Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Benzines motorokkal kapcsolatos kérdések

Qpack

Recommended Posts

3 órája, Tomyyy írta:

Kedves Fórumozók.

Egy 2008-as Astra G.1.4  (Z14XEP)  tulajdonosa vagyok.

Pár napja tapasztaltam, hogy alapjáraton az olajnyomást jelző lámpa felvillant.  Azonnal leállítottam, majd olajszintet ellenőriztem (max-on volt). Újra beindítottam, 1000 f/p fölött a lámpa kialudt volt normális nyomás.

Másnap rövidebb út után a hiba nem jött elő, azt hittem minden ok.  Délután egy újabb hosszabb úton, mikor bemelegedett újra előjött a hiba alapjáraton.

Másnap olajat  cseréltettem (esedékes is volt, Castrol 5w40-re), hátha ez megoldja a problémát (elvileg az elkoszolódott olajszűrő is okozhat nyomás problémát, vagy a használt , "megégett" olaj is...)  A szaki is mondta, h majd figyeljem a probléma jelentkezik-e.

Ma újra előjött a hiba, ezért az olajgomba ki is lett cserélve, de a hiba továbbra is fenn áll.  Olajnyomás is lett mérve (2 helyen, az egyik márkaszervíz volt).  Az egyik szaki szerint mért  érték ok , a másik mérés szerint alacsony...

(Én már gondoltam arra is, hogy az olajgomba csatlakozó telefolyt olajjal és ezért kontakthiba keletkezett benne, olajpumpa hibánál szerintem nem csak alapjáraton lenne gond a nyomással.)

(Hétfőn majd egyébként elviszem egy ismerős szerelőhöz (addig nem is mozdulok a géppel) , akinek a szavára adok, és nem fog mindenfélét mellé beszélni, hogy mi mindent kellene kicserélni emiatt az autóban - ahogy a márka szervíz mondta.....)

Volt már valakinek hasonló problémája olajnyomással ?  Egy esetleges olajszivattyú csere kb. milyen költéséggel járhat , mire számíthatok véleményetek szerint?

Köszönöm előre is a hozzászólásokat

Van az olajszivattyún egy túlnyomás szelep, azt takaríttasd ki a mesterrel mielőtt szivattyút cserél. Pár perces munka, egy próbát megér.

• Like 1
Megosztás:

Tegnap du. elkezdett az autó állandó fordulatnál (1500, 2000, 3000-nél is) rángatni. Ma reggel folytatta és dobta a kódokat (0170, 0400). Azt gondolom, hogy eljött az AGR lefalazásának az ideje. Tudnátok segíteni, hogy merre találok infót róla? Z16XEP-nél bevan kötve a vízkörbe? Köszi

Megosztás:

Köszönöm a válaszaitokat. Az OPEL-es kolléga segberúgása nem fog elmaradni , de azért nem egész úgy volt ahogy írta, , Ő a 'GM' olajat ajánlotta , nem kifejezetten a 15W40-et. Ő is mondta hogy az csak ideiglenes megoldás a nagy 'füstre' , ami tény, mert előtte 10W40-volt  , és ott katasztrófa nagy füst volt az ominózus piros lámpás várásnál (most a fele) , majd kövéres gázzal indulásnál. Vajon messze lehet a motor halála?? Sajnos abszolút nem tudom mi legyen. Másik motor (Nem 1.6os 16V-s!) avagy felújítás...Esetleg a kocsi eladása??

Van esetleg valakinek tapasztalat motorfelújítással kapcsolatban? Kihez érdemes vinni? Van 1-2 igényesnek tűnő cég a neten , de nem sok! Még arra is van esély hogy a motor nem minden egysége rossz , és nem 300.000 lesz a vége?? Szerintetek? Nem tudom ha esetleg felújítom a motort , és beleölök még 300-at , akkor nem lesz a garancia letelte után (fél év vagy 10.000km) megint teljesen rossz a motor.

(Arról nem beszélve, hogy a kocsi eddigre már 1. millába lesz. Bár ennyiért is árulnak , de azokat kb. sosem viszik el. Gondolom én) Bocsánat a téma terelésekért , de a tanácstalanságom teljes. köszi mindenkinek a tanácsokat!

Megosztás:

35 perce, zipfers írta:

Köszönöm a válaszaitokat. Az OPEL-es kolléga segberúgása nem fog elmaradni , de azért nem egész úgy volt ahogy írta, , Ő a 'GM' olajat ajánlotta , nem kifejezetten a 15W40-et. Ő is mondta hogy az csak ideiglenes megoldás a nagy 'füstre' , ami tény, mert előtte 10W40-volt  , és ott katasztrófa nagy füst volt az ominózus piros lámpás várásnál (most a fele) , majd kövéres gázzal indulásnál. Vajon messze lehet a motor halála?? Sajnos abszolút nem tudom mi legyen. Másik motor (Nem 1.6os 16V-s!) avagy felújítás...Esetleg a kocsi eladása??

Van esetleg valakinek tapasztalat motorfelújítással kapcsolatban? Kihez érdemes vinni? Van 1-2 igényesnek tűnő cég a neten , de nem sok! Még arra is van esély hogy a motor nem minden egysége rossz , és nem 300.000 lesz a vége?? Szerintetek? Nem tudom ha esetleg felújítom a motort , és beleölök még 300-at , akkor nem lesz a garancia letelte után (fél év vagy 10.000km) megint teljesen rossz a motor.

(Arról nem beszélve, hogy a kocsi eddigre már 1. millába lesz. Bár ennyiért is árulnak , de azokat kb. sosem viszik el. Gondolom én) Bocsánat a téma terelésekért , de a tanácstalanságom teljes. köszi mindenkinek a tanácsokat!

Én 1 milláért vettem majdnem :)

Megosztás:

A totál felújítás igényes (khm, nagynevű) céggel biztos eredményt és jó autót eredményez, ellenben a legdrágább megoldás. Nálam pont ua gondok voltak mint esetedben (melegen nagy füst, 1-1,2l/1000km olajfogyás 10w40-ből), szétszedték és látták hogy melyik két dugattyún vannak oda a gyűrűk, ezeket cserélték és a szelepszár szimmeringeket. Füst nincs, olajfogyás kb 1,5-2dl/1000km (5w30 és 5w40 esetén). Ha ez a szakszervizben ez 150 környéke volt 2013-ban, szerintem egy másik "sima" szerviz vagy szerelő a feléből simán megoldja. 

• Like 2
Megosztás:

On 2016. 04. 30. at 6:15, tgabika76 írta:

A kézikönyvben:

olajfogyi.jpg

Z14XEP-hez is van ilyen fotód? Azért durva, hogy ennyi a gyári. Egy csere intervallumban beletöltesz a legrosszabb esetben 2 kanna olajat. Ennyi erővel és erős túlzással nem is kell cserélni mert mindig friss van benne. :D

Tartós fordulat azért szép adatt, ott elhiszem h ennyi az olajfogyi. :D

Megosztás:

4 órája, Atala írta:

Z14XEP-hez is van ilyen fotód? Azért durva, hogy ennyi a gyári. Egy csere intervallumban beletöltesz a legrosszabb esetben 2 kanna olajat. Ennyi erővel és erős túlzással nem is kell cserélni mert mindig friss van benne. :D

Tartós fordulat azért szép adatt, ott elhiszem h ennyi az olajfogyi. :D

Ez sok? Mármint a 0,6l/1000km? Ha jól rémlik, a VW csoport féle PDTDI 1liter/1000km a gyári még elfogadott fogyás.... 

• Like 1
Megosztás:

1 óra, Janó32 írta:

Ez sok? Mármint a 0,6l/1000km? Ha jól rémlik, a VW csoport féle PDTDI 1liter/1000km a gyári még elfogadott fogyás.... 

Valaki nemrég említette valamelyik témában, hogy Toyotáéknál is 1L a gyári megengedett.

Azért valószínúűsíthető, hogy ezzel mindegyik gyártó csak bebiztosítja magát, és ez nem feltétlenül normális jelenség...

Azt, hogy 1L van megengedve, azt már túlzásnak tartom.

Megosztás:

5 perce, marton.csaba2 írta:

T Urak!

"... elfogadott ... megengedett ..."

Ezeket a szavakat, vagy szinonímáikat hol olvastátok?

A kézikönyvben az "olajfogyasztás" van megadva.
Ezek szerint a többieknek, akiknek nem fogyasztja az olajat a motor, jelentkezhetnek a márkaszervízben, mert nem jó az autójuk!

Nem hozza a gyári értéket!

Az enyém tökéletes, olajfogyasztása a táblázatban megadott módon alakul :)

• Like 2
Megosztás:

On 2016. 05. 04. at 14:46, outsider írta:

A kézikönyvben az "olajfogyasztás" van megadva.
Ezek szerint a többieknek, akiknek nem fogyasztja az olajat a motor, jelentkezhetnek a márkaszervízben, mert nem jó az autójuk!

Nem hozza a gyári értéket!

Az enyém tökéletes, olajfogyasztása a táblázatban megadott módon alakul :)

Minden autó eszi az olajat, hiszen a dugó nem úgy van bekalapálva a hengerbe, olajfilmen mozog, és ennek egy kis része ott marad az égéstérben mert ugye a gyűrű nem húzza le tök szárazra. Nyilván új motor kevesebbet, kopott többet, ha sok a város akkor hígul az olaj ( és azt mondja a tulaj na lám az enyém nem eszi)ha pályázol akkor meg "eltűnik" belőle amitől hígult...( és a gazdi kétségbeesik mert a pálca alján van a szint pár 100kilométer alatt mert kipárolgott belőle amitől eddíg "nem ette") de gondolom nem mondok újat. A gyártó meg azért ad meg ekkora értéket hogy ne futkozzanak vissza hozzá garancia idő alatt pár decis olajfogyással.

• Like 2
Megosztás:

3 órája, zolikaDB írta:

Udv mindenki!

Mostanaban hallok egy fura hangot. Beulok, inditok, semmi, szep motorhang. Elindulok, es ahogy gyorsitok, kerregő hang jön alulról. Kb mint a dizel hangja, de csak gyorsitasnal, es "kicsiben".
Kollega szerint kipufogoban, katalizatorban talan a keramia darabjai csörögnek. Van tapasztalata vkinek ezzel?

Szia!

Nekem is voltak ilyen problémáim, bár én sosem tudtam megállapítani hogy konkrétan elölről vagy alulról jön a hang mindig csak azt hallottam hogy a motortérből jön. Első ilyen esetnél addig tapogattam a dolgokat míg rá nem jöttem hogy a légszűrőház felső2 csavarja kilazult. Tudom nem hangzik meggyőzően de ijesztő hangokat tud produkálni gyorsításkor. Volt problémám a gyűjtő szívócsővel is (csiga szerűség a folytószelep alatt) az is tud rémes hangot produkálni. A katalizátorral is volt problémám az is hasonló jelenség mint amit te írsz, de én kívánom neked ha már problémád van akkor az első legyen azokból amit írtam. A háromból az a legkellemesebb és persze a legolcsóbb :-).

Megosztás:

Köszi a válaszokat!

Geopake! Ez 2001-es... És vége így lesz kb 8-9 száz  , vagy több....

Atala! Köszi , nekem nincs kézikönyvem.

Janó32! Vagy bármelyikőtök aki tud válaszolni... Esetleg ismertek jó motorfelújító céget? Kicsit félek az internetes találatoktól..

Ezek szerint még mindig van esélyem hogy ne kerüljön 300.000ft-ba... Ha minden igaz ezek az árak teljes motorblokk felújításra vonatkozik...Ezek szerint ha nem húzom túl sokáig akkor még van esély hogy nem kell mindent felújítani rajta. Azóta is jártam vele , változó a füst , mert van amikor gázadásnál - indulásnál egész nagy , de van amikor nincs semmi füst. Ettől függetlenül meg szeretném csináltatni. Egyébként bele sem merek gondolni , hogy mennyi lehet a valódi km-óra állása  a kocsinak , 214.000-volt benne mikor vettem. Sajnos a lehetséges utak közül még mindig nem tudom merre menjek. (Kocsi eladás...Új és MÁS motor bele,  Motorfelújítás).  Motorfelújítás tapasztalatok másnak esetleg?

Köszönöm szépen.

Megosztás:

On 2016. 05. 08. at 12:17, zotya975 írta:

Minden autó eszi az olajat, hiszen a dugó nem úgy van bekalapálva a hengerbe, olajfilmen mozog, és ennek egy kis része ott marad az égéstérben mert ugye a gyűrű nem húzza le tök szárazra. Nyilván új motor kevesebbet, kopott többet, ha sok a város akkor hígul az olaj ( és azt mondja a tulaj na lám az enyém nem eszi)ha pályázol akkor meg "eltűnik" belőle amitől hígult...( és a gazdi kétségbeesik mert a pálca alján van a szint pár 100kilométer alatt mert kipárolgott belőle amitől eddíg "nem ette") de gondolom nem mondok újat. A gyártó meg azért ad meg ekkora értéket hogy ne futkozzanak vissza hozzá garancia idő alatt pár decis olajfogyással.

Értem én. Mantec szőr/szóhasogatására reagáltam.

• Like 1
Megosztás:

23 perce, zipfers írta:

Köszi a válaszokat!

Janó32! Vagy bármelyikőtök aki tud válaszolni... Esetleg ismertek jó motorfelújító céget? Kicsit félek az internetes találatoktól..

Ezek szerint még mindig van esélyem hogy ne kerüljön 300.000ft-ba... Ha minden igaz ezek az árak teljes motorblokk felújításra vonatkozik...Ezek szerint ha nem húzom túl sokáig akkor még van esély hogy nem kell mindent felújítani rajta. Azóta is jártam vele , változó a füst , mert van amikor gázadásnál - indulásnál egész nagy , de van amikor nincs semmi füst. Ettől függetlenül meg szeretném csináltatni. Egyébként bele sem merek gondolni , hogy mennyi lehet a valódi km-óra állása  a kocsinak , 214.000-volt benne mikor vettem. Sajnos a lehetséges utak közül még mindig nem tudom merre menjek. (Kocsi eladás...Új és MÁS motor bele,  Motorfelújítás).  Motorfelújítás tapasztalatok másnak esetleg?

Köszönöm szépen.

Komplett motorfelújító céget nem ismerek, a TC-n volt egy cikk egy klafa ilyen cégről, gondolom nem olcsó ellenben jó. Mint írtam, jó eséllyel ua a gond mint nálam, az pedig 100-ból bőven orvosolható tisztességesen. Így -motorhibásan- nem tudod eladni csak gombokért... A bontott motornál meg vagy az van hogy a kettőből lesz egy, vagy a motorszám változás miatt lesz szívás vele (de a kettőből sem biztos hogy egy jó összejön). Én a javítás felé indulnék a helyedben, keress a közeledben egy szervizt akinek nincs rossz híre és jó ideje a piacon van és ott kérj egy diagnosztikát és árajánlatot. Utána kell csak a felújításon gondolkodni ha túl szőrnyű amit mond (persze árajánlatot kérni máshonnan is érdemes nem csak egy helyről)... 

• Like 1
Megosztás:

7 órája, zipfers írta:

Köszi a válaszokat!

Köszönöm szépen.

6 órája, Janó32 írta:

Komplett motorfelújító céget nem ismerek, a TC-n volt egy cikk egy klafa ilyen cégről, gondolom nem olcsó ellenben jó. Mint írtam, jó eséllyel ua a gond mint nálam, az pedig 100-ból bőven orvosolható tisztességesen. Így -motorhibásan- nem tudod eladni csak gombokért... A bontott motornál meg vagy az van hogy a kettőből lesz egy, vagy a motorszám változás miatt lesz szívás vele (de a kettőből sem biztos hogy egy jó összejön). Én a javítás felé indulnék a helyedben, keress a közeledben egy szervizt akinek nincs rossz híre és jó ideje a piacon van és ott kérj egy diagnosztikát és árajánlatot. Utána kell csak a felújításon gondolkodni ha túl szőrnyű amit mond (persze árajánlatot kérni máshonnan is érdemes nem csak egy helyről)... 

Én se vacakolnék új motorral. Inkább a felújítósdi...

Megosztás:

2 órája, presidentÁkos írta:

Üdv, az lenne a gyors kérdésem, hogy egy benzines autónál kell-e gázolni ha tolatok vagy ha elindulok? Dízelesen tanultam és ott simán ment gáz nélkül is.

Vagyis arra gondolsz hogy gázt adni? Észre fogod venni, legtöbb esetben igen.

Megosztás:

2 órája, presidentÁkos írta:

Üdv, az lenne a gyors kérdésem, hogy egy benzines autónál kell-e gázolni ha tolatok vagy ha elindulok? Dízelesen tanultam és ott simán ment gáz nélkül is.

Kisebb köbcentiknél (1.4, 1.6) jobban ügyeskedni kell, ha gáz nélkül akarsz szépen rángatás nélkül elindulni, nincs akkora nyomatékuk alul. Tipikusan ha nem akarod feltartani a forgalmat, mindig kell pici gázt adni. Én a mostani nagyobb mocival már gyakrabban araszolgatok / tolatok / parkolok gáz nélkül csak a kuplunggal operálva, mint az 1.4-el vagy 1.6-al. De azért még most is csak akkor nyomom így gáz nélkül, ha nem kell sietősen mozdulni.

Megosztás:

3 órája, kobraCode írta:

Vagyis arra gondolsz hogy gázt adni? Észre fogod venni, legtöbb esetben igen.

3 órája, telo írta:

Kisebb köbcentiknél (1.4, 1.6) jobban ügyeskedni kell, ha gáz nélkül akarsz szépen rángatás nélkül elindulni, nincs akkora nyomatékuk alul. Tipikusan ha nem akarod feltartani a forgalmat, mindig kell pici gázt adni. Én a mostani nagyobb mocival már gyakrabban araszolgatok / tolatok / parkolok gáz nélkül csak a kuplunggal operálva, mint az 1.4-el vagy 1.6-al. De azért még most is csak akkor nyomom így gáz nélkül, ha nem kell sietősen mozdulni.

Oké, köszi :D épp most értem haza és sikerült párszor befullasztani.. bezzeg a dízeles iskolaautóval milyen ritka volt :)) És igen 1.6os 8 szelepes.

szerk.: még arra vagyok kíváncsi, hogy lehet-e és ajánlott-e ugrani nagyobb fokozatból kisebbe? például 4esből 2esbe?

Módosítva : presidentÁkos
Megosztás:

8 órája, presidentÁkos írta:

Oké, köszi :D épp most értem haza és sikerült párszor befullasztani.. bezzeg a dízeles iskolaautóval milyen ritka volt :)) És igen 1.6os 8 szelepes.

szerk.: még arra vagyok kíváncsi, hogy lehet-e és ajánlott-e ugrani nagyobb fokozatból kisebbe? például 4esből 2esbe?

Mindent lehet, főleg ha a forgalmi helyzet és a sebességet indokolja. Pl lelassul a forgalom és már 4-ben nem lenne tanácsos menni, akkor a sebességedhez képest vissza kell rakni neki. 2-3000ford/perc között szoktam tartani a fordulatot. De ezt motorhang alapján úgyis érezni fogod.

Nem rendeltetés szerű használat esetén ha valakit le akarsz gyorsulni, vagy csak simán nyomni akarod neki akkor is vissza lehet rakni 2 sebességét, de ugye nem ez a mindennapi használat része... hisz a közút nem versenypálya.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.