Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Általános műszaki problémák

hemi

Recommended Posts

Leslie!

Nem lenne kevesebb a fogyasztásod, ugyanis az említett sebességen már akkora terhelés alatt van a motor, hogy ez az optimális fordulatszám, ahol a megfelelő nyomatékot megfelelő fogyasztás mellett lehet leadni. Egy magasabb fokozat esetén kevesebbet pörögne ugyan a motor, de nem lenne optimális az a fordulat a terhelés függvényében, lehet hogy töbebt is fogyasztana. Ugyanaz az eset, mint amikor felfelé mész a dombon... akinek van gyári BC, az láthatja a fogyasztáson, hogy visszakapcsolva az erőlködősebb alsó fordulatról a magasabb fordulatot biztosító előző fokozatba, kevesebbet eszik a gép. :lol:

Megerősítem.

Ugyan nekem nincs BC, de határozottan észreveszem tankoláskor, ha 80-nal megyek 5.-ikben többet tankolok ugyanakkora távra, mitha 100-110 között haladok, mivel nekem ezekhez 5.-dikben 2700-2900, ill. 3000-3100 fordulat tartozik, vagyis 100-110-el közelebb vagyok a nyomaték-teljesítmén maximumhoz. azaz optimálisabb a fogyasztás.

Megosztás:

Leslie!

...akinek van gyári BC, az láthatja a fogyasztáson, hogy visszakapcsolva az erőlködősebb alsó fordulatról a magasabb fordulatot biztosító előző fokozatba, kevesebbet eszik a gép. :lol:

Pontosan! No meg hallani is szegény motoron, h nem csak nyeli a benáyt és erőlködik, hanem frankón harap...

Megosztás:

Valaki legyen már olyan jó és mérje le, hogy milyen méretű szivargyújtó kell az autóba! Az enyémet elvitte a cica és nem akarnék többet venni, mint muszáj.

Meg egy kérdésem is lenne: Valamiért a vízhőfokmérő mutatója az istennek sem akarja elérni a 80 fokot. Termosztát csere volt, fűt mint a bolond, fogyasztás jó. Hagyjam a csudába, vagy ez valami hibának a jele?

Megosztás:

Valaki legyen már olyan jó és mérje le, hogy milyen méretű szivargyújtó kell az autóba! Az enyémet elvitte a cica és nem akarnék többet venni, mint muszáj.

Meg egy kérdésem is lenne: Valamiért a vízhőfokmérő mutatója az istennek sem akarja elérni a 80 fokot. Termosztát csere volt, fűt mint a bolond, fogyasztás jó. Hagyjam a csudába, vagy ez valami hibának a jele?

ha visszaolvasol kiderül.. valószínü a vizhőfok jeladó hibája... 1-2 ezer forint max...

Megosztás:

A hőmérő pontatlanságát valószínűleg a vízhőfokjeladó hibája okozza, ha zavar, nyugodtan cseréld ki, nem drága, és nem is bonyolult a cseréje. Úgy látom a Te géped kb. olyan korú, mint az enyém, a jeladót a motor hátsó részén találod, EGY vezeték megy rá. Van egy kétvezetékes jeladó is, az az ECU-é, ha könnyen indul, és a fogyasztás is jó, ezt nem kell cserélni.

Megosztás:

Emberek, normális az, hogy most a mínusz fokokban füstöl (vagy gőzölög? :lol:) az autóm? Mármint a kipuffból rettentő nagy füst/gőz távozik, nagyon nagyon megrettentem, mert ilyen hidegben még sohasem használtam az autót, normál időjárásnál viszont abszolút 0 füstölés volt eddig. Bár ez nem igaz, mármint már tavaly télen is használtam, és nem emlékszem, hogy lett volna ekkora füst, bár az igaz, hogy egyáltalán nem is nézegettem/figyeltem, ráadásul egy Trabantból ültem át az Asztrába télen, és Trabinál megszoktam, hogy füstöl, időjárástól függetlenül :lol: Szóval normális ez, vagy mi a gond? Mondjuk ahogy nézegettem, minden autó jobban füstöl most, még a vadi új csodák is. De akkor is parázok kicsit... nyugtassatok meg, hogy csak az autó "lihegése" látszik, ahogyan jön ki a meleg :lol: vagy ha ez nem normális, akkor mitévő legyek...?

Megosztás:

Emberek, normális az, hogy most a mínusz fokokban füstöl (vagy gőzölög? :lol:) az autóm? Mármint a kipuffból rettentő nagy füst/gőz távozik, nagyon nagyon megrettentem, mert ilyen hidegben még sohasem használtam az autót, normál időjárásnál viszont abszolút 0 füstölés volt eddig. Bár ez nem igaz, mármint már tavaly télen is használtam, és nem emlékszem, hogy lett volna ekkora füst, bár az igaz, hogy egyáltalán nem is nézegettem/figyeltem, ráadásul egy Trabantból ültem át az Asztrába télen, és Trabinál megszoktam, hogy füstöl, időjárástól függetlenül :lol: Szóval normális ez, vagy mi a gond? Mondjuk ahogy nézegettem, minden autó jobban füstöl most, még a vadi új csodák is. De akkor is parázok kicsit... nyugtassatok meg, hogy csak az autó "lihegése" látszik, ahogyan jön ki a meleg :lol: vagy ha ez nem normális, akkor mitévő legyek...?

Tényleg nyugi van, nézz meg más autót is közvetlen a beindítás után hidegben. Először is, ha nem kék, vagy fekete, akkor nem füst, hanem gőz.

Ahogy Ivannorbi mondta, ez a lecsapódó pára miatt van. A kipuffogórendszerben a hideg levegő hatására a pára lecsapódik. Mint a ház ablaka, amikor a kívül hideg, belül meleg levegő hatására párás, tehát vizes lesz. A kipuffogóban is ez történik, sőt, gyakran még meg is áll benne a víz. Ennek következménye, hogy a melegedő renszerben elkezd ez a víz gőzölögni. Gyakran az összegyűlt vizet még köpködi is, de ez csak a rendszer átmelegedéséig tart, pár perc után fokozatosan megszűnik. :wink:

Megosztás:

Tényleg nyugi van, nézz meg más autót is közvetlen a beindítás után hidegben. Először is, ha nem kék, vagy fekete, akkor nem füst, hanem gőz.

Ahogy Ivannorbi mondta, ez a lecsapódó pára miatt van. A kipuffogórendszerben a hideg levegő hatására a pára lecsapódik. Mint a ház ablaka, amikor a kívül hideg, belül meleg levegő hatására párás, tehát vizes lesz. A kipuffogóban is ez történik, sőt, gyakran még meg is áll benne a víz. Ennek következménye, hogy a melegedő renszerben elkezd ez a víz gőzölögni. Gyakran az összegyűlt vizet még köpködi is, de ez csak a rendszer átmelegedéséig tart, pár perc után fokozatosan megszűnik. :wink:

Hálás köszönet :lol:

Egyébként ja, nem kék, nem fekete, hanem "szürke füst", olyan, mint amikor az ember lehellete látszik hidegben ;) Tehát akkor csak erről van szó :D Köszi.

Megosztás:

Majd nézd meg, hogy fél óra autózás után semmivel sem gőzöl jobban mint a többi (hibátlan) autó. :wink:

Jah, majd megfigyelem. Mondjuk fél órát ritkán autózok egyhuzamban mostanában, a melóhelyem 3km-re van, úgyhogy hétközben általában ez a napi nagyon kemény 6km van meg :lol: Ez viszont nem igazán egészséges, úgyhogy hétvégén, vagy amikor időm van, megszoktam járatni picit országúton, vagy fel a hegyekbe túráztatom kicsit (itt van ugye a Mecsek, lehet terhelni szegényt :lol:). Szombaton is tervezek egy kis autókázást, úgyhogy majd megnézem.

Most így a 3km-es út végén is ugyanúgy gőzölög amikor hazaérek, ennyi idő kevés neki (kevesebb, mint 3 perc alatt vagyok itthon..).

Megosztás:

Múltkor én is meglepődtem kissé: havernál voltam, egy utánfutót vittem (az ő autóján nincs vonóhorog), és megálltam a lejtős kapubejárón, háttal lefelé. Pár perc múlva mentem vissza a kocsihoz és jókora tócsa volt a kipuff alatt. Először megijedtem, hogy talán a benzintank lyukadt ki és az folyik, de csak víz volt, ami összegyűlt a hátsó dobban.

Most ebben a hidegben nekem is gőzöl rendesen a kipuff, ne aggódj, természetes jelenség :wink:

Megosztás:

Van egy kétvezetékes jeladó is, az az ECU-é, ha könnyen indul, és a fogyasztás is jó, ezt nem kell cserélni.
Szerintem jó. Városban 8-ból kijön. Ezt az ECU dolgot nem értem.

Igazából csak zavar a dolog. Mégpedig azért, mert nemrég cserélni kellett a vízpumpát és elfolyt víz mellett lazán felment plafonra. Azaz - gondolom - működik. No, mindegy. Majd megszokom.

Megosztás:

Szerintem jó. Városban 8-ból kijön. Ezt az ECU dolgot nem értem.

Igazából csak zavar a dolog. Mégpedig azért, mert nemrég cserélni kellett a vízpumpát és elfolyt víz mellett lazán felment plafonra. Azaz - gondolom - működik. No, mindegy. Majd megszokom.

Az a plafon már több, mint plafon volt akkor :lol: - egyébként sem lineáris a karakterisztikája a jeladónak, sztem is csere - 1.200 huf Csergőben.

Megosztás:

Mondjuk fél órát ritkán autózok egyhuzamban mostanában, a melóhelyem 3km-re van, úgyhogy hétközben általában ez a napi nagyon kemény 6km van meg :lol:

Menj kerülőúton dolgozni!! Biztos találsz arrafelé is dugót, ha nagyon keresel. :lol:

Megosztás:

Menj kerülőúton dolgozni!! Biztos találsz arrafelé is dugót, ha nagyon keresel. :lol:

Azért annyira nem vágyom rá ;) De szoktam egyébként kerülőúton menni időnként, ha ráérek :lol: Tudok pont úgy mennyi, hogy városon kívül az ipari úton, úgy 15km lesz a 3-ból :D

Megosztás:

Hajrá! :D

Megoldásomat ismered. :lol:

Kellene egy kifordított üres zseb szmájli. ;)

Már nem merek mondani semmit. Úgy tűnik, beindult a szekerem, de elébb szeretném kajak rendbeszedni a kocsit. Karosszéria, vmi jó felni tavaszra, karter védő, stb. Kelleni fog a cucc, de ez ilyen éves terv. :lol:

Viszont olaj sztem 3 hónap, és cserés. :lol:

Megosztás:

Emberek, normális az, hogy most a mínusz fokokban füstöl (vagy gőzölög? :lol:) az autóm? Mármint a kipuffból rettentő nagy füst/gőz távozik, nagyon nagyon megrettentem, mert ilyen hidegben még sohasem

Épp ma beszélgettünk erről egy kollegával ő is meg volt ijedve.

De ez normális dolog, főleg ha belegondolsz, hogy a levegőnek is van páratartalma. Ami szintén a kipuffon keresztül fog távozni. Párás időben, vagy ilyenkor amikor olvadozik a hó akkor fokozottaban fog jelentkezni ez a dolog.

Megosztás:

A katalizátorban is utánaégetés van, ugy tudom, azért, hogy tökéletesebb legyen per totál a benzin elégetése... az meg köztudott, hogy tökéletes égés során a szervesanyagból (esetünkben benzin) csupán H2O meg CO2 keletkezik. Akinél meg nem katalizátoros...ott több lesz az egyéb (CO, NOx, el nem égett szénhidrogén etc...).

Megosztás:

Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.