Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Kormánymű

lacikiru

Recommended Posts

Én is nehéznek találtam a kormányzást amikor egyik pillanatról a másikra elszállt a szervóm egy szűk 180 fokos visszafordulóban! (Mindennek a nejem az oka akinek sürgősen vehetnékje támadt a Mc Donalds drive through-ban.) Hirtelen majdnem átugrattam a járdaszegélyt. Aztán azt sem illik elfelejteni, hogy az eleve szervós kormány áttétele más mint a nem szervósé! Ha jól emlékszem 1 fordulattal kevesebbet forog a kormány széltől szélig! :D Aztán én meg szégyen ide vagy oda bizony tekerem a kormányt álló helyzetben is. Semmi rosszat nem találok benne. Jó túúúdom.....

Alma, körte. Az az egy fordulat nagyon sokat számít.

A rossz a nagyobb mechanikai igénybevétel, de persze mindenki szokta. :D

Megosztás:

Mennyi volt a felújítás ?

Ma megkérdeztem telefonon az árat (mert a szerelőm vitte, hozta). E szerint ha én viszem be és hozom el akkor 28 ezer bruttó. A szerelő ebből engedményt kap (gondolom én hogy 10 % körül), tehát a kb összesen 100 km kocsikázás a javítóba meg vissza , meg az erre eső munkadíj, szerintem 10 ezer körül reális. Volt még kb 3 ezer árrés a szerelőmnek a 28 ezerből, az annyi meg annyi 28+10=38 ezer a költség oldalon. Ezen kívül kellett bele 1,5 liter olaj az max 3000, és tartunk 41 ezer költségnél. Marad még szivattyú ki és beszerelésre, olajjal való feltöltésre, szivárgás ellenőrzésre és menetpróbára 19 ezer. Ha ezt 5 órának vessszük, ami nem kevés..... akkor a rezsi órabére: 3800 Ft. :D A teljes árrés ezek után 19 + 3 =21 ezer. Hááát nem tudom! Van ennél olcsóbb is meg drágább is.

Megosztás:

Ma megkérdeztem telefonon az árat (mert a szerelőm vitte, hozta). E szerint ha én viszem be és hozom el akkor 28 ezer bruttó. A szerelő ebből engedményt kap (gondolom én hogy 10 % körül), tehát a kb összesen 100 km kocsikázás a javítóba meg vissza , meg az erre eső munkadíj, szerintem 10 ezer körül reális. Volt még kb 3 ezer árrés a szerelőmnek a 28 ezerből, az annyi meg annyi 28+10=38 ezer a költség oldalon. Ezen kívül kellett bele 1,5 liter olaj az max 3000, és tartunk 41 ezer költségnél. Marad még szivattyú ki és beszerelésre, olajjal való feltöltésre, szivárgás ellenőrzésre és menetpróbára 19 ezer. Ha ezt 5 órának vessszük, ami nem kevés..... akkor a rezsi órabére: 3800 Ft. :D A teljes árrés ezek után 19 + 3 =21 ezer. Hááát nem tudom! Van ennél olcsóbb is meg drágább is.

Na a 28 már nem olyan vészes... bár én még mindig a bontottra szavazok :D

(könnyen ellenőrizhető kézzel az állapota :D )

Ki-beszerelés fél óra, le-feltöltéssel együtt :D

Megosztás:

• 2 weeks later...
Na a 28 már nem olyan vészes... bár én még mindig a bontottra szavazok :D

(könnyen ellenőrizhető kézzel az állapota :D )

Ki-beszerelés fél óra, le-feltöltéssel együtt :D

Já van szervós Topik is :D

Én is szeretném lecserélni az olajat , és a szervószíjat is a kérdés az lenne mire kell figyelni ami nagyon fontos , pl feltöltés után a légtelenítés menete érdekelne! :D A többi menni fog talán :D

Gabi légy oly kedves és , meséld el hogy hogy is lehet ellenőrizni a szervó szivattyút kézzel??? hamár lebontom megvizuálom azt is! :lol:

Köszi!

Megosztás:

Já van szervós Topik is :D

Én is szeretném lecserélni az olajat , és a szervószíjat is a kérdés az lenne mire kell figyelni ami nagyon fontos , pl feltöltés után a légtelenítés menete érdekelne! :D A többi menni fog talán :D

Gabi légy oly kedves és , meséld el hogy hogy is lehet ellenőrizni a szervó szivattyút kézzel??? hamár lebontom megvizuálom azt is! :D

Köszi!

Az olajcsere menete a köcetkező, leengedés (lehetőleg a rendszer legalsó pontján), feltöltés, légtelenítés (2-3 szor teljesen jobbra-balra kitekerni a kormányt), utántöltés (nívó szerint).

Megosztás:

szivattyúnál kell a csövet bontani, majd a kormányt kitekerni mindkét irányba, így pár ml-nél több nem nagyon marad :D

Tehát szivatyúnál alul megbontom a csavart kicsurgatom , aztán elindítom az autót és 1* jobra és balra megtekerem???

És a szivattyút hogy tudom üresen leengedett álapotban ellenőrizni?? :D Mit kell figyelnem? :lol:

ja és mit mondtál a gyári olajra DexII ???

:D mertmár elfelejtettem :D (cavinton kellene) :D

Megosztás:

Ne indítsd el az autót, úgy kell tekerni a kormányt standby állapotban :D

Már fentebb mondtam, hogy kell ellenőrizni a szivattyút :D

És igen, dexron II

Köszi Gabi, így talán már menni fog csak nekiállni nehéz :D :D Visszanézema hsz-eket! :lol:

Megosztás:

Sziasztok. A szervó olaj a tartályban a min alatt van kb két milivel. Ez okozhat valami gondot? Nem tudom milyen olaj van benne. Ha öntök hozzá új olajat akkor ilyen kis mennyiségnél lehet e belőle gond hogy a két olaj nem egyezik vagy inkább cseréljem le az egészet?

Megosztás:

Sziasztok. A szervó olaj a tartályban a min alatt van kb két milivel. Ez okozhat valami gondot? Nem tudom milyen olaj van benne. Ha öntök hozzá új olajat akkor ilyen kis mennyiségnél lehet e belőle gond hogy a két olaj nem egyezik vagy inkább cseréljem le az egészet?

Dexron II olaj kell bele, a csere kb fél óra, úgyhogy sztem érdemes cserélni.

Megosztás:

Na szíjjakat lecseréltem olajat még nem, és adódott egy gond is fene enné meg a generátor feszítő sinét ami tartja a blokk felől a szívósoron csavar nem is volt meghúzva sőtt nem is lehetett :D gondolom az előző szerelő (a barom) megszíkította a menetet és úgy hogy még egy pici darab ki is tört a menet széléből szóval most cserélhetek az miatt szívósort is hogy normálisan meglehessen csinálni :D :D :D

Megosztás:

Na szíjjakat lecseréltem olajat még nem, és adódott egy gond is fene enné meg a generátor feszítő sinét ami tartja a blokk felől a szívósoron csavar nem is volt meghúzva sőtt nem is lehetett :D gondolom az előző szerelő (a barom) megszíkította a menetet és úgy hogy még egy pici darab ki is tört a menet széléből szóval most cserélhetek az miatt szívósort is hogy normálisan meglehessen csinálni :D :D :D

Új menet belevágása talán egyszerűbb/olcsóbb.

Megosztás:

van egy spirálbetétes menetjavító készlet, Patyi Laci is használja. Azzal tuti meg lehetne oldani (eredeti csavarmérettel).

Komoly??? utána érdeklődöm de majd dobok egy fotót , hát mikor megláttam majdnem 'ríva' fakadttam... Mondom így mentem edíg ?? :D

Most nincs benne a csavar , ahogy megvan feszítve és a hengerfejnek feszül Szal töltésem minden van, gondolom nem véletlen van az a csavar és gumibak a konzoljában. De ahogy néztem a csavarjasem eredeti , mert a menet úgy lett levágva szal valami maszek és nem is köszörülték le , sztem ahogy behajtották kapásból megette a menetet és kitörte az öntvényt! Hát jólenne ha így meglehetne csinálni , de ha mégsem akkor marad az utóbbi verzió , ami nem oylan kellemes de nem hagyom így! :D

Megosztás:

Nem egyedi a probléma, mi sem jöttünk rá több hétig, hogy a versenyautón miért marad fent a fordulat 3000-en néha...

Aztán egyszercsak rájöttem, hogy hiányzik a generátor egyik tartócsavarja (kiesett), és betámaszt a folytószelep-potinak a generátor :D

Kiszedett menetet simán lehet javítani azzal a cuccal, azt nem tudom, nálad mennyire van törve az az öntvény.

Megosztás:

Nem egyedi a probléma, mi sem jöttünk rá több hétig, hogy a versenyautón miért marad fent a fordulat 3000-en néha...

Aztán egyszercsak rájöttem, hogy hiányzik a generátor egyik tartócsavarja (kiesett), és betámaszt a folytószelep-potinak a generátor :lol:

Kiszedett menetet simán lehet javítani azzal a cuccal, azt nem tudom, nálad mennyire van törve az az öntvény.

Na az még f@sza lenne külön, ha megállok a pirosnál, azt 3000 en ordítana a motor :D , jelen pillanatban hála alapjárat töltés szíjfeszesség rendben van , csak csodálkoztam hogy mióta nálam van mentem vagy 4000 km azt meg így :D :D Pont azon a felén van kitörve sajna ahol ellentkéne tartson a csavar úgy néz ki a menetfészek , így szemre olyan 7-8mm mély lehet , és ahogy kitört képzeld el úgy mintha egy tortából kivágsz egy szeletet és menet aljáig. :D

Megosztás:

• 3 weeks later...
Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.