Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Sebességváltó

Sámli

Recommended Posts

Szóval mibajod a dízellel???? :D ;)

Semmi, éppen hogy a motorhoz választottam kasznit, aztán csak ilyen babaszappan alakú volt hozzá, ráadásul pirosba. Az alapjárati masszázs funkció meg mán benne vót, a japánok mán akkor is bele tudták miniautürizálni a motorba a funkcijót. :P

(Viccet félretéve, nem hiszem hogy még egy ilyen jó motor készülni fog, mint ez a régi Isuzu: nem fogyaszt, kellemesen nyomatékos, ráadásul fillérekből szervizelhető a maiakhoz képest, semmi elektronika, semmi kettős lendkerék, semmi hidrotőke, semmi közvetlen befecskendezés, tönkretehetetlen turbó.)

Megosztás:

(Viccet félretéve, nem hiszem hogy még egy ilyen jó motor készülni fog, mint ez a régi Isuzu: nem fogyaszt, kellemesen nyomatékos, ráadásul fillérekből szervizelhető a maiakhoz képest, semmi elektronika, semmi kettős lendkerék, semmi hidrotőke, semmi közvetlen befecskendezés, tönkretehetetlen turbó.)

Ez az X17DTL-re is vonatkozik netán??? (Hadd örüljek, hogy milyen jó motrom van :D )

Megosztás:

Akkor az lehet, mert olyankor elhalkul.

Viszont valami kottyanik nem kicsit az erőátvitelben, ha (pl. 1-esben) felengedem a kuplungot, koppanik kicsit, kinyomva megint, mintha valaminek nagy holtjátéka lenne. Remélem csak a kuplungszerkezet rugói adták fel a dolgot, mert az van itthon másik :D

Vagy a kuplungtárcsa rugói. Difi lógást lehet ellenőrizni a belső féltengelycsuklók sanyargatásával :P

nekünk alamiért gl 5 öt ajánlották hozzá, itt is van már rég megvettük...

akkor ki kell cserélni gl4re?

75W90 ez akkor nekem nem is jó?

Jó lesz az is :D Télen legalább könnyebb lesz a kapcsolás ;)

Megosztás:

Hello!

A váltómban valószínűleg szinkrongyűrűt kell cserélni, 1esbe nagyon nehéz visszaváltani amíg gurul a jármű. Nemsoká sét lesz szedve a motor, ez alkalomból gondoltam megnézni. Mennyire hozzáférhető helyen van? Cserélt már valamelyikőtök ilyet?

Megosztás:

Hello!

A váltómban valószínűleg szinkrongyűrűt kell cserélni, 1esbe nagyon nehéz visszaváltani amíg gurul a jármű. Nemsoká sét lesz szedve a motor, ez alkalomból gondoltam megnézni. Mennyire hozzáférhető helyen van? Cserélt már valamelyikőtök ilyet?

Ez szerintem a legtöbb opelnél így van.

Megosztás:

Hát elég tré megoldás. Nem nagyon zavar, csak, mikor pl kereszteződésben ki kell ugrani, és még lassan gurul a kocsi, a 2es már nem húz, kellene az 1es, de abba meg mire beküzdöm addigra oda a lehetőség!

Ezek a német mérnökök...

Egészen kis sebességnél lehet kapcsolni, legalábbis nekem megy. Egy idő után az ember megtalálja azt a határt amitől felfelé, még jó a 2-es, lefele, meg vissza 1-es be, azt gó! Nekem többnyire sikerül. :D

Megosztás:

Bizony, ha jól tudom az egyes nincs szinkronizálva. Egy darabig én is birkóztam a váltókarral, míg vki megsúgta. ;)

De szinkronizálva van az is. Csak a sebességkülömbség miatt nehéz kapcsolni. :D

Hát elég tré megoldás. Nem nagyon zavar, csak, mikor pl kereszteződésben ki kell ugrani, és még lassan gurul a kocsi, a 2es már nem húz, kellene az 1es, de abba meg mire beküzdöm addigra oda a lehetőség!

Ezek a német mérnökök...

Esetleg próbálkozz egy kis gázfröccsel. :D

Üres, kuplung fel, gázfröccs, kuplung be, egyes. :D

Tiszta kapcsolóhüvelyes feeling. :P

Megosztás:

nekem ugy 30igmegy vissza ha jol emlékszem, bár akkor már kicsit noszogatni kel :D

akkor hétvégén megy bele az adalék és a GL -5

na meg vettem BODY 930ast alvázvédőzni...

kikenem a hátsó dobokat...

és ha marad lé, akkor venni kellene dobbetétet is bele....

valaki tudna adni címet linkt ehhez?

valami rider autora emlékszem ahol egész jóáron volt.

Megosztás:

nekem ugy 30igmegy vissza ha jol emlékszem, bár akkor már kicsit noszogatni kel ;)

akkor hétvégén megy bele az adalék és a GL -5

na meg vettem BODY 930ast alvázvédőzni...

kikenem a hátsó dobokat...

és ha marad lé, akkor venni kellene dobbetétet is bele....

valaki tudna adni címet linkt ehhez?

valami rider autora emlékszem ahol egész jóáron volt.

Jól emlékszel. :P

Ha rám hallgatsz felhívod őket telefonon és úgy rendelsz mert e-mailre nem reagáltak. :D

De a telefon után elég hamar küldték utánvéttel a cuccot.

Megosztás:

Egészen kis sebességnél lehet kapcsolni, legalábbis nekem megy. Egy idő után az ember megtalálja azt a határt amitől felfelé, még jó a 2-es, lefele, meg vissza 1-es be, azt gó! Nekem többnyire sikerül. :D

Az egyest visszafele, nehéz berakni, még duplával is

sőt a kettes is elég rövid, ma pl. jöttem valahol és a körforgalomban kellett visszakettőznöm, némileg gyorsan vettem a kuplungról le a lábamat- ki is villant a nyomi lámpa, de nem fulladt le, csak mint egy jobb bakkecske- ugrott egyet!

Megosztás:

Hello!

1esbe nálam is nehéz visszaváltani, míg gurul az autó :D Sőt, egy új autón is nehéz ezt tenni. ;) Mégsem akarok szinkrongyűrűt cserélni. Viszont szerintem próbálkozz az egyesbe való visszaváltásnál a régi jelszóval: kettes, kuplung ki, üres, kuplung fel, üresben gázfröccs, kuplung ki, egyes. :P

Húha, most látom, hogy KArcsi már leírta ezt előttem.

takarp, miért nem akarsz hinni nekünk? :D

Megosztás:

Vagy csak nem jól emel ki a kuplung, attól is recseghet ám a rüki. Nekem mióta új kuplungom van alig reccsen néha - előtte meg viszonylag sűrűn előfordult. De simán lehet, hogy állítással is korrigálható, s akkor meg még nem is kell cserélni.

Nekem pl. teljesen bent fog a kuplung de nincs gond vele (kopp-kopp) mentem multkor egy Golfal annak meg teljesen kint fogott. Meg is bőgettem rendesen minden váltáskor. Nagyon szokatlan volt. :D Az enyémen már a kuplung féluton kapcsolja a motort, lehet gázt adni, ezen meg felpörgött a motor és csak azután kapcsolt. Gondolom minden kocsin más.

Megosztás:

Fura módon ez nekem is ilyen volt... és mégis. Nem emiatt cseréltem amúgy kuplungot, ez csak egy pozitív mellékhatás lett ;)

Nekem pl. teljesen bent fog a kuplung de nincs gond vele (kopp-kopp) mentem multkor egy Golfal annak meg teljesen kint fogott. Meg is bőgettem rendesen minden váltáskor. Nagyon szokatlan volt. :D Az enyémen már a kuplung féluton kapcsolja a motort, lehet gázt adni, ezen meg felpörgött a motor és csak azután kapcsolt. Gondolom minden kocsin más.
Megosztás:

Fura módon ez nekem is ilyen volt... és mégis. Nem emiatt cseréltem amúgy kuplungot, ez csak egy pozitív mellékhatás lett ;)

Na nekem más se hiányozna most, csak egy kuplungcsere! Amugy ha kuplungtárcsás lesz a kocsi, annak van vmi előjele, vagy csak hirtelen történik egyik pillanatról a másikra? :D

Megosztás:

Én alapvetően azért cseréltem tavaly nyáron mert elkezdett elég gázos hangokat adni kinyomáskor és rángatni. Arra gondoltam, hogy az egyik rugó tört el, vagy a kinyomócsapágy rossz, de aztán kiderült, hogy egyiknek sem a kuplung belseje volt az oka (a zajnak pl. a kuplung állítócsavar homorú részének kenetlensége) :D - tehát nem volt eltörve semmi, de mivel már nem volt túl messze attól, hogy érdemes legyen cserélni (és a szétszedés sem túl olcsó) ezért cseréltem (Sachs szett). Tehát viszonylag kopott volt, ezzel együtt kb. úgy fogott ahogy te is írtad. S az új is kb. olyan, de azóta nem recseg a rüki.

Szóval szerintem mindkét eset lehetséges: szép lassan elkophat, de valami hirtelen tönkre is mehet. Na most ezzel sokat segítettem :P

Na nekem más se hiányozna most, csak egy kuplungcsere! Amugy ha kuplungtárcsás lesz a kocsi, annak van vmi előjele, vagy csak hirtelen történik egyik pillanatról a másikra? ;)
Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.