Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Sebességváltó

Sámli

Recommended Posts

faca... de érdekes egyébként eddig bezzeg semmi hangja nem volt az elmult 2 év alatt mióta nálam van...ja meg ha nagyon gyorsan nyomom le a pedált két váltás között akkor bezzeg nincs ideje megszólalni.. csak elindulásnál nem jön be ez a trükk meg városban araszolgatásnál... :-D

Mivel mozgó alkatrész időnként kenést igényel. A cégest szerintem holnap fogom megcsinálni mert az is idegesítően nyikorog.

• Like 1
Megosztás:

Sziasztok! Valakinek nyikorgott már a kuplung pedálja?? Mert én akármit csináltam eddig vele semmi javulás!! Kérdésem szétlehet szedni ott a pedál környékén az egész mindent, mert bezsírozni bezsíroztam graffit zsirral de nem segitet elötte kapott WD40-et de azzal se. szerintem kéne neki egy alapos zsír fürdő amúgy kuplung bowdent is cseréltünk. Valakinek valami ötlet??

Igen, a nyomólapon lévő rugó és rögzítő csapszegei adták a hangot, mivel teljes kuplungszerkezet csere után egy az egyben elmúlt. Ráadásul még vajpuha is lett a pedál, pedig a bowdennel és pedállal nem szórakoztunk semmit. :icon1:

Ha nagyon zavar és otthon neki tudsz állni akkor lehet hogy érdemes lenne leszedni, alaposan elmosni, majd megkenni a csapszegeket és felfogatási pontokat a nyomólapon a rugó környékén valami sűrűbb zsírral úgy hogy az tényleg be is menjen a csapszegek furatába. Akkor talán elmúlna a nyöszörgés.

• Like 1
Megosztás:

Olajszint ellenőrző csavart kinek mennyire volt nehéz kiszedni? Mert én akármivel próbáltam inkább a csavar fejét akarta elnyalni minthogy meglazuljon...

Elég könnyen megindult.

Ugyan már! Mindig ugyanazt a 10 képet linkelgeti. :D :D

Tegyél próbára.... :D amúgy egy csomó kép úgy készült hogy vki kérdezte nincs valakinek képe erről, meg arról...még nincs de mingyá lesz. :icon1:

Megosztás:

Szevasztok!

Lenne egy hülye kérdésem :)

Ha kihúzom a féltengelyt a váltóból, akkor kifolyik az olaj?

Sok locsolót mindenkinek!

Ez tényleg hülye kérdés! :D Ha letöröd a teás bögréd fülét, akkor kijön belőle a tea? :) Vagy inkább jobban érzékeltetem... Ha kicsavarod a gyújtógyertyát a hengerből, akkor kifolyik a benzin a tankból? :) Ez is hülye példa... Várj! Ha leszereled a ventillátort a hűtőről, akkor elfolyik a hűtővíz? :) Kb hasonló dolog... Egy külön alkatrész a féltengely, ami nem a váltó része, csak közvetít a váltó, és a kerékagy közt... Érthető így? :)

Megosztás:

Ez tényleg hülye kérdés! :D Ha letöröd a teás bögréd fülét, akkor kijön belőle a tea? :) Vagy inkább jobban érzékeltetem... Ha kicsavarod a gyújtógyertyát a hengerből, akkor kifolyik a benzin a tankból? :) Ez is hülye példa... Várj! Ha leszereled a ventillátort a hűtőről, akkor elfolyik a hűtővíz? :) Kb hasonló dolog... Egy külön alkatrész a féltengely, ami nem a váltó része, csak közvetít a váltó, és a kerékagy közt... Érthető így? :)

lehet hülyeség, de a féltengely az ugyebár a difihez csatlakozik, ami meg ha minden igaz a váltó olajban fut? vagy nem így van?

Megosztás:

lehet hülyeség, de a féltengely az ugyebár a difihez csatlakozik, ami meg ha minden igaz a váltó olajban fut? vagy nem így van?

De a féltengely cserélhető... :) Google-ba írd be, hogy Astra váltó, és a képekre kattints! Utána keress rá, hogy astra féltengely! Egyből le fog esni, hogy a 2 cumó összedugható! :) És persze a szimeringek meggátolják, hogy a váltóban lévő pohár mellett kifolyhasson az olaj... bonthatóra csinálták, hogy cserélhető legyen. Láttál már traktor kardántengelyt? Az is bontható! Bármikor leszedhető a gépről, és nem jön ki az olaj. Az autó olyan, mint a lego! Csak nem gyerekek játszanak vele, meg a gyárban összerakják, ne otthon kelljen! :D

Megosztás:

Szevasztok!

Lenne egy hülye kérdésem :)

Ha kihúzom a féltengelyt a váltóból, akkor kifolyik az olaj?

Sok locsolót mindenkinek!

Elméletileg igen, de általában úgyis lecsökken a szint évek alatt annyira hogyha nincs után töltve akkor nem fog kifolyni, csak arra vigyázz hogy amikor kirántod ne essen le, főleg ne a koszba.

Megosztás:

De a féltengely cserélhető... :) Google-ba írd be, hogy Astra váltó, és a képekre kattints! Utána keress rá, hogy astra féltengely! Egyből le fog esni, hogy a 2 cumó összedugható! :) És persze a szimeringek meggátolják, hogy a váltóban lévő pohár mellett kifolyhasson az olaj... bonthatóra csinálták, hogy cserélhető legyen. Láttál már traktor kardántengelyt? Az is bontható! Bármikor leszedhető a gépről, és nem jön ki az olaj. Az autó olyan, mint a lego! Csak nem gyerekek játszanak vele, meg a gyárban összerakják, ne otthon kelljen! :D

láttam már élőben is, és folyt az olaj.....

Megosztás:

Vmikor olvastam, hogy a váltóba automata olajat öntsünk, minek mé? az jobb? (sima F13as a váltó)

pl ez:

https://cromax.hu/opel/astra-f-1991-2002-/150000000-olajfolyadek/151670000-olaj/151670689-valtoolaj/?limitstart=0

kb ugyanannyi mint a sima

https://cromax.hu/-/187672-valtoolaj-opel

nem javasolt:

http://totalcar.hu/tanacsok/olajdoktor/070911b/

Régebben volt egy másik cikk (azt most nem találtam), aszerint átmenetileg nagyon jó lesz a váltásfíling, de hosszútávon halálos a váltónak.

üdv

P.

Megosztás:

na most akkor hülye kérdés volt?

:)

köszi amúgy srácok, én is úgy emlékeztem, hogy kifolyik, mert a szimmering a belső féltengelycsonkra zár rá...

no mind1, veszek váltóolajat :).....

Valamennyi kifolyhat de nem nagyon szokott a szint általában lejjebb van. Nekem pölö egy csepp sem jött ki.

Megosztás:

• 2 weeks later...

Sziasztok!

Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert a leírások alapján 5 perces munkával meg tudtam javítani a pontatlan váltómat stift cserével. Pedig nem vagyok nagy autószerelő... Gumigyűrűt is cseréltem a váltókaron, bár utólag úgy tűnik, a réginek sem volt semmi baja.

Viszont lenne még egy problémám. A váltókar ezek után is lötyög oldalra, ha sebességbe rakom. Úgy látom, ez amiatt van, hogy az a műanyag összekötő "híd" (nem tudom, hogy hívják), amibe a váltókar alsó végét bedugom, oldalra el tud mozdulni. Ez a "híd" ugyebár olyan, mint egy forgó tengely, és mivel rövidebb a kelleténél (nem tölti ki a rendelkezésre álló helyet), engedi a váltókart jobbra-balra lötyögni. Ez normális? Vagy lehet ez a "hidat" is cserélni? Netes alkatrész boltokban egyelőre nem találtam ilyet.

Egyébként nekem nem olyan a váltókarom alul, mint a GYIK-ben a váltórudazat beállításos fotón. Nekem egy vastag tengely jön be a motortérből, aminek a végén van egy gyűrű és ebbe dugom be a váltókart.

Előre is köszi a tippeket.

Megosztás:

• 4 weeks later...

Sziasztok!

A kérdésem az lenne hogy valaki cserélt-e már a képen látható alkatrészt? Ez egy X16XEL mocival szerelt Astrának a váltómechanikája a motortérben, és itt csatlakozik a mechanika a váltóhoz.

Valaki esetleg tud megoldást, hogy ezt a gumit lehet-e valamivel cserélni, vagy a komplett mechanikát kell?(Ami úgy néz ki nem olcsó kb 12e Ft :( )

előre is köszi

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/130507/20130429429_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/130507/20130429430_www.kepfeltoltes.hu_.jpg]

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.