Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Légkondicionáló rendszer (klíma) és fűtőrendszer

Qpack

Recommended Posts

Ha kicsire van véve a klíma, akkor nem kapcsolgat a kompresszor? Mert ha kicsire van vagy nagyra, gondolom van fogyasztás különbség is.

Gondolom a "kicsi-nagy" a beáramló levegő hőmérsékletét és mennyiségét jelentené. Nos a klímát a külső hőmérsékletnél kb. 4-5 °C-kal alacsonyabb hőfokra kell beállítani, mert így gazdaságosan üzemeltethető, megfelelő komfortérzetet ad és még azok sem fognak panaszkodni, akik már a klíma szótól is prüszkölnek. Az utasok száma és az utastér mérete is jelentősen befolyásolja a beállítandó paramétereket. Sajnos ennek beállítása a manuális klímánál kissé körülményes, mondhatni lutri, és folyamatos utánállítást igényel mire beáll.

A ma korszerűnek mondható klímák nem okoznak olyan nagy fogyasztásemelkedést, mint őseik (max. 0.5 l/100km, de ez már nagyon szélső érték). Az aránylag magasabb fogyasztás kisebb motoroknál jelentkezik, és itt még feltűnőbb a légkondi teljesítményigényből eredő "megtorpanás" jelensége.

Megosztás:

Gondolom a "kicsi-nagy" a beáramló levegő hőmérsékletét és mennyiségét jelentené. Nos a klímát a külső hőmérsékletnél kb. 4-5 °C-kal alacsonyabb hőfokra kell beállítani, mert így gazdaságosan üzemeltethető, megfelelő komfortérzetet ad és még azok sem fognak panaszkodni, akik már a klíma szótól is prüszkölnek. Az utasok száma és az utastér mérete is jelentősen befolyásolja a beállítandó paramétereket. Sajnos ennek beállítása a manuális klímánál kissé körülményes, mondhatni lutri, és folyamatos utánállítást igényel mire beáll.

A ma korszerűnek mondható klímák nem okoznak olyan nagy fogyasztásemelkedést, mint őseik (max. 0.5 l/100km, de ez már nagyon szélső érték). Az aránylag magasabb fogyasztás kisebb motoroknál jelentkezik, és itt még feltűnőbb a légkondi teljesítményigényből eredő "megtorpanás" jelensége.

Őőő, lehet, hogy rosszul tudom, de a manuális klíma az nem egyenletes teljesítményen pörög? És max összekevered a motortérből jövő forró levegővel, így lesz langyos? Szóval ezen nincs mit beállítani, mindig ugyanannyit vesz le a teljesítményből és ad hozzá a fogyasztáshoz, hőmérséklet és propeller beállítástól függetlenül. Én így tudom. Javítsatok ki, ha rosszul! :lol:

Megosztás:

Őőő, lehet, hogy rosszul tudom, de a manuális klíma az nem egyenletes teljesítményen pörög? És max összekevered a motortérből jövő forró levegővel, így lesz langyos? Szóval ezen nincs mit beállítani, mindig ugyanannyit vesz le a teljesítményből és ad hozzá a fogyasztáshoz, hőmérséklet és propeller beállítástól függetlenül. Én így tudom. Javítsatok ki, ha rosszul! :lol:

A világon nincs olyan autó, amelyik a motortér levegőjét nyomná az utastérbe! Ez mindenféle biztonsági előírással és a józan ésszel ellentétes. Ennyiből bevezethetnénk a kipufugógázt, a fékport vagy bármit csak ártson! :lol:

Egyébként a man.klíma a következő esetekben áll meg (ha jól tudom):

1., alacsony hűtőközegnyomás

2., magas hűtőközegnyomás

Szal van mit állítgatni, mert az utastér levegője hül, a man. légkondi pedig erre magától nem reagál, nem vesz vissza. Mivel itt csak egy mérés ( külső hőm.) van, így csak érzésre lehet állítani.

A lényeg, hogy egy klíma nem okozhat extrém magas fogyasztást ( amennyiben minden o.k. a rendszerben) és gazdaságosabb, de főleg kellemesebb, mint a lehúzott ablakok kereszthuzata. Kár, hogy a kabriók feelingjét nem tudja hozni! :lol:

Megosztás:

Érdekes ez a kikapcsolós félautomata megoldás. Majd számolj be, milyen feeling hosszabb úton. Kíváncsi vagyok a fogyira is így, mennyi az esetleges megtakarítás a folyamatoshoz képest. Én ugyanis közérzetileg nem vagyok híve a néha ki-bekapcsolom dolognak. Nálam folyamatosan megy, rátekerek kis meleget és a felét szélvédőre irányítom, hogy ne fagyjak meg, hogy kellemes legyen a közérzetem. Sztem kellemetlen kikapcsolgatni, mert akármilyen tiszta is a lefolyó, akkor is kicsit dohosabb a levegő kikapcs után, melegebbnek is érzed, utána meg bekapcskor relatíve hideg lesz megint. Haverom autójában mentem így nemrég. Engem kicsit megviselt az állandó hőingadozás. Kíváncsi vagyok, a te rendszered mennyire kifinomult, észrevehető-e egyáltalán ilyesfajta ingadozás...

Megérkeztem!

Nagyon kellemes volt mert Siófokra mentem de csak Nagykanizsán jutott eszembe hogy túlmentem. A hőfok kérdést át kell variálni mert sajnos a belső teret kell figyelni és nem a légbeömlőt. Akkor jó a kocsi klímája ha semleges helyen mérjük ahol szinte "áll egyhelyben" a levegő vagy több infót kéne átlagolni valami digit.ic-vel. Nagyon jó volt a jelenlegi v1.1 de a következőt muszáj változtatni ez így azért bajos csak mert a klímát nagyon gyorsan és sokszor kapcsolgatja. A kikapcs után, oda a szenzorokra valahonnan mindíg meleg levegő jött és így kb 2-3 másodpercenként üzemelte be a klímát hiába kapcsoltam be úgy kb 15percig folyamatosan (öntartásba vezéreltem a relét) a klímát, utána is csak kapcsolgatott de akkor már 5sec.-ként csattogtak az érintkezők.

Megosztás:

Megérkeztem!

Nagyon kellemes volt mert Siófokra mentem de csak Nagykanizsán jutott eszembe hogy túlmentem. A hőfok kérdést át kell variálni mert sajnos a belső teret kell figyelni és nem a légbeömlőt. Akkor jó a kocsi klímája ha semleges helyen mérjük ahol szinte "áll egyhelyben" a levegő vagy több infót kéne átlagolni valami digit.ic-vel. Nagyon jó volt a jelenlegi v1.1 de a következőt muszáj változtatni ez így azért bajos csak mert a klímát nagyon gyorsan és sokszor kapcsolgatja. A kikapcs után, oda a szenzorokra valahonnan mindíg meleg levegő jött és így kb 2-3 másodpercenként üzemelte be a klímát hiába kapcsoltam be úgy kb 15percig folyamatosan (öntartásba vezéreltem a relét) a klímát, utána is csak kapcsolgatott de akkor már 5sec.-ként csattogtak az érintkezők.

erre vigyázz...ha elolvasod az első hozzászólásom ebben a témában épp ilyet csinált az enyém is...és egy hozzá értő szaki mondta ezzel vigyézzak, mert megég a kuplung és utánna már nézhetem..lehet kuplungot cserélni rajta..:lol:

Megosztás:

Tudom olvastam már végig többször is ezt a topicot, emlékszem erre. Azért is akarok valami jobb megoldást keresni mert ahogy hallottam a kattogását a relének az utastérben akkor azonnal átállítottam folyamatos üzemre. Nem engedem a saját hülyeségem szintjét annyira hogy kinyirassak egy fél éves kuplungot. :lol:

Megosztás:

A világon nincs olyan autó, amelyik a motortér levegőjét nyomná az utastérbe! Ez mindenféle biztonsági előírással és a józan ésszel ellentétes. Ennyiből bevezethetnénk a kipufugógázt, a fékport vagy bármit csak ártson! :lol:

Egyébként a man.klíma a következő esetekben áll meg (ha jól tudom):

1., alacsony hűtőközegnyomás

2., magas hűtőközegnyomás

Szal van mit állítgatni, mert az utastér levegője hül, a man. légkondi pedig erre magától nem reagál, nem vesz vissza. Mivel itt csak egy mérés ( külső hőm.) van, így csak érzésre lehet állítani.

A lényeg, hogy egy klíma nem okozhat extrém magas fogyasztást ( amennyiben minden o.k. a rendszerben) és gazdaságosabb, de főleg kellemesebb, mint a lehúzott ablakok kereszthuzata. Kár, hogy a kabriók feelingjét nem tudja hozni! :lol:

:lol: :lol: :lol:

Szó szerint vetted, ez jó! Tényleg hülyén fogalmaztam, mert úgy értettem, hogy a motor melegétől lesz meleg, ha pirosra csavarod...

Na, de nem ez volt a lényeg, hanem akkor most a válaszod alapján mi a konklúzió? Változik a külső C függvényében a légkondi felvett teljesítménye? És a hőmérséklet állításával? Erre írtam, hogy szerintem nem.

Megosztás:

:lol: :lol: :lol:

Szó szerint vetted, ez jó! Tényleg hülyén fogalmaztam, mert úgy értettem, hogy a motor melegétől lesz meleg, ha pirosra csavarod...

Na, de nem ez volt a lényeg, hanem akkor most a válaszod alapján mi a konklúzió? Változik a külső C függvényében a légkondi felvett teljesítménye? És a hőmérséklet állításával? Erre írtam, hogy szerintem nem.

pedig igen.....változik a klíma teljesítménye is és a kompresszor terhelése is...így a motor is jobban van terhelve minél melegebb van. :lol:

Megosztás:

pedig igen.....változik a klíma teljesítménye is és a kompresszor terhelése is...így a motor is jobban van terhelve minél melegebb van. :lol:

Köszönöm, akkor mostmár ezt is tudom. :lol:

És ha nem állítom teljesen hidegre, hanem a meleg felé csavarom a belső szabályzót, akkor mi a helyzet? (csak hogy okosodjak a témában, rámfér :lol:)

Megosztás:

És ha nem állítom teljesen hidegre, hanem a meleg felé csavarom a belső szabályzót, akkor mi a helyzet? (csak hogy okosodjak a témában, rámfér :lol: )

Igen, végülis ez volt az alap kérdés :lol:

Megosztás:

És ha nem állítom teljesen hidegre, hanem a meleg felé csavarom a belső szabályzót, akkor mi a helyzet? (csak hogy okosodjak a témában, rámfér :lol:)

Ha melegebbre csavarod a szabályzót, akkor az utastér fűtőradiátoron nagyobb a hőleadás az átáramoltatott hideg levegő által, megoszlik a hőleadás a radiátor és a vízhűtő között, kevésbé lesz meleg a vízhűtőd, ami kevésbé melegíti a klímahűtőt, ami miatt jobb lesz a klímaközeg-hűtésének hatásfoka is, így a kompresszor kevésbé teljesít. Na jól levezettem? :lol: :lol: Amúgy ne vedd komolyan, egyáltalán nem biztos, hogy van kompresszor-teljesítményben érezhető hatása a meleg rácsavarásnak, csak ötleteltem... :lol:

Megosztás:

ez a kílmát ha manuális nem befolyásolja....annyit teszel hogy a "megdolgozott" hideg levegővel hűtöd a hűtővizet és melegíted a levegőt...:lol:

Megosztás:

Ha melegebbre csavarod a szabályzót, akkor az utastér fűtőradiátoron nagyobb a hőleadás az átáramoltatott hideg levegő által, megoszlik a hőleadás a radiátor és a vízhűtő között, kevésbé lesz meleg a vízhűtőd, ami kevésbé melegíti a klímahűtőt, ami miatt jobb lesz a klímaközeg-hűtésének hatásfoka is, így a kompresszor kevésbé teljesít. Na jól levezettem? :lol: :lol: Amúgy ne vedd komolyan, egyáltalán nem biztos, hogy van kompresszor-teljesítményben érezhető hatása a meleg rácsavarásnak, csak ötleteltem... :lol:

Ez sajnos úgy bibás ahogy van....a klíma hűtő mögött van a sima hűtő.....ergo a menetszél először a klíma hűtőt hűti, hiába lesz elvileg hidegebb a másik hűtő mögötte...szóval a klímára ennek semmi hatása... :lol:

Megosztás:

Én párszor szedtem már szét, sajnos.... :lol:

Az utastéri hőcserélő (radiátor) alatt (gázpedál mellett) található műanyag doboz motortér felöli oldalán

található egy kivezető csonk. Ez a motortér felöl van rögzítve , elég nehezen hozzáférhető helyen...

Na ez a "Tepszi" gyüjti össze a kondenzvizet és engedi ki a motortér felé. KB. a kormány szervó alatt.

Tehát ha víztócsát látsz a kocsi alatt nem kell rögtön szerelőhöz szaladni.

Megosztás:

A klíma által termelt kondenzvíz hol jön ki az autóból? Én a kipufogóra tippelnék de valóban?

ahogy a kollega mondja...de a G-nél olyan "okosan" csinálták, hogy alatta van egy merevítő vagy a futómű segédkerete..már nem is tudom, de a lényeg hogy G alatt ritkán látsz tócsát, mert inkább arra folyik rá,. onnan pedig elpárolog....ha van aknád tudod ellenőrizni...a tűzfalból jön kiha jól emlékszem 2db torx csavar fogja azt a kis csonkot,ami bent a "tepsibe" csatlakozik...

Megosztás:

Ez sajnos úgy bibás ahogy van....a klíma hűtő mögött van a sima hűtő.....ergo a menetszél először a klíma hűtőt hűti, hiába lesz elvileg hidegebb a másik hűtő mögötte...szóval a klímára ennek semmi hatása... :lol:

Tudom, hogy mögötte van, de attól még a melegének ha nagyon picit is, elméletileg lehet hatása az előtte lévőre vagy nem? Vagy ezek nincsenek annyira közel egymáshoz? Persze gyakorlatilag nulla a hatása, mindez csak elméleti okoskodás. :lol:

Megosztás:

ahogy a kollega mondja...de a G-nél olyan "okosan" csinálták, hogy alatta van egy merevítő vagy a futómű segédkerete..már nem is tudom, de a lényeg hogy G alatt ritkán látsz tócsát, mert inkább arra folyik rá,. onnan pedig elpárolog....ha van aknád tudod ellenőrizni...a tűzfalból jön kiha jól emlékszem 2db torx csavar fogja azt a kis csonkot,ami bent a "tepsibe" csatlakozik...

Akkor minap mit láttam? Kondenzvíz szerűség folyt kifelé a kipuffon az előttem haladó Z14XEP-ből! Az mi lehetett?

Megosztás:

Akkor minap mit láttam? Kondenzvíz szerűség folyt kifelé a kipuffon az előttem haladó Z14XEP-ből! Az mi lehetett?

az az volt :lol: a kipufogó rendszerbe főleg az indulási, még be nem melegedett kipufogó rendszer esetén a kipufogó gázból a katalizátor hathatós segítségével kicsapódik a víz, mint melléktermék...emiatt van az, hoygha túl sokat mész vele városban vagy rövid utakon úgy hogy nem tud kimelegedni, akkor a kipufogó dobban halmozódik fel és szép gyorsan elkorrodál....ha már üzem meleg és a kipuff rendszer is felmelegedett kellően, akkor ilyet már nem nagyon látsz....és ennek semmi köze a klímához :lol:

Megosztás:

Megérkeztem!

Esetleges ötlet a jobb kivitelezéshez: az jó gondolat, hogy nem a levegőbeömlőknél kell mérni a hőfokot, hanem az utastér egy nyugisabb, szélmentesebb pontján. Ez gyakorlatilag ugyanaz, mint egy szoba klimatizálása. A termosztátot ott is nyugis helyre illik tenni. A méréshez: én 741-es IC-vel csináltam 12V-ról üzemelő termosztátot a vizes cserépkályhánk keringetőjét vezérelni. A kocsiban is működne a klíma kapcsolgatására. A sok ki-be kapcsolgatást meg tudnád előzni, ha a PTC-t (vagy NTC-t, nem tudom, mit használsz) nem a levegőbe lógatod, hanem valamilyen kisebb felületre szereled, mert így a tehetetlenségét növeled, "lustább" lesz a kapcsolás. Kisebb légáramlatra nem fog kapcsolgatni. (szobatermosztátok is eléggé zárt dobozban vannak gyárilag)

Az én kapcsolásom is egyszerű, mint a faék, azt viszont tudja, hogy potival állítható a kapcsolási pont, mert egy precíziós ellenálláshoz viszonyítja a PTC jelét. Így beállítható a hőfok tetszőlegesen.

Én is gondolkodom a beépítésen a kocsiba, de én a könyöklőben szeretnék neki egy kis helyet leválasztani, ott elfér a panel is, a hőmérőt meg rábiggyesztem az aljára. Kábelezés is egyszerű az AC paneljéhez. Poti meg valami szebb analóg kapcsolóba építhető a műszerfalon a hamutartó környékén. Majd kiforrja magát, hogy is lesz.

Megosztás:

Ezt a kapcsrajzot el tudnád küldeni nekem -akár privibe is- leírással eggyütt? Érdekelnének a különböző megoldások, sok jó ötletből ki lehetne okoskodni valami jót amit utána akár értékesíthetnénk is. Sajnos én a klímák terén kezdő vagyok de valamit azért ki tudok okoskodni a jelenlegi elektromos tudásommal.

Megosztás:

Ezt a kapcsrajzot el tudnád küldeni nekem -akár privibe is- leírással eggyütt? Érdekelnének a különböző megoldások, sok jó ötletből ki lehetne okoskodni valami jót amit utána akár értékesíthetnénk is. Sajnos én a klímák terén kezdő vagyok de valamit azért ki tudok okoskodni a jelenlegi elektromos tudásommal.

Persze, dobj egy mail címet, oszt megy!

Megosztás:

Szia Csalán,

Úgy érzem, hogy kissé elsiklottunk a kérdésed felett, pedig engem is érdekel, amit felvetettél. Én veled értek egyet a kérdésben, azaz szerintem egy G Astra manuális klímájának a kompresszorát nem befolyásolja sem a külső hőmérséklet, sem pedig a fűtés szabályzó. Erre eddig senki nem adott egyértelmű cáfolatot és én úgy érzem, hogy a motoron ugyanannyit fog a kompresszor 25 fokban is, mint 35-ben. Az meg, hogy valaki kever-e mellé meleg levegőt, hogy ezzel a hatásfokot rontsa, az már magánügy, de én inkább a ventilátor kisebbre állítását javasolnám. Ha valaki azt mondaná, hogy a ventilátor fokozat változtat a kompresszor terhelésén, azt még el is tudnám képzelni.

Amúgy a G Astra kompresszora változó löketű cucc? Mert én nem érzek menet közben ki-be kapcsolást... :lol:

Üdv.: Tobzos

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.