iytum Elküldve Július12, 2008 Megoszt Elküldve Július12, 2008 köszönöm a választ... azt hogyan tudom ellenőrizni??... Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Július12, 2008 Megoszt Elküldve Július12, 2008 köszönöm a választ... azt hogyan tudom ellenőrizni??... Úgy, hogy melegen sziszeg. Nyomás alatt ki ne nyisd, mert pofán vág a gőz és mehetsz a bőrgyógyászatra! Egyébként ha ereszt, akkor kotyog, rotyog benne a víz. Nem szabad, hogy hangot adjon! Link to comment Megosztás: More sharing options...
Rapid Elküldve Július12, 2008 Megoszt Elküldve Július12, 2008 Úgy, hogy melegen sziszeg. Nyomás alatt ki ne nyisd, mert pofán vág a gőz és mehetsz a bőrgyógyászatra! Egyébként ha ereszt, akkor kotyog, rotyog benne a víz. Nem szabad, hogy hangot adjon! Az sem jó, ha nem sziszeg, mert nekem amiatt durrant ki a hűtőm, mert teljesen lezárt (gondolom eldugult vagy vmi) és nem engedte el a túlnyomást, ami a hűtő műanyag részén távozott. Újonnan vettem egyet, 700 Ft volt, úgyhogy ha úgy érzed, hogy nem jó, akkor érdemes cserélni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
iytum Elküldve Július12, 2008 Megoszt Elküldve Július12, 2008 Úgy, hogy melegen sziszeg. Nyomás alatt ki ne nyisd, mert pofán vág a gőz és mehetsz a bőrgyógyászatra! Egyébként ha ereszt, akkor kotyog, rotyog benne a víz. Nem szabad, hogy hangot adjon! köszönöm szépen Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 Az sem jó, ha nem sziszeg, mert nekem amiatt durrant ki a hűtőm, mert teljesen lezárt (gondolom eldugult vagy vmi) és nem engedte el a túlnyomást, ami a hűtő műanyag részén távozott. Újonnan vettem egyet, 700 Ft volt, úgyhogy ha úgy érzed, hogy nem jó, akkor érdemes cserélni. Egyetértek, hogy a legjobb az új betöltő sapka, de sosem sziszeghet, csak ha a megengedett nyomáson is túl van. Akkor pedig már nem a normális hőmérsékleten működik a motor, hanem a piros zónában. Ez nagyon fontos! A hűtőd nem azért durrant ki mert nem sziszegett a betöltő sapkád, hanem azért mert (ha normális vízhőfokod volt...) a hűtőd már hibás volt eleve amikor a baj megtörtént. A hűtőrendszert nyomáspróbázni szokták. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Reeckatee Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 A motornak okozhat károsodást ha a kinti hômérsékletek miatt (34-35 fok Celsius) felmegy 100 fokig is a víz hômérséklete..... Hosszabb út után vagyok és 95-100 Clesius között mozgott a mutató....(egyszer elérte a 105 Fokot is) Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 A hűtőrendszer zárt,nyomás alatt van. Aki figyelt anno fizika órán az tudja,hogy nagyobb nyomáson magasabb hőfokon forr a víz. Udi barátom 110fokos vizzel járkált,mert nem volt jó a termosztátja,semmi baja nem lett a motornak. Én úgy tudom,hogy dízelnél az első fokozat 98fokon indul,a kettes pedig 105,de már nem emléxem pontosan,mert nekem 98-nál indul és 90-re visszahűti mindig. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Reeckatee Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 A hűtőrendszer zárt,nyomás alatt van. Aki figyelt anno fizika órán az tudja,hogy nagyobb nyomáson magasabb hőfokon forr a víz. Udi barátom 110fokos vizzel járkált,mert nem volt jó a termosztátja,semmi baja nem lett a motornak. Én úgy tudom,hogy dízelnél az első fokozat 98fokon indul,a kettes pedig 105,de már nem emléxem pontosan,mert nekem 98-nál indul és 90-re visszahűti mindig. Annyit megfigyeltem, hogy amint megállitom a motort s leveszem az áramot, a venti is egybôl megáll.....ez nem gáz kicsit??? Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 Annyit megfigyeltem, hogy amint megállitom a motort s leveszem az áramot, a venti is egybôl megáll.....ez nem gáz kicsit??? Nem, tudtommal csak az Omegánál van olyan, hogy még utána is hűt. Bár gyébként nem lenne nehéz megoldani, csak annyi kéne, hogy a venti tápvezetékét át kéne kötni a kapcsolt 12V helyett az akksiról jövő állandóan meglevő 12V-ra. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Reeckatee Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 Nem, tudtommal csak az Omegánál van olyan, hogy még utána is hűt. Bár gyébként nem lenne nehéz megoldani, csak annyi kéne, hogy a venti tápvezetékét át kéne kötni a kapcsolt 12V helyett az akksiról jövő állandóan meglevő 12V-ra. Sztem egészségesebb lenne. De akkor az egyfolytában müködne nem?? Régi Dacia feeling.. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Szitamanó Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 Annyit megfigyeltem, hogy amint megállitom a motort s leveszem az áramot, a venti is egybôl megáll.....ez nem gáz kicsit??? Szerintem mivel megáll a motor és leáll a víz keringése a rendszerben, ezért hiába menne a ventillátor, mert csak a hűtőben levő víz hőmérsékletét csökkentené. Szerintem :rolleyes: . Link to comment Megosztás: More sharing options...
hening Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 Szerintem mivel megáll a motor és leáll a víz keringése a rendszerben, ezért hiába menne a ventillátor, mert csak a hűtőben levő víz hőmérsékletét csökkentené. Szerintem :rolleyes: . Egy kis cirkuláció marad azért. Mivel a hűtőben kihül a víz, az lesüllyed annak alsó részére, és a motorból a felső traktusba folyik a meleg folyadék. Persze ez csak addig működhet, amíg a termosztát bezár, és nem lesz akkora a folyadékáramlás sem, mintha szivattyúznák. Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 Sztem egészségesebb lenne. De akkor az egyfolytában müködne nem?? Régi Dacia feeling.. :rolleyes: Nem arra gondoltam, hogy állandóan menne a venti ;) Ezzel továbbra is a hőgomba kapcsolná a ventit, csak éppen a motor leállítása után amennyiben a hőgomba szerint még meleg a motor, akkor menne tovább a venti, amíg a vízhőmérséklet el nem éri a kikapcsolási hőfokot. Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 Sztem egészségesebb lenne. De akkor az egyfolytában müködne nem?? Régi Dacia feeling.. :rolleyes: Meg Skoda 120... Emberek!!! Felejtsétek már el a régi szoci technikát!!! Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Július13, 2008 Megoszt Elküldve Július13, 2008 A hűtőrendszer zárt,nyomás alatt van. Aki figyelt anno fizika órán az tudja,hogy nagyobb nyomáson magasabb hőfokon forr a víz. Udi barátom 110fokos vizzel járkált,mert nem volt jó a termosztátja,semmi baja nem lett a motornak. Én úgy tudom,hogy dízelnél az első fokozat 98fokon indul,a kettes pedig 105,de már nem emléxem pontosan,mert nekem 98-nál indul és 90-re visszahűti mindig. Eddig ez a legjobb avatarod! :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Reeckatee Elküldve Július14, 2008 Megoszt Elküldve Július14, 2008 Hatékonyabbá lehetne-e tenni a hütést pl dupla venti beszerelésével? (Lásd Peugeot 206 stb) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Guest Sanci Elküldve Július14, 2008 Megoszt Elküldve Július14, 2008 Hatékonyabbá lehetne-e tenni a hütést pl dupla venti beszerelésével? (Lásd Peugeot 206 stb) Szerintem nincs olyan sok hely abban a motortérben, hogy kettőt beépíts. Vagy esetleg sokkal kissebbet be tudsz tenni mellé de nem sok értelme lenne. Az az egy is elég keményen tudja a levegőt szívni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Reeckatee Elküldve Július14, 2008 Megoszt Elküldve Július14, 2008 Szerintem nincs olyan sok hely abban a motortérben, hogy kettőt beépíts. Vagy esetleg sokkal kissebbet be tudsz tenni mellé de nem sok értelme lenne. Az az egy is elég keményen tudja a levegőt szívni. Értem, köszi! Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Július14, 2008 Megoszt Elküldve Július14, 2008 Hatékonyabbá lehetne-e tenni a hütést pl dupla venti beszerelésével? (Lásd Peugeot 206 stb) Nem kell a "hidegvizet feltalálni" ! Az Opeleknek alapból jó a hűtése. Ha nem, az nem a konstrukció miatt van. Hiba esetén a hibát kell orvosolni, és nem barkácsolni! Mondottam volt: felejtsük már el a régi szoci technikát! Ha városban 36 külső hőmérséklet mellett felmegy a vízhőfok 105 fokra, az normális. Ha biztosra akarsz menni, tegyél a hűtővizedbe hűtőtisztító folyadékot amivel átmosatod a rendszert, utána töltsd fel új hűtőfolyadékkal és kész! Szigorúan tartsd be a használati utasítást! (Én is ezt tettem idén tavasszal a nyárra készülődvén.) Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Július14, 2008 Megoszt Elküldve Július14, 2008 Nem kell a "hidegvizet feltalálni" ! :rolleyes: Igaz. ;) Esetleg a lökhárítóból ki lehet venni azt a plusz elemet, ami eltakar egy csomó lyukat. Persze csak roncsolással jön de könnyen ki lehet szedni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Rapid Elküldve Július14, 2008 Megoszt Elküldve Július14, 2008 :rolleyes: Igaz. ;) Esetleg a lökhárítóból ki lehet venni azt a plusz elemet, ami eltakar egy csomó lyukat. Persze csak roncsolással jön de könnyen ki lehet szedni. Mármint a hűtőmaszkra gondoltál ugye? Én mindenféle roncsolás nélkül ki tudtam pattintani belőle, és azóta jobban kap levegőt a hűtő. ;) Télire majd visszarakom. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Július14, 2008 Megoszt Elküldve Július14, 2008 Mármint a hűtőmaszkra gondoltál ugye? Én mindenféle roncsolás nélkül ki tudtam pattintani belőle, és azóta jobban kap levegőt a hűtő. :rolleyes: Télire majd visszarakom. Nem. A lökhárítónál vagy 4 lyuk szabad vagy 12 ha jól számolok gondolatban. Maszkban is van? Nekem csak a légszűrő előtt volt, de annak nincs hatása a hűtőre. Persze ez esetben az is segíthet. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Guest Sanci Elküldve Július15, 2008 Megoszt Elküldve Július15, 2008 Vagy le kell szedni a lőköst és a díszmaszkot és akkor full a hűtés. De ha már így kell hűtést csinálni megette a fene. Szombaton kilómétereket mentem 1-es és 2-esbe abban a forróságban Pajero hanggal hegymenetben mégse forrt fel a víz szóval valami lehet azzal a hűtővel szerintem. Nincs eltömődve bogarakkal vagy kosszal? Netán a lamellák nincsenek összehajolva? ------------------------------------ "97 F Astra Caravan X17DTL military green Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Július15, 2008 Megoszt Elküldve Július15, 2008 De ha már így kell hűtést csinálni megette a fene. Nem így kell, de picit lehet segíteni rajta. Ha rossz ez sem fogja megoldani, de ha valaki sokat áll dugóban, akkor talán örül hogy adott táv alatt nem 15-ször kapcsol be neki a venti, hanem csak 6-szor. Vannak olyan típusok/felszereltségek ahol alapból ki van véve. Link to comment Megosztás: More sharing options...
iytum Elküldve Július15, 2008 Megoszt Elküldve Július15, 2008 sziasztok... volna egy kérdésem... dízel astra-m van... az üa. mérőnek kellene lennie kontrollámpájának is?... alacsony gázolajszintnél nekem semmi nem villan fel... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts