Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Sebességváltó

Sámli

Recommended Posts

Vagy vagy huszonharminc féle váltó abból a korszakból... :rolleyes:

Mi a gondod vele? Milyen motor?

Az a gondom vele hogy induláskor ráengedem a kuplungot akkor valami csattanás féle hallatszik.Azt mondták nekem lehet hogy a váltóval lehet probléma.Egyébként 1.4 -es Si 8szelepes motor van benne.Ha jol emlékszem akkor hengerenkénti befecskendezéses

Megosztás:

Az a gondom vele hogy induláskor ráengedem a kuplungot akkor valami csattanás féle hallatszik.Azt mondták nekem lehet hogy a váltóval lehet probléma.Egyébként 1.4 -es Si 8szelepes motor van benne.Ha jol emlékszem akkor hengerenkénti befecskendezéses

Tudod! Nem az a lényeg, hogy mit mondanak, hanem az, hogy ki mondja! :rolleyes: Ezért amit most írok az is csak saccolás, ne higgy nekem, de szerintem nem a váltód adja a hangot, hanem a kuplungod. Lehet csillapító rugó, kinyomó rugó és még sok dolog.

De majd az okosabbak biztosan jobban tudják! Azért jó lenne tudni, hogy mennyi van a kuplungban?

Megosztás:

Tudod! Nem az a lényeg, hogy mit mondanak, hanem az, hogy ki mondja! :rolleyes: Ezért amit most írok az is csak saccolás, ne higgy nekem, de szerintem nem a váltód adja a hangot, hanem a kuplungod. Lehet csillapító rugó, kinyomó rugó és még sok dolog.

De majd az okosabbak biztosan jobban tudják! Azért jó lenne tudni, hogy mennyi van a kuplungban?

A kuplungomat tavaly nyáron cseréltem mindenestől.Ennyi idő alatt azért nem mehet tönkre?Igaz?Egyébként faterral néztük aki autószerelő.Ő mondta.

Megosztás:

Sziasztok

Szerintetek van esélyem a kocsimból most kikerülő elhasznált kuplungot valakinek eladni felújításra, vagy szeméttelep?

Csak azért gondoltam ilyesmire, mert azt mondták, manapság 99%-ban csak felújított kuplungokat lehet beszerezni. Gondoltam akkor újítsa fel ezt is valaki aki ért hozzá, oszt adja el :rolleyes:

Megosztás:

nem csak az számít, hogy mikor, hanem hogy milyenre cserélted

szóval lehet, hogy kuplung

Így van, pl Luk kuplungokon híresen szeretnek eltörni a rugók hamar... ez pl okozhatja azt, amit mondtál.

A másik, ami tényleg a váltóban van, a difi. Ha ez lóg, akkor is lehet ilyen kattanás. De a helyedben ellenőrizném

a féltengelycsuklókat is. :rolleyes:

Megosztás:

• 3 weeks later...

Jelentem két héttel ezelőtt elkészült az új kuplung, és a váltórudazatban is ki lett cserélve minden ami kopik. Csak nem volt alkalmam nagyon menni vele, mert elmentem nyaralni. De tegnap végre mehettem vele rendesen, király lett, mintha új autóm lenne :rolleyes:

Most szokhatom meg újra az egészet ;)

Megosztás:

Sziasztok!

Hogyan lehet egy 96-os Astra (C14NZ) váltóban olajat cserélni?

Van a váltónál leeresztőcsavar? Hagy úgy kell "kiszivatni" belőle?

Illetve, ahhoz hogy olajat lehessen cserélni mennyire kell megbontani a váltót? Kell vmi tömítést ilyenkor cserélni? Mintha vhol korábban azt olvastam volna itt a fórumon, hogy ilyankor vmi tömítést kell cserélni.

És meleg motornál kell mindezt végrehajtani?

És hol van a szintjelző? Honnan tudom, hogy mennyi olaj van benne? Mennyinek kell lennie benne?

Bocs, ha már ezekre korábban válaszoltatok de most hirtelen nem találtam meg őket.

Üdv!

Megosztás:

Sziasztok!

Hogyan lehet egy 96-os Astra (C14NZ) váltóban olajat cserélni?

Van a váltónál leeresztőcsavar? Hagy úgy kell "kiszivatni" belőle?

Illetve, ahhoz hogy olajat lehessen cserélni mennyire kell megbontani a váltót? Kell vmi tömítést ilyenkor cserélni? Mintha vhol korábban azt olvastam volna itt a fórumon, hogy ilyankor vmi tömítést kell cserélni.

És meleg motornál kell mindezt végrehajtani?

És hol van a szintjelző? Honnan tudom, hogy mennyi olaj van benne? Mennyinek kell lennie benne?

Bocs, ha már ezekre korábban válaszoltatok de most hirtelen nem találtam meg őket.

Üdv!

Leeresztő csavar nincs, a váltó alsó deklijét kell levenni, és úgy leengedni. Ezt a tömítést kellhet esetleg cserélni, de nem sok olyan esetről hallottam, amikor kellett volna cserélni, általában túléli. Célszerűbb melegen leengedni: leállítás után vársz vele úgy 10-15 percet, hogy mindenhonnan lecsorogjon az olaj, és leengeded.

Szintjelző a bal féltengelykihajtástól hátrébb van, vele kb. egy magasságban. Elvileg ez alá a szint alá kell 1-2cm-rel tölteni, amit egy meghajlított drótdarabbal lehet pl. ellenőrizni, de ha a furatig töltöd, sztem akkor se lesz baja. Ha F13-as a váltód, 1.6L kell bele.

Megosztás:

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni váltó ügyben. Az a gondom hogy a kettest nehezen veszi be a többi fokozattal nincs semmi baj csak a kettes és néha a lükverc. Ki lett már cserélve váltórudazatban a stift mert nagy volt a holtjáték. Amikor beveszi a kettest nincs semmi recsegés csak egy kattanást lehet hallani. Még annyi hogy egy picit engedi a váltó az olajat. Előre is köszönöm szépen.

Megosztás:

Sziasztok!

Szeretnék segítséget kérni váltó ügyben. Az a gondom hogy a kettest nehezen veszi be a többi fokozattal nincs semmi baj csak a kettes és néha a lükverc. Ki lett már cserélve váltórudazatban a stift mert nagy volt a holtjáték. Amikor beveszi a kettest nincs semmi recsegés csak egy kattanást lehet hallani. Még annyi hogy egy picit engedi a váltó az olajat. Előre is köszönöm szépen.

Húzz egy kicsit a kuplung-bowdenen, váltó fölött egy karban kapaszkodik -ott egy-két menetet tekerj beljebb, ha akkor se szűnik meg más a probléma forrása.

Megosztás:

Leeresztő csavar nincs, a váltó alsó deklijét kell levenni, és úgy leengedni. Ezt a tömítést kellhet esetleg cserélni, de nem sok olyan esetről hallottam, amikor kellett volna cserélni, általában túléli. Célszerűbb melegen leengedni: leállítás után vársz vele úgy 10-15 percet, hogy mindenhonnan lecsorogjon az olaj, és leengeded.

Szintjelző a bal féltengelykihajtástól hátrébb van, vele kb. egy magasságban. Elvileg ez alá a szint alá kell 1-2cm-rel tölteni, amit egy meghajlított drótdarabbal lehet pl. ellenőrizni, de ha a furatig töltöd, sztem akkor se lesz baja. Ha F13-as a váltód, 1.6L kell bele.

Nagyon szépen köszönöm!

Megosztás:

Nagyon szépen köszönöm!

Mielőtt leszednéd tegyél alá valami vödörszerűt és vigyázz mert képen fröccsent ha nem vigyázol! Szóval óvatosan nyisd meg, csak lassan kezdjen csurogni másképp kellemetlen lesz a szád íze...

Megosztás:

Sandorpyotr!

Megoldódott a probléma?

Van EPC-m biztos van robbantott ábra benne.

Amúgy tudod használni a kocsit? Csak elinduláskor hallatja a hangot?

A kollégának igaza van. Lehet ott féltengelynél is probléma.

Amúgy az enyémben 1éves Sachs kuplung szett volt, de a tárcsában nekem is törve voltak a rugók, és elég furcsa hangja volt.

Megosztás:

Még annyi hogy egy picit engedi a váltó az olajat.

Miért? Ezt nem ártana orvosolni. Rendesen fel kell tölteni, aztán pedig újabb laza elemeket keresni, akár a motortérben akár a váltókarnál. Kétlem hogy csak egy stift lett volt rossz. Ha ezután sem, akkor igazítani kell a rudazaton a tűzfal előtti csavarral, de nemhiszem hogy ez lesz a baj, hacsak nem babráltátok eddig is.

Megosztás:

Sziasztok!

A váltóban cseréltünk olajat és nem gyárit tettünk vissza bele. GL-4-est, 80W-90-est, amilyen kell bele

Viszont tegnap az egyik haver ismerőse azt mondta, hogy váltóba csakis a gyárit szabad beletenni, semmi mást!!!

Olyat mint amilyen a szervóba kell, olyan pirosat. Mivel a váltóban olyan pontos illesztések vannak...

A srác elvileg régebben Opel szervízbe dolgozott. De ezt akkor is furcsálom... Vagy ez tényleg így van?

Akkor most cseréljem vissza gyárira?

Megosztás:

Sziasztok!

A váltóban cseréltünk olajat és nem gyárit tettünk vissza bele. GL-4-est, 80W-90-est, amilyen kell bele

Viszont tegnap az egyik haver ismerőse azt mondta, hogy váltóba csakis a gyárit szabad beletenni, semmi mást!!!

Olyat mint amilyen a szervóba kell, olyan pirosat. Mivel a váltóban olyan pontos illesztések vannak...

A srác elvileg régebben Opel szervízbe dolgozott. De ezt akkor is furcsálom... Vagy ez tényleg így van?

Akkor most cseréljem vissza gyárira?

Sztem nem lesz tőle semmi baja, az a lényeg, hogy váltóba való olaj legyen. Ami meg a szervót illeti, abba másmilyen olaj való, hiába piros a színe (Dexron III). Úgyhogy a haver ismerőse sincs annyira képben a jelek szerint, mint azt gondolja :lol:

Megosztás:

Sztem nem lesz tőle semmi baja, az a lényeg, hogy váltóba való olaj legyen. Ami meg a szervót illeti, abba másmilyen olaj való, hiába piros a színe (Dexron III). Úgyhogy a haver ismerőse sincs annyira képben a jelek szerint, mint azt gondolja :lol:

Oké! Köszönöm a választ! Én is furcsáltam, ezért kérdeztem meg. Biztos ami biztos!

Köszi szépen!

Megosztás:

DexronII :lol:

Megosztás:

sziasztok az erdekelne hogy menyi km-utan szokas olajat cserelni a valtoba? nekem 97es astra F x14nz van amiben 97ezer km van es mikor hatramenetbe kapcsolok elofordul hogy daral a valto, pedig az auto nincs mozgazba es a kuplungot is lenyomom rendesen, a tobbi sebesgnel szep finoman mukodik a valto. Erdemes olajat cserelni?

Megosztás:

sziasztok az erdekelne hogy menyi km-utan szokas olajat cserelni a valtoba? nekem 97es astra F x14nz van amiben 97ezer km van es mikor hatramenetbe kapcsolok elofordul hogy daral a valto, pedig az auto nincs mozgazba es a kuplungot is lenyomom rendesen, a tobbi sebesgnel szep finoman mukodik a valto. Erdemes olajat cserelni?

Ártani nem ártasz vele az biztos.

A darálást pedig a kuplung bowden állításával tudod megoldani. Tekerj 1-2 menetet az állító anyán.

Megosztás:

Ha nem csöpög az olajad akkor nem kell cserélni. Elvileg addig jó az olaj amíg a váltó. A darálást ha úgy érted, hogy amikor sebességbe tennéd akkor reccsen, akkor próbáld a rükit kivárással kapcsolni! Megy a motor alapon, nullában. Kuplung, kivár 3 másodpercig, kapcsol. Szerintem jó lesz!

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.