Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Guest

Recommended Posts

Segítségre lenne szükségem.

Bizonyára emlékeztek rá, hogy melegedett az autóm, és ~100 fok felett elment belőle minden erő. Ezt ugye orvosoltuk. Oda volt a hengerfejem köszörülésen és a szaki elmondása szerint eléggé el volt deformálódva. Természetesen egyúttal megvolt a nyomáspróba is, de az mindent rendben talált.

Az egész történet a nagy generálszervíz keretében folyt, ami során vezérműszíj, feszítők, vízpumpa csere is volt.

Amikor ezzel megvoltunk, akkor írtam is, hogy megy, de csúnyán jár a motor. Abban maradtunk, hogy biztosan kell neki egy befecskendezési időpont beállítás. (A porlasztócsúcsokat még a nyaralás előtt beállítottuk. Jut eszembe: a 135bar a gyári értékhez képest mennyi?)

Nagy nehezen találtam egy olyan adagolóst a környékünkön, akit ajánlani mert egy ismerősöm. Tegnap el is vittem hozzá az autót. Előzőleg abban maradtunk, hogy 3eFt lesz a beállítás. Amikor odaértem, megnézte, majd közölte, hogy szerinte aki csinálta az nem ért hozzá és az egész vezérlést mindenestől újra be kell állítania. --> 8eFt.

Nekilátott. Én nem voltam ott, mert közben el kellett szaladnom. Amikor visszaértem, már a légszűrőt tette vissza. Beszélgettünk és elmondta, hogy nem szabad a porlasztócsúcs nyomását megemelni, mert akkor ugyan kicsit jobban megy az autó, kevesebbet fogyaszt, de nehezebben indul, mert a már egyébként is kopott adagoló nem tudja produkálni a szükséges nyomást. Én szépen meghallgattam, mert egyrészt nem értek hozzá, másrészt meg megjártuk így göröghont és semmi hasonlót nem tapasztaltam. Elmondta azt is, hogy szerinte nem szépen jár a motor (szerintem igen. :lol: ), mert hallomás alapján legalább két porlasztócsúcsot cserélni kell. És persze beállítani mindet, vissza a gyári értékű nyomásra. (~24eFt összesen.)

A gondom a következő: Az autó most nagyon nehezen indul. Hidegen is, melegen is. Melegen is tudja azt, hogy gáz nélkül indítva jó 5mp indítózás után kapja el, de ha nem adok neki gázt, akkor ledödörög. Ilyet eddig még soha nem tapasztaltam.

Hidegen meg tragédia. Csak gázzal együtt hajlandó elindulni, de akkor is úgy, hogy tartani kell neki kicsit, mert leáll. Pici járatás után meg olyan vonatosan megy. Mintha néhány henger lódítaná tovább a többit. Hullámzó fordulaton. (Nem igazán tudom leírni.)

Eddig soha még csak hasonlót sem tapasztaltam. Még akkor sem, amikor tudottan nem jó beállításokkal ment. Amúgy az autó, amikor már megy, akkor szépen megy. Egyenletesen jár a motor, húz is ahogy kell.

Egyre inkább motoszkál bennem a kisördög, hogy a beállítás ugyan korrekten meg lett csinálva, de valami "varázslat" is történt közben, ami pont azt a hibát produkálja, amit a szerelő előre mondott és amire természetesen meg is mondta a gyógyírt. Mintha biztosította volna, hogy visszamenjek megcsináltatni, amit javasolt.

Szerintetek, csak gyanakvó és bizalmatlan vagyok és véletlen, hogy épp így jött össze, vagy tényleg lehet valamit az adagoló körül úgy varázsolni, hogy ez a jelenség legyen tapasztalható?

Megosztás:

Ha kopott az adagoló minden része hiába állítgatod a nyomást rajta semmit nem érsz vele. Nos ha valóban mindent megcsinált rajta akkor érdemes még a légszűrőt megnézni vagy cserélni, az izzítógyertyákat szintén mert az is okozhat galibát és főleg melegen feltűnő a nehéz indítás -viszont ne spórolj rajta, nem mindegy hogy pár hónapig jók vagy több évig. Valamint a mociolaj használtsága is mérvadó.

Egyébként Co2 értékeket mért rajta? Ha mért milyen eredmény jött ki alapjáraton és nagy fordulaton? Ja, és milyen motorról van szó?

Megosztás:

Ha kopott az adagoló minden része hiába állítgatod a nyomást rajta semmit nem érsz vele.
Nem volt vele semmi ilyen gondom a beállítás előtt. Ezért is gyanakszom turpisságra.

Ja, és milyen motorról van szó?
Opel motoros TD.

Még a nyaralás előtt (3000Km-el ezelőtt) volt olajcsere, az izzítógyertyáim jók, zöldkártyát meg olajcsere után csináltattam.

A motor nem füstölt és most amikor már megy, most sem füstöl. Indítás után viszont halvány kékes-szürke füstje van. Ilyet sem csinált eddig.

Megosztás:

Opel motoros TD.

Még a nyaralás előtt (3000Km-el ezelőtt) volt olajcsere, az izzítógyertyáim jók, zöldkártyát meg olajcsere után csináltattam.

A motor nem füstölt és most amikor már megy, most sem füstöl. Indítás után viszont halvány kékes-szürke füstje van. Ilyet sem csinált eddig.

Felettébb furcsa. Konkrét % értékeket kérdeztem volna, a zöldkártyán rajta kell lennie a max Co2 kibocsájtásnak, nézd már meg -akkor még tudok is mondani valamit rá bár jó lenne ha az alapjáratit is meg tudnád mondani ha ott voltál és emléxel rá.

Nekem az indítás pillanatától fogva csak a kormot nyomja de azt is azért mert oda van neki kicsit húzva, szándékosan. A max nekem 1.87% a gyári max 2.1-ből, az alapjárati meg ha jól emléxek 0.78%.

Nem lehetséges, hogy a lehúzógyűrű kicsit el van már kopva? Mennyi km van benne? Esetleg még lehet katalizátor probléma is.

Megosztás:

De az a halványkékes füst is gyanús.

Szelepszárszimmeringek voltak cserélve ?

Nem tudom, hogy jó-e a beállítás. Az indítási bohócságokat leszámítva az autó jól megy. Fogyasztását még nem tudom.

Szimeringek nem voltak cserélve, de eddig (értsd: beállítás előtt fél órával) nem is volt ilyen gondom soha.

Megosztás:

Felettébb furcsa. Konkrét % értékeket kérdeztem volna, a zöldkártyán rajta kell lennie a max Co2 kibocsájtásnak, nézd már meg -akkor még tudok is mondani valamit rá bár jó lenne ha az alapjáratit is meg tudnád mondani ha ott voltál és emléxel rá.
Egyébként sem az igazi a memóriám, de ez meg még régen is volt.

A zöldkártyán a füstölésnél van adat: 2,40 K[m-1]

Nem lehetséges, hogy a lehúzógyűrű kicsit el van már kopva? Mennyi km van benne? Esetleg még lehet katalizátor probléma is.
Nem lehetetlen, hiszen nem új autóról van szó. Viszont a beállítás előtt semmi ilyen bajom nem volt. Amikor meg már megy, akkor most sincs.
Megosztás:

Zöldkártya értékek? :lol:

Kit érdekel egy 10éves dízelnél??? :lol:

Nagyon egyszerű szerintem a hiba.

Alapból olyan emberrel nem beszélek,aki megígért egy árat és azt nem tartja be.

Másrészt ez tömítetlenségi probléma lesz szerintem.Valahol le levegősödik.

Az izzítást is érdemes megnézni,bár melegen jól kell indulnia izzítás nélkül is.

A nyomás érték én úgy emléxem opel dízelnél 130bar,isuzunál 135,de lehet hiányos a memóriám. :lol:

A vezérlésnek nem volt szerintem baja,kár volt neki szétszedni,az újra feszített szíj hááátt...na mindegy.

Az előtöltés beállítása nem nagy kunszt,Ákos elmondja neked ha kell,de hogy ezért ennyi pénzt kérni...

Mivel állította be?Fülre?

Megosztás:

Alapból olyan emberrel nem beszélek,aki megígért egy árat és azt nem tartja be.
No, ilyesmi környéken kezdődtek az én bizalmatlansági gondjaim is. Mondjuk más tartalomra mondott más árat. Mert úgy volt, hogy csak beállít, nem pedig vezérlést rak újra. De én nem értek hozzá. Mindenesetre úgy gondolom, hogy ha nagyon vacak lett volna, akkor nem tudtuk volna használni. No, meg vacakul is sokkal jobban indult.

Másrészt ez tömítetlenségi probléma lesz szerintem.Valahol le levegősödik.
Reggel le akartam fényképezni, hogy feltegyem ide, hogy melyik csavart is kell csavargatni és a hengerfejnél láttam olajosodást, ami előtte nem volt. No, mindjárt megnézem alaposabban, mi is lehet az, hátha ott ereszt valami.

A vezérlésnek nem volt szerintem baja,kár volt neki szétszedni,az újra feszített szíj hááátt...na mindegy.

Az előtöltés beállítása nem nagy kunszt,Ákos elmondja neked ha kell,de hogy ezért ennyi pénzt kérni...

Mivel állította be?Fülre?

Nem tudom, mert nem voltam ott.

A könyvében ("így csináld") valami mérőórás beállítást emleget. Mérőórám meg nincs.

Megosztás:

A zöldkártyán a füstölésnél van adat: 2,40 K[m-1]

Az nagyon sok, túl van húzva az adagoló -ettől füstölhet is mint a rossznyavaja.

Ha te nem vágod a témát vidd el egy tényleg hozzáértő ismerősödhöz vagy egy szerelőhöz és az majd belövi neked.

Megosztás:

Az izzítást is érdemes megnézni,bár melegen jól kell indulnia izzítás nélkül is.

A nyomás érték én úgy emléxem opel dízelnél 130bar,isuzunál 135,de lehet...

Ha melegen jól indul és hidegen nehezen akar nagyon valószínű, hogy izzítógyertya(-gyertyák) a bűnösök.

Opel 130-137 bar, Isuzu 142-148 bar közt.

Megosztás:

Ha te nem vágod a témát vidd el egy tényleg hozzáértő ismerősödhöz vagy egy szerelőhöz és az majd belövi neked.
Közben lebeszéltem egy másik szerelőt, akit cimborám nagyon melegen ajánlott, csak Ő 50Km-re van. Majd vasárnap viszem hozzá.
Megosztás:

Naná!

Meg van szép árlistám!

Tanács - 1000Ft

Tanács+kézfogás - 1500Ft

Tanács+kézfogás+mosoly - 2000Ft

:lol:

Homlokráncolás + tanács - 4.000Ft

felszisszenés + homlokráncolás + tarkóvakarászás - 8.000

felszisszenés + homlokráncolás + tarkóvakarászás + "Gabigyeremánidevázzé" + "Mennyit adott ezért az autóért" - EuroCard-Mastercard :lol: :lol: :D

Megosztás:

Homlokráncolás + tanács - 4.000Ft

felszisszenés + homlokráncolás + tarkóvakarászás - 8.000

felszisszenés + homlokráncolás + tarkóvakarászás + "Gabigyeremánidevázzé" + "Mennyit adott ezért az autóért" - EuroCard-Mastercard :lol: :D :D

Nodefiúk! Ez itt egy komoly műszaki fórúúúm! Nem is értem, hogy nincs itt egy moderátor kéznél? :lol: :lol:

Megosztás:

Nodefiúk! Ez itt egy komoly műszaki fórúúúm! Nem is értem, hogy nincs itt egy moderátor kéznél? :lol: :lol:

Asszem ha itt az lennék lenne dolgom rendesen, na de hogy ne maradjak ki a sorból a magaméit is törölgethetném.

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.