Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Guest

Recommended Posts

Szabyka !

Ezt a késő őszi kora téli sokára elalvó olajnyomás lámpát nekem is csinálta az enyém. Olajcsere előtt állt, gondoltam sűrű is, öreg is cserét neki. És a friss olajjal ugyanúgy csinálta. De csak olyan +3-4 fok alatt, felette nem. Okostojás ismerősök szerint az olajnyomás jeladó csere megoldja a gondot. Francot, uygyanúgy csinálta tovább az új olajnyomás gombával is. És a helyzet hétről hétre csak rosszabb lett, kiegészülve annyival, hogy egyszer-egyszer alacsony fordulaton is bevillogott az olajnyomás lámpám. De mindig csak hideg motornál, üzemmelegnél sohasem. Na ekkor lett elegem belőle és féltem hogy egyszer megáll, irány egy olyan emberke aki már látott Opelt. Megmértük az olajnyomását órával, hideg motornál alapjáraton 0,5 bar sem volt...... De üzemmelegnél simán volt 2-3 is. Hát olajszivattyú csere lett beőle, mindez karácsony előtt 2 héttel. Azóta semmi bajom vele. Nekem ezt hozta karácsonyra a kisautóm, ettől függetlenül imádom !

Ja mindez nem elrettentő példa és nem azért írtam hogy megijesszek bárkit is, csupán tanmese az oljajnyomás lámpa jelzésének komolyan vételéről.

Köszönöm a tanácsod, mindenképp megnézetem órával,d e csak akkor ősszel vagy télen tudom :lol:

Mennyi volt a szivattyu ? Javitani/tisztitani/felujitani lehet ha az lenne a gebasz ?

Megosztás:

Megnézetheted most is, veszteni nem vesztesz vele semmit sem. Én egy rossz olajgombára tákolt olajnyomásmérő órával néztem amit a nyomás jeladó gomba helyére kell becsavarni kb. 5 perc aknáról.

Egyébként a gyári szivattyú új ára Opel szervízben 68.000 lett volna, én nem gyárit raktam bele, ami 34.000 volt kedvezménnyel. Ez tartalmazott egy szivattyú alá való tömítést és egy első főtengely szimmeringet is, ami már ráfért, mert könyezett. Ehhez kellett az olajteknő tömítés, amiből két darab is van, mert az enyém már az úgynevezett osztott teknős, amiből csak gyárit kaptam, a kettő volt 7.000. Eredetileg egy nem osztott teknős tömítést is rámsóztak, azóta is a garázsban figyel, ha érdekel valakit....

És ha már úgy is szét volt borítva és ismeretlen mennyiség volt a vezérszíjamban azt is kapott újat + munkadíj. Hát mit mondjak elvitte a karácsnyra szánt pénzemet.... De azóta jól alszom !!!! És ez a lényeg.

Egyébként a szivattyút elvileg lehet javítani is, tisztítani nem volt értelme mert az olajon kívül minden tiszta volt benne. Ellenben van benne vagy 2-3 golyós+rugós nyomást szabályozó szelep. Szerte szét szedtük a szivattyút, de azon sem kopás, sem törés a szelepeken sem volt kopás, rugók épek elképzelni sem tudtuk mi volt a baja. Egy külső és egy belső fogazású fogaskerék pár bolyong a belsejében, amit a szivattyún lévő szám alapján lehet külön is cserélni. Csakhát nem tudtuk, hogy most mi csinálja a galibát ezért döntöttünk a komplett csere mellett. Egyébiránt az autósboltban ahonnan a szivattyút vettem említette az eladó srác, hogy nem az első X17DTL szivattyút rendeli az elmúlt két évben és egyiket sem komplett generálhoz vették. Van hogy megadja magát.

Megosztás:

Hát skacik örülök ha heti 20-30 liter gazoilt tudok szerezni, de az el is megy :lol:

Jah Opel olajjal csinalta azt a téli későn megjövő olajnyomást ...

Most kipróbálom a Valvoline olajat vagy a Q8-at ....

Jövő héten úgyis olaj csere ...

Hali!

Az én 1.7 dr motorú kocsimba a ROWE 10 W40 GTS-es került. Nekem bejött. Olaj nem fogy, kenés tökéletes. 6 e kilóméterenként cserélem, mivel sokba került a generál! Ez olcsóbb így, mint generáloztatni.

Az olaj szinte semmit nem szineződik el a futott km-k után.

Megosztás:

Egy külső és egy belső fogazású fogaskerék pár bolyong a belsejében, amit a szivattyún lévő szám alapján lehet külön is

Na ez szállítja az oilt, valszeg elkoptak, :roll:

Na de akkor miért csak hidegen nem volt olajnyomás :?: :?: Kopáskor melegen nem szokott lenni nyomás - ugyebár melegen hígabb az olaj és visszafolyik a fogaskerekek közt.

Megosztás:

:idea: Hőtágulás :idea:

Jó a kérdés, sőt túl jó, szerintem a hideg sűrübb oilt nem tudta a szívattyú felnyomni mert nem tudott megfelelő szívást kialakítani ezáltal csak lüktetve nyomott és keveset ,majd mire megtört az oil kialakult a megfeleő szívóerő és lelégtelenítete magát a szívattyú. Szerintem

Megosztás:

A régi OFF autómnál is 3-4 mp után aludt ki az olajnyomásvisszajelző. De ott biztosra tudom, hogy azért, mert meg volt kopva a főtengelycsapágy és mindig visszaejtette az olajat. Főtengelyfelújítás után rendbejött.

Ja, és ott gyenge volt az olajnyomás melegen :wink:

Megosztás:

Hi!

Egy ásónyomnyit visszatérve az előző, vizhő témához...

Az én '92-es 17DR mocimban a víz, műszer szerint, üzemi hőfokon ~ 80°C, 90-nél kapcsol a venti (fokozatot még nem tapasztaltam, de itt nem olyan hangos), 110-nél van a piros mező. Akkor most hogy is van ez cartársak...? :lol: Most a leves, vagy a tányér görbe...? :lol:

Üdv.: ujjzol

Megosztás:

Hi!

Egy ásónyomnyit visszatérve az előző, vizhő témához...

Az én '92-es 17DR mocimban a víz, műszer szerint, üzemi hőfokon ~ 80°C, 90-nél kapcsol a venti (fokozatot még nem tapasztaltam, de itt nem olyan hangos), 110-nél van a piros mező. Akkor most hogy is van ez cartársak...? :lol: Most a leves, vagy a tányér görbe...?  :lol:  

Nekem 93-as vas,pont olyan mint a tiéd és nekem is hasonló értéken vannak a hőfokok,de nekem venti eddig nem kapcsolt még be,legalábbis ezen a nyáron még nem! :shock:

Vizet nem forralja,de valahol a rendszerben megkellene mérni egy digit hőmérővel!Hol lehet betteni egy szondát?

Megosztás:

Vizet nem forralja,de valahol a rendszerben megkellene mérni egy digit hőmérővel!Hol lehet betteni egy szondát?

Van lézeres hőmérő vagy mifene az nem jó ?Ott mér ahova vílágítanak vele !

Én autószerelőnél találkoztam ilyennel ! Biztos ismersz felszereltebb műhelyet.

Megosztás:

Nekem 93-as vas,pont olyan mint a tiéd és nekem is hasonló értéken vannak a hőfokok,de nekem venti eddig nem kapcsolt még be,legalábbis ezen a nyáron még nem! :shock:

Egyébként nekem sem kapcsolt még be üzemszerűen a venti, csak egy út után próbaként hagytam álló helyzetben járni. Akkor kapcsolt be a venti ahogy (műszer szerint) 90°C fölé ment a hőmérséklet.

Vizem sem forrt még fel hál'Isten soha.

Megosztás:

sziazstok!

a isuzi didel astárn kell szelep hézagot állítani mert az olvastam hogy kelll!

és ha igen akkor hogy mert az értékeket tudom de hogy ugy mont a skodán? (1hengerbe szelep váltás akkor a 4-esbe állítom 2szelep v akkor a 3ast igy tovább) de az opelnél máskép kell? köszönöm szépen alöre is! sziasztok!

Megosztás:

sziazstok!

és ha igen akkor hogy mert az értékeket tudom de hogy ugy mont a skodán? (1hengerbe szelep váltás akkor a 4-esbe állítom 2szelep v akkor a 3ast igy tovább) de az opelnél máskép kell? köszönöm szépen alöre is! sziasztok!

Hogyhogy azt olvastad hogy kell ? Miért kellene ???

Megosztás:

sziazstok!

Hátcsak igy tovább!de korongod vané?nameg stb.

Megosztás:

Megoldódott a hűtőventillátor problémám. A hűtőben lévő jeladó volt a ludas. Még eredeti volt szegénykém, mostanra gondolta úgy, hogy itt a vég számára. Kétfokozatú jeladó volt benne, 90-95 és 100-105 hőfok értékű, sikerült ugyanilyet találnom bele. Annyi a dolog szépséghibája, hogy az a bizonyos ellenállás, ami a ventillátor sebességét tudja kétfoklozatúvá tenni valszeg nekem is beteg, mert az alacsonyabb hőmérsékleti értéken nem indul el a venti, csak a magasabbon.

Köszi mindenkinek, aki írt a témában!

Megosztás:

Megoldódott a hűtőventillátor problémám. A hűtőben lévő jeladó volt a ludas. Még eredeti volt szegénykém, mostanra gondolta úgy, hogy itt a vég számára. Kétfokozatú jeladó volt benne, 90-95 és 100-105 hőfok értékű, sikerült ugyanilyet találnom bele. Annyi a dolog szépséghibája, hogy az a bizonyos ellenállás, ami a ventillátor sebességét tudja kétfoklozatúvá tenni valszeg nekem is beteg, mert az alacsonyabb hőmérsékleti értéken nem indul el a venti, csak a magasabbon.

EZ biztos betegség ,tipus hiba a DTL-nél :roll:

Megosztás:

Voltam ugymond nyaralni :( Romániába tankoltam 49,06l gázolajat (Mátrába) most tartok 763km nél és még csak most fogja elérni a tartalék fölötti első szintet szerintem rekordot döntök pedig több mint 200km hegyi út van benne :lol: Az még kb 200km :lol:))))))

Tök boldog vok :lol:

Megosztás:

Voltam ugymond nyaralni :( Romániába tankoltam 49,06l gázolajat (Mátrába) most tartok 763km nél és még csak most fogja elérni a tartalék fölötti első szintet szerintem rekordot döntök pedig több mint 200km hegyi út van benne :lol: Az még kb 200km :lol:))))))

Tök boldog vok :lol:

Gratula :lol: Nekem most a városi fogyim, igaz havert huzattam is 7.2L szerintem az sem rossz azért :lol:

Megosztás:

Az ilyen jeladó akkor gondolom 3 vezetékes.. :shock:

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.