J0hnny Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Ennek a hsz-nek szerintem sok magamfajta tudatlan hasznát veszi még.Így már számomra is érthető.Meg is nyugodtam,volna ha nem esne vissza 20km tartós kocsikázás után is simán majdnem a kék tartományig a hőfok mutatóm.Szóval tartós menet közben igazából el sem éri a 90fokot a mutató.ÉS akkor ennek tudható be a 9körüli fogyasztás is ha jól gondolom. Igen! Termosztátcsere. Hétvégén ha lesz időm átírom és beteszem a GyIK-ba. Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Szerintem a 16 szelepes 1.4,1.6 motorokon mindenkinek 100 körül, vagy felette mutat a műszer, mikot a venti beindul. Elvileg a gyári adat szerint, ha 1 állapotú a ventillátor, vagyis csak 1 sebességen megy, akkor 100-nél kapcsol be, és 90 körül le. Ahogy öregszik, talán már nem olyan pontos az érzékelő, meg a műszer is csalhat. De akkor se kell aggódni, ha valóban 102 fokos a víz, mert nyomás alatt nem fog felforrni. NEkem nyáron dugóban rendszeresen tartósan a 100-as vonal felett álldogál. Hogy kapcsol-e a ventillátor, az hallani fogod, mert elég hangos, és jól látható ahogy forog. A termosztátod meg ellenőrizhető. Ha a felső hűtőre menő vastag vízcső 90 környéként kezd el langyosodni, és utána melegedni, akkor jókor nyit a termosztát. Ha végig hideg marad, és úgy mászik fel a mutató, akkor nem nyit rendesen, de akkor sebeségen se fog visszahűlni. Az utángyárott termók sokszor megadják magukat, de leginkább visszazárni nem szoktak, akkor meg épp nem melegszik a motor rednesen. Szerintem neked ha van valami gond, akkor leginkább a ventillátor kapcsoló szenzora sanszos. Neki kétsebességes a venti, mivel klímás és tapasztalatból tudom, hogy járó motornál csak akkor hallani a ventit, ha odateszed a hűtőrácshoz a füled, valamint ha nagyon figyelsz, akkor a kasztnin érezni, mikor beindul. Nekem is kétsebességes. Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Neki kétsebességes a venti, mivel klímás és tapasztalatból tudom, hogy járó motornál csak akkor hallani a ventit, ha odateszed a hűtőrácshoz a füled, valamint ha nagyon figyelsz, akkor a kasztnin érezni, mikor beindul. Nekem is kétsebességes. Az első sebességen nagyon halk,kettesen azért elég hangos tud lenni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Az első sebességen nagyon halk,kettesen azért elég hangos tud lenni. Én eddig csak első sebességen figyeltem a hangját. Sosem indult még be nekem másodikban. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Az első sebességen nagyon halk,kettesen azért elég hangos tud lenni. Tisztára mint a nők, mi? :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
szobikari Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Tisztára mint a nők, mi? :huh: És nálad ez a műszaki problémák topikba tartozik? :) Keressünk Neked egy jó urológust? Vagy pszichiátert inkább? :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 És nálad ez a műszaki problémák topikba tartozik? :huh: Keressünk Neked egy jó urológust? Vagy pszichiátert inkább? :) Csak daykiller kartársnak próbáltam ecsetelni a különbséget... :D :D :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Csak daykiller kartársnak próbáltam ecsetelni a különbséget... :huh: :) :D :D Amúgy próbáltam már akksiról, de akkor csak a vízhűtő ventit nyomattam teljes sebességen. Van igazság a hasonlatodban. :lol: Link to comment Megosztás: More sharing options...
broncse Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Az előző autómnál nem így melegedett a víz és ezért fura nekem,és akikkel beszéltem azoknak se tetszett a dolog bár nem opel tulajdonosok mint jómagam.De ahogy itt olvasom ez teljesen megszokott dolog,hogy áll az autó 5-10percet járó motorral és 100fokra ugrik a víz hőmérséklete.Igazából még ventillátor hangot nem hallottam az opelból de nem is vártam meg az itt említett 102fokot mert én azt hitten 100foknál már a motor van életveszélyben. Olvastam ebben a fórumban, hogy rendesen alulméretezték az astrák hűtőrendszerét. Ennek köszönhetően álló helyzetben a hűtő nem ad elég rendes hűtést csak a ventivel, de az meg érthető okokból nem jár folyamatosan. Így aztán nem valami stabil a motorhőfok. De nem is életszerű hogy negyedórákat állsz járó motorral, így annyira azért mégse gáz. Link to comment Megosztás: More sharing options...
broncse Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Az egykörös szenzor 96-nál kapcsol be, és tapasztalatom szerint ez nagyon pontos, és öregkorára sem változik :huh: Akkor vannak csodák. :) A hayes manuál szerint pl. az egyfokozatú 100 fokon kapcsol be, és valamivel alatta áll le. A 16 szelepes ecotecből több ismerősömnek is van, és senkinek nem kapcsol be a műszer szerinti 100 fok alatt. Lehet, hogy mindenkinek ennyit csalna a műszere? Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Olvastam ebben a fórumban, hogy rendesen alulméretezték az astrák hűtőrendszerét. Ennek köszönhetően álló helyzetben a hűtő nem ad elég rendes hűtést csak a ventivel, de az meg érthető okokból nem jár folyamatosan. Így aztán nem valami stabil a motorhőfok. De nem is életszerű hogy negyedórákat állsz járó motorral, így annyira azért mégse gáz. Nincs az alulméretezve, a ventillátornak meg pont az a dolga, hogy álló helyzetben hűtsön, ha túl akarna melegedni a hűtővíz. És normál esetben elég jó a stabilitása, pl nálam az omegának is, és a 16v astrának is :) Ez minden autónál így van. Akkor vannak csodák. :huh: A hayes manuál szerint pl. az egyfokozatú 100 fokon kapcsol be, és valamivel alatta áll le. A 16 szelepes ecotecből több ismerősömnek is van, és senkinek nem kapcsol be a műszer szerinti 100 fok alatt. Lehet, hogy mindenkinek ennyit csalna a műszere? semmi sem tévedhetetlen. sőt, van utángyártott szonda is, amelyik eltérő hőfokon kapcsol, és pl G astrákban is máshol kapcsol, ráadásul ott az ecu vezérli ezt... de f astrákon az egyfokozatú gyári kapcsoló 96 fokos :D nekem a műszer szerint is ott kapcsol (omegáé is), és 92-93 fokon pedig le. Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Nincs az alulméretezve, a ventillátornak meg pont az a dolga, hogy álló helyzetben hűtsön, ha túl akarna melegedni a hűtővíz. És normál esetben elég jó a stabilitása, pl nálam az omegának is, és a 16v astrának is :huh: Ez minden autónál így van. semmi sem tévedhetetlen. sőt, van utángyártott szonda is, amelyik eltérő hőfokon kapcsol, és pl G astrákban is máshol kapcsol, ráadásul ott az ecu vezérli ezt... de f astrákon az egyfokozatú gyári kapcsoló 96 fokos :) nekem a műszer szerint is ott kapcsol (omegáé is), és 92-93 fokon pedig le. Enyém is 96 fok környékén kapcsol, 92 körül meg le és ezt játsza álló helyzetben. Nekem a műszer halálpontos. 90 fokon megáll a műszer, az első túlmelegedés után, ügye mikor először nyit a termosztát, akkor felmegy 94-95-ig, aztán vissza. Link to comment Megosztás: More sharing options...
conquistador Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Sziasztok! Nekem erről a témáról csak annyi a véleményem, hogy egy kicsit szerintem is allul van méretezve sajna az F Astra hüttőrendszere, mivel a németek ezt az autót több szempontból sem a városi araszolgatásra tervezték. (tank mutató már nem mozdul, azt még van benne 5Liter) Anno mikor a Nagyfalúban laktam ott egy Off sittel járkáltam és a körúton nyáron a dugóban sem hallottam a ventinek a hangják,max 2x, amikor meg a sajátommal voltam már fent nyáron és jött a dugó szinte 2-4 percenként kiporszivozott a kocsi alatt a venti mert annyit ment. Nem tartom egy rossz motornak ezeket, de az biztos, hogy a tötymörgést nem szereti, meg ha hidegen adják neki az ívet, ha ezt az ember megpróbálja elkerülni és megadja neki azt ami kell akkor sokáig élvezheti a megbízhatóságát. Mert a motor karakterisztikáját viszont nagyon IMÁDOM és soha nem cserélném le egy twinpotyra, vagy ökötökre! :huh: Ezen meg nem megsértődni! Üdv:BB Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Sziasztok! Nekem erről a témáról csak annyi a véleményem, hogy egy kicsit szerintem is allul van méretezve sajna az F Astra hüttőrendszere, mivel a németek ezt az autót több szempontból sem a városi araszolgatásra tervezték. (tank mutató már nem mozdul, azt még van benne 5Liter) Anno mikor a Nagyfalúban laktam ott egy Off sittel járkáltam és a körúton nyáron a dugóban sem hallottam a ventinek a hangják,max 2x, amikor meg a sajátommal voltam már fent nyáron és jött a dugó szinte 2-4 percenként kiporszivozott a kocsi alatt a venti mert annyit ment. Nem tartom egy rossz motornak ezeket, de az biztos, hogy a tötymörgést nem szereti, meg ha hidegen adják neki az ívet, ha ezt az ember megpróbálja elkerülni és megadja neki azt ami kell akkor sokáig élvezheti a megbízhatóságát. Mert a motor karakterisztikáját viszont nagyon IMÁDOM és soha nem cserélném le egy twinpotyra, vagy ökötökre! :huh: Ezen meg nem megsértődni! Üdv:BB Természetes, hogy felmelegszik a víz dugóban, ezért van(nak) a venti(k). :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
conquistador Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Természetes, hogy felmelegszik a víz dugóban, ezért van(nak) a venti(k). :) Természetes, de ha mondjuk 15-20 mm-el szélesebb a hütő, ezáltal esetleg 1m2-el nagyobb lenne a leadási felület akkor ez már nem lenne! :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Természetes, de ha mondjuk 15-20 mm-el szélesebb a hütő, ezáltal esetleg 1m2-el nagyobb lenne a leadási felület akkor ez már nem lenne! :) Bele kell tenni egy nagyobbat azt csókolom. :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Bele kell tenni egy nagyobbat azt csókolom. :) Nekem is ez jutott eszembe. :huh: x17dtl hűtőjét bele, aztán heló. :D Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Bele kell tenni egy nagyobbat azt csókolom. :huh: Álló helyzetben sztem teljesen mindegy, mekkora hűtőt raksz bele. Menetszél nélkül nincs ami elvigye a meleget a bordák közül. Link to comment Megosztás: More sharing options...
invictus Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Álló helyzetben sztem teljesen mindegy, mekkora hűtőt raksz bele. Menetszél nélkül nincs ami elvigye a meleget a bordák közül. Szerintem bizonyos áramlás létrejön a különböző hők hatására...de nem vitatom hogy ez csekély jelentőségű. Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Szerintem bizonyos áramlás létrejön a különböző hők hatására...de nem vitatom hogy ez csekély jelentőségű. Persze. A meleg levegő felfele áramlik, de ha nem tud eltávozni onnan (motorháztető), akkor megragad. Link to comment Megosztás: More sharing options...
brezsó Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Nekem olyan mintha le akarna fulladni a motor amikor kapcsol a venti (hirtelen leesik a fordulat egy-két pillanatra)...ez természetes vagy valahol valami hiba van? :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
daykiller Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Nekem olyan mintha le akarna fulladni a motor amikor kapcsol a venti (hirtelen leesik a fordulat egy-két pillanatra)...ez természetes vagy valahol valami hiba van? :) Marha nagy áramot vesz fel 12V-on. Mikor szereztem használt ventit a verdámba, mert régi halódott, akkor kipróbáltam egy olyan tápon, ami 12V-on 20A-t tud leadni, de kevés volt és lelőtte a tápot, induláskor. :D Megjegyzem, ez a típusú ventilátor olyan ritka, mint a fehér zorro. :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Na akkor induljunk a kályhától srácok! Hidegen beindítod a gépet. Járatod álló helyzetben,szép lassan kúszik fel a mutató,ha jó a hőfokérzékelő,amiről a műszerfal kapja a jelet. Ekkora a termosztát hűtő felöli oldalán a csőnek hidegnek kell maradnia,mivel zárt állapotban van a termosztát. A termosztát kinyit 92°C-nál,ekkor szép lassan átfolyik a hűtőbe a meleg víz,ergo ha jól mér az órád,akkor picit visszaesik,mivel ekkor fordul körbe a melegvíz a motorban. Ezek után álló helyzetben ez tovább növekszik és a hőgombától függően(ami a hűtő bal oldalán alul található) egy avagy két fokozatban indítja a ventillátort. Ha egy fokozatú,akkor 98°C-nál,ha kettő,akkor ha jól emléxem 98°C és 104-106°C,de ebben nem vagyok már biztos. A tágulásiban melegnek kell lennie a víznek,ez tök normális,mivel cirkulál a víz körbe. A kupaknak nem szabad szuszognia,mivel csak így marad nyomás alatt a rendszer. Mivel a rendszer nyomás alatt van,így ha 110°C-ot mutat a mutató álló helyzetben,akkor sem kell félni,még nem főzted meg a mocit. Udi barátom járkált rossz termosztáttal,volt olyan hogy 110 felett volt neki és kutya baja a motornak. Menet közben viszont nem eshet 90 alá,ha mégis,akkor az azt jelenti,hogy rossz a termosztát,nem zár tökéletesen. Asszem ez is a GYIK-ba kívánkozik, mert itt már kezd unalmassá válni! :huh: Link to comment Megosztás: More sharing options...
brezsó Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Asszem ez is a GYIK-ba kívánkozik, mert itt már kezd unalmassá válni! :huh: Jelezte is hogy megcsinálja amint lesz ideje! :) Link to comment Megosztás: More sharing options...
epk947 Elküldve Március13, 2009 Megoszt Elküldve Március13, 2009 Jelezte is hogy megcsinálja amint lesz ideje! :huh: Utóbb én is észrevettem, de ugye egy "újszülöttnek minden vicc új" :) , vagyis indultam a legutóbb olvasottamtól.... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts