Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Sebességváltó

Sámli

Recommended Posts

de ha neked 4.18 asod van... akkor egy 4.53assal nem fog jól gyorsulni, csak nagy lesz a végsebesség, ha bírná... csak nem fogja.

4.18 as jó gyorsulás, 4.53 nagy végsebesség.

Biztos, hogy így van? :lol:

Megosztás:

de am nem értem miért így kell

a hajtott fogszámát osztani a meghajtóéval...

most pl van egy 10 fogú meghajtó, és egy 20 fokú meghajtott

20/10=2

de mi kettő? :lol:

de ha 10et elosztom 20 al egyből kijön, hogy 0,5 az az felező...

vagy nem így van?

Megosztás:

történet...

Egy pár hónapja hallottam meg egy rezonáló hangot a motortérből úgy 1800-2000-es fordulatszámon. Ehhez párosult a váltókar rezonanciája 3000 körüli fordulaton. Megnéztük, de nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget a dolognak, mert nem látszott semmi elváltozás sehol. Ment is az autó azóta pár ezer km-t, míg nem az egyik nap egy kereszteződésnél megálltam (emelkedőn), hogy megadjam a jobb kezet, majd az elindulásnál hangos puffanás és felbőgő motor. Gyorsan nyomtam egy kuplungot és félreálltam a járda mellé. Ekkor érzékelem, hogy a sebességváltó rúd mintha beragadt volna. Nem tudtam sebességbe rakni. Egyik fokozatot sem találtam sőt kettes és négyes felé nem is mozdult a kar. Mintha valami feszítené az egész rendszert.

Szóltam havernak elhúztuk (2km) a szervizébe. Miközben húztuk iszonyatos daráló hangot adott. Fostam is rendesen, hogy most aztán odabasszuk az egészet. Megnézte másnap és egyik szemem sírt a másik nevetett. nem tudom pontosan az alkatrész nevét, de valószínűleg a váltó tartónak hívják. Egy vas nyúlvány szemből nézve a motor bal oldalán a féltengely felett. Na ezt a vasat két csavar fogja. Az alsó eltört. 3 részbe mint utólag kiderült. El volt rozsdásodva!!! Hogy hogyan ne kérdezzétek, ez a csavar 7 cm hosszú 12es félig menetes. Szóval kioperáltuk a csavar maradékokat, de közben a menet teljesen szétment. Kifúrtuk 14-es fúróval, vágtunk bele 16-os menetet és belecsavartunk egy olyan fém stiftet ami kívül 16-os menet belül 12-es. Bele is ragasztottuk, hogy biztos legyen a dolog. Megemel váltó visszacsavar és már csak egy váltórúd pozicionálás volt hátra. Amit a haver úgy csinált, hogy meglazította a csavart a mi a gyik-ben is írtatok. Majd megkért hogy a váltókart tartsam ötödikben, ő a váltórudat berakta 5be és meghúzta a csavart. Kb. 2 perc alatt kész volt a pozicionálás.

És most minden rendben működik és megszűnt a rezonancia mind a motortérből mind a váltókarnál!

Megosztás:

történet...

Egy pár hónapja hallottam meg egy rezonáló hangot a motortérből úgy 1800-2000-es fordulatszámon. Ehhez párosult a váltókar rezonanciája 3000 körüli fordulaton. Megnéztük, de nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget a dolognak, mert nem látszott semmi elváltozás sehol. Ment is az autó azóta pár ezer km-t, míg nem az egyik nap egy kereszteződésnél megálltam (emelkedőn), hogy megadjam a jobb kezet, majd az elindulásnál hangos puffanás és felbőgő motor.

...

Az a rezonáló hang megvan nekem is 2-es és 3-as sebssében a váltókar aljától. Én is gondoltam már a váltó- és motortartó bakok cseréjére, sőt, be is szereztem őket, de még nem volt alkalom a cserére. Remélem nálam is megoldja a dolgot.

Megosztás:

20/10=2

vagy nem így van?

Nincs ezzel a példával semmi baj, csak a következtetéssel!! A kettes áttétel (módosítás) az a felező, nem pedig a 0,5.

(i>1 lassító, i=1 nincs módosítás, i<1 gyorsító)

Szerk.: ja és a fogaskerék hajt, nem pedig meghajt :lol:

Megosztás:

Az a rezonáló hang megvan nekem is 2-es és 3-as sebssében a váltókar aljától. Én is gondoltam már a váltó- és motortartó bakok cseréjére, sőt, be is szereztem őket, de még nem volt alkalom a cserére. Remélem nálam is megoldja a dolgot.

Turci barátom nézett váltókulissza felújító készletet,de ő elnapolta,mivel 11EFt nem olyan vicces összeg! :lol:

Megosztás:

20/10=2

vagy nem így van?

Lehet nem ide való, nem is kioktatásképp, csak volt valahol kérdés.

Minden tudományosság nélkül, ha nem akarunk gördülési súrlódásból és miegymásból adódó eltéréseket számolni, akkor a CR és WR váltó között ennyi van. Lehet rosszul tudom, de a motorford osztva az áttétellel és szorozva a kerék átmérővel:

Majd javítja aki szerint másképp van.

.....................áttétel áttétel 1/min 1/min 1/min 1/min 1/min 1/min

km/ó kerék mm V. seb. difi 1000 2000 3000 4000 5000 6000

CR --> 575,2 ..... 0,892 4,18 29,1 58,1 87,2 116,3 145,3 174,4

WR --> 575,2 ..... 0,756 4,18 34,3 68,6 102,9 137,2 171,5 205,8

Megosztás:

Lehet nem ide való, nem is kioktatásképp, csak volt valahol kérdés.

Minden tudományosság nélkül, ha nem akarunk gördülési súrlódásból és miegymásból adódó eltéréseket számolni, akkor a CR és WR váltó között ennyi van. Lehet rosszul tudom, de a motorford osztva az áttétellel és szorozva a kerék átmérővel:

Majd javítja aki szerint másképp van.

.....................áttétel áttétel 1/min 1/min 1/min 1/min 1/min 1/min

km/ó kerék mm V. seb. difi 1000 2000 3000 4000 5000 6000

CR --> 575,2 ..... 0,892 4,18 29,1 58,1 87,2 116,3 145,3 174,4

WR --> 575,2 ..... 0,756 4,18 34,3 68,6 102,9 137,2 171,5 205,8

Korrekt. Csak pontosítok egy picit, hogy ha valaki számolni akar ezen adatok alapján, könnyebb legyen neki.

Összes áttétellel kell osztani, ami a részáttételek szorzata. Számolás során a mértékegységeket összhangba kell hozni.

Ja és a fent említett szorzásból kimaradt a kör állandója.

Megosztás:

20/10=2

vagy nem így van?

De biztos, csak nekem meg úgy egyértelműbb, hogy van lassító áttátel, meg gyorsító. A lassítónál csökken a fordulatszám, és nö az erő/nyomaték, a gyorsítónál meg lehet gyorsabban tudnál menni, ha bírná a moci. :lol:

Megosztás:

20/10=2

vagy nem így van?

Nem így van, hanem így: az 1-es áttétel nem módosít nyomatékot, az egynél nagyobb szám növeli a nyomatékot és csökkenti a fordulatot a hajtott keréken, még az 1-nél kisebb csökkenti a nyomatékot és növeli a fordulatot, ezt azért így számoljuk, mert nyomaték módosításról van szó

A váltó hivatalos megnevezése nyomaték kapcsoló és nem sebesség váltó ugyanis nem azt kapcsolod, hogy 20-al vagy 25 tel menjél hanem hogy mekkora legyen a módosítás a motor nyomatékához képest

Megosztás:

Nem így van, hanem így: az 1-es áttétel nem módosít nyomatékot, az egynél nagyobb szám növeli a nyomatékot és csökkenti a fordulatot a hajtott keréken, még az 1-nél kisebb csökkenti a nyomatékot és növeli a fordulatot, ezt azért így számoljuk, mert nyomaték módosításról van szó

A váltó hivatalos megnevezése nyomaték kapcsoló és nem sebesség váltó ugyanis nem azt kapcsolod, hogy 20-al vagy 25 tel menjél hanem hogy mekkora legyen a módosítás a motor nyomatékához képest

értem, hogy 1eg kisebb vagy nagyobb, de nem magától érthető...legalábbis nekem nem....

na mindegy megjegyzem ezt, nem lesz nehéz, mert minden áttétel 1 től nagyobb:)

Megosztás:

értem, hogy 1eg kisebb vagy nagyobb, de nem magától érthető...legalábbis nekem nem....

na mindegy megjegyzem ezt, nem lesz nehéz, mert minden áttétel 1 től nagyobb:)

Nem kioktatásnak szántam, hanem tájékoztatásnak, hogy mindenki egységesen tudja értelmezni, mert úgy láttam ez is kavarodást okozott néhol!

Remélem ezt sikerült elérni :lol:

Megosztás:

Nem kioktatásnak szántam, hanem tájékoztatásnak, hogy mindenki egységesen tudja értelmezni, mert úgy láttam ez is kavarodást okozott néhol!

Remélem ezt sikerült elérni :lol:

nem is vettem kioktatásnak nyugi, mert mindenhol így van, csakhát...

szerintem egyszerűbb úgy, hogy a meghajtó kerék fogszámát, vagy átmérőjét osztjuk a meghajtottéval, és egyből egy olyan számot kapunk, amit ha megszorzunk hajtó fordulatszámával megkapjuk a meghajtottét.

pl amit írtam hajtó 10 hajtott 20

10/20=0.5

ha a hajtó fordul 10et, akkor 10*0.5=5

de !!!

20/10=2

és ezzel osztani kell ugye, akkor

10/2=5

végeredményben ugyan az...

csak nekem valamiért nem ez a kézenfekvő :lol:

Megosztás:

nem is vettem kioktatásnak nyugi, mert mindenhol így van, csakhát...

szerintem egyszerűbb úgy, hogy a meghajtó kerék fogszámát, vagy átmérőjét osztjuk a meghajtottéval, és egyből egy olyan számot kapunk, amit ha megszorzunk hajtó fordulatszámával megkapjuk a meghajtottét.

pl amit írtam hajtó 10 hajtott 20

10/20=0.5

ha a hajtó fordul 10et, akkor 10*0.5=5

de !!!

20/10=2

és ezzel osztani kell ugye, akkor

10/2=5

végeredményben ugyan az...

csak nekem valamiért nem ez a kézenfekvő :lol:

Ez még mindig nem megy Neked :lol:

Megosztás:

A motorbakok cserélése után beállítottam a váltórudazatot is Zotya leírása után (ezúton is köszönet érte ico_respect.gif). Kellemes meglepetés ért, mert itt nem volt szükség 5-ös fúrószárra, mert egy rugós "szeg" volt a kupak helyén, így azt benyomva és a rudat forgatva beesett a helyére, csavar megszorít és már kész is volt. :lol:

Megosztás:

A motorbakok cserélése után beállítottam a váltórudazatot is Zotya leírása után (ezúton is köszönet érte ico_respect.gif). Kellemes meglepetés ért, mert itt nem volt szükség 5-ös fúrószárra, mert egy rugós "szeg" volt a kupak helyén, így azt benyomva és a rudat forgatva beesett a helyére, csavar megszorít és már kész is volt. :lol:

Nincs mit, nekem öröm, ha segíthettem vele. :lol:

Megosztás:

suliba ugye nem így tanítasz? :lol:

elmondanád mi nem jó?

Lassan már kezd szerintem off lenni a téma, de csak a Te kedvedért írok egy példát!

Fogaskerékhajtás esetén:

Az áttétel (módosítás) jele i, többféle módon meghatározható. pl. a hajtó és a hajtott kerék fordulatszámának arányával, vagy a hajtott és hajtó kerék fogszámának arányából, stb...

Pl. Egy hajtóműben n1=1500 1/min és n2=500 1/min fordulatszámmal forognak a fogaskerekek. A hajtott kerék z2 fogszáma 60. Mennyi a hajtókerék fogszáma és a áttétel?

Megoldás:

Tudjuk, hogy i=n1/n2=z2/z1

Ebből z1 kifejezve: z1=n2*z2 /n1=500*60 /1500=20

i=n1/n2=1500/500=3

Másik megoldás:

i=n1/n2=1500/500=3 és z1=z2/i=60/3=20

Ha ezek után sem világos, akkor légyszi azt már PÜ-ben, mert sztem mások már baromira unják ezt.

Szerk.: Javítottam a sajtóhibámat.

Megosztás:

Lassan már kezd szerintem off lenni a téma, de csak a Te kedvedért írok egy példát!

Fogaskerékhajtás esetén:

Az áttétel (módosítás) jele i, többféle módon meghatározható. pl. a hajtó és a hajtott kerék fordulatszámának arányával, vagy a hajtott és hajtó kerék fogszámának arányából, stb...

Pl. Egy hajtóműben n1=1500 1/min és n2=500 1/min fordulatszámmal forognak a fogaskerekek. A hajtott kerék z2 fogszáma 60. Mennyi a hajtókerék fogszáma és a áttétel?

Megoldás:

Tudjuk, hogy i=n1/n2=z2/z1

Ebből z1 kifejezve: z1=n2*z2 /n1=500*60 /1500=20

i=n1/n2=1500/500=3

Másik megoldás:

i=n1/n2=1500/500=3 és z1=z2/i=60/3=20

Ha ezek után sem világos, akkor légyszi azt már PÜ-ben, mert sztem mások már baromira unják ezt.

mivel a hibát megtaláltam, ebből látszik, hogy értem, meg tudom a képleteket is, hogy fordított arány van n1/n2=Z2/Z1

csak azt nem értem, hogy amit én előbb leírtam abban hol volt a hiba...

szerintem az is jó volt, csak ez a hivatalos.

Megosztás:

Sziasztok!

Ma regisztráltam,kérdésem lenne,hogy az opel astra f 1993 as autómon hogyan kell váltó olajat cserélni?Valamint honann tudom hogy hány szelepes a motorja?Amugy jó kis autó csak még kezdő vagyok.Közönöm a válaszokat előre is.

1,4-es? 1,6os? 2.0? benzines avagy diesel? forgalmiba mennyi KW teljesítmény van írva?

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.