Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Légkondicionáló rendszer (klíma) és fűtőrendszer

Qpack

Recommended Posts

Ez normalis. 13bar-nal indul az elso fokozat fuggetlenul a vizhofoktol. 10bar-nal all le. Ez ismetlodik. Kettes fokozat nem tudom mikor indul, de 19bar-nal nalam mar megy. Es meg ekkor is csak 88 fok a hutoviz.

Köszönöm a választ,de idáig ezt nem tapasztaltam és most mióta újra lett töltve gázzal és tömítve teljesen hideg motornál és mindjárt indul a ventilátor. Lehet hogy több gáz lett beletöltve?

Megosztás:

Köszönöm a választ,de idáig ezt nem tapasztaltam és most mióta újra lett töltve gázzal és tömítve teljesen hideg motornál és mindjárt indul a ventilátor. Lehet hogy több gáz lett beletöltve?

Eddig azert nem indult , mert nem erte el a szukseges nyomast, keves volt a gaz. Most a jo!

• Like 1
Megosztás:

Bocs de új korában sem ment mindjárt. Most ezekszerint ha a klíma üzemel folyamatosan fog menni a ventilátor?

A gáz nyomás nagysága függ a hőmérséklettől. Az pedig attól, hol áll az autó, mikor mentél vele utoljára, mikor klímáztál vele utoljára.

Tehát ha áll egy hetet az autó a garázsban, ahol van 17 fok, akkor a nyomás legyen mondjuk 520kPa.

Ha ki be kapcsolgatod a klímát, vagy ha még langyos a motor, akkor 800kPa fölött is marad a nyomás, gyakorlatilag azonnal indul a venti. Ennek így kell lennie! Ha a klímára nem indulna el, akkor lenne rossz!

De dugj rá egy OBD kiolvasót, Scanmyopel programmal Androidon ki tudod olvasni a venti relék kapcsolását és a klíma nyomást.

Melegben a nyomás nem tud lecsökkenni. És még a kettes fokozatod sem fog sosem kikapcsolni amíg megy a klíma.

Eddig nem működött jól, vagy eddig nem volt meleg, de a legvalószínűbb, hogy nem figyelted!

• Like 1
Megosztás:

Bocs de új korában sem ment mindjárt. Most ezekszerint ha a klíma üzemel folyamatosan fog menni a ventilátor?

Ahogy Stofl márkatárs is mondja, ez a helyes működés, nincs semmiféle ijedelem, semmi ördöngösség ebben, a forró gázt hűteni kell, azért megy a ventilátor, az hogy új korában hogy ment, valószínűleg nem lettél figyelmes rá. Akinek jól működik a klímája annak így kell menjen, ha nem indulna akkor lenne igazán vész és ok az ijedelemre mert akkor lekapcsolna a kompresszor folyton a magas nyomástól és előbb utóbb nem bírná a nyomást, hallottam már olyat hogy elszálltak a csövek csatlakozásai és tömítései, szétnyomta a magas nyomás.

Szoval nyugalom, semmi gond nincs a klímád működésével használd nyugodtan :)

• Like 1
Megosztás:

Amit bemasoltam, az a tokeletes klima mukodese. Ez igy jo. El kell fogadni. Ennyi.

Stofl: A relék kapcsolását hogyan mutatja a scanmyopel?

Ha a motorhoz csatlakozol és ott kiválasztod live parameters-t, legörgetve az aljára megtalálod a Fan relay 1-2-3-at.

Ha azt írja aktív, akkor nem kapcsol. Ahol OFF lesz, az a fokozat indul. Jócskán fölötte pedig megtalálható az AC pressure. E kettő alapján elég jó képet lehet kapni a klíma működéséről, és ehhez hozzá lehet venni a vízhőmérsékletet is.

• Like 1
Megosztás:

Ha a motorhoz csatlakozol és ott kiválasztod live parameters-t, legörgetve az aljára megtalálod a Fan relay 1-2-3-at.

Ha azt írja aktív, akkor nem kapcsol. Ahol OFF lesz, az a fokozat indul. Jócskán fölötte pedig megtalálható az AC pressure. E kettő alapján elég jó képet lehet kapni a klíma működéséről, és ehhez hozzá lehet venni a vízhőmérsékletet is.

Koszonom! sajnos nincs olyan OBD eszkozom amivel tudnam hasznalni a scanmyopelt, csak erdekelt, hogy miket ir ki.

Sajnos a problemam nem oldodott meg eddig.

A Pushing Blower Motor Voltage Return, Sucking Blower Motor Voltage Return, External Series Resistor Voltage Return ertekeket neztem opcommal folyamatosan.

A tunet: Bekapcsolom a klimat, es egyszer csak kivillan a modul lampa, leall a klima venti es nyelen megy a hatso. Gyujtas le fel, es ideig oraig megint jo. Van hogy orakig, van hogy 2 percig. Lehuztam a kisventi csatijat elol, teljesen hibatlan. Le lett huzva a nyomaskapcsolon levo csati is, az is makulatlan. Egy svajci opc ventimodulja van benn, a sajatomat meg csereltuk mas problema miatt ( nem oldotta meg ).

Pushing Blower Motor Voltage Return es az External Series Resistor Voltage Return szimplan csak leesnek 0-ra es akkor villan ki a lampa. Gyakorlatilag elmegy az aram az elso ventibol eszerint. Nyilvan jo lenne megmerni hogy a csatiba van e aram ilyenkor de nem tudok ilyen mereseket vegezni.

Klima nelkul vizhutesre is csinalt ilyet pontosan egyszer.

Szerintem venti modul. Van meg 3 CJ jelzesu a csomiba...

UI: A voltage return ertek altalaban 13 volt korul van. AMikor a klima nyomasa felmegy 13 bar korulre, akkor pedig leesik 9 voltra. Ugy gondolom, hogy mivel "return" ezert a magasabb fokozathoz tobb aram kell ezert kevesebb jon vissza. Jol gondolhatom?

Megosztás:

Sziasztok

A klímatisztító bombák valóban fertőtlenítenek, érnek valamit?

Székesfehérváron lakom, de nem találok ózonos tisztítási lehetőséget sajnos.

Ha keveset használom a klímát elég 2 évente tisztítani? Használat során figyelek arra, hogy mikor kikapcsolom a légkondit, még 3 percig kb hagyom nagy fokozaton a ventit, hogy szárítson, jó ez így?

Megosztás:

Sziasztok

Ha keveset használom a klímát elég 2 évente tisztítani? Használat során figyelek arra, hogy mikor kikapcsolom a légkondit, még 3 percig kb hagyom nagy fokozaton a ventit, hogy szárítson, jó ez így?

Az új csóri úti klímást kérdezted már?

Megosztás:

Sziasztok

Klímát évente egyszer, de jó ha évente kétszer tisztítasz!

A kiszárítást teljesen jól csinálod, én is így szoktam, csak több ideig. kb 5-10 percig, annyi úgyis kell míg újra felveszi a test a kinti hőmérsékletet, és felkészül a kiszállásra a kocsiból.

Én ilyennel szoktam tisztítani, obi-ban is tudsz venni: http://autoalkatreszabc.hu/am-bigman-klimatisztito-spray.html

Megosztás:

Sziasztok

http://www.ozon-o3.hu/

Megosztás:

Én is múlthéten vittem el tisztíttatni a klímát ózonnal+habbal.A szűrőt is kicseréltettem aktívszenesre.7 ezer pénzt fizettem érte.Pont tüdőgyulladásom van nem akartam tetézni a bajt.Na meg tüdőbajos vagyok amúgy is.Én évente egyszer viszem takaríttatni.

Megosztás:

Szintén ezt használom!

Tavasszal a doboz felét nyomom be, nyár végén a másikat. Tehát évente kétszer tisztítom!

Én is idáig ezt használtam!

Nézzétek meg a TotalCatr-os cikket--videókat, megéri!!

TotalCar Klímatisztítás Házilag

Én lehet majd kipróbálom még a habot is majd ezek után. (csak a párologtatóra!!)

De lehet ezt a bevált terméket a BigMAn-t is lecserélem Mannol-ra mert a videó alapján ez nagyon maró hatású!

Én is Évente 2x szoktam kb.

Szerintem nem érdemes elvinni klímásokhoz, inkább biztosabb vagyok ha én tisztítom (kb. 30perc pollenszűrő cserével együtt).

Így legalább tudom, hogy ki van tisztítva, és nem kell kételkednem.

Az Ózonos meg egy nagy vakítás állítólag, sok cikkben ezt olvastam.

Módosítva : bonat
Megosztás:

Az Ózonos meg egy nagy vakítás állítólag, sok cikkben ezt olvastam.

Miért lenne az, az uszodákat is ezzel fertőtlenítik!

A habbal több ismerősöm is rosszul járt, sokaknál volt elektromos probléma, vagy kimart ezt azt a kocsiban!

Módosítva : ginola
Megosztás:

Miért lenne az, az uszodákat is ezzel fertőtlenítik!

A habbal több ismerősöm is rosszul járt, sokaknál volt elektromos probléma, vagy kimart ezt azt a kocsiban!

Ezért írtam a habnál, hogy csak az elpárologtatónál, mint ahogy a vidóban is van.

Ha szellőzőbe fújod akkor igen ott bármi lehet, mivel jobb használat után kis vízzel leöblíteni.

Az ózonos meg inkább az utastérre való.

Általában az ózonos annyiból áll, hogy bent az utastérben megy az Ózongenerátor belső keringetés mellett egy ideig.

Itt nem célzottan az elpárologtatóra és környékére megy a tisztítás, szerintem jobb ha pollenszűrő csere és elpárologtató + szellózójárat fertőtlenítés van.

Szerintem ez hatásosabb, az Ózonos az egy kis extra.

Megosztás:

Sziasztok!

Néhányan már biztos tudjátok, hogy mennyit szívtam a klímával. Ma végre úgy néz ki, hogy elkészült.

A legutolsó történetem ott maradt abba, hogy dobálta a ventimodul lámpát az autó randomra. Ma eljutottunk odáig, hogy amikor a 2. fokozatra lenne szükség ( 13 bar ), akkor eldobja az áramot a venti és leáll. Külső tápról ment. A modul csatijaiba vezettünk áramot, ott is ment. Tehát nem kábelszakadás.

Lehúztuk a nyomáskapcsolóról a csatit és vártuk a csodát, hogy nyélen megy mindkét venti. Hát leállt az első megint. Végképp nem értettük. Minden biztosíték épp volt, összes kábel kimérve. Ekkor jött a trükk!

Ismét kiszedtük a ventit, és megnéztük az ellenállást. Hát pont hibátlan volt, viszont a mellette lévő kis dióda, vagy akármi is az, kicsit sült volt. Volt rajta 1 folt és a nagy ellenálláson is , tehát ezek összeégtek valamikor. Érdekes. Következő próba: Kis dióda összezár , autó beindít és vár. Lehetett hallani, ahogy a 3. fokozatig felkapcsolt az első venti. Hibátlan.

Elmentem a csergőbe, hogy majd jól veszek egy ilyen szettet és csere. Na igen ám, de nem lehet kapni olyat csak dízelhez, aminek az ellenállásai ugyna azok, csak a csati más. Opc-be csak ventivel együtt van, nem baráti áron. Nembaj! Elvittem a dízelt, fogóval lecsíptük a kis "izét" majd átforrasztottuk az enyémre, és láss csodát megvannak a fokozatok.

Külön érdekesség, hogy van 1 fokozat 10 barnal, van mégegy 13-nál és van egy 3. ami nemtudom mikor kapcsol be. Egyértelműen hallható volt a tesztnél ahogy végig kapcsolta a 3 fokozatot.

Nyilván nem sokáig lesz jó, ilyen az én formám.

UI: Nagy ellenállás pont hibátlan, viszont van egy tarcsim, amit átvehet valaki.

• Like 1
Megosztás:

Tiszteletem!

Egy olyan problémám lenne, hogy tönkrement az autómban a klíma elpárologtatója. Na most abban kérnék valami segítséget, hogy ezen alkatrész cseréje mégis hogyan valósul meg, honnan kell megközelíteni hogyan lehet kivenni stb. szükséges-e hozzá bármi rendkívüli szerszám?

(Astra G 2002, Behr rendszer)

Válaszotokat előre is nagyon várom és egyben köszönöm!

P.

Megosztás:

Sziasztok!

Az autómban a kesztyűtartó mögül ömlik be az utastérbe az anyósülés előtti szőnyegre a kondenzvíz. Ha kikapcsolom a klímát akkor nem. Nem kis mennyiség áll a víz a szőnyegen.

Találkozott valaki ilyen jellegű problémával? Hol keressem a ludast?

Megosztás:

Sziasztok!

Az autómban a kesztyűtartó mögül ömlik be az utastérbe az anyósülés előtti szőnyegre a kondenzvíz. Ha kikapcsolom a klímát akkor nem. Nem kis mennyiség áll a víz a szőnyegen.

Találkozott valaki ilyen jellegű problémával? Hol keressem a ludast?

Eldugult a vízelvezető csöved. A pollenszűrő házának az alján van.

Kesztyűtartó ki, pollenszűrő ki, alapos porszívózás. Plusz aknáról a tűzfal vonalánál látható a cső, esetleg vékony dróttal kitudod piszkálni belőle a koszt /vagy kompresszorral megnyomatni/.

A művelet sikerét pedig úgy tudod ellenőrizni, hogy egy kis vizet öntesz a pollenszűrőházba és annak alul szépen kikell folynia. :)

• Like 1
Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.