Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Benzines motorokkal kapcsolatos kérdések

Qpack

Recommended Posts

Üdv, mindenkinek!

Azután érdeklődnék, hogy tud-e valaki Tiszaújváros környékén (kb. 50 km-es körben) olyan, megbizható , lelkiismeretes szakit aki érdemben hozzá tud szólni egy G-astrához. Elsősorban motor témában.

Ha esetleg ismertek ilyet , küldjetek címet!

Kösz!

Megosztás:

Üdv, mindenkinek!

Azután érdeklődnék, hogy tud-e valaki Tiszaújváros környékén (kb. 50 km-es körben) olyan, megbizható , lelkiismeretes szakit aki érdemben hozzá tud szólni egy G-astrához. Elsősorban motor témában.

Kösz!

Ha leírnád "újoncként" hogy gond van e a vassal vagy csak szervíz kellene, lehet a problámara tudjuk a megoldást, így nem kell külön szakit keresni...:lol:

Megosztás:

Üdv, mindenkinek!

Kösz!

Írj Szabot-nak Privát üzenetet. Ugyan Polgáron lakik, de újvárosban melózik.

Szerintem lehet tud ajánlani valakit. :lol:

Megosztás:

Miért van az, ha reggel vagy hoszabb állás után indítom a gépet a fordulat felpörög 1400-1500 rpm körül, aztán egy kis melegedés után visszaáll rendesen.

Ha hidegebb van reggel, akkor csak 1200 rpm -ig megy fel és visszaáll pár perc után.

Ez tipikus?

Nem zavaró igazából, de más autóknál nem tapasztaltam, viszont több Opel tulajdonostól is hallottam ugyanezt.

Lehet ezen változtatni??

Megosztás:

Miért van az, ha reggel vagy hoszabb állás után indítom a gépet a fordulat felpörög 1400-1500 rpm körül, aztán egy kis melegedés után visszaáll rendesen.

Ha hidegebb van reggel, akkor csak 1200 rpm -ig megy fel és visszaáll pár perc után.

Ez tipikus?

Nem zavaró igazából, de más autóknál nem tapasztaltam, viszont több Opel tulajdonostól is hallottam ugyanezt.

Lehet ezen változtatni??

Nem értem, mi a gond... ez így természetes működés.

Megosztás:

Nem értem, mi a gond... ez így természetes működés.

A magas rpm zavar egy kicsit, miért van az ,hogy néha elegendő neki 1000-1200 fordulat és van amkior 1500??

Mitől függ?

Miért megy így fel?

Eléggé sokféle autót vezettem már, de egyik sem emel ekkorát a fordulaton hideg indításnál (pl. hogy a német márkánál maradjunk: Polo, Bora)

Megosztás:

Szeretném megérdezni, ha még soha semmi probléma nem volt az AGR - szeleppel érdemes-e leszereni és kitisztítani, vagy ez bonyolult művelet?

Nem azért érdekel mert szerelhetnékem van, mindössze azért mert az autóm 7 éves lesz és gondolom ennyi idő alatt azért már rakódott e benne egy s más...

Sokat hallani arról,hogy ha ez a szelep eltömődik hajlamos az autó rángati és ez addg is fajulhat míg egyszer csak megáll.

Nos ennek szeretnék én elébe menni. :lol:

Továbbá ha leszedem róla a elektomos csatit (a szerelés végett) tárol -e hiba kódot?

A másik kérdésem a direktszűrők vagy inkább a betétszűrők használatához kapcsolódna: melyik a jobb?

Tudom miről van szó, láttam is mindkettőt, de nem tudom melyik lehet a hatékonyabb?

Sokan a szűrők légáteresztő képességét hozzák fel érvül, azaz lényegesen nagyobb mennyiségű levegőt tud átáramoltatni a motorhoz, mint a hagyományos paír szűrők.

Több levegő-jobb égés-jobb pörgősebb motor?? A gyakorlatban is? :lol:

Itt azért én komolyabb szűrőkre gondolok (pl. K & N ), - nem a pár ezer forintos gagyikra.

Megosztás:

Érdemesnek érdemes, ha éppen nincs más dolgod. Ha nem adsz rá gyújtást, nem lesz hibakód. :lol:

Csakis betétszűrő, ha nem tudod lefalazni a motortól a direktszűrőt. Ha meleg levegőt szív a motor

mellől, akkor csökken a teljesítmény.

Valóban hatékonyabb a friss levegő szállítása a motornak? itt most a szűrő légáteresztő tulajdonságára gondolok elsősorban.

Lehet ezt érezni a motoron (gyorsítások, nyomaték) ? :lol:

Leírnád egy pár mondatban hogyan kell szét-ill. összeszerelni az AGR -szelepet, esetleg van -e vmi trükk?? :lol:

Köszi előre is!!

Megosztás:

Nem lesz több lóerős a motor egy ilyen szűrőtől, max kicsit dinamikusabbnak érzed bizonyos fordulatokon.

Hátránya, hogy sokszor kell tisztítani, és drága hozzá a tisztító szett.

Az AGR szelepet két torx csavar fogja, de szerintem ha még nem fogtál a kezedben sokszor szerszámot,

akkor inkább ne egyedül állj neki, mert sokat lehet szívni vele. A tisztítása legjobban úgy megoldható, ha

éjszakára beáztatod féktisztítóba, vagy brigéciolba. Aztán másnap még jól átmosod vele. Ennyi. :lol:

Megosztás:

Nem lesz több lóerős a motor egy ilyen szűrőtől, max kicsit dinamikusabbnak érzed bizonyos fordulatokon.

Hátránya, hogy sokszor kell tisztítani, és drága hozzá a tisztító szett.

Az AGR szelepet két torx csavar fogja, de szerintem ha még nem fogtál a kezedben sokszor szerszámot,

akkor inkább ne egyedül állj neki, mert sokat lehet szívni vele. A tisztítása legjobban úgy megoldható, ha

éjszakára beáztatod féktisztítóba, vagy brigéciolba. Aztán másnap még jól átmosod vele. Ennyi. :P

Az autót már eléggé sokszor és sok helyen bontottam szét és raktam össze ill. cseréltem dolgokat és teljesen egyedül.

Műszaki végzettségű vagyok, nem gond a szerelés, de szívesen fogadok tanácsot mindig a tapasztalt emberektől, innen is sokat lehet tanulni. :lol:

Nos ezért kérdezem meg ha nem gond, hiszen így már nem teljesen ismeretlen a művelet :lol:

Mit értel az alatt, hogy "sokat lehet szívni vele" ??

Ránézésre nem egy bonyolult szerkezet...... vagy olyan a belseje, hogy könnyen szétugrik, esetleg fordítva, vagy rosszul is össze lehet rakni??

Előre is köszi :lol:

Megosztás:

Magát a szelepet nem tudod szétszedni, így ilyen veszélye nincs.

Igazából a kiszerelés, beszerelés lehet szívás, ha olyan helyen van (3 féle szívósorral készült

ez a motor :lol: ).

Ha szemben állok az autóval a motor müanyag boritása mögött (kicsit alatta) jobb oldalt található, én legalábbis erre gyanakszom, de javíts ki ha tévedek. (X16XE....)

Első látásra nem tűnik bonyolultnak, viszonylag könnyen hozzáférhető. :lol:

Olvastam itt a fórumon azt hiszem Te írtad annó, hogy sokat szívtatok ezzel a szeleppel és a vége az lett, hogy kiiktattad

(lezártad egy fémlemezzel).

Érdemes ezt esetleg akkor is megtenni ha még jó a szelep, vagy ne bántsuk??

Köszi a hasznos infókat!! :lol:

Megosztás:

Igen, az lesz az. 5 vezetékes csati megy rá.

Ha könnyen hozzáférhető, akkor neked a "csiga" szívósorod van. :lol:

Lezárásnál érdemes figyelembe venni, hogy utána nem biztos hogy átmegy zöldkártyán,

és hosszú lejtőkön motorféknél előjöhet a sárga lámpa is. Ez hibát nem okoz, csak jelzi

hogy valami nem klappol a vákummal (nem érzi nyitva a szelepet a map szenzor).

Viszont előnye, hogy a motor jóval dinamikusabb lesz, részterhelésen is rögtön harap.

Megosztás:

Igen, az lesz az. 5 vezetékes csati megy rá.

Ha könnyen hozzáférhető, akkor neked a "csiga" szívósorod van. :P

Lezárásnál érdemes figyelembe venni, hogy utána nem biztos hogy átmegy zöldkártyán,

és hosszú lejtőkön motorféknél előjöhet a sárga lámpa is. Ez hibát nem okoz, csak jelzi

hogy valami nem klappol a vákummal (nem érzi nyitva a szelepet a map szenzor).

Viszont előnye, hogy a motor jóval dinamikusabb lesz, részterhelésen is rögtön harap.

Tetszenek ezek az apró trükkök :lol: :lol:

Ha lezárom, bármikor vissza lehet nyitni a lemezke kivételével? azaz visszaállítható az eredeti állapot?

A hibakód (ami néha előjöhet , sárga lámpa visszajelzés) , mindig világítani fog? tárolódik? , vagy csak szakaszosan jelentkezik?

Belinkelnéd nekem a leírást, hogy ne keresgéljem újra?

Köszi!! :lol:

• Like 1
Megosztás:

Igen, visszaállítható az eredeti állapot.

Leírás nem kell, csak annyi a lényeg, hogy egy vékony lemezből kivágod a talpmintát

a szelephez, és azon csak a rögzítőcsavarok helyét lyukasztod.

A hibakód csak néha jelentkezik, tárolja, de nem mindig világít utána a sárga lámpa.

Megosztás:

Észrevettem, hogy váltáskor a 2 -es fokozatba húzáskor a váltókar néha kissé nehézkes.

Csak ebbe a fokozatba és nem mindig "akadozik". :lol:

Tud vki. vmi. tippet erre??

Gondoltam a rudazatra, esetleg a gömbcsuklók kenésére.

Esetleg lehet rajta vmit. finomítani vagy állítani, vagy van vmi "tipikus" dolg ami megkophat ilyenkor?

Több astrás ismerősömtől is hallottam már....

Megosztás:

Hali,

ilyen jellegű probláma nálam is fenn áll..az egész úgy kezdődött, hogy az 5.-be rakásnál súrlódott a váltó gumija és ezen állítottunk, azóta az 5. jó, csak a 2. fokozatot veszi nehezebben --> beállítás kérdése szerintem...

OK!

De, hol és mit?? :lol:

Megosztás:

A csavart (torx) csak alulról lehet elérni...a váltóból megy a motor felé egy tengely, ami ezzel a bilincses szerkezettel kapcsolódik.

A pontos helyét sajna nem tudom jobban elmagyarázni, mert én a kocsiban ültem, a cimbi meg szerelte...

Figyelni kell arra hogyha kilazítod, hogy a váltókar ne nagyon mozduljon el a helyéről, mert akkor kell még rá szánni egy kis időt mire megtalálod a pontos seb. fokozatokat... :lol:

Megosztás:

A csavart (torx) csak alulról lehet elérni...a váltóból megy a motor felé egy tengely, ami ezzel a bilincses szerkezettel kapcsolódik.

A pontos helyét sajna nem tudom jobban elmagyarázni, mert én a kocsiban ültem, a cimbi meg szerelte...

Figyelni kell arra hogyha kilazítod, hogy a váltókar ne nagyon mozduljon el a helyéről, mert akkor kell még rá szánni egy kis időt mire megtalálod a pontos seb. fokozatokat... :lol:

Ezt értem de mit tudok így állítani és hogyan?? :lol:

Megosztás:

A csavar meglazításával a váltókar "szabadon" mozog mindkét irányba --> ha a 2. fokozat azért akad, mert nem találja a "megfelelő" helyét, akkor egy kicsit jobbara vagy balra mozdítással (meglazított csavar, majd meghúz a mozdítás után) meg lehet találni a megfelelő pozícióját... ha így teszel vvégig kell majd próbálni a többi fozatot is...

Viszont ha azért akad, mert elkopott akkor nem tehetsz így érte semmit.

(a 2. fokozat szinkrongyűrűje van a legtöbbet használva, ezért az kopik a legjobban)

Megosztás:

A csavar meglazításával a váltókar "szabadon" mozog mindkét irányba --> ha a 2. fokozat azért akad, mert nem találja a "megfelelő" helyét, akkor egy kicsit jobbara vagy balra mozdítással (meglazított csavar, majd meghúz a mozdítás után) meg lehet találni a megfelelő pozícióját... ha így teszel vvégig kell majd próbálni a többi fozatot is...

Viszont ha azért akad, mert elkopott akkor nem tehetsz így érte semmit.

(a 2. fokozat szinkrongyűrűje van a legtöbbet használva, ezért az kopik a legjobban)

Nem gondolnám, hogy szinkron mert csak néha nehézkes a 2 -es, túlnyomó részt sima a váltás, olyat pedig soha nem csinált, hogy nem lehetne kapcsolni, (és nincs benne sok km.)

Ezért gondoltam, hogy esetleg a rudazat, vagy ott vmi gömbcsukló vagy hasonló.

Több autónál tapasztaltuk már, hogy ezen alkatrészek cseréje után a váltó úgy járt, mint újkorában....

Ezért gondolok itt is erre, csak nem tudtam hová kell nyúlni, vagy mi az amit ilyenkor cserélnek??

Nálad mit jelentett, hogy váltáskor súrlódott a "gumihoz".....??

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.