Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Benzines motorokkal kapcsolatos kérdések

Qpack

Recommended Posts

A motor égésterébe két irányból juthat be a motorolaj ahogy mindenki jól látja:-szelepszár szimmeringnél (csak szívószelep, a kipufogónál nem); -dugattyúgyűrűknél.

A motorolaj fogyasztást ezeknél a tipusoknál néhány 10ezer ft anyagköltséggel járó javítással megszüntethető.

Símán lehet a dugattyún fúrás nélkül gyűrűt cserélni abban az esetben ha a henger felső része nem vállas, azaz a motor nem kopott. Számtalan motoron végeztünk már ilyen javítást, minden esetben megszünt az olajfogyasztás.

Megosztás:

A motor égésterébe két irányból juthat be a motorolaj ahogy mindenki jól látja:-szelepszár szimmeringnél (csak szívószelep, a kipufogónál nem); -dugattyúgyűrűknél.

A motorolaj fogyasztást ezeknél a tipusoknál néhány 10ezer ft anyagköltséggel járó javítással megszüntethető.

Símán lehet a dugattyún fúrás nélkül gyűrűt cserélni abban az esetben ha a henger felső része nem vállas, azaz a motor nem kopott. Számtalan motoron végeztünk már ilyen javítást, minden esetben megszünt az olajfogyasztás.

Még van egy harmadik útja is az olajnak, bár az járulékos :)

A kartergázzal (ha megfelelően nagy), sok juthat vissza a szívósoron át :)

Amúgy az olajfogyás ugyanúgy lehet a kipufogószelepnél is, csak ott nem

az égéstérbe kerül, hanem a szelepszárról a forró gáz égeti el.

Én személyszerint két ilyen motort borítottam már szét. Az egyik 60000km-es volt, és ott is volt már

éppen akkora váll (nem látható, de mérhető), hogy a Szuromi már nem javasolta a gyűrű cserét, a másik blokk

pedig 180000km-es volt, na ott már eléggé látható volt a váll.

Szóval szerintem csak kellően fiatal és jól karbantartott motoron végezhető el lelkiismeret furdalás nélkül

a csakgyűrűcsere :)

Megosztás:

• 3 weeks later...

Hali----remélem találok jo válast a hozzáértöktől--mert sajna én auanalfabéta vok----atra g1.4 16v 2000-es év 125e km-rel...lassan 2éve van nálam most volt olaj cserén s mivel a csöpögött alul hengerfej tömitést cseréltek mert a szerelő szerint az volt a gond---a két csere között 14000 km--3-4dl evett olajbol... most pedig amiben SOS-kérnék.hazahoztam mentem kb 40 km-ert észre vettem a kipufogon spricceg a viz---de a tartálybol nem fogy...a viz, a kipufogo vége pedig fényes nem kormos meg mitudom én remélem nem hengerfejes léci segitsetek tanáccsal---a szerelő észre vette volna a töm cserénél hogy hengerfejes köcce előre is a tanácsokat ja s azota 1000ft max 32km ert megyek faluba vagy ennyiből ezt nem lehet megállapitani

Megosztás:

Üdv!

1.6 16V motorba a legjobb olaj:

5W40 teljesen szintetikus, de ezt is lecserélem 15000km-enként, vagy évente!

Amit a gyár ad meg, egyszerűen nevetséges:

10W40 30 ezer km-enként :)

Akkor helyesen:

X16XEL-be 10W40

Z16XE-be 5W40 (de ott is 100-120e km felett ha kajálja, át kell térni 10W40-re!)

És illik 10ezrenként cserélni, nagy futásteljesítménynél (évi >30e km) max 15e.

Megosztás:

Akkor helyesen:

X16XEL-be 10W40

Z16XE-be 5W40 (de ott is 100-120e km felett ha kajálja, át kell térni 10W40-re!)

És illik 10ezrenként cserélni, nagy futásteljesítménynél (évi >30e km) max 15e.

Olajcsere 10ekm-enként, szervíz meg 30e kmenként. Nem mindegy.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.