Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Légkondicionáló rendszer (klíma) és fűtőrendszer

Qpack

Recommended Posts

Ha jól értem:

- télen (mínuszokban) inkább a sima fűtéssel fűtsek, kicsit jobb időben 1-2 alkalommal be lehet kapcsolni a klímát.

- a klíma mellett bekapcsolhatom a fűtést is párhuzamosan és a levegőkeringtetést is

Ugye ezek szerint így igaz?

én úgy tudom van benne valami elektronika ami nem is engedi bizonyos hőmérséklet alatt bekapcsolni

bekapcsolhatsz mellé mindent, persze

klímával is ugyanúgy meleg levegőt fog fújni ha beállítod a hőm.szabályzóval, csak sokkal szárazabbat... párát leszárítani jó

annyi van, hogy belső levegőkeringetést nem enged kapcsolni bizonyos esetben (asszem akkor ha szélvédő irányba van állítva a választó)

Megosztás:

én úgy tudom van benne valami elektronika ami nem is engedi bizonyos hőmérséklet alatt bekapcsolni

bekapcsolhatsz mellé mindent, persze

klímával is ugyanúgy meleg levegőt fog fújni ha beállítod a hőm.szabályzóval, csak sokkal szárazabbat... párát leszárítani jó

annyi van, hogy belső levegőkeringetést nem enged kapcsolni bizonyos esetben (asszem akkor ha szélvédő irányba van állítva a választó)

Köszönöm szépen, mindent megtudtam, amit akartam.

Megosztás:

Sziasztok!

Nemrég vásároltam a G Astrámat és az előző tulaj azt tanácsolta, hogy a manuális klímát télen is kapcsoljam be időnként, nehogy tönkre menjen. Azt is mondta, hogy a klíma bekapcsolása előtt a fűtéskapcsolót "0"-ra tekerjem vissza, majd a mellette lévő kapcsolón a fűtés fajtáját az "általános" (máshogy nem tudom megfogalmazni) állásba tegyem. Kikapcsolásnál pedig végső megállás után még alapjáraton hagyjam a motort 1 percig menni, hogy a klíma a pörgés után lehűljön.

.... ja és a klíma mellett lévő légkeringető gombot is be kell, illetve be lehet kapcsolni a klíma üzemelése mellett párhuzamosan?

Valóban ezeket a "szabályokat" be kell tartani? Ha igen miért?

Köszi a válaszokat és a segítséget, kíváncsi vagyok....

A ventillátort le ne vedd 0-ára, mert akkor nem jön be semmi, vagyis akkor minek megy? Télen azért kell bekapcsolni, hogy kicsit átmozgasd a gázt, így a tömítések nem száradnak ki és nem ereszti el. Fűteni szerintem fűthetsz vele, nem kell azért megfagyni. Havonta 1X kapja 10-15km erejéig, ha el nem felejtem.

Megosztás:

A ventillátort le ne vedd 0-ára, mert akkor nem jön be semmi, vagyis akkor minek megy? Télen azért kell bekapcsolni, hogy kicsit átmozgasd a gázt, így a tömítések nem száradnak ki és nem ereszti el. Fűteni szerintem fűthetsz vele, nem kell azért megfagyni. Havonta 1X kapja 10-15km erejéig, ha el nem felejtem.

Olyankor csökkenti a páratartalmat (szárítja a levegőt). Sokkal gyorsabban eltünteti a párát a szélvédőről.

Megosztás:

A ventit leveheti 0-ra, a klíma bekapcsolja magának.

Megosztás:

A ventit leveheti 0-ra, a klíma bekapcsolja magának.

pontosan..ennél a típusnál, a klíma üezemleséker 0-ás venti állásnál 1-es fokozatot kapcsol magától, ha nagyob fordulaton van a venti az nem gond az mehet, abba nem kavar bele, de mivel tudja hogy a klíma venti nélkül semmit sem ér, így magától bekapcsolja! :rolleyes:

Megosztás:

Mindegy hány fok van (ha mínuszok, akkor is), hetente 1x pár kilométerre érdemes bekapcsolni a klímát a tömítések olajozása végett. Az olajozás független a külső hőmérséklettől.

Egyébként +4,5 celsius alatt a klíma rendeltetésszerűen nem működik.

Közben oda állítod ahová akarod, én 2-re szoktam ablak-láb (párásodásnál), vagy fejtér pl.....

Nyáron, ha használod, akkor le kell kapcsolni egy pár perccel az úticélod megérkezése előtt a klímát és bekapcsolva hagyni a sima befújást, hogy ne büdösödjön be az utastered.

Megosztás:

pontosan..ennél a típusnál, a klíma üezemleséker 0-ás venti állásnál 1-es fokozatot kapcsol magától, ha nagyob fordulaton van a venti az nem gond az mehet, abba nem kavar bele, de mivel tudja hogy a klíma venti nélkül semmit sem ér, így magától bekapcsolja! :rolleyes:

ja, ez olyan, mint a belső levegő keringtetést kikapcsolja automatice, ha ablakra állítod a fűtést, aztán ha onnan visszatekered máshova (és bekapcsolva hagytad a belső levegőt) visszakapcsol :P

Az első héten mikor megvettem húúú de megijedtem, azt hittem elromlott 3 nappal a vásárlást követően a belső levegőm :D

Megosztás:

Mindegy hány fok van (ha mínuszok, akkor is), hetente 1x pár kilométerre érdemes bekapcsolni a klímát a tömítések olajozása végett. Az olajozás független a külső hőmérséklettől.

Közben oda állítod ahová akarod, én 2-re szoktam ablak-láb (párásodásnál), vagy fejtér pl.....

Nyáron, ha használod, akkor le kell kapcsolni egy pár perccel az úticélod megérkezése előtt a klímát és bekapcsolva hagyni a sima befújást, hogy ne büdösödjön be az utastered.

Dehogy nem. Csak télen nem a hűtés, hanem a párátlanítás a "rendeltetése". A 4°C nem a külső hőmérsékletre vonatkozik.

Megosztás:

Dehogy nem. Csak télen nem a hűtés, hanem a párátlanítás a "rendeltetése". A 4°C nem a külső hőmérsékletre vonatkozik.

Hanem a belsőre? És ha fűtéssel csinálok pár perc alatt +18-at, akkor utána már lehet klímázni télen is nyári rendeltetésnek megfelelően? (tudom ennek nincs értelme, ki az az őrült, aki befűt, hogy aztán megfagyassza a levegőt, csak ELVILEG érdekelne...szerinted?

Megosztás:

Hanem a belsőre? És ha fűtéssel csinálok pár perc alatt +18-at, akkor utána már lehet klímázni télen is nyári rendeltetésnek megfelelően? (tudom ennek nincs értelme, ki az az őrült, aki befűt, hogy aztán megfagyassza a levegőt, csak ELVILEG érdekelne...szerinted?

Az Astra G-k kis százaléka fut automata klímával. Csak azokban van utastérben hőfokmérés. De az nem hőfok védelem..

Maga a klíma a motortérben van, ezért a védelmi rendszere is.

Egyébként önmagaddal is ellentmondásba keveredtél GYAKORLATILAG:

Most akkor vagy működik, vagy sem. Független olajozás? Szerinted külön szivattyúja van az olajnak? Mert ugye a hőfok miatt nem indul el a klíma szivattyúja. :rolleyes: Vagy hogy képzeled?

A rendeltetésről csak annyit, hogy van egy nüansznyi különbség a klíma berendezés és a hűtőszekrény rendeltetése között.

Megosztás:

Az Astra G-k kis százaléka fut automata klímával. Csak azokban van utastérben hőfokmérés. De az nem hőfok védelem..

Maga a klíma a motortérben van, ezért a védelmi rendszere is.

most akkor az utastérben kell 4c felett lenni ahhoz hogy működjön, vagy nem?

csak mert fentebb azt írtad 4.5c alatt is működik. Mikor?

(egyébként én is úgy tudtam, hogy a külső hőmérséklet függvénye)

Megosztás:

No akkor... Nekem automata fűtés-klímám van. Most akkor én hogy óvjam a kiszáradástól? hogy kapcsoljam be havonta 1x? Állítsam minimumra? az 17C fok. Amikor a kocsiban reggel -10 van, az igencsak fűtésnek számít, nem hűtésnek. Akkor én hogy óvjam a klímám? Vagy nekem mindig megy a klíma?

Megosztás:

A párologtató jegesedés érzékelője tilthatja le. A motor bemelegedésével a környezet hőmérséklete is emelkedik, ez a párologtató pedig az amúgy is szűk motortérben elég közel van a motorhoz.

És akkor had oszlassak el egy másik tévhitet is: az ECU sem a külső lev. hőmérsékletét méri, hanem a beszívott a motorba bejutó levegőét.

Megosztás:

No akkor... Nekem automata fűtés-klímám van. Most akkor én hogy óvjam a kiszáradástól? hogy kapcsoljam be havonta 1x? Állítsam minimumra? az 17C fok. Amikor a kocsiban reggel -10 van, az igencsak fűtésnek számít, nem hűtésnek. Akkor én hogy óvjam a klímám? Vagy nekem mindig megy a klíma?

Ha a lassan 7 éves autódon még mindig megy a klíma, akkor tudod mikor mit kell csinálni. :rolleyes:

Megosztás:

A párologtató jegesedés érzékelője tilthatja le. A motor bemelegedésével a környezet hőmérséklete is emelkedik, ez a párologtató pedig az amúgy is szűk motortérben elég közel van a motorhoz.

És akkor had oszlassak el egy másik tévhitet is: az ECU sem a külső lev. hőmérsékletét méri, hanem a beszívott a motorba bejutó levegőét.

akkor tehát összefoglalva hideg autónál hideg motornál hideg időben nem tudod 4 fok alatt bekapcsolni a klímát :rolleyes:

egyébként csak laikus kérdés, de ha olyan közel van rakva a motorhoz a hőkapcsoló, akkor azt is engedni fogja hogy -20 fokban az országúton haladva ráindítson az autó elejében a klímahűtőre? akkor nem nagyon lesz a rendszer 4 fok fölött, vagy ez őt nem érdekli, és nem így működik?

Megosztás:

Ha a lassan 7 éves autódon még mindig megy a klíma, akkor tudod mikor mit kell csinálni. :rolleyes:

Háát, nyáron hűtött, mint áállat, de csak áprilistól van nálam, úgyhogy nem az én érdemem. Szeretném konzerválni eme jó tulajdonságát, ezért a kérdezgetés... Minden érdemi infót szívesen fogadok az automatához, mert nem találtam róla dokumentációt!

Megosztás:

srácok,

a klimát be kell kapcsolni, de semmit se kell tekergetni hozzá.

klimázva lehet füteni is...

azaz menyomod a gombot, majd 10-20 perc után kikapcsolod.

és ezt ismétled 2 hetente legalább.

a digit klimásoknak jobb a helyzet mert ott bekapcsolod, és kész... én pl nem kapcsolatm ki a klimát még nyár óta... nem is fogom......

( monduk a honda párásodik mintazállat ha ki van kapcsolva...)

Megosztás:

• 2 weeks later...
Szega mindenkinek.

2-éve vásároltam az astrát tavaly télen felvillat néha a müszerfalon a motor hütése visszajelző menet közben,azóta semmi probléma nem volt vele,de néhány napja már egyfojtában világit és a klima ventillátora állandóan pörög, elvittem szerelőhöz megmérték a gáznyomást az rendben volt,kicserélték a pollenszűrőt,de a probléma még mindig létezik.Tud valaki tanácsot adni hogy mitévő legyek a probléma megoldásában?

Megoldódott a problémám,ezért gondoltam megosztom mindenkivel hátha igy jár más is.

Csak elvittem egy klima szerelőhöz az autót ő azt mondta hogy valami szelep hiba lesz,de előtte nézessem meg a vezetékelést hátha valahol szakadt,megnézték a vezetékelést és kiderült hogy a bal oldali sárvédőnél található kettő csatlakozóból amelyik megy a ventillátorokhoz valószinüleg lepárásodott, emiatt áthúzott és állandóan azt érzékelte hogy kapcsolni kell a ventiket,kifújták levegővel majd valami spray,összedug és azóta nem pörögnek a ventik állandóan.A párásodási probléma pedig abból adódott,hogy a fűtőventin taláható kupola állandóan zárva volt és emiatt csak a belső levegőt kerigette.A visszahúzó műanyag nem nyitotta zárta ugyanis el van repedve,időlegesen lehuztam a kábelt róla,kézzel átálitottam külső levegő keringésre és a párásodás megszűnt.Ezuton kérdezem nincs e valakinek egy felesleges fütőventillátor háza,vevő lennék rá ha megtudunk eggyezni.

Megosztás:

a digit klimásoknak jobb a helyzet mert ott bekapcsolod, és kész... én pl nem kapcsolatm ki a klimát még nyár óta... nem is fogom......

( monduk a honda párásodik mintazállat ha ki van kapcsolva...)

Na, ezt én kérdeztem vmikor régen, mert nekem digit klímám van. Szal akkor nem kell állítanom a hőfokot, egyszerűen bekapcsolom és teszi a dolgát? Nálam nem fordulhat elő, hogy nem kapnak kenést a csövek és elrepednek?

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.