Gelko Elküldve November1, 2006 Megoszt Elküldve November1, 2006 A digitklíma következőképpen működik: a beállított hőfokú levegőt úgy készíti, hogy a fűtőradiátorról érkező meleg, valamint a klímából érkező hideg levegőt keveri megfelelő arányban. Amikor kinn elég hideg van, akkor elvileg kikapcsolható az "ECO" gombbal a klímakompresszor, viszont a tapasztalatom az, hogy ha kikapcsolom, akkor igencsak ködösödnek az ablakok. Ennek oka, hogy a szellőztető/fűtési rendszer, a klíma által páramentesített levegőt feltételezi. Szóval, én sohasem kapcsolom ki, a fogyasztáson nem igazán látszik. Egyébként a vezérlés automatikusan lekapcsolja a klímakompresszort, ha a külső hőmérséklet alacsonyabb mint 0 fok Celsius. köszi :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November1, 2006 Megoszt Elküldve November1, 2006 Köszönöm, nagyon kedves tőled. Ha nem tudsz vele mit kezdeni, nagyon szívesen átveszem... Komolyan gondolom és ingyen. Beszéljünk PÜ-ben a részletekről. Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Nem pont ide tartozik, de nem akartam új topikot nyitni: szeretnék hűtőfolyadékot cserélni. Az odáig OK, hogy letekerem a kiegyenlítő tartály kupakját, a hűtő alsó csövét megbontom, összegűjtöm a kifolyó lötyit, de a feltöltéssel mi a helyzet? Meddig töltsem? Az astrás könyvet olvasgattam, de ugye ez nem az a motor - ott meg hőmérsékletmérőig ill. termosztátház-furatig kell tölteni... Ezen meddig, mit kell megbontani? :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Nem pont ide tartozik, de nem akartam új topikot nyitni: szeretnék hűtőfolyadékot cserélni. Az odáig OK, hogy letekerem a kiegyenlítő tartály kupakját, a hűtő alsó csövét megbontom, összegűjtöm a kifolyó lötyit, de a feltöltéssel mi a helyzet? Meddig töltsem? Az astrás könyvet olvasgattam, de ugye ez nem az a motor - ott meg hőmérsékletmérőig ill. termosztátház-furatig kell tölteni... Ezen meddig, mit kell megbontani? :unsure: ??? Semmi különös. Tele kell tölteni a kiegyenlítő tartályt, majd beindítani, és várni hogy kinyíljon a termosztát. Miután ez megtörtént, pótolni kell a jelig a folyadékot a tartályban, és kész. :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Javaslom klikk ide. Amúgy pedig a kiegyenlítő oldalán van egy KALT jelzés. Ez fölött picivel kell lennie a HIDEG folyadéknak. Feltöltésnél valszeg marad a rendszerben levegő. Ilyenkor járatni a motort, és szükség esetén még rátölteni. Ja, mielőtt betöltöd a folyadékot, a szétbontott dolgokat szereld vissza. :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Bocsi, az Így Csináld könyvből indultam ki (a kezelési könyv csak annyit ír, hogy vidd opel szagszervízbe), gondoltam ez is "egzotikus" lesz. Akkor OK, egyszerű eset. Köszi skacok! Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Nem mondod, hogy ennyi van az így csináld könyveben? :blink: :unsure: Döbb. Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Nem mondod, hogy ennyi van az így csináld könyveben? ;) :unsure: Döbb. Kavarunk :P A kezelési könyv írja (amit linkeltél), hogy vidd szervízbe cseréltetni, meg hogy KALT-ig kell utántölteni, meg 10 liter lötyi. Az Így csináldban (Astra!) pedig leírja a különböző motorokhoz, hogy melyiket, meddig kell a pontosan megjelölt "furatokig" (termosztátház egyik csavarja, hőgomba lukja, stb) tölteni. Kitér még arra is, hogy a benzines motorok légtelenítik magukat :blink: Ezért kérdeztem (nem lévén nekem omihoz így csinyájjad), hogy hogy is van ez. Sőt, szerintem egyedül neked van ilyen könyv, az is inglissül ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Az Így csináldban (Astra!) pedig leírja a különböző motorokhoz, hogy melyiket, meddig kell a pontosan megjelölt "furatokig" (termosztátház egyik csavarja, hőgomba lukja, stb) tölteni. No hát ez így hülyeség, ami benne van... :unsure: Mindegyikben ugye ott a kiegyenlítő tartály, abban kell jelzésig tölteni, nem kell semmilyen furatos nézegetős mókát játszani. Szerintem dobd jó messzire azt a könyvet. :blink: Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 No hát ez így hülyeség, ami benne van... :unsure: Mindegyikben ugye ott a kiegyenlítő tartály, abban kell jelzésig tölteni, nem kell semmilyen furatos nézegetős mókát játszani. Szerintem dobd jó messzire azt a könyvet. :blink: Éreztem én már ezt a "húzd meg a kerékcsavart 110 Nm nyomatékkal"-nál is, de ajándékba kaptam és sok okos dolgot is leírtak benne ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Dark Angel Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Azért nem biztos hogy hülyeségeket ír le... A C16NZ motoros Vectrám pl nem légtelenítette le magát. Amikor feltöltöttem folyadékkal, beindítottam, majd utánnatöltöttem, nem volt fűtés! Ekkor az autószerelőm, járó motornál kilazította a fűtéscső bilincsét, kiengedte a levegőt, majd ismét feltöltöttük, és lássatok csodát, volt fűtés. A kerékcsavar nyomatékkulccsal való meghúzása sem akkora hülyeség. Amikor csináltattam a nyomtávszélesítőt, a srác nyomatékkulcsal húzta meg a csavarokat. Hülyének néztem... viszont utánna a gyári kerékkulcsal le tudtam szerelni a kereket. Viszont miután felkerültek a nyári kerekek, a gumis légkulccsal húzta meg a csavarokat. Majd lett egy defektem, és a pályán még keresztkulccsal sem tudtam levenni... A szaki erre azt mondta, hogy a túlhúzott csavart, az alufelni mégjobban "ráveri" Sajnos ezt 100 szakiból talán egy csinálja így. Ez elvileg a csavart, a felnit és az agyat is kíméli. Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Ezért kérdeztem (nem lévén nekem omihoz így csinyájjad), hogy hogy is van ez. Sőt, szerintem egyedül neked van ilyen könyv, az is inglissül :blink: Hát hozzávetőlegesen ja. (Amennyiben a "Haynes Service and Repair Manual"-t szabadon fordítjuk. :unsure: ) Meg is nézem neked, ha visszajöttünk a fogorvostól. ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 A hathengeresre valóban külön kitér a szakirodalom. A fűtés fölső csövét le kell venni, és tölcsérrel lassan feltölteni. Ha ez megvan, visszarakni, majd a többi már a fentiek szerint. Ha megvan a szint a kiegyenlítőben, akkor be kell röffenteni, üzemi hőfokra melegíteni (ventillátor kikapcsolásáig), majd lehülés után korrigálni a szintet. Ne rám köpködjetek, okos emberek ezt írták. ;) (És ez tökéletesen összevág azzal, amit Dark tapasztalata igazolt.) Miután én csak kísérő voltam a fogorvoshoz menetelnél, most megyek enni. :unsure: A C16NZ motoros Vectrám pl nem légtelenítette le magát. Amikor feltöltöttem folyadékkal, beindítottam, majd utánnatöltöttem, nem volt fűtés! Ekkor az autószerelőm, járó motornál kilazította a fűtéscső bilincsét, kiengedte a levegőt, majd ismét feltöltöttük, és lássatok csodát, volt fűtés. Ez tetszik. Nekem is úgy rémlik, hogy vmit kell mókeszolni. Arra emlékszem, hogy a hőérzékelő jeladót kell kitekerni, és úgy csorgatni lassan bele a löttyöt. (Sosem csináltam így... :blink: ) Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November8, 2006 Megoszt Elküldve November8, 2006 Még szerencse, hogy ennyien ennyiféleképpen látjuk :blink: greg: Úgy emlékeztem, hogy a másik fajta van neked, bocs. Megint köszi a leírást, mégiscsak szakszerűbben állhatok neki ;) A pollenszűrő még megvan :unsure: Amúgy nem sokkal másabb a szenes, egy IFA vagy Ikarus "illata" bizony érződik, de sokat kiszűr, az tuti. A kerékcsavar nyomatékkulccsal való meghúzása sem akkora hülyeség. Amikor csináltattam a nyomtávszélesítőt, a srác nyomatékkulcsal húzta meg a csavarokat. Hülyének néztem... viszont utánna a gyári kerékkulcsal le tudtam szerelni a kereket. Viszont miután felkerültek a nyári kerekek, a gumis légkulccsal húzta meg a csavarokat. Majd lett egy defektem, és a pályán még keresztkulccsal sem tudtam levenni... A szaki erre azt mondta, hogy a túlhúzott csavart, az alufelni mégjobban "ráveri" Sajnos ezt 100 szakiból talán egy csinálja így. Ez elvileg a csavart, a felnit és az agyat is kíméli. Ismerős a szitu, egyszer egy kulcsot eltörtem ("Allride"), egy másikat (gyári opel) elhajlítottam a légkulcsos húzás miatt... Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November9, 2006 Megoszt Elküldve November9, 2006 Mi tavaly télen a telephelyen 4-en ugráltunk egy "heavy duty" kulcson, amire 3 méteres acélcsövet húztunk, hogy a nyerges pótjának a jobb B tengelyén meglazítsuk az anyákat. Egyből melegünk lett, és nem kellett fűtés. :unsure: ON Még szerencse, hogy ennyien ennyiféleképpen látjuk :blink: Nem ennyiféleképpen, hanem te az astra könyvet olvastad, nem? Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November9, 2006 Megoszt Elküldve November9, 2006 Nem ennyiféleképpen, hanem te az astra könyvet olvastad, nem? Az astra könyv leírása az "ugyanolyan" motorokra nézve SZVSZ helyes, legyen szó corsáról, vectráról, omegáról - hiszen a hűtésrendszer nagyon-nagyon hasonló, ha nem épp ugyanaz. Ezzel a kijelentésemmel arra céloztam, hogy opel16v szerint nem szükséges hókuszpókuszolni a könyv által leírt folyadékszint ellenőrzéssel, egyszerűen tölteni kell és kész, Dark Angel szerint pedig ennek az ellenkezője is lehet igaz. Mármint, ha nem követed a leírtakat, akkor nem légteleníti magát a motor hűtésrendszere. De nem szeretnék más helyett nyilatkozni, sem vitázni, én így értettem :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve November9, 2006 Megoszt Elküldve November9, 2006 Félreértés ne essék, nekem a tapasztalatom kizárólag astrákra és omegákra vonatkozik, abból is csak a 4 hengeresekre. De azoknál tuti nem kell külön légteleníteni. Tölteni kell, melegíteni termosztát nyitásig, aztán utántölteni. Ennyi. :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November9, 2006 Megoszt Elküldve November9, 2006 Az astra könyv leírása az "ugyanolyan" motorokra nézve SZVSZ helyes, legyen szó corsáról, vectráról, omegáról - hiszen a hűtésrendszer nagyon-nagyon hasonló, ha nem épp ugyanaz. Na látod azt nem tudtam, hogy astrában is van X25XE. :unsure: ...De azoknál tuti nem kell külön légteleníteni. Tölteni kell, melegíteni termosztát nyitásig, aztán utántölteni. Ennyi. :P Hát szerinted. ;) (Tudom, tudom... Nem jövök a gruppenlektoráláson átesett szakkönyvekkel.... :blink: ) ;) Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve November9, 2006 Megoszt Elküldve November9, 2006 Hát szerinted. :blink: (Tudom, tudom... Nem jövök a gruppenlektoráláson átesett szakkönyvekkel.... :unsure: ) ;) Nem egy ilyen autó (nem csak az enyém) feltöltésénél segédkeztem, és mindegyiknél ez volt az eljárás. Vagyis azt még elfelejtettem írni, hogy omegáknál a fűtést rá kell nyitni, mert csak akkor nyit a fűtéscsap, és engedi a radiátor felé a vizet, hogy ott is lelégtelenítse magát. Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November9, 2006 Megoszt Elküldve November9, 2006 Hát van egy jó, meg egy jobb megoldás. (Volt anno sok-sok éve egy Twingo teszt, amiben kb ez állt: "fantasztikus ez az új egykaros ablaktörlő. Ennél talán már csak a kétkaros jobb. :unsure: ) Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve November9, 2006 Megoszt Elküldve November9, 2006 És a kamionok 3 karos megoldása? :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November9, 2006 Megoszt Elküldve November9, 2006 Na látod azt nem tudtam, hogy astrában is van X25XE. :blink: ÁÁÁÁÁÁÁHH! Te most kötözköcc' velem ;) Vazz ;) , nem az X25XE-t írtam, hogy benne van ;) Azért kérdeztem az egészet, mert nincs benne. Viszont (most halmazokkal kéne bohóckodni) van olyan corsa, amiben olyan motor van, mint az astrában pl. C14NZ és így tovább :P Na, azokra a motorokra korrektül érvényes a leírás az astra könyvből, mindegy, hogy milyen autóban van, nem? :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
greg Elküldve November10, 2006 Megoszt Elküldve November10, 2006 Ezt nem tudom.... Én feltételezném, hogy mindegy. (Bár elméletetileg a fűtés elrendezése lehet más, nem? :unsure: ) Passz. Link to comment Megosztás: More sharing options...
ScatMan Elküldve November10, 2006 Megoszt Elküldve November10, 2006 Az astra könyv leírása az "ugyanolyan" motorokra nézve SZVSZ helyes, legyen szó corsáról, vectráról, omegáról - hiszen a hűtésrendszer nagyon-nagyon hasonló, ha nem épp ugyanaz. Az elrendezés persze más (legyen az más méretű, formájú fűtőradiátor avagy gumicsődarab), de az elv ugyanaz :blink: Ezt az egészet sikerült jól túlbeszélni :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve November10, 2006 Megoszt Elküldve November10, 2006 No azért nem bizti. Mert pl. az omegákban van fűtéscsap, de az astrákban nincs (pl. X20XEV). :unsure: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts