Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Sebességváltó

Sámli

Recommended Posts

Csak nem tudom elképzelni, ahogy egy Opel elsuhan előttem az utcán rükiben és közben azt hallom hogy.:tú-tú-tú-tú. :lol: :D :lol:

majd eccer felveszem neked akkor jó? :D

apropó

tegnap tolattam hátrafelé gyorsan, én kanyarodtam egy utcába, hogy megforuljak, de még gyorsan mentem, és kicsapta az orrát, nem teljesen mint a filmekben, de lényegesebben kevesebbet kellett tekernem már a kormányt ;)

ezt a fajta orra hátrafeléfarolást hogy nevezik?? youtubon nem talltam ilyet, pedig tuti van ;)

Megosztás:

majd eccer felveszem neked akkor jó? :lol:

apropó

tegnap tolattam hátrafelé gyorsan, én kanyarodtam egy utcába, hogy megforuljak, de még gyorsan mentem, és kicsapta az orrát, nem teljesen mint a filmekben, de lényegesebben kevesebbet kellett tekernem már a kormányt :D

ezt a fajta orra hátrafeléfarolást hogy nevezik?? youtubon nem talltam ilyet, pedig tuti van ;)

Végülis hátrafele drifteltél, mint a waresszal. ;) Ma mentem Ladával életemben először, jó nagy gázzal indultam, meg közben kanyarodtam is murvás uton aztán kipörgött a kerék, és elkezdett sodródni a hátulja. Én meg csak lestem, hogy most mi van??? :lol: Aztán leesett, hogy hátsókerekes. :D :D

Megosztás:

Végülis hátrafele drifteltél, mint a waresszal. ;) Ma mentem Ladával életemben először, jó nagy gázzal indultam, meg közben kanyarodtam is murvás uton aztán kipörgött a kerék, és elkezdett sodródni a hátulja. Én meg csak lestem, hogy most mi van??? :lol: Aztán leesett, hogy hátsókerekes. ;) :D

:D :lol: :D

Megosztás:

Halihó

Olyan gondom lenne h szinte sosem akarja venni a váltóm az egyest :S

2esből tudom csak 1be tenni ill. nagy ritkán beveszi az 1est üresből is.

Lehet ezen valamit állitani?Vagy mit javasoltok?

Sztem először ellenőrizd a rudazat állapotát, főleg a stifteket, szükség esetén csere, aztán próbáld meg beállítani a váltórudazatot, ahogy Zotya írta, a Gyik-ban van leírás hozzá. Ha azért nem veszi az 1-est, mert "darál", mikor váltani akarsz, akkor lehet kuplung probléma is, nem emel ki rendesen.

Megosztás:

Sztem először ellenőrizd a rudazat állapotát, főleg a stifteket, szükség esetén csere, aztán próbáld meg beállítani a váltórudazatot, ahogy Zotya írta, a Gyik-ban van leírás hozzá. Ha azért nem veszi az 1-est, mert "darál", mikor váltani akarsz, akkor lehet kuplung probléma is, nem emel ki rendesen.

Vagy kevés benne az olaj.

Megosztás:

Sziasztok!

Astra váltómon a kapcsolórudazat ahol csatlakozik a váltóba (tolórúd ?) van egy csapszeg, ami egy gumiágyban van. Ez a csapszeg szétverte a furatot, amibe illeszkedik. Ahhoz hogy felhegesszem, szét kellene venni a váltó tetejéről a csatolt képen rajzolt csavarokat körbe.

Ha ezt szétkapom, nagyon széthullik majd valami? Mert még nem mertem megbontani.

v_lt__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megosztás:

Sziasztok!

Astra váltómon a kapcsolórudazat ahol csatlakozik a váltóba (tolórúd ?) van egy csapszeg, ami egy gumiágyban van. Ez a csapszeg szétverte a furatot, amibe illeszkedik. Ahhoz hogy felhegesszem, szét kellene venni a váltó tetejéről a csatolt képen rajzolt csavarokat körbe.

Ha ezt szétkapom, nagyon széthullik majd valami? Mert még nem mertem megbontani.

http://kepfeltoltes.hu/090601/v_lt__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

jaja

úgy kell

csak előtte üresbe kell tenni, hogy felcsússzon a rudazta, és ha már kiszeded, akkor ott van egy szimering

azt is ki lehet cserélni, mert az gyakran kikopik, és köpi a váltóolajat

Megosztás:

Sziasztok!

http://kepfeltoltes.hu/090601/v_lt__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Nem muszáj felhegeszteni, fel is lehet fúrni az egészet, és tenni bele egy sima metrikus csavart.

Megosztás:

A váltóból hogyan kell kikapni a féltengelyeket???

Amúgy normális, hogy ilyen retkes belülről a váltó??? Kép

ez nem a belseje :D :lol:

ez csaka harang

és igen normális, mert a kuplung kopik, és ez annak a porja :lol:

ha zavar mostd le

talán még sima vízzel is lejön, mint a fékpor.

ha levettem a gumiharangot tartó csavarokat, meg lemezt, akkor elvileg egy rántással ki lehet venni, mert ilyen rugós rögzítése van.

amit én láttam legalábbis olyan volt.

Megosztás:

A váltóból hogyan kell kikapni a féltengelyeket???

Amúgy normális, hogy ilyen retkes belülről a váltó??? Kép

ez csaka harang

ha zavar mostd le

ha levettem a gumiharangot tartó csavarokat, meg lemezt, akkor elvileg egy rántással ki lehet venni, mert ilyen rugós rögzítése van.

Az nem csak por sztem. Van abban váltóolaj is. :D Cseréld ki a nyelestengely szimeringet.

Megosztás:

ez csaka harang

ha zavar mostd le

Biztos, hogy sima vizet is lehet benyomni oda??? Nem fog a fogaskerekhez bejutni a víz??? Mondjuk brigéciol is mehet oda, és utánna a víz.

Akkor megpróbálom kirántani a helyéről.

Köszi

Megosztás:

Az nem csak por sztem. Van abban váltóolaj is. :lol: Cseréld ki a nyelestengely szimeringet.

azthittem vmi bontott cucc, és esővíz áll ott.

ez az a móka, mikor ki kell szedni az egész váltó belét??

vagy ahogy a képen áll a váltó, erreflé is kijön?

Megosztás:

Tegnap amikor pucorásztam a váltó tetejét azon gond...tűnődtem , hogy mi van akkor ha behal a kuplung. Még nincs vele gond, nem csúszik, rendesen kiemel, de nem tudom mikor cserélték, és ugye nem látok bele. Aztán olvastam olyat a neten, hogy kuplung nélküli váltás. Kipróbáltam de csak felfele, gond nélkül műkszik, csak kicsit nagyobb erő kell a váltókar fokozatok közötti áttolásához. Nem sokat csináltam, talán ha háromszor, nem tudom okoz-e károsodást, de azt írták hogy nem. Van valakinek ilyen téren tapasztalata ? Esetleg a versenyző kartársnak? És egyáltalán hogyan lehet elindulni kuplung nélkül? Sebességben ráindítok? Már ugye arra gondolok, ha valahol beadja a kulcsot, és haza akarok jönni vele.

Megosztás:

Tegnap amikor pucorásztam a váltó tetejét azon gond...tűnődtem , hogy mi van akkor ha behal a kuplung. Még nincs vele gond, nem csúszik, rendesen kiemel, de nem tudom mikor cserélték, és ugye nem látok bele. Aztán olvastam olyat a neten, hogy kuplung nélküli váltás. Kipróbáltam de csak felfele, gond nélkül műkszik, csak kicsit nagyobb erő kell a váltókar fokozatok közötti áttolásához. Nem sokat csináltam, talán ha háromszor, nem tudom okoz-e károsodást, de azt írták hogy nem. Van valakinek ilyen téren tapasztalata ? Esetleg a versenyző kartársnak? És egyáltalán hogyan lehet elindulni kuplung nélkül? Sebességben ráindítok? Már ugye arra gondolok, ha valahol beadja a kulcsot, és haza akarok jönni vele.

Én csak kivenni szoktam alkalmanként kuplung nélkül a sebességet. Mikor pl gurulok a piros lámpához. :lol:

Megosztás:

dáwid tud elég jól váltani így.

lefelé neki is nehezebben megy, de felfelé azt mondja könnyedén megy

nekem egyetlen egyszer skerült, de akkor olyan könnyen, mintha kuplungoltam volna.

kihúztam kettőből, és már toltam isbe 3ba.

de egyetlen egyszer csak, máskor sose, meg ha mégis, akkor reccsent.

Megosztás:

Én csak kivenni szoktam alkalmanként kuplung nélkül a sebességet. Mikor pl gurulok a piros lámpához. :lol:

Azt már csináltam többször is, meg az úgy egyértelműnek látszik, hogy a kapcsolódó fogaskerekeket szét lehet szedni, de összerakni már neccesnek tűnik. De úgy írták, hogy felváltáskor elengeded a gázt, és meg kell várni amikor a kocsi már nem húz, de még nincs motorfék, és akkor simán lehet váltani kuplung nélkül. A visszaváltás már nem tünt olyan egyszerűnek, azt meg sem próbáltam. Meg ugye nem rendszeresen akarok így közlekedni, csak ha gond van akkor ne keljen trélert szerezni. Jobb ha ismerem a kocsi lehetőségeit/képességeit.

Megosztás:

Azt már csináltam többször is, meg az úgy egyértelműnek látszik, hogy a kapcsolódó fogaskerekeket szét lehet szedni, de összerakni már neccesnek tűnik. De úgy írták, hogy felváltáskor elengeded a gázt, és meg kell várni amikor a kocsi már nem húz, de még nincs motorfék, és akkor simán lehet váltani kuplung nélkül. A visszaváltás már nem tünt olyan egyszerűnek, azt meg sem próbáltam. Meg ugye nem rendszeresen akarok így közlekedni, csak ha gond van akkor ne keljen trélert szerezni. Jobb ha ismerem a kocsi lehetőségeit/képességeit.

meglehet oldani, csak rá kell jönni, mikor van az a popnt, hogy ne húzzon a kocsi.

aza lényeg, hogy a fogaskerkek egy fordulaton legyenek.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.