Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Légkondicionáló rendszer (klíma) és fűtőrendszer

azym

Recommended Posts

Nem tudom hányas venti fokozaton mérted, de ezzel vigyázni kell, ha nincs elég hőelvonás, akkor hűl le ennyire a rendszer. Ilyenkor nagyon lemegy a párolgás hőmérséklete, ezért visszajuthat a klíma töltet folyadékként a kompresszorba, ami ettől tönkre megy, mert nem tud folyadékot szállítani, csak gázt.

Zárójelben jegyzem meg, hogy ezért nem szabad működtetni a klímát a fűtőventilátor nélkül (nem is engedi a kocsi)

3-4 fok az már tényleg az alsó határ, Nézd meg, hogy a kompresszorhoz visszatérő csövedre nem fagy-e rá a külső pára (nem ragad-e hozzá a kezed), mert annak +2 fok körül kell lennie. Ha ennél kevesebb és fagy, (hozzáragad a kezed), akkor nem jó a szabályzód, nézesd meg klímás szakemberrel, mielőtt tönkre teszi a kompresszorodat a feljebb leírt dolgok miatt.

Megtapiztam :)...mármint a klímacsövet :D... elég hideg volt a visszatérő cső, miközben majdnem megégettem magam a meleg motornál lenyúlva, de a kézfagyás szerencsére nem valósult meg, nem ragadt oda az ujjam... :P

Amúgy a mérést 1,2,3,4 fokozaton, a thermo-t kb. 25centire a szellőzőbe ledugva mértem, amennyire tudtam. Azóta is szépen megy, nincs gondja. Remélem így is marad sokáig. :)

Megosztás:

Megtapiztam :)...mármint a klímacsövet :D... elég hideg volt a visszatérő cső, miközben majdnem megégettem magam a meleg motornál lenyúlva, de a kézfagyás szerencsére nem valósult meg, nem ragadt oda az ujjam... :P

Amúgy a mérést 1,2,3,4 fokozaton, a thermo-t kb. 25centire a szellőzőbe ledugva mértem, amennyire tudtam. Azóta is szépen megy, nincs gondja. Remélem így is marad sokáig. :)

Szerencsére nekem is. Most már lassan másfél hónapja, hogy benne van a klíma a kocsiban, azóta is hibátlanul dolgozik. 2 esen használom mindig a ventilátort. Néha nem megy le 7 fok alá a befújt hideg levegő hőfoka, máskor meg 6 alá is lemegy. Ezt kiismernem nem sikerül még, hogy mikor hogy.

Minden nap megjáratom picit, függetlenül attól ,hogy meleg van-e vagy sem. 15-20 fok mellett is, amikor egész nap kint áll a kocsi a napon, felmelegszik a műszerfal, meg a légcsatonák, olyankor benyomom egy pár percre, hogy ne 30 fokos levegőt fújjon be a venti. Lehűti a légcsatornát, utánna meg már nyomja a kinti levegőt be.

Megosztás:

Sziasztok.

Nekem 1,6 16V XEL motorkódoshoz vectrához kellene klímakompresszor. Az enyémet nyomáspróbáztattam és azt mondta az okos ember, hogy 99%, hogy a kompresszornál szivárog a gáz. Ha valaki olcsóért tudna hozzá megköszönném. Vagy esetleg felújítást valaki? Előre is köszi.

Megosztás:

Sziasztok.

Nekem 1,6 16V XEL motorkódoshoz vectrához kellene klímakompresszor. Az enyémet nyomáspróbáztattam és azt mondta az okos ember, hogy 99%, hogy a kompresszornál szivárog a gáz. Ha valaki olcsóért tudna hozzá megköszönném. Vagy esetleg felújítást valaki? Előre is köszi.

Szia nekem van 1 komplett kompresszor +konzol + szervószivattyú! de sajna az ismerős csak 1ben adja!

Megosztás:

• 4 weeks later...

Sziasztok!

Néhány napja lettem újra opel tulajdonos egy centenáriumi vectra b révén (http://katalogus.hasznaltauto.hu/opel/vectra_1_8_16v_centennial-2036080), melynek a (digitális)klímáját szeretném megvizsgáltatni egy szakértővel.

Tudtok ajánlani észak-pesten (palota, zugló, újpest...) egy olyan klímást, aki nem csak a töltéssel, mechanikus dolgokkal foglalkozik, hanem elektronikát is vizsgál?

Az a jelenség, hogy néhány napig rendesen működött a hűtés, de tegnap egy megállás után kigyulladt az elektronika hibajelző lámpa a műszerfalon, ezzel együtt a klíma sem hűtött tovább. Időnként megjavul, azaz nem ég a lámpa és a klíma is hűt. Ha esetleg van tapasztalat ilyen jelenséggel kapcsolatban azt is szívesen fogadom.

Köszi

Megosztás:

Sziasztok!

Néhány napja lettem újra opel tulajdonos egy centenáriumi vectra b révén (http://katalogus.has...tennial-2036080), melynek a (digitális)klímáját szeretném megvizsgáltatni egy szakértővel.

Tudtok ajánlani észak-pesten (palota, zugló, újpest...) egy olyan klímást, aki nem csak a töltéssel, mechanikus dolgokkal foglalkozik, hanem elektronikát is vizsgál?

Az a jelenség, hogy néhány napig rendesen működött a hűtés, de tegnap egy megállás után kigyulladt az elektronika hibajelző lámpa a műszerfalon, ezzel együtt a klíma sem hűtött tovább. Időnként megjavul, azaz nem ég a lámpa és a klíma is hűt. Ha esetleg van tapasztalat ilyen jelenséggel kapcsolatban azt is szívesen fogadom.

Köszi

Üdv itt!

Ha van hibajel az valószínűleg tárolva is lett a computerben, elsőként érdemes lenne egy hibaolvasás - hátha van valami érdemleges info a hibáról

Megosztás:

Sziasztok!

Néhány napja lettem újra opel tulajdonos egy centenáriumi vectra b révén (http://katalogus.has...tennial-2036080), melynek a (digitális)klímáját szeretném megvizsgáltatni egy szakértővel.

Köszi

Szerintem nemigen találsz olyan szakit, aki mindkettőhöz értene, mármint a klímához is, meg az elektronikához is. Autóvillamossági szerelőhöz kellene fordulnod.

Egyébként tipikus, valamit összetákoltak benne, hogy amíg megveszed legyen jó, miután kifizetted, már "le is dőlhet a kémény"...

Megosztás:

Szerintem nemigen találsz olyan szakit, aki mindkettőhöz értene, mármint a klímához is, meg az elektronikához is. Autóvillamossági szerelőhöz kellene fordulnod.

Egyébként tipikus, valamit összetákoltak benne, hogy amíg megveszed legyen jó, miután kifizetted, már "le is dőlhet a kémény"...

Nálunk pont ez van. Az autóvillamossági szerelő foglalkozik a klímával is. :D Töltjük, vizsgáljuk, javítjuk mind mechanikusan, mind elektromosan. Szinte több klímát csinálunk egy nap, mint elektromos dolgot. Bár villamossági szerelőnek tanulok, de lehet előbb leszek klímás, mint villanyos szerelő. :D

Megosztás:

Nálunk pont ez van. Az autóvillamossági szerelő foglalkozik a klímával is. :D Töltjük, vizsgáljuk, javítjuk mind mechanikusan, mind elektromosan. Szinte több klímát csinálunk egy nap, mint elektromos dolgot. Bár villamossági szerelőnek tanulok, de lehet előbb leszek klímás, mint villanyos szerelő. :D

Ha klímás leszel, akkor mindig lesz munkád. Mert ez az a része az autónak, amit nem akarnak, vagy nem tudnak jól megcsinálni.

Előbb utóbb mindegyik elengedi a gázt, egy klímásnak pedig az a legjobb, mikor lassan ereszt minimum egy évet kibír, mert akkor azt lehet mondani a tulajnak, hogy ez ilyen. Csak tölteni kell, nem pedig azzal szívni, hogy megkeresd, hol ereszt.

A másik dolog meg az, hogy rohadt drágák a klíma alkatrészek, legyen szó tömítésről, vagy bármiről, így nagyobb hasznot tudsz róla leszakítani. Kérdezem én, mi kerül egy szaros tömszelencében 7000 Ft-ba, ami egy 15 éves őskövület kompresszorba kell? Vagy mi kerül egy a gázt eleresztő kompresszor felújításában súlyos 10 ezrekbe, amikor csak egy 7000 Ft-os tömszelencét kell benne kicserélni? :)

Megosztás:

Pont ma jött be egy csávó 1,7TD vekivel, hogy nincs klímája, de szeretne egyet. :D Épp egyből rád gondoltam, hogy te pont átestél ezen. De amikor meghallotta, hogy mennyibe fájna egy ilyen átépítés, akkor elment a kedve az egésztől. :)

Egyébként tényleg a legnagyobb szívás, amikor annyira apró szivárgás van, hogy nem lehet észrevenni. Mi is szívunk ilyenekkel, de általában feltöltjük, rakunk bele jelzőfestéket és megy ameddig megy. Vagy kinyomja a résen a festéket és utána látszani fog, vagy nem.

Megosztás:

Pont ma jött be egy csávó 1,7TD vekivel, hogy nincs klímája, de szeretne egyet. :D Épp egyből rád gondoltam, hogy te pont átestél ezen. De amikor meghallotta, hogy mennyibe fájna egy ilyen átépítés, akkor elment a kedve az egésztől. :)

Egyébként tényleg a legnagyobb szívás, amikor annyira apró szivárgás van, hogy nem lehet észrevenni. Mi is szívunk ilyenekkel, de általában feltöltjük, rakunk bele jelzőfestéket és megy ameddig megy. Vagy kinyomja a résen a festéket és utána látszani fog, vagy nem.

Precízen, igényesen beleszerelni nekem kb 50 órát vett igénybe. De így utólag azt mondom, két emberrel 3 nap alatt meg lehet csinálni.

Az úgy felejtős, hogy megcsináltatja valahol. Na ezt ember nincs, aki egy szerviznek megfizesse, mondjuk 5000 Ft-os óradíjjal :)

És akkor még nincsen benne az anyagár, amit szintén nem 10 fillér beszerezni. De ha pl. veszel egy donorautót, abból még pizitívan is ki lehet jönni, ha jól csinálod.

Viszont a szervizek nem szeretik a bontott alkatrészeket, mert később vita tárgya lehet, ha valami elromlik, akkor az most kinek a hibája. Új alkatrészekkel meg nem érdemes, mert annak összértéke, amit én beépítettem, újban szerintem meghaladná a 300 ezer Ft-ot is.

Egyébként egyik legjobb döntésem volt az autóval kapcsolatban a klíma, azóta szintem minden nap kell használnom, hogy benne van. Nem is értem, hogy bírtam ki két és fél nyarat klíma nélkül a kocsiban, szabályosan meg lehet dögleni benne, olyan meleg van benne.

Megosztás:

• 2 weeks later...

Sziasztok,

A következő a problémám a klímával. Adott egy 1.7td-vel szerelt B vecki és nem mükszik a klímája. A jelenség a következő: ha bekapcsolom a klímát akkor egy pillanatra változik az alapjárat, de a klímakompresszor kuplungja nem húz be, csak a ventilátorok indulnak el a klímahűtőn. Gáz tuti nincs benne, mert az ellenőriztem, a kérdésem az lenne, hogy ha gázzal nincs nincs töltve akkor is be kellene kapcsolni a kompresszornak, vagy abban az esetben abszolút nem is kell mennie? Mert ha így van akkor először a tömítések ellenőrzését és a gáztöltést kellene megoldani. Az előző tulaj szerint tömítés problémája van, most vettem az autót, tehát a klíma múltját nem ismerem. Egyébként ha mennie kéne akkor is akkor a kompresszornál lesz a gond. A kompresszor áramellátását igaz még nem ellenőriztem. Csak kellene egy kis segítség, alap ahonnan el tudok indulni a javítással kapcsolatban.

Kérem aki ismeri a jelenséget légyszíves írjon.

Köszi.

Megosztás:

Nem kell mennie, mivel mit csináljon gáz nélkül a kompresszor? Csak akkor megy ha van gáz, a nyomáskapcsoló csak akkor engedi bekapcsolni a kompresszort.

Nekem gáz nélkül még a ventik sem kapcsolnak be érdekes módon. Bár nekem z16xe van digitklímával.

Isuzu motornál mennek a ventilátorok akkor is ha nincs gáz a rendszerben.

Sziasztok,

A következő a problémám a klímával. Adott egy 1.7td-vel szerelt B vecki és nem mükszik a klímája. A jelenség a következő: ha bekapcsolom a klímát akkor egy pillanatra változik az alapjárat, de a klímakompresszor kuplungja nem húz be, csak a ventilátorok indulnak el a klímahűtőn. Gáz tuti nincs benne, mert az ellenőriztem, a kérdésem az lenne, hogy ha gázzal nincs nincs töltve akkor is be kellene kapcsolni a kompresszornak, vagy abban az esetben abszolút nem is kell mennie? Mert ha így van akkor először a tömítések ellenőrzését és a gáztöltést kellene megoldani. Az előző tulaj szerint tömítés problémája van, most vettem az autót, tehát a klíma múltját nem ismerem. Egyébként ha mennie kéne akkor is akkor a kompresszornál lesz a gond. A kompresszor áramellátását igaz még nem ellenőriztem. Csak kellene egy kis segítség, alap ahonnan el tudok indulni a javítással kapcsolatban.

Kérem aki ismeri a jelenséget légyszíves írjon.

Köszi.

Nem túl bonyolult a probléma. Le kell nyomáspróbázni, ahol ereszt, kijavítani, feltölteni, és jó lesz. Az áramellátással nem lesz gond.

Megosztás:

Az jó, mert ha valamiért melegszik a motor, akkor kézzel lehet kapcsolni ventit. :)

Na most jól átnéztem a klíma rajzát. Elég kacifántosan van megoldva, igaz én a digitest nézem, de ez ugyanaz mindkettőnél. Tényleg mennie kell a ventiknek a legkisebb sorbakapcsolt módon. A további 3 fokozatot a nyomáskapcsoló kapcsolja. Át fogom nézni én is, hogy nekem miért nem megy olyankor, pedig elvileg ha a mágneskuplung reléje behúz, kakor mennie kell.

Megosztás:

Köszi szépen az infókat. Akkor megnézetem a csőrendszert, és ha rendben van akkor fel lehet tölteni. Az előző tulaj azt mondta, hogy valami tömítés nem stimmelt rajta.

Akkor azt mondod az elektronika mükszik nagy eséllyel.

Isuzu motornál mennek a ventilátorok akkor is ha nincs gáz a rendszerben.

Nem túl bonyolult a probléma. Le kell nyomáspróbázni, ahol ereszt, kijavítani, feltölteni, és jó lesz. Az áramellátással nem lesz gond.

Megosztás:

Az jó, mert ha valamiért melegszik a motor, akkor kézzel lehet kapcsolni ventit. :)

Na most jól átnéztem a klíma rajzát. Elég kacifántosan van megoldva, igaz én a digitest nézem, de ez ugyanaz mindkettőnél. Tényleg mennie kell a ventiknek a legkisebb sorbakapcsolt módon. A további 3 fokozatot a nyomáskapcsoló kapcsolja. Át fogom nézni én is, hogy nekem miért nem megy olyankor, pedig elvileg ha a mágneskuplung reléje behúz, kakor mennie kell.

Ennél azért valamivel bonyolultabb, ráadásul különböznek is a különféle motoros modellek. Mást ne mondjak, a klímás Isuzu 3 ventilátorral van szerelve. A ventilátorok közül kettő 3 féle, a harmadik kétféle fordulatszámon tud üzemelni. (Ha jól tudom, csak ez az egy modell ilyen, a többiben csak két venti van.)

A nyomáskapcsoló, és a hőkapcsoló 3 fokozatúak, ezek vannak úgy összejátszva, hogy a ventilátorokat 4 különböző fokozatba tudják kapcsolgatni.

Megosztás:

Sziasztok!

Megtudjátok nekem mondani, hogy Opel Vectra B 1,6i -ból a levegő rácsot hogyan lehet kivenni? Van egy szerelési könyven amiben azt írja hogy egy csavar rögziti középen, de én sehol nem találom a csavart. Lámpával is néztem. Lehetséges, hogy másképp van rögzitve? esetleg csavarozás nélkül kijön?

Köszönöm a válaszokat.

Megosztás:

Sziasztok!

Megtudjátok nekem mondani, hogy Opel Vectra B 1,6i -ból a levegő rácsot hogyan lehet kivenni? Van egy szerelési könyven amiben azt írja hogy egy csavar rögziti középen, de én sehol nem találom a csavart. Lámpával is néztem. Lehetséges, hogy másképp van rögzitve? esetleg csavarozás nélkül kijön?

Köszönöm a válaszokat.

Nem tudom milyen levegőrácsra gondolsz? Ha a műszerfali szellőzőrácsra gondolsz, akkor a két oldalán kell pici csavarhúzóval benyúlni és ki lehet pattintani, középen ami dupla a rácsok alatt van csavar de ezek már a műszerfal burkolatot rögzítik.

Vagy másik rácsot szeretnél kiszedni?

Megosztás:

Nem tudom milyen levegőrácsra gondolsz? Ha a műszerfali szellőzőrácsra gondolsz, akkor a két oldalán kell pici csavarhúzóval benyúlni és ki lehet pattintani, középen ami dupla a rácsok alatt van csavar de ezek már a műszerfal burkolatot rögzítik.

Vagy másik rácsot szeretnél kiszedni?

Köszönöm a válasz. Igen levegőrácsra gondoltam.

Megosztás:

• 2 weeks later...

Sziasztok!

Esetleg valaki nem tud eladó 2.2-es benzines vectrához eladó klímakompresszort? Sanden PXV16, a model number: 8600. C vectrákon is általában ez van, amiben 2.2-es motor van. Előre is köszönöm!

Üdv.

Én talán tudok Neked ebben segíteni....de nem Pest északi részében lakom, hanem Kőbányán....nem biztos, hogy a klímakompresszoroddal van a gond....

Megosztás:

• 4 weeks later...

üdv mindenkinek!

A problémám az lenne, hogy miután ráadom a gyujtást, a digitális klímavezérlő elkezzd zörögni,de kb 1-2 perc múlva elhalkul. ha jól tudom van benne valami kis ventilátor, gondolom ez adja a hangot. lehet ezzel valamit kezdeni? esetleg lehet belőle nagyobb baj, ha tovább folytatja, vagy esetleg teljesen leáll?

a válaszokat előre is köszi

Megosztás:

• 2 weeks later...
Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.