Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Elektronikus gondok

Jocek MV6

Recommended Posts

Köszönöm még1x a segítségeket.

Tegnap este nekiálltam: gondoltam valami 'könnyebbel' próbálkozok először, mondjuk átnézem és befújkálom (WD40) a relék csatlakozóit. Vért izzadtam, mire kihúzigáltam őket... Van ott egy 30 amperes bizti, ami ki volt égve, azt kicseréltem, fogalmam sincs, mihez tartozhat. (Nem a ventikhez, az tuti.) Ezek után sem mentek. Nekiálltam leszedni a lököst. Pozitív volt, hogy egy csillagcsavarhúzó és egy 13-as kulcs elég hozzá, negatív, hogy az autót 14 éves pályafutása alatt már törték meg és ebből kifolyólag találkoztam 'érdekes' megoldásokkal. (Ja, meg a kiegészítő ledes ködlámpám kábelei is csak bonyolított ák a dolgot, de ezt a problémát egy tapétavágóval megoldottam. :D )

Amúgy a lökös levétele nélkül lehetetlen hozzáférni a csatlakozókhoz.

Szóval: a ventillátorok jók, mert mikor egy külső akksiról 'megbikáztam' őket, pörögtek, mint a körhinta. Próbáltam visszakövetni a kábeleket, de semmit se látni, hogy melyk hova megy. Az biztos, hogy egy barna és piros/fehér vezeték megy a csatiba. Persze ezen műveletek közben sikerült letörnöm a csatlakozókat tartó kis műanyag szarokat - azt hittem, hogy ilyen kihajthatós/pattintós a téma, de kiderült, hogy nem...

Aztán a Haynes kapcsolási rajza alapján (ami amúgy nekem teljesen héber) kinéztem magamnak két relét, ami mintha a ventillátoroké lenne. Azokat megcseréltem (egyformák), de nem történt változás.

Ezek után gondoltam megnézem a hőgombát, de nem bírtam rájönni, hogy melyk lehet az :D . Aztán mivel már javában a mai napban jártam és ma reggel jönnöm kellett dolgozni az autó meg kell a Zasszonynak, nekiálltam visszapakolni az autó elejét.

Hát röviden ennyi, azaz fogalmam sincs, hogy miért nem mennek. Lehet, hogy a hőgomba lehet a ludas, de azt nem tudtam megnézni.

Ha szembe állsz az autóval, akkor a hűtő jobb, motorfelőli oldalán találod.3 vezeték megy bele, 2 barna, meg 1 vmi másik, és megy a ECU dobozfelé egy kábelkötegben. Barnafekete vezeték a kompr. testszála.

Kör alakú csati, hasonló műanyag biztosítóval mint amiket eltörtél.

Megosztás:

Tegnap este nekiálltam: gondoltam valami 'könnyebbel' próbálkozok először, mondjuk átnézem és befújkálom (WD40) a relék csatlakozóit. Vért izzadtam, mire kihúzigáltam őket... Van ott egy 30 amperes bizti, ami ki volt égve, azt kicseréltem, fogalmam sincs, mihez tartozhat. (Nem a ventikhez, az tuti.) Ezek után sem mentek. Nekiálltam leszedni a lököst. Pozitív volt, hogy egy csillagcsavarhúzó és egy 13-as kulcs elég hozzá, negatív, hogy az autót 14 éves pályafutása alatt már törték meg és ebből kifolyólag találkoztam 'érdekes' megoldásokkal. (Ja, meg a kiegészítő ledes ködlámpám kábelei is csak bonyolított ák a dolgot, de ezt a problémát egy tapétavágóval megoldottam. :D )

Szóval: a ventillátorok jók, mert mikor egy külső akksiról 'megbikáztam' őket, pörögtek, mint a körhinta. Próbáltam visszakövetni a kábeleket, de semmit se látni, hogy melyk hova megy. Az biztos, hogy egy barna és piros/fehér vezeték megy a csatiba. Persze ezen műveletek közben sikerült letörnöm a csatlakozókat tartó kis műanyag szarokat - azt hittem, hogy ilyen kihajthatós/pattintós a téma, de kiderült, hogy nem...

Aztán a Haynes kapcsolási rajza alapján (ami amúgy nekem teljesen héber) kinéztem magamnak két relét, ami mintha a ventillátoroké lenne. Azokat megcseréltem (egyformák), de nem történt változás.

Ezek után gondoltam megnézem a hőgombát, de nem bírtam rájönni, hogy melyk lehet az :D . Aztán mivel már javában a mai napban jártam és ma reggel jönnöm kellett dolgozni az autó meg kell a Zasszonynak, nekiálltam visszapakolni az autó elejét.

Hát röviden ennyi, azaz fogalmam sincs, hogy miért nem mennek. Lehet, hogy a hőgomba lehet a ludas, de azt nem tudtam megnézni.

Megpróbálok csatolni Neked 2 képet a relékről, egyik a motortérben lévő a másik az utastérben lévő reléket tartalmazza.34876192.jpg

34876191.jpg

Remélem összejön a csatolás...

Megosztás:

Remélem segít:

Kapcsrajz.

Megosztás:

Remélem segít:

Kapcsrajz.

Sziasztok!

Köszi, a kapcsrajz megvan a Haynesben, de a relék leírása viszont már nincs... :D

Ha a relét szétszedem és 'manuálisan' kapcsolom, akkor megy a vent. Azaz a reléig nem megy el a 12V szerintem. Lehet, hogy a hőgomba a ludas, majd megnézem - bár kicsit nehéz hozzáférni. (Gondolom akksi ki és lehet, hogy a felső vízcső is ?)

Megosztás:

Sziasztok!

Köszi, a kapcsrajz megvan a Haynesben, de a relék leírása viszont már nincs... :D

Ha a relét szétszedem és 'manuálisan' kapcsolom, akkor megy a vent. Azaz a reléig nem megy el a 12V szerintem. Lehet, hogy a hőgomba a ludas, majd megnézem - bár kicsit nehéz hozzáférni. (Gondolom akksi ki és lehet, hogy a felső vízcső is ?)

Elvileg nem kell kiszedni egyiket sem.

Az vízcső alatt van. Húzd le a csatit, és testeld le a barnafekete vezetéket. Ha így sem megy, akkor nem ez a ludas. Vagy nem csak ez :P

Jó buli kimazsolázni, relék bulisak, mert agyon van biztosítva. Bármelyik megakad, nem megy tovább a 12V, és megáll a tudomány... :D

Megosztás:

Megpróbálok csatolni Neked 2 képet a relékről, egyik a motortérben lévő a másik az utastérben lévő reléket tartalmazza.34876192.jpg

34876191.jpg

Remélem összejön a csatolás...

Szia! Ez a kép miből van? Nekem nem teljesen ilyen a motortéri relédobozom, pl 1-es relém nincs, a 2-es relém megvan, de fényszórómosóm nincs! :D A 3-as relé helyén (ami a képen üres) nekem egy csatlakozó van...

Megosztás:

Szia! Ez a kép miből van? Nekem nem teljesen ilyen a motortéri relédobozom, pl 1-es relém nincs, a 2-es relém megvan, de fényszórómosóm nincs! :D A 3-as relé helyén (ami a képen üres) nekem egy csatlakozó van...

Az Így csináld Opel Omega B című könyvből, sajnos relék esetén nem ír motorkódoknak megfelelő különbségekről, mindössze ezen képeket tartalmazza..hétvégén megnézem az én relédobozomat hogy ua. vagy sem.

Más:

Örömhír számomra viszont, hogy az eltört elektromos hátsó rolómat házlag sufni tuning keretein belül összedobtuk (a 2db X-ben nyíló kitoló rudak egyike tőböl tört alul, és ez lett javítva.Szár kifúrva és 2 összefogó darab beletolva, ami a letört részhez van csavarozva, súlyban nem sokkal több, hétvégén megnyomom grafit zsírral azt mehet vissza :D Szerintem csinálok hozzá egy tartót felülre ahova belenyílik mert az 2 kaki kitoló rúd tartja nyitott állapotban, és ahogy a kocsi szambázik a magyar kátyúkban a roló billeg majd egyszer csak alul eltörik...)

Megosztás:

Hello mindenki!

Megoldódott a klíma ventilátor problémám, és az előtét ellenállás kakilt be. Kicseréltem és most fain...egyenlőre...ezúton köszönöm mindenkinek a segítségét.

Kérdésem még van:olvasom, hogy relék irányítják a ventiket elől, nekem is 3 db van összesen, egy a hűtőn kettő a klímán. Nekem csak olyan 100fok fele szokott bekapcsolni a belső hűtő...a első kettőnek is kellene mennie? Másik, a reléket simán ki lehet húzogatni?Mert nem nagyon mertem feszegetni... Mert gondoltam én is befújom WD40-el...

:D Hol lehet kapni csináld magad Omega B könyvet? ;) Nem árt ha van B)

Köszönöm még egyszer, és ha valakinek van nem pixelhibás két csatis BC kijelzője elfekvőben írjon rám :P

ßye all!

Adam :D

Megosztás:

Hello mindenki!

Megoldódott a klíma ventilátor problémám, és az előtét ellenállás kakilt be. Kicseréltem és most fain...egyenlőre...ezúton köszönöm mindenkinek a segítségét.

Kérdésem még van:olvasom, hogy relék irányítják a ventiket elől, nekem is 3 db van összesen, egy a hűtőn kettő a klímán. Nekem csak olyan 100fok fele szokott bekapcsolni a belső hűtő...a első kettőnek is kellene mennie? Másik, a reléket simán ki lehet húzogatni?Mert nem nagyon mertem feszegetni... Mert gondoltam én is befújom WD40-el...

Köszönöm még egyszer, és ha valakinek van nem pixelhibás két csatis BC kijelzője elfekvőben írjon rám :P

ßye all!

Azért néha ganézd ki a szélvédő előtti műanyag borítás alól a szajrét...azaz a víz tudjon kifolyni, főleg a pollenszűrő környékéről... B)

Megosztás:

Hello mindenki!

ßye all!

Ha a klímát bekapcsolod, akkor a két első ventinek kell mennie. Amúgy ha csak a belső megy alapban is, az gond, mert mindjárt kell indulniuk a külsőknek is.

Ha szerzel TIS-t, abban is ugyan az van mint a csináld magad-ban. A gáz, hogy csak gépen tudod megnézni amit keresel. Amúgy ha jól eml. vki írta, hogy van neki magyar elektronikus formában. Nekem német van meg.

Megosztás:

Ha a klímát bekapcsolod, akkor a két első ventinek kell mennie. Amúgy ha csak a belső megy alapban is, az gond, mert mindjárt kell indulniuk a külsőknek is.

Ha szerzel TIS-t, abban is ugyan az van mint a csináld magad-ban. A gáz, hogy csak gépen tudod megnézni amit keresel. Amúgy ha jól eml. vki írta, hogy van neki magyar elektronikus formában. Nekem német van meg.

Hello!Nekem az Autofitt 2006 van meg, de nem valami nagy szám...azt gondoltam kellene valami könyv is... Úgy megy alapból, hogyha felmegy a viz 90főlé bekapcsol, és ha eléri a normált leáll. De hogy akkor megy-e az első kettő azt nem tudom, de hallom hogy megy, de csak a belsőt láttam forogni... Amikor leállítom megy a venti azt leáll, de ha rárakom a gyújtást, akkor felugrik 100-103fokig, beindítom a motort, és fainul beáll üzemire...érdekes dolgokat tud produkálni... :D De azért nagyon szeretjük!Köszi Adam :D

Megosztás:

• 2 weeks later...

Sziasztok!

Érdekes hibajelenségre lettem figyelmes.

Menet közben, kigyullad sorban a motor check lámpa, az abs lámpa, és a légzsák lámpa. Ezzel egyidőben, ha megy valamilyen villamos fogyasztó (pl utastéri, vagy hűtő ventilátor, belső lámpa, ilyesmi), észre lehet venni, hogy megnő a feszültség. Vagyis a ventilátorok nagyobb fordulatszámon forognak, a lámpa erősebben világít, stb.

Amint kialszanak a hibalámpácskák, visszatér minden a normális helyzetbe...

Időm nem volt ellenőrizni az akku kapocsfeszültségét ilyenkor, illetve kipróbálni, hogy nem-e az akksi a hibás. Amint lesz időm megteszem.

Addig is... szerintetek mi a franc csinál ilyet???

(zsigulinál ilyen esetben mondták, hogy meghalt a generátorban a töltésszabályzó, és túltölt a generátor -> durrogtak az izzók. de az állandó volt, itt meg csak gondol egyet, és eljátsza ezt 1-2 másodpercig, vagy amíg a motort ford száma nem változik)

Megosztás:

Sziasztok

Picit gondban vagyok így elkélne a segítség. Tetőablakról van szó :S Nem tudom ,hogy a nagy eső vagy más okozza -e de ma reggel nem tudtam bezárni a tetőablakot, behúzza minden aztán visszamegy akármit is csinálok vele :S ez így elég ciki helyzet mert ha véletlen esni fog mostanában akkor szívok ,arról nem is beszélve ,hogy miként parkoljak így az utcán :rolleyes: Egyszer csinált ilyen de akkor ha beriasztottam autómatán behúzta az ablakot és úgy is maradt , most is behúzza de visszamegy végállásba és persze beriaszt utána :S

Ötleteket várom és előre is köszönöm

Üdv

Dani

Megosztás:

Sziasztok

Picit gondban vagyok így elkélne a segítség. Tetőablakról van szó :S Nem tudom ,hogy a nagy eső vagy más okozza -e de ma reggel nem tudtam bezárni a tetőablakot, behúzza minden aztán visszamegy akármit is csinálok vele :S ez így elég ciki helyzet mert ha véletlen esni fog mostanában akkor szívok ,arról nem is beszélve ,hogy miként parkoljak így az utcán :rolleyes: Egyszer csinált ilyen de akkor ha beriasztottam autómatán behúzta az ablakot és úgy is maradt , most is behúzza de visszamegy végállásba és persze beriaszt utána :S

Ötleteket várom és előre is köszönöm

Üdv

Dani

Szia.

Saja ezzel énis találkoztam már... nemis egyszer

Teljes nyitásnál bezárom, és vissza kinyílik.

Ilyen kor bukóra nyitom, majd zárom... 1-2 próba után bezárja.

Dehogy miért csinálja passz...

Gondolom a meleg vagy valami ;)

Megosztás:

Lehet, hogy szorul, és azt hiszi hogy beszorult vki keze és visszanyit. Én is szenvedtem a tetőablakkal, de nekem indulást követően párperccel már nem volt hajlandó működni. Miután kétszer megáztam, kapott egy plusz kapcsolót, amivel be tudom csukni.

Megosztás:

Igen én is úgy gondoltam ,hogy azt hiszi beszorult mert egyből visszahúzta teljesen nyitottra. Most volt ez a rohadt nagy eső úgyhogy max arra gyanakszom. DE meló után sikerült becsukni szerencsére :rolleyes: és semmi trükk nem volt vagyis nem tudom ,hogy működik ez de a kapcsolót nyomtam a plafonnak zárt állásnál és így bezárva maradt nem tudom ez kontkatos dolog -e vagy valóban így működik.

Köszönöm a válaszokat.

Üdv

Dani

Megosztás:

sziasztok!

valaki tud valami okosat mondani arról hogy mi van akkor ha megbolondúl a dátum óra stb kijelző.beállítom és egy idő után visszaál egy bizonyos órára és dátumra.egyedűl a hőfok műkszik.

köszi!

Kontaktos a csatija. Mármint ami a panelre van forrasztva a kijelzőn. Kiszeded -> burkolat le -> átforrasztod -> visszarakod -> örülsz :rolleyes:

Megosztás:

Betanítottad már a tetőablakot? Mert akksisaru levétele után azt is tanítani kell mint az oldalablakokat.

Tanításban tudnátok segíteni... ?

Mostvolt akksi cserém, és az oldal ablak csak folyamatos nyomás melett hajlandó lejönni, illetve fel is.

A tető ugyanúgy müxik mint eddig ... :rolleyes:

THX

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.