Mikulás74 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 Már 3 napja ezen vakarom a fejem, de úgy látszik másnál is pont ugyanez előfordult....de miért??? Egy angol fórumban, a figuránál pont ugyanez történt. X17DTL motornál leesett a vezérműszíj, himbák törtek, a szokásos történet... Az olajszivattyún van egy kitüremkedés, arra van rácsavarozva a feszítőgörgő. És a csavar mellett még van egy 6-os csavar is, ami rögzíti az olajszivattyút a blokkhoz. Na most ez a darab feszítőgörgőstül kiszakadt, és a 6-os rögzítő csavar is eltört. Olajszivattyút cserélni kell. De hogy ezt mi váltotta ki? Rejtély. Ja, az angol fórum, a fotókkal:http://www.migweb.co.uk/forums/engines-transmission/502813-x17dtl-timing-belt-snapped-what-engine-replace.html Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 6 órája, Mikulás74 írta: Már 3 napja ezen vakarom a fejem, de úgy látszik másnál is pont ugyanez előfordult....de miért??? Egy angol fórumban, a figuránál pont ugyanez történt. X17DTL motornál leesett a vezérműszíj, himbák törtek, a szokásos történet... Az olajszivattyún van egy kitüremkedés, arra van rácsavarozva a feszítőgörgő. És a csavar mellett még van egy 6-os csavar is, ami rögzíti az olajszivattyút a blokkhoz. Na most ez a darab feszítőgörgőstül kiszakadt, és a 6-os rögzítő csavar is eltört. Olajszivattyút cserélni kell. De hogy ezt mi váltotta ki? Rejtély. Ja, az angol fórum, a fotókkal:http://www.migweb.co.uk/forums/engines-transmission/502813-x17dtl-timing-belt-snapped-what-engine-replace.html Anyagfáradás pölö....ha könnyített himbák voltak, akkor szelep nem görbült? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 15 perce, zotya975 írta: Anyagfáradás pölö....ha könnyített himbák voltak, akkor szelep nem görbült? Körbeforgattam a motort, egyforma kompresszió van minden hengerben. Csak a himbák törtek, ja, a vékony himbák voltak szerencsére. Hát nem tudom mitől törhetett el, a görgő teljesen hibátlan, de még ha meg is szorult volna, nem bordás görgő, hanem sima. A vezérműszíj is teljesen egyben van. Elvileg ahol a probléma volt, ott szokott szakadni minden. Arra gondoltam még, agyon volt feszítve a szíj, és ez engedett, ez volt a leggyengébb szem. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 16 perce, Mikulás74 írta: Körbeforgattam a motort, egyforma kompresszió van minden hengerben. Csak a himbák törtek, ja, a vékony himbák voltak szerencsére. Hát nem tudom mitől törhetett el, a görgő teljesen hibátlan, de még ha meg is szorult volna, nem bordás görgő, hanem sima. A vezérműszíj is teljesen egyben van. Elvileg ahol a probléma volt, ott szokott szakadni minden. Arra gondoltam még, agyon volt feszítve a szíj, és ez engedett, ez volt a leggyengébb szem. Hát lehet, ha jól tudom, nem rugós feszítése van hanem ezzel a görgővel kell előfeszíteni adott értékben nem? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 26 perce, zotya975 írta: Hát lehet, ha jól tudom, nem rugós feszítése van hanem ezzel a görgővel kell előfeszíteni adott értékben nem? Régen csináltam már 17dr motoron, egy rugó van benne, és a nyíllal kell egybeesni egy bevágásnak, arra még emlékszem, akkor jó a szíjfeszesség. Csak ezek a motorok hajlamosak voltak emiatt a görgő miatt zabálni a szíjat. 17D motornál ilyen nem volt, ott sosem láttam kopott szélű vez.szíjat. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 2 órája, Mikulás74 írta: Régen csináltam már 17dr motoron, egy rugó van benne, és a nyíllal kell egybeesni egy bevágásnak, arra még emlékszem, akkor jó a szíjfeszesség. Csak ezek a motorok hajlamosak voltak emiatt a görgő miatt zabálni a szíjat. 17D motornál ilyen nem volt, ott sosem láttam kopott szélű vez.szíjat. Amit én használtam azon lógott az adagoló ( szerintem) ez kifelé terelte a szíjat és ette az oldalát gondolom a burkolat. Természetesen ettől még a világból kiment volna, ha 10-15 ezer kilóméterenként ki van cserélve a kopott szíj, ami céges autónál nem egy nagy tétel, de meg kellett várni amig elszakadt. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 Emlékszem erre a fotódra, ezen kiakadtam már régebben is. Családban volt vagy 6 dízel kadett, egyiknél se volt ilyen. Egyiknek már annyira csöpögött az adagolója, hogy egy tócsa volt alatta mindig, ronggyal kellett felitatni mindenhol, mert elküldtek a retekbe, ha otthagytuk. Ez a dízel GM blokk bejárt egy karriert, utolsó remek példánya az elektromos adagolós G Astra, kb már ingyen se kéne. Pedig még az Asconán az acél feszítőgörgővel 35 éve elment a jupiterre, meg vissza. De kedvencem az 1.2-es benzines H astra, a spagetti szelepeivel, meg hurkapálcika hajtókaros motorjával, a kézzel összeroppantható dugókkal. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 41 perce, Mikulás74 írta: Emlékszem erre a fotódra, ezen kiakadtam már régebben is. Családban volt vagy 6 dízel kadett, egyiknél se volt ilyen. Egyiknek már annyira csöpögött az adagolója, hogy egy tócsa volt alatta mindig, ronggyal kellett felitatni mindenhol, mert elküldtek a retekbe, ha otthagytuk. Ez a dízel GM blokk bejárt egy karriert, utolsó remek példánya az elektromos adagolós G Astra, kb már ingyen se kéne. Pedig még az Asconán az acél feszítőgörgővel 35 éve elment a jupiterre, meg vissza. De kedvencem az 1.2-es benzines H astra, a spagetti szelepeivel, meg hurkapálcika hajtókaros motorjával, a kézzel összeroppantható dugókkal. Most gyűrűzök egy Tecumseh fűnyírót, abban is komolyabb a hajtókar. Nagyon ette már az olajat, gondoltam a télen megcsinálom. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 4 órája, zotya975 írta: Most gyűrűzök egy Tecumseh fűnyírót, abban is komolyabb a hajtókar. Nagyon ette már az olajat, gondoltam a télen megcsinálom. Az nem egyszerű darab, nem az, aminek alumínium a hengerfala is? Meg műanyag a vez.tengelye, vagy valami hasonló. Régi Briggs motoros MTD-t nézz használtan, azok agyonvághatatlanok. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve December19, 2017 Megoszt Elküldve December19, 2017 38 perce, Mikulás74 írta: Az nem egyszerű darab, nem az, aminek alumínium a hengerfala is? Meg műanyag a vez.tengelye, vagy valami hasonló. Régi Briggs motoros MTD-t nézz használtan, azok agyonvághatatlanok. De igen az. 13 éve megvan, alsó hangon 800négyzetmétert nyírok vele. Az utóbbi pár évben füstöl a szelepfedélnél és eszi az olajat, egy gyűrűzést megcsinálok rajta, meg a keréknél csapágycserét mert önjáró. Nem akarom lecserélni, főleg mert kaptam hozzá egy csomó pótalkatrészt. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Január11, 2018 Megoszt Elküldve Január11, 2018 (edited) Kezdek lemenni hídba ettől az x17dtl motortól, pár motort már raktam össze, de ilyet nem pipáltam még. Gondoltam kicserélem a hajtókarcsapágyakat, 1 hengernél nagyon rondán nézett ki, nem volt kopott, csak el volt nyalva. Berakom az új csapágyat, erre megforgatva szorul a motor..... Annál az 1 hengernél szorul. Bár a többinél se teljesen kerek, de ennél ha lehúzom, marha nehezen forog. Meg is nyalja a csapágyat. Eddig kb 4 sztorit hallottam pont ilyen blokknál, hogy kikakukkolt a hajtókar a motor oldalán. Hálehet nem véletlen. Még a 92-es Astra összeszerelő videónál reklámozták, az opel vezette be elsőként, hogy nem vágják, hanem törik a hajtókart.... Még abban reménykedek, valami mekkmelek felcserélte a hajtókar feleket. Plusz para, hogy az olcsó hajtókarcsapágyak alumíniumból vannak bevonva, valószínű ilyenekkel szorulnak meg a motorok. Normál esetben akkor jó a csapágyazás, ha a hajtókar saját súlyától lefordul a föld fele. Módosítva Január11, 2018 : Mikulás74 Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Január11, 2018 Megoszt Elküldve Január11, 2018 1 óra, Mikulás74 írta: Kezdek lemenni hídba ettől az x17dtl motortól, pár motort már raktam össze, de ilyet nem pipáltam még. Gondoltam kicserélem a hajtókarcsapágyakat, 1 hengernél nagyon rondán nézett ki, nem volt kopott, csak el volt nyalva. Berakom az új csapágyat, erre megforgatva szorul a motor..... Annál az 1 hengernél szorul. Bár a többinél se teljesen kerek, de ennél ha lehúzom, marha nehezen forog. Meg is nyalja a csapágyat. Eddig kb 4 sztorit hallottam pont ilyen blokknál, hogy kikakukkolt a hajtókar a motor oldalán. Hálehet nem véletlen. Még a 92-es Astra összeszerelő videónál reklámozták, az opel vezette be elsőként, hogy nem vágják, hanem törik a hajtókart.... Még abban reménykedek, valami mekkmelek felcserélte a hajtókar feleket. Plusz para, hogy az olcsó hajtókarcsapágyak alumíniumból vannak bevonva, valószínű ilyenekkel szorulnak meg a motorok. Normál esetben akkor jó a csapágyazás, ha a hajtókar saját súlyától lefordul a föld fele. Ott van valami fizikai akadáléja hogy ne forduljon el a hajtókar csapágy nem? Perem vagy lyuk-csap, akármi, ott nem fekszik fel? Link to comment Megosztás: More sharing options...
HaPetya Elküldve Január11, 2018 Megoszt Elküldve Január11, 2018 3 órája, Mikulás74 írta: Kezdek lemenni hídba ettől az x17dtl motortól, pár motort már raktam össze, de ilyet nem pipáltam még. Gondoltam kicserélem a hajtókarcsapágyakat, 1 hengernél nagyon rondán nézett ki, nem volt kopott, csak el volt nyalva. Berakom az új csapágyat, erre megforgatva szorul a motor..... Annál az 1 hengernél szorul. Bár a többinél se teljesen kerek, de ennél ha lehúzom, marha nehezen forog. Meg is nyalja a csapágyat. Eddig kb 4 sztorit hallottam pont ilyen blokknál, hogy kikakukkolt a hajtókar a motor oldalán. Hálehet nem véletlen. Még a 92-es Astra összeszerelő videónál reklámozták, az opel vezette be elsőként, hogy nem vágják, hanem törik a hajtókart.... Még abban reménykedek, valami mekkmelek felcserélte a hajtókar feleket. Plusz para, hogy az olcsó hajtókarcsapágyak alumíniumból vannak bevonva, valószínű ilyenekkel szorulnak meg a motorok. Normál esetben akkor jó a csapágyazás, ha a hajtókar saját súlyától lefordul a föld fele. Rossz a csapágyméret. A csap alapméreten van, a csapágy pedig túlméretes. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Január11, 2018 Megoszt Elküldve Január11, 2018 2 órája, HaPetya írta: Rossz a csapágyméret. A csap alapméreten van, a csapágy pedig túlméretes. alapméretes a csapágy, std van ráírva. Ugyanolyan méretű, mint amit kivettem. Mondjuk nem jelent semmit. Remélem csak a hajtókar feleket cserélte össze valaki. Ilyen szoruló főtengellyel mentek vele, csoda hogy nem állt be. Ez van, amikor nem magának csinálja az ember a verdát. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Január11, 2018 Megoszt Elküldve Január11, 2018 4 órája, zotya975 írta: Ott van valami fizikai akadáléja hogy ne forduljon el a hajtókar csapágy nem? Perem vagy lyuk-csap, akármi, ott nem fekszik fel? persze, egy oldalon kell lenniük a bevágásnak. Szerezhetek új hajtókarokat, akkor felkötöm magam. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Január11, 2018 Megoszt Elküldve Január11, 2018 7 órája, Mikulás74 írta: persze, egy oldalon kell lenniük a bevágásnak. Szerezhetek új hajtókarokat, akkor felkötöm magam. Meg kellene mérni egy pontos tolómércével a főtengelyt lehet valami méretbeli különbség miatt szorul ez, vagy amit HaPetya írt, rossz méret került bele valamikor. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Január12, 2018 Megoszt Elküldve Január12, 2018 11 órája, zotya975 írta: Meg kellene mérni egy pontos tolómércével a főtengelyt lehet valami méretbeli különbség miatt szorul ez, vagy amit HaPetya írt, rossz méret került bele valamikor. Hát, tiszta rejtély az egész, 3 hengernél jók a méretek, vagyis nem szorul, egynél meg.... Amit kiszedtem hajtókarcsapágyat, annyira kilágyult a hőtől, ha visszateszem, kiesik belőle. Elvesztette a rugalmasságát. És nem állt be, nem is bántotta a főtengelyt szerencsére. Csak most ilyen olcsó csapágyat vettem, ami alu bevonatos, ez biztos szétbarmolná a főtengelyt is, meg meg is szorulna. Szakálnál 3000 volt kedvezménnyel. A gyári vagy 30 rongy. Pedig elég disznó hajtókarok vannak a motorban, lehet, a szíjszakadásnál valami lett avval a dugóval, még egy meccset lejátszok vele, aztán nem tudom mit csinálok vele. Az a baj, ebbe a motorba csak új hajtókart lenne érdemes venni, bontott rizikós. Mindnél volt már szíjszakadás, ilyen motornál. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Január12, 2018 Megoszt Elküldve Január12, 2018 40 perce, Mikulás74 írta: Hát, tiszta rejtély az egész, 3 hengernél jók a méretek, vagyis nem szorul, egynél meg.... Amit kiszedtem hajtókarcsapágyat, annyira kilágyult a hőtől, ha visszateszem, kiesik belőle. Elvesztette a rugalmasságát. És nem állt be, nem is bántotta a főtengelyt szerencsére. Csak most ilyen olcsó csapágyat vettem, ami alu bevonatos, ez biztos szétbarmolná a főtengelyt is, meg meg is szorulna. Szakálnál 3000 volt kedvezménnyel. A gyári vagy 30 rongy. Pedig elég disznó hajtókarok vannak a motorban, lehet, a szíjszakadásnál valami lett avval a dugóval, még egy meccset lejátszok vele, aztán nem tudom mit csinálok vele. Az a baj, ebbe a motorba csak új hajtókart lenne érdemes venni, bontott rizikós. Mindnél volt már szíjszakadás, ilyen motornál. Lehet hogy valamikor hengerfejes volt a motor, kapott egy vízütést, és történt valami deformálódás, mechanikai sérülés. Nem nagy, működik vele, de ezt okozza. Lehet venni kellene ide bontott hajtókart-dugót. Újat felesleges belerakni szerintem. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Január12, 2018 Megoszt Elküldve Január12, 2018 5 órája, zotya975 írta: Lehet hogy valamikor hengerfejes volt a motor, kapott egy vízütést, és történt valami deformálódás, mechanikai sérülés. Nem nagy, működik vele, de ezt okozza. Lehet venni kellene ide bontott hajtókart-dugót. Újat felesleges belerakni szerintem. Hát nem tudom, elég combos hajtókarok ezek, a csapágy résznél nagyon erősek, amikor ezek törnek, az kinyomja a blokk oldalát simán. Nem szép látvány, komám 1 évet ült egy ilyen g astrán. Szerintem ugyanezt a mesét játszotta el vele, mint én most. Nem egyszerű egy ilyen csapágyazás kiszámítása, nem mindegy mennyit lóg ki a két vége, stb:http://dannysengineportal.com/engine-bearing-clearance-faq/ Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Január12, 2018 Megoszt Elküldve Január12, 2018 6 órája, Mikulás74 írta: Hát nem tudom, elég combos hajtókarok ezek, a csapágy résznél nagyon erősek, amikor ezek törnek, az kinyomja a blokk oldalát simán. Nem szép látvány, komám 1 évet ült egy ilyen g astrán. Szerintem ugyanezt a mesét játszotta el vele, mint én most. Nem egyszerű egy ilyen csapágyazás kiszámítása, nem mindegy mennyit lóg ki a két vége, stb:http://dannysengineportal.com/engine-bearing-clearance-faq/ Hát ja mondjuk nekem az úgy is kínai, hogy amúgy angol. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Január12, 2018 Megoszt Elküldve Január12, 2018 1 órával ezelőtt, zotya975 írta: Hát ja mondjuk nekem az úgy is kínai, hogy amúgy angol. na megoldottam, addig cserélgettem a csészéket, amíg viszonylag könnyen forgott. Elképzelhető valaki felcserélte. Azért viszek magammal poroltót, meg vagy 4 elakadás háromszöget. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Január12, 2018 Megoszt Elküldve Január12, 2018 6 perce, Mikulás74 írta: na megoldottam, addig cserélgettem a csészéket, amíg viszonylag könnyen forgott. Elképzelhető valaki felcserélte. Azért viszek magammal poroltót, meg vagy 4 elakadás háromszöget. Azért szerintem ha megszorulna és nagyon melegedne a motor az észre fogod venni a vízhőfokon. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Január13, 2018 Megoszt Elküldve Január13, 2018 8 órája, zotya975 írta: Azért szerintem ha megszorulna és nagyon melegedne a motor az észre fogod venni a vízhőfokon. ráadásul ezek a turbó genyók nagyon főzik az olajat, g astrán már alu karter van. Opelék egyszerűen megoldották az olajnyomás kérdést a turbó miatt, kivették a hajtókarból az olajzófuratot, így keni a hengert a jó öreg olajpára, meg a sonkák. Csóri Opelos nem is sejti, ha lemászik az olajszint, addig volt a hengernek kenése. Szívó 1.7-es motoroknál el lehetett menni 1 liter olajjal is. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Január13, 2018 Megoszt Elküldve Január13, 2018 6 órája, Mikulás74 írta: ráadásul ezek a turbó genyók nagyon főzik az olajat, g astrán már alu karter van. Opelék egyszerűen megoldották az olajnyomás kérdést a turbó miatt, kivették a hajtókarból az olajzófuratot, így keni a hengert a jó öreg olajpára, meg a sonkák. Csóri Opelos nem is sejti, ha lemászik az olajszint, addig volt a hengernek kenése. Szívó 1.7-es motoroknál el lehetett menni 1 liter olajjal is. Hát úgy általában amig ellepi az olaj a szívókosarat addig nem szív levegőt és van olajnyomás. Az meg már motorfüggő hogy mennyire csapnak bele a sonkák az olajba, nálam nem nagyon nyúlnak bele a karterba, és üzem közben amikor az olaj egy része fent van szerintem nem is nagyon érnek bele. Ki lehetne számolni hogy a 3.5 Liter olaj elfér-e csak a teknőben, úgy saccolom igen, így a szint nincs olyan magasan hogy beleérjenek a sonkák.Ja hát a turbó melegíti az olajat, de elméletileg erre tették be az olajhűtőt nem? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Mikulás74 Elküldve Január13, 2018 Megoszt Elküldve Január13, 2018 4 órája, zotya975 írta: Hát úgy általában amig ellepi az olaj a szívókosarat addig nem szív levegőt és van olajnyomás. Az meg már motorfüggő hogy mennyire csapnak bele a sonkák az olajba, nálam nem nagyon nyúlnak bele a karterba, és üzem közben amikor az olaj egy része fent van szerintem nem is nagyon érnek bele. Ki lehetne számolni hogy a 3.5 Liter olaj elfér-e csak a teknőben, úgy saccolom igen, így a szint nincs olyan magasan hogy beleérjenek a sonkák.Ja hát a turbó melegíti az olajat, de elméletileg erre tették be az olajhűtőt nem? Agyonnéztem mindent, de nem nagyon tudtam rájönni, mi keni a hengerfalat. A régi Kadetteken volt a hajtókaron egy luk, a csapágycsészén is, és az szórta a hengerfalra az olajat. Na ennél ilyen nincs, ebbe 5,5 liter olaj kell, a dízel peugeotoknál volt így, ott is lement az olajszint, egyből szorult is meg a dugó. Lett szép csattogó hangja, amikor gyújtáson rávert a billegő dugóra a robbanás. Szívás az volt, hogy egy azt egyben olyan hangja volt, mint amikor egy szelep csattog. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts