Jump to content
OPEL MAGAZIN és TUDÁSTÁR

Recommended Posts

Elküldve
  On 2015. 08. 14. at 12:59, zotya975 írta:

A kétvezetélest a cserétől függetlenül ki lehet mérni multiméterrel, az új is lehet rossz. A tanknál meg nézd meg hogy a sárvédő alól a szénszűrőtől a tankhoz hátramenő cső átjárható-e. Amig nem derül ki a hiba oka, vegyél egy pár 100forintos univerzális tanksapkát, az szellőzik.

A kimérést le tudnád írni,hogy hogy kell?Nem vagyok egy nagy multiméter guru :)

Elküldve
  On 2015. 08. 14. at 14:09, zoli083 írta:

A kimérést le tudnád írni,hogy hogy kell?Nem vagyok egy nagy multiméter guru :)

Ellenállás mérésre állítod a műszert, lehúzod a csatit a jeladóról például hideg motornál, meg üzemmelegen és megméred az ellenállását.

Vízhőfok Kétvezetékes jeladó ellenállása

100C ~ 180 Ohm

80C ~ 320 Ohm

60C ~ 650 Ohm

40C ~ 1.18 kOhm

20C ~ 2.45 kOhm

0C ~ 5.6 kOhm

-10C ~ 9.45 kOhm

-20C ~ 15 kOhm

(forrás FPepe)

Ha hidegen nagyon más értéket mérsz akkor lehet gyanakodni hogy rossz. Tehát a mostani 35-30 fokos hidegindításnál 1.8-2 KOhm körül kell lennie. De ha gázpedál mozdításra megjavul akkor akár a pillangószelep poti is ki lehet kopva. Nincs a közelben ilyen motoros autó hogy átted egy próbára?

Elküldve
  On 2015. 08. 14. at 15:10, zotya975 írta:

Ellenállás mérésre állítod a műszert, lehúzod a csatit a jeladóról például hideg motornál, meg üzemmelegen és megméred az ellenállását.

Vízhőfok Kétvezetékes jeladó ellenállása

100C ~ 180 Ohm

80C ~ 320 Ohm

60C ~ 650 Ohm

40C ~ 1.18 kOhm

20C ~ 2.45 kOhm

0C ~ 5.6 kOhm

-10C ~ 9.45 kOhm

-20C ~ 15 kOhm

(forrás FPepe)

Ha hidegen nagyon más értéket mérsz akkor lehet gyanakodni hogy rossz. Tehát a mostani 35-30 fokos hidegindításnál 1.8-2 KOhm körül kell lennie. De ha gázpedál mozdításra megjavul akkor akár a pillangószelep poti is ki lehet kopva. Nincs a közelben ilyen motoros autó hogy átted egy próbára?

Most értem haza.Óra szerinti majdnem 90 fokos víznél 285 ohm-ot mutat a műszer.Este mérek hidegen is,szerintem 8-9-nél hamarább nem fog kihűlni.Addig is cserélek alsó talpast.Sajna nincs most a közelemben olyan,amiről át tudnám tenni próbára.

Elküldve
  On 2015. 08. 14. at 16:45, zoli083 írta:

Most értem haza.Óra szerinti majdnem 90 fokos víznél 285 ohm-ot mutat a műszer.Este mérek hidegen is,szerintem 8-9-nél hamarább nem fog kihűlni.Addig is cserélek alsó talpast.Sajna nincs most a közelemben olyan,amiről át tudnám tenni próbára.

Motorháztető kinyit. Nekem így áll a garázsban most. Holnap hőgomba cserék, mert légtelenítés után sem hajlandó kapcsolni a hőgomba.

Elküldve
  On 2015. 08. 14. at 16:45, zoli083 írta:

Érdemes lenne még átnézni a motor szívórészén nincs-e fals levegő szívás. Az összes levegőcsövet vákuumcsövet ami a fojtószelep házhoz csatlakozik meg kell nézni nincs-e kirepedve valamelyik. Egyébként a mostani nagy melegekben nekem se emeli meg nagyon az alapjáratot ilyenkor nem nagyon kell a dúsítás de azért fuldokolni nem kellene.

Elküldve

Sziasztok!

Astra F Caravan (benzines) üzemanyagtank levegőztető csöveit, beleértve az aktívszenes szűrőig elvezetett csöveket is. Mennyire időigényes meló kitakarítani? Mert alig nyeli a tank az anyagot... A szűrőt ki lehet iktatni?

Elküldve
  On 2015. 08. 16. at 16:25, Porter írta:

Sziasztok!

Astra F Caravan (benzines) üzemanyagtank levegőztető csöveit, beleértve az aktívszenes szűrőig elvezetett csöveket is. Mennyire időigényes meló kitakarítani? Mert alig nyeli a tank az anyagot... A szűrőt ki lehet iktatni?

Hát a legegyszerűbb ha fúrsz 1-2-es fúróval egy lyukat a tanksapkába a zárlyuk mellett oldalról, és elfelejted az egészet. Vagy megkeresed a sárvédő alatt az aktivszenes tartályt, megnézed hogy a tank felé menő cső átjárható-e ha igen akkor lehúzod teszel a végére egy pár 100 forintos benzinszűrőt, rögzíted egy kábelkötegelővel, ahonnan lehúztad meg ledugózod. ha nem járható átt a tank felé, akkor le kell venni a tankot, mert ugye nem lenne jó ötlet arrafelé megfújatni mert akkor a dzsuva bemegy a tankba.

1946729-20150816-BknX3j.jpg

Szerintem némi csőcibálással meg lehet állapítani melyik megy hátra.

Elküldve (edited)

Köszi! A tanksapkán a lyukat régebben kifúrtam, csak a levegőzéssel van a baj tankoláskor, ugyanis lassan tudom bele nyomatni. Át kell fújkálnom az összes csövet, amin lélegezhet. Legalább 5 perc kell a fél helyett amíg feltöltöm. Mindig lekattan a pisztoly... Egyébként hol futnak ezek a csövek, a küszöb mögött, vagy a padló alatt középen?

Módosítva : Porter
Elküldve
  On 2015. 08. 16. at 17:42, Porter írta:

Köszi! A tanksapkán a lyukat régebben kifúrtam, csak a levegőzéssel van a baj tankoláskor, ugyanis lassan tudom bele nyomatni. Át kell fújkálnom az összes csövet, amin lélegezhet. Legalább 5 perc kell a fél helyett amíg feltöltöm. Mindig lekattan a pisztoly... Egyébként hol futnak ezek a csövek, a küszöb mögött, vagy a padló alatt középen?

Benzincső mellett az alján, ami a tanktól jön hátra. Pontosabban a töltőcsőre, mert onnan megy tovább a tank tetejére. Látni is lehet, hogy melyik cső jön hátulról.

Elküldve
  On 2015. 08. 16. at 17:42, Porter írta:

Szia!

Neked inkább a tankoló cső melletti szuszogó csövet kellene megnézni, mert az dugulhatott el. A tankoláskor keletkező felhabzás nem a széntartály hibája.

Ha alulról megnézed a tankolónyílást, akkor ott van egy vastagabb(befelémenő) meg egy vékonyabb(szuszogó) cső.

Elküldve
  On 2015. 08. 17. at 7:40, pszilaj írta:

Szia!

Neked inkább a tankoló cső melletti szuszogó csövet kellene megnézni, mert az dugulhatott el. A tankoláskor keletkező felhabzás nem a széntartály hibája.

Ha alulról megnézed a tankolónyílást, akkor ott van egy vastagabb(befelémenő) meg egy vékonyabb(szuszogó) cső.

...Vagy beletörted a felső rugós csappantyút (azt ami azért van, hogy boruláskor ne folyjon ki a lé) a töltőcsőbe a pisztollyal, ahogy nekem sikerült pár éve.

Elküldve

Sziasztok,

Zotyát (975) és Stirlitzet kérdezném elsősorban, de privát helyett inkább itt, hátha másnak is érdekes a válasz.

Toronygumicsere. Ha a gátlóról csavarnám le az anyát, elforog a gátló szára, még terhelés alatt is. A vége hatszögű, de ha azt fogom, nem férek hozzá az anyához hajlított csillagkulccsal a toronygumi perselye vagy mije miatt, ami 3-4cm magas. Nem szivesen fognék rá a lengéscsillapító szárára alulról, mivel az még nem cserés. Micsináljak?

Másrészt ugye szabad a gátló szárát ide-oda tekergetni?

Köszi.

Elküldve

Miközben eltekered a kormányt a gátló szára ami végén a csavar van viszonylag fix a kasztnihoz képest, és a szár körül a gólyaláb fordul el a kerékaggyal együtt. Légkulccsal legkönnyebb leszedni azt a csavart de ha az nincs akkor 18-as csőkulcs belsejében kell az imbusszal tartani a lengéscsillapító szárát.

Elküldve
  On 2015. 08. 17. at 12:33, felhasznaaloo írta:

Sziasztok,

Zotyát (975) és Stirlitzet kérdezném elsősorban, de privát helyett inkább itt, hátha másnak is érdekes a válasz.

Toronygumicsere. Ha a gátlóról csavarnám le az anyát, elforog a gátló szára, még terhelés alatt is. A vége hatszögű, de ha azt fogom, nem férek hozzá az anyához hajlított csillagkulccsal a toronygumi perselye vagy mije miatt, ami 3-4cm magas. Nem szivesen fognék rá a lengéscsillapító szárára alulról, mivel az még nem cserés. Micsináljak?

Másrészt ugye szabad a gátló szárát ide-oda tekergetni?

Köszi.

Hát vagy ráfogsz mégiscsak fogóval, és légkulcsal lelövöd, akkor nem pörög annyit körbe mint ha simán csak racsnissal tekernéd, vagy hosszított csillagvillás kell, egy 6-os imbusszal ellentartva, legalábbis nekem ilyen a vége.

1947479-20150817-WNtbWr.jpg

1947480-20150817-2DC2v6.jpg

Én az első verziót játszottam, nem karcolta meg a teló szárát a fogó, mert keményebb anyagból van.

Elküldve
  On 2015. 08. 17. at 14:02, zotya975 írta:

Hát vagy ráfogsz mégiscsak fogóval, és légkulcsal lelövöd, akkor nem pörög annyit körbe mint ha simán csak racsnissal tekernéd, vagy hosszított csillagvillás kell, egy 6-os imbusszal ellentartva, legalábbis nekem ilyen a vége.

Én az első verziót játszottam, nem karcolta meg a teló szárát a fogó, mert keményebb anyagból van.

Én is. Azért kicsit aggodtam, hogy mögkaristolja, de nem láccot rajta semi, gondolom nem ez a "gyári" technólógia.

Elküldve
  On 2015. 08. 17. at 15:56, stirlitz írta:

Én is. Azért kicsit aggodtam, hogy mögkaristolja, de nem láccot rajta semi, gondolom nem ez a "gyári" technólógia.

Valószinűleg nem ez, de nekem sem volt hosszított 18-as csillagvillásom, hogy az imbusszal ellentartva tekerjem le. A 18-as dugókulcsom is alig ért be a csavarig a krovaszárat nem tudtam teljesen beledugni, bővíteni kell a szerszámkészletet. :icon1:

Elküldve
  On 2015. 08. 17. at 13:33, Gergőőő írta:

Miközben eltekered a kormányt a gátló szára ami végén a csavar van viszonylag fix a kasztnihoz képest, és a szár körül a gólyaláb fordul el a kerékaggyal együtt. Légkulccsal legkönnyebb leszedni azt a csavart de ha az nincs akkor 18-as csőkulcs belsejében kell az imbusszal tartani a lengéscsillapító szárát.

Nekem elforog minden, a szár, a gólyaláb, pedig nem iszom. Nem imbuszos a gátló vége, hanem "hatlapfejű". Csőkulccsal nem tudom hogy kéne.

Nagyon szar csillagkulcsom lehet, mert nem értem el vele az anyát.

On 2015. 08. 17. at 15:56, stirlitz írta:

Sajnos csak ez a ráfogós verzió marad! A gyári megoldás az angol nyelvű könyvem szerint az, hogy "unscrew the piston rod nut", de huncutul hallgat arról, hogy mivel. :icon1: Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Elküldve

On 2015. 08. 17. at 16:35, felhasznaaloo írta:

Nekem elforog minden, a szár, a gólyaláb, pedig nem iszom. Nem imbuszos a gátló vége, hanem "hatlapfejű". Csőkulccsal nem tudom hogy kéne.

Nagyon szar csillagkulcsom lehet, mert nem értem el vele az anyát.

Sajnos csak ez a ráfogós verzió marad! A gyári megoldás az angol nyelvű könyvem szerint az, hogy "unscrew the piston rod nut", de huncutul hallgat arról, hogy mivel. :icon1: Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Nem normál csillagvillás kell, van olyan aminek hosszabb a nyaka, nem tudom milyen mert élőben még nem találkoztam vele...vagy esetleg a régi fajta csőkulcs. A gátló vége szerintem márkafüggő hogy milyen. Az én könyvemben az van írva hogy oldjuk a dugattyúrúd anyáját mélyen behajlított csillagkulcsal, ez lehet a "hosszúnyakú". De például nekem 18-as kulcs kell hozzá, valaki ha jól rémlik 17-eset vagy 19-eset írt, ezért nem hiszem hogy van értelme beszereznem pont ehhez spéci kulcsot. Most is egy 19-essel lőttem le, nem sarkazta le szerencsére.

Elküldve
  On 2015. 08. 17. at 8:23, felhasznaaloo írta:

...Vagy beletörted a felső rugós csappantyút (azt ami azért van, hogy boruláskor ne folyjon ki a lé) a töltőcsőbe a pisztollyal, ahogy nekem sikerült pár éve.

Az lesz a hibás, amit Zotya említett. A tartályon belüli tölcséres harangszerű visszacsapás gátló.

Elküldve

létetik hozzá spec. fogó, ha amennyire csak lehet fent fogod meg, nem lehet nagy baj, az a rész úgysem megy le addig hogy olajat hordjon ki, vagy összebacca a szimmeringet

Elküldve
  On 2015. 08. 17. at 20:26, aholy írta:

létetik hozzá spec. fogó, ha amennyire csak lehet fent fogod meg, nem lehet nagy baj, az a rész úgysem megy le addig hogy olajat hordjon ki, vagy összebacca a szimmeringet

Az lesz, köszi!

On 2015. 08. 17. at 18:02, zotya975 írta:

Nem normál csillagvillás kell, van olyan aminek hosszabb a nyaka, nem tudom milyen mert élőben még nem találkoztam vele...vagy esetleg a régi fajta csőkulcs. A gátló vége szerintem márkafüggő hogy milyen. Az én könyvemben az van írva hogy oldjuk a dugattyúrúd anyáját mélyen behajlított csillagkulcsal, ez lehet a "hosszúnyakú". De például nekem 18-as kulcs kell hozzá, valaki ha jól rémlik 17-eset vagy 19-eset írt, ezért nem hiszem hogy van értelme beszereznem pont ehhez spéci kulcsot. Most is egy 19-essel lőttem le, nem sarkazta le szerencsére.

Hát olyat én sem láttam. Nekem is 18-as amúgy. Egyébként a tanácsod alapján a héten beszerzett kulcskészlet dugókulcsával pont rá tudok fogni felülről, mert éppen van annyira hosszú a dugója (hogy rendesen rá is nyúlik az anyára). :icon13: Köszi!

Elküldve
  On 2015. 08. 18. at 8:35, felhasznaaloo írta:

Az lesz, köszi!

Hát olyat én sem láttam. Nekem is 18-as amúgy. Egyébként a tanácsod alapján a héten beszerzett kulcskészlet dugókulcsával pont rá tudok fogni felülről, mert éppen van annyira hosszú a dugója (hogy rendesen rá is nyúlik az anyára). :icon13: Köszi!

Amúgy az imbuszos teleszkóp véggel vigyázni kell, mert nekem kissé megnyílt egy kilazítás közben. Majdnem elfordult benne az imbuszkulcs. És mivel a vége megnyílt, így az anya jól rászorult.

Szerencsére a toronyszillent miatt kellet szétszedni, így azt nemes egyszerűséggel leflexeltük, majd a teló végét picit megköszörülve jött le az anya...

Hülye egy rész az...

Elküldve (edited)

Hello!szerintetek az milyen megoldás lenne ha a kétvezetékes hőfokmérőt lehuznám és közé iktatnék egy olyan értékű ellenállást am 90fokos vízhőmérsékleten van.Azért szeretném ezt kipróbálni mert azt vettem észre,hogy csak akkor dob hibakódot ha kb.95fok körül van a vízhőfok.(alapjárati motor hibakódot dob+ingadozik az alapjárat ilyenkor)Ki lehetne így próbálni??

Módosítva : Patesz29
Elküldve (edited)
  On 2015. 08. 21. at 10:41, Patesz29 írta:

Hello!szerintetek az milyen megoldás lenne ha a kétvezetékes hőfokmérőt lehuznám és közé iktatnék egy olyan értékű ellenállást am 90fokos vízhőmérsékleten van.Azért szeretném ezt kipróbálni mert azt vettem észre,hogy csak akkor dob hibakódot ha kb.95fok körül van a vízhőfok.(alapjárati motor hibakódot dob+ingadozik az alapjárat ilyenkor)Ki lehetne így próbálni??

Milyen motorod van? Ha lehúzod a csatlakozót 50 mp után vészüzembe áll és 80 fokos hűtővíz hőmérsékletnek megfelelő lesz a keverék.

Inkább az lehet, hogy melegebb motornál nem tud tovább szegényíteni a keveréken, húzná vissza az alapjárati motor tengelyét de nincs rá hatással. Nem akad a motor tengelye?

Módosítva : HaPetya
Elküldve (edited)

Hello!X16SzR az alapjárati motort nemrégen vettem úgyhogy nemtudom.Akkor csinálja ha eléri a 95fokot és pl megállok a lámpánál akkor fél perc és dobja a sárga lámpát.. <_<Azért gondoltam egy ellenállással mondjuk 90fokot érzékeljen és úgy kipróbálni.

Módosítva : Patesz29
Guest
Ez a téma már lezárult.
  • Create New...

Fontos információ

Sütiket (cookies) helyeztünk el az eszközén, hogy segítsünk a webhely jobbá tételében. Módosíthatja a sütik beállításait , különben feltételezzük, hogy rendben van a folytatás.