J0hnny Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 A benzines nem jó példa erre. A dízelmotor működése teljesen más. :rolleyes: Itt van a válasz mindenre. Link to comment Megosztás: More sharing options...
optd Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Mindenesetre köszönöm az ötleteket!Azt hiszem holnap átnézem tüzetesebben a dolgokat. De akkor még abban erősítsetek már meg,hogy az indítás utáni emelt alapjárat akkor normális jelenség? Link to comment Megosztás: More sharing options...
Adam1 Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 :D Itt van a válasz mindenre. Azért ezt gondold végig még egyszer... :rolleyes: 1. Mész fel az érdi, vagy a bicskei emelkedőn állandó sebességgel 5-ben 130-al, ez kb 3/4-ed gáz. Nem váltasz vissza, lepadlózod a gázt, de már nem bír gyorsulni az autó, marad 130-on. Mi történik? -Több gázolajat fog kapni a motor? Igen. -Változik a motor fordulatszám? Nem 2. Mész fel egy olyan emelkedőn, ami eléggé megfogja az autódat. Lábaddal állandó mértékben nyomod a gázpedált, de az autó lassul vissza, mert nem bírja tartani a sebességet, de nem váltasz vissza. Mi fog történni? -Több gázolajat fog kapni a motor? Nem -Változik a fordulatszám? Igen, csökken. Hoppá... Csak állandó terhelésnél igaz a több üzemanyag -> nagyobb fordulatszám. Dieselnél is igaz, hogy hideg motornál nagyobb a belső súrlódás, rosszabb a kenés, nagyobb nyomaték szükséges a sűrűbb olaj keringetéséhez, megy az utóizzítás ami szintúgy megfogja a motort: Összességében nagyobb nyomaték szükséges az alapjárati fordulatszám fenntartásához, ezért az adagoló picit nagyobb adagot fecskendez be. Autója válogatja, hogy jobban emelik a befecskendezést, hogy növekedjen az alapjárat is (pl DTL), vagy kevésbé, hogy csak fenntartsák a meleg alapjáratot (Isuzu nálam). Link to comment Megosztás: More sharing options...
Adam1 Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 De akkor még abban erősítsetek már meg,hogy az indítás utáni emelt alapjárat akkor normális jelenség? Nálam nincs ilyen, de lehet a B Veki picit más. Egy Isuzus F Astrás topiktárs véleménye, tapasztalata kellene ehhez. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Breki Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Mindenesetre köszönöm az ötleteket!Azt hiszem holnap átnézem tüzetesebben a dolgokat. De akkor még abban erősítsetek már meg,hogy az indítás utáni emelt alapjárat akkor normális jelenség? Nem tudlak megerősíteni benne! Nálam olyan 700-750 körüli a ford. sz. hidegindítás után 1-2 percig. Utána beáll 850-re. Még alacsonyabb volt, de állítottam rajta egy picit. Keveselltem a 600 körüli értéket... Sztem valami mechanikus gond lehet nálad, nézd át a rudazatot, főleg annak a 2 csavarnak a tájékát ami az alapjáratot szabályozza. A hideg csavarjától el kell távolodnia néhány perc után. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Adam1 Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Nem tudlak megerősíteni benne! Nálam olyan 700-750 körüli a ford. sz. hidegindítás után 1-2 percig. Utána beáll 850-re. Még alacsonyabb volt, de állítottam rajta egy picit. Keveselltem a 600 körüli értéket... Ugyanez :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
rpeti Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Nagyon hidegben valoban van ilyen amit irtatok, motor beroffent es a fordulatszam mero jol lathatoan nem 1000 alatt a 900as alapfordulaton van hanem 1000 felett picivel ugy 1100 korul. OFF: Spuris elmenyeim majd osszefoglalom am nem felejtettem el :rolleyes: eddig 100km es pozitiv + koromfelhő :D valami tenyleg van lehet benne ami jo es tisztit:) Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Azért ezt gondold végig még egyszer... :rolleyes: 1. Mész fel az érdi, vagy a bicskei emelkedőn állandó sebességgel 5-ben 130-al, ez kb 3/4-ed gáz. Nem váltasz vissza, lepadlózod a gázt, de már nem bír gyorsulni az autó, marad 130-on. Mi történik? -Több gázolajat fog kapni a motor? Igen. -Változik a motor fordulatszám? Nem 2. Mész fel egy olyan emelkedőn, ami eléggé megfogja az autódat. Lábaddal állandó mértékben nyomod a gázpedált, de az autó lassul vissza, mert nem bírja tartani a sebességet, de nem váltasz vissza. Mi fog történni? -Több gázolajat fog kapni a motor? Nem -Változik a fordulatszám? Igen, csökken. Hoppá... Csak állandó terhelésnél igaz a több üzemanyag -> nagyobb fordulatszám. A teóriád szerintem nem helytálló,mivel terhelésen és üresjáratban másképp reagál a motor a többlet üzemanyagra. A dízel motor más,mint egy benzines,itt a befecskendezett üzemanyag mennyisége határoz meg mindent,nem levegővel vezérelsz,mint egy benzinest. Amikor beindítod a dízelt és üresben gázt nyomsz neki,akkor több üzemanyagot adsz neki,kb 1200-ra emeled ezzel a fordulatszámot.Ezt végzi el helyetted a német dízelben egy vákumvezérelt dugattyú az adagolón.Az iszuzuban ezek szerint ez akkor nem létezik. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Adam1 Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 A teóriád szerintem nem helytálló,mivel terhelésen és üresjáratban másképp reagál a motor a többlet üzemanyagra. Természetesen így van, de a hideg motor az egyfajta terhelt állapotot jelent a meleghez képest. Éppen ezért helytálló. Amikor beindítod a dízelt és üresben gázt nyomsz neki,akkor több üzemanyagot adsz neki,kb 1200-ra emeled ezzel a fordulatszámot.Ezt végzi el helyetted a német dízelben egy vákumvezérelt dugattyú az adagolón.Az iszuzuban ezek szerint ez akkor nem létezik. Ugyanez az üzemanyag mennyiség melegen kb 1300-as fordulathoz lenne elég, mert lecsökken a belső súrlódás, és a többi, amiről írtam. De nagyon is létezik isuzuban is. Csak ott a többlet gáz épp csak annyi, hogy a hideg motor fordulatszámát 800-850-en tartsa. Ehhez meleg motornál kevesebb üzemanyag szükséges, remélem ez vitán felül áll. A dúsító mechanikája érzékeli a motor felmelegedését, és ma megnéztem, a hőt valószínűleg a hűtővíz szolgáltatja. A motor melegszik, lecsökken a belső súrlódása, hígul az olaj, miegymás, ezért emelkedne picit a fordulat. De eközben a dúsító szépen lassan veszi vissza a gázt, így az alapjárat állandó marad. Az autó tulaj pedig elégedett, hogy milyen remekül működik a cuccos. A németek indokoltnak tartották, hogy emeljék a fordulatot, a japánok szerint pedig elegendő, ha tartják. Ennyi Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Természetesen így van, de a hideg motor az egyfajta terhelt állapotot jelent a meleghez képest. Éppen ezért helytálló. Ugyanez az üzemanyag mennyiség melegen kb 1300-as fordulathoz lenne elég, mert lecsökken a belső súrlódás, és a többi, amiről írtam. De nagyon is létezik isuzuban is. Csak ott a többlet gáz épp csak annyi, hogy a hideg motor fordulatszámát 800-850-en tartsa. Ehhez meleg motornál kevesebb üzemanyag szükséges, remélem ez vitán felül áll. A dúsító mechanikája érzékeli a motor felmelegedését, és ma megnéztem, a hőt valószínűleg a hűtővíz szolgáltatja. A motor melegszik, lecsökken a belső súrlódása, hígul az olaj, miegymás, ezért emelkedne picit a fordulat. De eközben a dúsító szépen lassan veszi vissza a gázt, így az alapjárat állandó marad. Az autó tulaj pedig elégedett, hogy milyen remekül működik a cuccos. A németek indokoltnak tartották, hogy emeljék a fordulatot, a japánok szerint pedig elegendő, ha tartják. Ennyi Legyen igazad,nincs kedvem másnaposan győzködni téged! :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Adam1 Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Legyen igazad,nincs kedvem másnaposan győzködni téged! :P :rolleyes: Hosszúra nyúlt a tegnapi buli? :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
astra 8 Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Vectra dizelt reszt olvasatok el... http://totalcar.hu/kozosseg/rsvptc/2010/02...a_vagy_carisma/ Link to comment Megosztás: More sharing options...
optd Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Nem tudlak megerősíteni benne! Nálam olyan 700-750 körüli a ford. sz. hidegindítás után 1-2 percig. Utána beáll 850-re. Még alacsonyabb volt, de állítottam rajta egy picit. Keveselltem a 600 körüli értéket... Sztem valami mechanikus gond lehet nálad, nézd át a rudazatot, főleg annak a 2 csavarnak a tájékát ami az alapjáratot szabályozza. A hideg csavarjától el kell távolodnia néhány perc után. Akkor mindenképpen az adagolónál vizsgálódom először,hogyan is viselkedik az a szabályzó! Ha okosabb lettem,mindenképpen megosztom veletek. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zoni x17dtl Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 de az olaj milyen? 15W 40, 10W 40, 5W 40 ?? mert ha hígabb az olaj azt jobban is eszi :D attól még hogy nyáron is folyt... lehet az előző gazdánál már szétnyomta a hűtőt :rolleyes: nem vizes a hűtő alja?? nekem akkor indult rángatózva, amikor 1 izzító gyertyám rossz volt, csere óta simábban indul sokkal :lol: (néha üt 1et 2őt, de csak dúrva minuszokban) ilyen hidegben meg látható a "füst", ami lehet nem is az, csak simán hideg van :D és pára vagy olyasmi. 10W 40-es az izzitógyergyák jók mert már 2-ő új a többi meg jó. a víz pedig már reménytelen :P mert egy északa alatt az egész kofoyik :D de nem a hűtőnél hanem a moci körül valahol. valószinű hogy kap egy motorfelújitást kb mennyibe fájna?? am nagyot csalódtunk az opel ban :P mert egy 27éves renault 11-esünk volt és nemköltöttünk rá 3-rom év alatt annyit mint az opelra 4-hónap alatt Link to comment Megosztás: More sharing options...
brezsó Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 .... am nagyot csalódtunk az opel ban :rolleyes: mert egy 27éves renault 11-esünk volt és nemköltöttünk rá 3-rom év alatt annyit mint az opelra 4-hónap alatt Ez nem (feltétlenül) az Opel hibája, hamarabb az előző tulaj(ok) gondatlanságának/nemtörődömségének (is) a jele...lehet. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
astrásgyerek Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 10W 40-es az izzitógyergyák jók mert már 2-ő új a többi meg jó. a víz pedig már reménytelen :D mert egy északa alatt az egész kofoyik :P de nem a hűtőnél hanem a moci körül valahol. valószinű hogy kap egy motorfelújitást kb mennyibe fájna?? am nagyot csalódtunk az opel ban :D mert egy 27éves renault 11-esünk volt és nemköltöttünk rá 3-rom év alatt annyit mint az opelra 4-hónap alatt én pont fordítva érzek, 1 éve van már a családban, 500-kmeket használom egyhuzamban, eddig semmi komoly baja nem volt, az olajat sem eszi, nem is füstöl. Megbízható kis autó :P Mindenesetre hozzárétők kell vegyenek főleg diesel autót, mert a külcsíny nem minden, kívül belül eléggé el volt hanyagolva a mienk is az előző gazdinál (belsejéből 1 veder homok jött ki :lol: ) a motorja azonban bivalyerős :D haver renault 19esére ráköltött ugyanannyit mint amennyiért megvette, de nem lett jó :rolleyes: ő sem értett hozzá, de elment egyedül autót venni. ha 1x fel lesz újítva a tietek is meglátod meghálálja majd :D motorfelújítás terén meg kérdezd meg "Opeles90" cartársunkat, az övé nemrég lett kész :P Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Ez nem (feltétlenül) az Opel hibája, hamarabb az előző tulaj(ok) gondatlanságának/nemtörődömségének (is) a jele...lehet. :P Ja-ja, én is megvettem, tankoltam bele, olajcsere, minden, erre nem elszakadt a vezérműszíj egy hét mulva??? 50 ropi haveri alapon! A munkatársam meg vett egy Rönó 19-et 260-ért és semmi baja, most akkor melyik a jobb kocsi? :rolleyes: :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Február7, 2010 Megoszt Elküldve Február7, 2010 Ja-ja, én is megvettem, tankoltam bele, olajcsere, minden, erre nem elszakadt a vezérműszíj egy hét mulva??? 50 ropi haveri alapon! A munkatársam meg vett egy Rönó 19-et 260-ért és semmi baja, most akkor melyik a jobb kocsi? :rolleyes: :P Ennyire nem lehetsz egyszerű Zoli.A gépsas a hibás,mert te nem cseréltél szíjat? :D Ugyanmár. De egyébként off vége itt,ez nem dízel téma. Link to comment Megosztás: More sharing options...
zotya975 Elküldve Február8, 2010 Megoszt Elküldve Február8, 2010 Ennyire nem lehetsz egyszerű Zoli.A gépsas a hibás,mert te nem cseréltél szíjat? :rolleyes: Ugyanmár. De egyébként off vége itt,ez nem dízel téma. Ténylg OFF, de poén volt, azt hittem ennyire már ismertek. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Reeckatee Elküldve Február8, 2010 Megoszt Elküldve Február8, 2010 Kb egy hete, amikor olajat cseréltem, nem volt kedvem összekoszolni az autót a hóban, úgyhogy a garázsban egy helyben járatva melegítettem fel. Először 2000-es fordulaton tartottam, kb 8-10 perc alatt elérte a 80 fokot, Utánna pörgettem 2500 fölé, pár perc alatt felment 85-86 környékére a mutató. Itt le is állítottam. Mindig az egyszerűbb dolgokat kell először ellenőrizni, felesleges nekiesni és kicserélni az első adandó alkatrészt amit feltételezel, hogy a hibát okozza, mert később a hajadat fogod tépni, ha kiderül, hogy egy apróbb dolog a hibaforrás. Először ellenőrizd amit korábban írtam, ha a hideg alapjárati dúsító tartja fent a magas alapjáratot, akkor meg kell tudni, hogy azt mi a fene melegíti fel, elvileg a hűtővíz is lehet, mert bele van vezetve az adagolóba. De ha a gázkar alaphelyzetben áll, miközben magas a fordulat, akkor más lesz a gond. Ez csak számomra hangzik nagyon hülyén? :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Február8, 2010 Megoszt Elküldve Február8, 2010 Ez csak számomra hangzik nagyon hülyén? :rolleyes: Igen :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
Adam1 Elküldve Február8, 2010 Megoszt Elküldve Február8, 2010 Ez csak számomra hangzik nagyon hülyén? :rolleyes: Ez bizony így van, ha megnézed a képet az adagolóról, amit Johnny berakott 1-2 oldallal ezelőtt, azon látni fogod. A motorból távozó hűtővíz egy része kitérőt tesz a az dagolóba. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Reeckatee Elküldve Február8, 2010 Megoszt Elküldve Február8, 2010 Ez bizony így van, ha megnézed a képet az adagolóról, amit Johnny berakott 1-2 oldallal ezelőtt, azon látni fogod. A motorból távozó hűtővíz egy része kitérőt tesz a az dagolóba. Mostmár látom. :D Bazz ezt nem tudtam, igaz sosem figyeltem de eszembe sem jutott volna ilyensmi. Jó, hogy a fényszórókba is nem vezetik bele. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tiv. Elküldve Február8, 2010 Megoszt Elküldve Február8, 2010 Mostmár látom. :lol: Bazz ezt nem tudtam, igaz sosem figyeltem de eszembe sem jutott volna ilyensmi. Jó, hogy a fényszórókba is nem vezetik bele. :D Pedig nem lenne hülyeség mi? :D Vagy az ülésekbe. :P Nekem a 82-es benzines Passatom karbijába is be volt vezetve a hűtővíz. De hogy ne legyek Off. A műszakis zöldkártyás, benzinnel tuldusított gázolaj után most tankoltam tiszta gazoilt. Sokkal könnyebben indult, és az alapjárat egyenletesebb volt. Igaz fél tank gázolajban volt 5 liter benya. De ez kellett ahhoz, hogy kitisztuljon a kipuffom. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
astrásgyerek Elküldve Február8, 2010 Megoszt Elküldve Február8, 2010 A műszakis zöldkártyás, benzinnel tuldusított gázolaj után most tankoltam tiszta gazoilt. Sokkal könnyebben indult, és az alapjárat egyenletesebb volt. Igaz fél tank gázolajban volt 5 liter benya. De ez kellett ahhoz, hogy kitisztuljon a kipuffom. :rolleyes: nah világosíts csak fel!! műszaki előtt mit öntöttél bele, és milyen mennyiségben?? lehet picit csalni az értékeken így? nem tudom, füstölni nem füstöl, csak ha megpumpálgatom agyig a gázt, akkor löki a kolytot :D de egyébként nem... :P Nekem a 82-es benzines Passatom karbijába is be volt vezetve a hűtővíz. a wartburgba is a vízhőfoka szabályozta az automata szivatót :lol: ugyanezen az elven.. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts