ha kötekedni akarok a félszintetikus is csak rész szintetikus :lol:

de az F astrákba jó a sima részszintetikus is

Megosztás:

Hi!

Bocs, már talán néhányan olvastátok a másik fórumon, X16XEL motoros Astrám van, és lassan motorolajat kell cserélnem benne...

Tud valaki adni valami tippet, hogy milyet tegyek bele?

2 éve, mikor olajcserém volt Aral Blue Tronic 10W40-est raktunk bele, most sokan ismét a 10W40-est javasolják, azonban ugyanennyien 10W30-ast mondanak...

Valakinek tapasztalata, ötlete valamilyen olajra?

Az autóban 106000 km van, ha ez számít...

Köszi! BUÉK mindekinek!

Megosztás:

Hi!

Bocs, már talán néhányan olvastátok a másik fórumon, X16XEL motoros Astrám van, és lassan motorolajat kell cserélnem benne...

2 éve, mikor olajcserém volt Aral Blue Tronic 10W40-est raktunk bele, most sokan ismét a 10W40-est javasolják, azonban ugyanennyien 10W30-ast mondanak...

Köszi! BUÉK mindekinek!

2 éve volt utoljára olaj cserélve benne? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P

Évente 1x min. MUSZÁJ cserélni ha 50km mentél vele akkor is. Mint már mondottam Metabond 10w40

Megosztás:

Hi!

Köszi! BUÉK mindekinek!

Érdekes, hogy a topic címe "Motorolaj ......" és már a 259. oldalnál járunk, de még mindig felteszik a kérdést: "F Astrám van, milyen olajat öntsek a motorba?" Ha valakinek 250 oldal nem elég erről a témáról, akkor annak nehéz újat mondani! :lol:

Megosztás:

Érdekes, hogy a topic címe "Motorolaj ......" és már a 259. oldalnál járunk, de még mindig felteszik a kérdést: "F Astrám van, milyen olajat öntsek a motorba?" Ha valakinek 250 oldal nem elég erről a témáról, akkor annak nehéz újat mondani! :lol:

most erre mit mondjak? :lol:

én inkább nem reagáltam.

Megosztás:

2 éve volt utoljára olaj cserélve benne? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :P

Évente 1x min. MUSZÁJ cserélni ha 50km mentél vele akkor is. Mint már mondottam Metabond 10w40

Csak jó, hogy benéztem a fórumra, mert nem tudtam hogy évente olajat kell cserélni. A két szerelő barátommal rengetegszer átbeszéltük, hogy milyen olaj kerüljön az autóba, mint írtam az egyikőjük 10W30-ast, a másikójuk 10W40-est öntene bele... Én többek között ezért nem tudom eldönteni. Ráadásul mások sem tudtak egyértelmű választ adni, sőt volt aki azt mondta, hogy "nem is igazán tudom, hogy milyet javasoljak" válasszal illetett. De a lényeg, hogy akárhányszor volt szó az olajcseréről, mindig 10-15 ezer km-t emlegetett mindenki, de életemben nem hallottam arról, hogy évente kell, sőt szerintem nem is ismerek olyat, aki ezt meg is teszi...

Amúgy kösz, tényleg utánnanézek ennek, de megint úgy látom, hogy ki ezt mond, ki azt...

Megosztás:

Bocs, de amikor a topik nyitott 2004 ősze tájékán, valószínűleg teljesen más olajat öntöttak volna az F Astrámba, mint most 6 év elteltével. Úgyhogy hiába a 260 oldalnyi téma...

Azonkívül már amit tavaly az autómba öntöttem, kapni sem lehet olyan olajat, amivel megint csak arra utalok, hogy 1 éves annál régebbi olajtippekkel nem sokra megyek. De amúgy kösz!

Megosztás:

Csak jó, hogy benéztem a fórumra, mert nem tudtam hogy évente olajat kell cserélni. A két szerelő barátommal rengetegszer átbeszéltük, hogy milyen olaj kerüljön az autóba, mint írtam az egyikőjük 10W30-ast, a másikójuk 10W40-est öntene bele... Én többek között ezért nem tudom eldönteni. Ráadásul mások sem tudtak egyértelmű választ adni, sőt volt aki azt mondta, hogy "nem is igazán tudom, hogy milyet javasoljak" válasszal illetett. De a lényeg, hogy akárhányszor volt szó az olajcseréről, mindig 10-15 ezer km-t emlegetett mindenki, de életemben nem hallottam arról, hogy évente kell, sőt szerintem nem is ismerek olyat, aki ezt meg is teszi...

Amúgy kösz, tényleg utánnanézek ennek, de megint úgy látom, hogy ki ezt mond, ki azt...

Semmilyen tragédiát nem követtél el azzal, hogy két évet volt benne az olaj. Nem a legjobb, de azért nem is olyan nagy baj! Ne legyen bűntudatod! Majd a jövőben azt is szem előtt tartod, hogy nem csak a km számít. Viszont az 1 év sem szentírás, csak ajánlás. Semmi baj nem lesz, ha egy kicsit túlcsúszol.

Ha már itt tartunk az olajcsere időpontját szgk.-ban 3 dolog határozza meg!

-futott km

-futott idő

-felhígulás mértéke/regenerálás sikeressége

Megosztás:

Bocs, de amikor a topik nyitott 2004 ősze tájékán, valószínűleg teljesen más olajat öntöttak volna az F Astrámba, mint most 6 év elteltével. Úgyhogy hiába a 260 oldalnyi téma...

Azonkívül már amit tavaly az autómba öntöttem, kapni sem lehet olyan olajat, amivel megint csak arra utalok, hogy 1 éves annál régebbi olajtippekkel nem sokra megyek. De amúgy kösz!

az olajok változtak, de csakadalékolásban, motorok viszont semmit az F ekben :lol:

10w40 rész szintetikus

lehetőleg ne Gm 10W40es legyen, az gyakran kaka

mobil 1 elf shel valvoline metabond castrol

Megosztás:

Semmilyen tragédiát nem követtél el azzal, hogy két évet volt benne az olaj. Nem a legjobb, de azért nem is olyan nagy baj! Ne legyen bűntudatod! Majd a jövőben azt is szem előtt tartod, hogy nem csak a km számít. Viszont az 1 év sem szentírás, csak ajánlás. Semmi baj nem lesz, ha egy kicsit túlcsúszol.

Ha már itt tartunk az olajcsere időpontját szgk.-ban 3 dolog határozza meg!

-futott km

-futott idő

-felhígulás mértéke/regenerálás sikeressége

Én még hozzátenném az üzemeltetés körülményeit is.

Nehéz körülmények: csak városi, rövid táv,

Közepes körülmények: Vegyes használat,

Könnyű üzem: hosszú távú utazások.

F Astra esetén én az olajcserét 6 és 15 ezer km között az előbbiek szerint végezném.

Közepes körülményekre 10 ezer km.

Megosztás:

Megmértem olajcsere óta a motorom olajfogyasztását, 3,5 liter a feltöltési mennyiség ha jóltudom.

A maradék 1.5 litert, folyamatosan töltöttem utánna, és még van 2.5dl, kicsivel több mint 6000 megtett km után.

A használt motorolaj GM 10w40 :lol:

sok, sok persze hogy sok de sajna ezek a motorok ilyenek főleg az első szériások 95-96 körülről és én ebbe beleestem.

Na és sajnos sokan csinálnak nagygenerált aztán 1-2 ezer km után ismét ugyanúgy eszi az olajat. Ha jol tudom Gábor is sokat szenvedett a versenyautón az olajzbálással.

Ha tudnám, hogy egy generál vagy csak egy szelpszárszimering csere jópár 10ekm-re megoldaná az olajfogyasztást akkor azonnal belevágnék, de kétes végeredménybe több százezret beleölni... hát köszönöm azt nem. Majd ha már amúgy is a kopások miatt megérik a generálra akkor elgondolkodom, de lehet akkor is inkább egy jó állapotú bontott motor (persze az is elég zsákbamacska, de legalább kevesebb bukta ha nem jön be. Na és legalább marad egy plusz motorom kapkodás nélkül alaposan felújítani :lol: )

Mit szólnátok egy összehasonlításhoz?

Kíváncsi lennék itt a forumon, csak 1.6 16V (x16XE, x16XEL) motorúak ha beírnák a saját olajfogyasztásukat.

Hali.

Megtörtént az olajcsere. 9310 megtett km után, 2.2 l-t kellett utántöltenem, a 3.5 liter feltöltési mennyiségre.

Ez a 9310 km GM 10w40 el futotta le az autó. Az olajszürönél egy kis olajfolyást vettem észre, mikor tekertem ki a használt szüröt.

Szal lehet itt is elment egy pici, bár szerintem ez hanyagolható mennyiség lehetett.

Most Castrol Magnatec 10w40 került bele. Most is mérem az olajfogyasztást.

Megosztás:

A csereperiódust a marketingesek találták hosszabbnak,így kisebb fenntartási költség hosszútávon.

Ez megfigyelhető a mai összes motor esetében is...sajnos.

...

Az persze eszedbe sem jut, hogy a kenőanyaggyártás hatalmas fejlődésen ment keresztül és rohamléptekben fejlődik jelenleg is. A motorolajok fejlesztése szorosan összefügg a motorok fejlesztésével is. (Nem kell messzire menni, Pl. DPF rendszerű motorokba külön szabványnak megfelelő olajok, stb...)

A már többször említett üzemeltetési körülményektől függően kb. így néz ki:

Jó motor + jó (akár LL) olaj = hosszú csereperiódus

Sz@r motor + mindegy milyen (akár a legjobb LL olaj is) = rövid csereperiódus

Aki csak marketingdumát és összeesküvéselméletet lát csak a csereperiódusok növekedésében, az nincs tisztában azzal, h milyen komoly mérnöki fejlesztőmunka van a háttérben.

Nem akarok ezzel lavinát elindítani, biztos mindenkinek volt már rossz tapasztalata motorolaj téren. Sőt nekem is.

Megosztás:

Az persze eszedbe sem jut, hogy a kenőanyaggyártás hatalmas fejlődésen ment keresztül és rohamléptekben fejlődik jelenleg is. A motorolajok fejlesztése szorosan összefügg a motorok fejlesztésével is. (Nem kell messzire menni, Pl. DPF rendszerű motorokba külön szabványnak megfelelő olajok, stb...)

A már többször említett üzemeltetési körülményektől függően kb. így néz ki:

Jó motor + jó (akár LL) olaj = hosszú csereperiódus

Sz@r motor + mindegy milyen (akár a legjobb LL olaj is) = rövid csereperiódus

Aki csak marketingdumát és összeesküvéselméletet lát csak a csereperiódusok növekedésében, az nincs tisztában azzal, h milyen komoly mérnöki fejlesztőmunka van a háttérben.

Nem akarok ezzel lavinát elindítani, biztos mindenkinek volt már rossz tapasztalata motorolaj téren. Sőt nekem is.

Inkább nem írok semmit,nincs enrgiám meddő vitába bonyolódni. :lol:

Megosztás:

Hali.

Megtörtént az olajcsere. 9310 megtett km után, 2.2 l-t kellett utántöltenem, a 3.5 liter feltöltési mennyiségre.

Ez a 9310 km GM 10w40 el futotta le az autó. Az olajszürönél egy kis olajfolyást vettem észre, mikor tekertem ki a használt szüröt.

Szal lehet itt is elment egy pici, bár szerintem ez hanyagolható mennyiség lehetett.

Én is válaszolnék erre, szintén x16xel, és 96-os autó. Júniusban került hozzám, benzin-gáz üzemű. 2005-ben hozták be Svájcból 256e km-el, én meg amikor megvettem 206e km-t mutatott. Ergo, szerintem kb. 300e a reális, ha nem több. Ugye volt vezérlés csere, szűrők cseréje, vmint olajcsere. Azóta mentem vele kb. 12e km-t, mobil s 10w40, ezt szereti, mivel elfogyott az első flakon után töltögetéssel, nem szaroztam, vettem még egyet. Abban most van még 1 liter, de már megvettem a castrol 10w40-et, és a biztonság kedvéért abból is 2 flakonnal. :lol:

90%-ban város (bp), azok is csak rövid táv (melóba járás, 8 km, alighogy üzemmeleg, már állítom is le). így persze, hogy üzemanyagot is és olajat is zabál. Gázból elmegy 7-8 literrel. Benzint is csak kb. kéthavonta tankolok (50-60 foknál kapcsol át gázra).

Nyáron volt egy hosszabb utam (BP-Sepsiszentgyörgy-BP), majdnem 2e km, indulásnál feltöltöttem max-ig, és mikor megérkeztem, megint megnéztem, és a közepénél feljebb volt.

Megosztás:

A 90-es évek elejég igen. Később már 15. Napjainkban meg Longlife olajjal 30-50. Fejlődik a technika :P

Van aki elhiszi, van aki azt mondja ezt a hosszu periodust azért találták ki a marketingesek, hogy igy a garanciaidoszak lejarta utan ugrásszeruen romoljon a motor állaga, többet kelljen javitani. ;)

Amugy meg mindenki csereljen a meggyozodese szerint. :D

A céges Vivaroba is 30.000-enként van a csere, de 20.000 km után tölteni kell utánna rendesen :P 20.000 ig még okés, de utánna már fogyasztja :lol:

Mondjuk engem azért fizetnek, hogy hajtsam :lol: , a szervizét meg azért, hogy javítsák :lol: Ők meg fizetnek mindenkinek rendesen, nem nagyon érdekli őket, hogy mennyire lesz hosszú élettartamú a motor :lol: 5évente cserélünk állami támogatással újra! esetleg a következő tulaj szívja majd meg az autóval.

Különben meg szinte ugyanott vagyunk a régebbi dieselnél, szerintem ha longlife olajat töltenék bele, akkor sem jönnék ki sokkal olcsóbban (azért azok elég drágák ugyebár, és azért 30.000 km-en kapkodna be abból is egy keveset :lol: s kéne venni utántölteni is)

Megosztás:

...

Különben meg szinte ugyanott vagyunk a régebbi dieselnél, szerintem ha longlife olajat töltenék bele, akkor sem jönnék ki sokkal olcsóbban (azért azok elég drágák ugyebár, és azért 30.000 km-en kapkodna be abból is egy keveset :lol: s kéne venni utántölteni is)

Nem, nem. Öreg dízelbe nem szabad és ahogy mondod nem is éri meg.

Megosztás:

Hali.

Akkor nekem király gépem van. 10000-nél cserélek és szinte semmi sem tűnik el belőle. És még sosem kellett utántöltenem.

Igaz a 10000-nél már elég fekete a Magnatec...

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.