Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Sebességváltó

Sámli

Recommended Posts

Tegnap jövök haza, mezőberény után körforgalom, váltanék, de nem tudok, csak üres, meg 5 van, aztán már üres sem. Mondom ######a, biztos megint széthullot a rudazat.

Hazavergődtem 5-ben, persze az egyetlen rohadt lámpát ami hazáig van, pont kifogtam, kuplung szerette.

Ma nekiálltam, szétszedtem, nem a rudazattal volt a baj, egyáltalán nem lehetett kivenni ötödikből. Levettem a kulisszát, gondoltam ott hullott szét valami. Nézem, msemmi, próbáltam a váltót visszahúzni üresbe, de nem ment. Na mondom anyád.

Levettem a váltó végét, hogy megnézzem az ötödiket, mi a helyzet, biztos etört a kapcsolóvilla vagy ilyesmi. HÁt nem. De hogy mégis hogy a fenébe történt, azt nem tudom, illetve azt sem, hogy merjek e így menni az autóval. De így is úgyis váltócsere lesz a vége:

Nyeletstengely végét kell nézni.

Ezért nem jött ki ötödikből.

A bűnös.

Innen úgy tűnik, mintha a seeger horonynak a válla törött volna le. Azt kéne kimatekolni, hogy hajtásirányban az 5. fokozat behajtó fogaskerekét az axiális erő kifelé vagy befelé kényszeríti. Ha kifelé, akkor lehet, hogy csak simán elfáradt.

Milyen váltó van a motorhoz?

Módosítva : HaPetya
Megosztás:

Pontosan ahogy HaPetya írja. AZ oké, hogy a fogaskerék ferdefogazású, de elvileg annak ott nem szabadna akkora terhelést kapjon, hogy ott bármi is törhessen. RÁadásul ötödik fokozat, ahol a legkisebb terhelést kapja. Szóval nem nagyon értem mi történt.

AMúgy az xe-hez való gyári f20cr.

Megosztás:

Pontosan ahogy HaPetya írja. AZ oké, hogy a fogaskerék ferdefogazású, de elvileg annak ott nem szabadna akkora terhelést kapjon, hogy ott bármi is törhessen. RÁadásul ötödik fokozat, ahol a legkisebb terhelést kapja. Szóval nem nagyon értem mi történt.

AMúgy az xe-hez való gyári f20cr.

Pedig a fogferdeség irányából itélve valóban kifelé nyomja az erő a fogaskereket, ha jól tévedek. Az rendben van, hogy ötödik fokozat, de a max. motornyomatékod ott van, illetve ha belegondolsz behajtó oldalon ezt a fogaskereket hajlítja legjobban a kerületi erő, már ami a fogkapcsolatnál ébred. Ellentétben mondjuk az első fokozattal, ami majdnem behajtó tengely átméröjű. De valóban nem egészséges ha kitőrik a seeger horonynak a válla.

Megosztás:

Folytatás a váltó mizériához. Hát, nem bírta ki hazáig.

http://napivuki.blog.hu/2015/08/13/vadasz_vadasz_358

Gratula wookie az improvizálásodhoz! :icon1:

Ma a 40C megtett pár száz km után a váltóm minden sebességbe nehezen megy be! Nem ropog,kattog,csak ellenállásba ütközik,mint télen mikor még hideg az olaj.

Lehet hogy az olaj nagyon megmelegedett?

Sajna nagyon kerreg a rossz nyeles tengely csapágyak miatt,remélem ez nem a "széthullás" első jelei.

Megosztás:

Gratula wookie az improvizálásodhoz! :icon1:

Ma a 40C megtett pár száz km után a váltóm minden sebességbe nehezen megy be! Nem ropog,kattog,csak ellenállásba ütközik,mint télen mikor még hideg az olaj.

Lehet hogy az olaj nagyon megmelegedett?

Sajna nagyon kerreg a rossz nyeles tengely csapágyak miatt,remélem ez nem a "széthullás" első jelei.

Nem hiszem hogy olajgondja van...szinte még szárazon is simán lehet vele váltani ha más gondja nincs. De pölö a hőtágulás miatt a határra belőtt rudazat melegen már lehet pontatlan.

• Like 1
Megosztás:

Hogy pont ma, pont a szakadó esőben, pont az Óváros tér kellős közepén gondolta úgy ez a műanyag vacak hogy ő most elfárad:

WP_002040_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

WP_002041_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

És különben szakadjon egy mázsa trágya annak a fejére, aki nem 6-os, nem 8-as hanem 7-es menetet vág a kuplungbowden végére. Bruteforce OBI gazdaságos megoldás:

WP_002043_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az önindító valószínűleg díjazta, hogy kuplung nem lévén 1-es fokozatban kellett indítania a motort, hogy el tudjak állni az útból :D

Megosztás:

Hogy pont ma, pont a szakadó esőben, pont az Óváros tér kellős közepén gondolta úgy ez a műanyag vacak hogy ő most elfárad:

És különben szakadjon egy mázsa trágya annak a fejére, aki nem 6-os, nem 8-as hanem 7-es menetet vág a kuplungbowden végére. Bruteforce OBI gazdaságos megoldás:

Az önindító valószínűleg díjazta, hogy kuplung nem lévén 1-es fokozatban kellett indítania a motort, hogy el tudjak állni az útból :D

Legalább most nem súrolja a térded a kormány alját mint nekem... :D

Megosztás:

Épp tegnap adtam oda a rajzokat a forgácsolósoknak, hogy ilyet akarok csak fémből. :)

Ezt Én is beszoptam még a Calin anno, azóta két darab M7es anya a műanyag előtt lekontrázva. :)

Módosítva : Laliiii
Megosztás:

Kontraanyázni szerettem volna én is, de a 7-es anya beszerzése nem olyan egyszerű mint hittem. Azért még nem adom fel :D

Viszont ami miatt tönkremegy, az valószínűleg az ahogy mozog a bowden és folyton tekeredik benne. Ezt most vettem észre, ahogy a végén ott a bumszli.

Ma is jól elszórakoztattam magam:

IMG_0023_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Megosztás:

Kontraanyázni szerettem volna én is, de a 7-es anya beszerzése nem olyan egyszerű mint hittem. Azért még nem adom fel :D

Viszont ami miatt tönkremegy, az valószínűleg az ahogy mozog a bowden és folyton tekeredik benne. Ezt most vettem észre, ahogy a végén ott a bumszli.

Ma is jól elszórakoztattam magam:

Huh nyami meg nyálcsorgatós szmájli.... :w00t:

Megosztás:

Az elforduló kart a gömbökkel nem tudtam kiszedni, alulról álltam neki leszedni a zégert meg a perselyeket. Nekem úgy tűnt mintha azokat a gömbök fognák oda. De miért akarod azokat leszedni? Anélkül tele menne dzsuvával.

A rudazatot mennyire szedted szétt? Nem tudod azokat a műanyag védőbiszbaszokat hogyan lehet leszedni?

1952251-20150821-4gdWyK.jpg

Próbáltam a gömböt kitekerni, de igazából az sem látszik hogy menetes vagy préselve van.

Megosztás:

Rá csak van rakva egy kis peremre, egy mozdulat az egész levétel. Itt a képen picit látni is, mert elsőre elfelejtettem visszarakni. :D

rud_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A rudazatot mennyire szedted szétt? Nem tudod azokat a műanyag védőbiszbaszokat hogyan lehet leszedni?

Próbáltam a gömböt kitekerni, de igazából az sem látszik hogy menetes vagy préselve van.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.