tgabika76 Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 A c20ne-k klímázva melegben gyakran 110 fok fölé is mennek,de ez állítólag nem hiba. Azmeghogy? :rolleyes: Nekem 105-nél kapcsol a venti (ott kezdődik a piros mező), leviszi a vízhőfokot 100°-ra óra szerint, aztán kikapcsol. 110 már bőven a piros mezőben van, az a skála vége a műszeren. Mondjuk ettől függetlenül se aggódom, mert a hűtőrendszer nyomás alatt van, emiatt ("Így csináld..." szerint legalábbis) a hűtőfolyadék forráspontja kb. 125°. @atis: Sztem a Te gombád is teljesen jókor kapcsol, az Opelek híresek a pontatlan vízhőfokmérőjükről. Cserélj hőfokjeladót ahogy J0hnny is mondta, és javulni fog a helyzet, pontosabb lesz az órád. Link to comment Megosztás: More sharing options...
powerup Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 Tehát akkor az normális hogy 90 fokot sem éri el a motor és 90 fok előtt bekapcsol a venti? Lehet,hogy a műszer nem mutat pontosan,és eléri az a 90 fokot.De azért vegyél hőgombát,és cserézd ki.Biztos ami biztos. Link to comment Megosztás: More sharing options...
atis c14se Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 Köszönöm szépen a segitségeteket!!!! Link to comment Megosztás: More sharing options...
FPepe Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 Sziasztok! Olyan gondom van h a vízhőfok mutató elhadja a kék mező utáni jelölést és már kapcsol is a ventillátor. A fűtésem az jó meleg. Az órám rossz, a jeladó gomba, vagy a ventillátor gombálya ? Kőszi a segitséget előre is! Ahogy Johnny is írta, először műszergomba csere, ha ettől nem javul, ventigomba csere. Viszont ha új műszergombával se megy fel üzem közben a vízhőfok legalább a 90-es osztásig, el lehet gondolkodni egy termosztátcserén is. Nekem is ez a gondom, normál használatnál nekem is az első és a 90-es osztás között van a hőfok, csak ácsorgásnál éri el a 90-et, ill. megy feljebb. A műszer kb. jól mutatja a hőfokot, mert a venti bekapcsolásakor kb. 92-95 fokot mutat. Ez az üzemi hőfok alatt járatás nem jó a motornak, jobban kopik és többet is fogyaszt. Csak az enyémen nem olyan egyszerű a csere, úgyhogy egyedül nem állok neki. Link to comment Megosztás: More sharing options...
J0hnny Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 Ahogy Johnny is írta, először műszergomba csere, ha ettől nem javul, ventigomba csere. Viszont ha új műszergombával se megy fel üzem közben a vízhőfok legalább a 90-es osztásig, el lehet gondolkodni egy termosztátcserén is. Pontosan ezt az útvonalat jártam végig.Nálam a termosztát volt a kaka,de nekem nem kapcsolt a venti soha. Mostmár ha sokat állok dugóban bekapcsol 100körül és szépen visszamegy 95 körülire és így tovább... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 Ennyire egyszerü lenne? Vajon milyen anyaggal lehetne? Csak egyszerüen befújt, s kész? S a mocsok bement a hengerekbe? Jó lenne, ha ilyen egyszerüen megúsznám.... Szerintem ha nem öntesz bele egy liter féktisztítót nem lesz semmi baja, viszont közel sem végez olyan alapos tisztítást mintha szétkapnád. Én az utóbbit javaslom bármennyivel is nehezebb. Sokszor le lettek írva a tanácsok, használjátok a keresés funkciót is. :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 Ez érdekes, én csak 1 db kétvezetékes jeladót találtam az enyémben... :rolleyes: Megfogtál. NZ-ben nem tudom hol a levegőszenzor. Már rég láttam már ilyen motort. <_< A vízé jobboldalt a szívósorba csavarva. Link to comment Megosztás: More sharing options...
mackosajt Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 Szerintem ha nem öntesz bele egy liter féktisztítót nem lesz semmi baja, viszont közel sem végez olyan alapos tisztítást mintha szétkapnád. Én az utóbbit javaslom bármennyivel is nehezebb. Sokszor le lettek írva a tanácsok, használjátok a keresés funkciót is. :rolleyes: hát igen, ez a leghatásosabb. De én ár tudom, hogy biza elég nagy megbontással jár. Csak úgy hobbiból nem ildomos elkezdeni. A féktisztító befújáshoz meg egy csavarhúzó is elég. <_< Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Június17, 2007 Megoszt Elküldve Június17, 2007 hát igen, ez a leghatásosabb. De én ár tudom, hogy biza elég nagy megbontással jár. Csak úgy hobbiból nem ildomos elkezdeni. A féktisztító befújáshoz meg egy csavarhúzó is elég. :rolleyes: Nem ismerem potonsan azt a motort, de kétlem hogy az alapjárati motorról és a hozzá tartozó járatokból sokminden kijönne pedig a legnagyobb gond valószínűleg ott van. Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június18, 2007 Megoszt Elküldve Június18, 2007 Opeleknél általában 92 fokon kell nyitnia a termosztátnak, és 96 fokon kell elindulnia a hűtőventinek (vagy az első fokozatának). A régebbi motorokon (C, X) két jeladó, és egy kapcsoló bimetál van a víz körben, ami a hűtőventit kapcsolja. A két jeladó közül a kétvezetékes a motorvezérlésé, az egy vezetékes pedig a műszeré. A műszer elég pontatlan, csak tájékoztató jellegű. Általában a venti bekapcsolásához érdemes kalibrálni a rendszert, mert az a bimetál elég pontos marad öregen is. :rolleyes: Az újabb motorokon (Z) már csak egy jeladó van, arról működik a műszer, és a ventivezérlés is. Link to comment Megosztás: More sharing options...
istván Elküldve Június18, 2007 Megoszt Elküldve Június18, 2007 Na megtanulmányoztam a folytószelepházat (X18XE) . Szerintem nem is olyan nehéz levenni és kipucolni... legálábbis könnyebbnek tünik mint a c14nz esetében. Elvileg négy csavar tartja. Azontúl le kell venni az oda viszza vezető sok csövecskét, az alapjárati motor meg a pillangószeleppotméter csatlakozóját meg a bowdeneket. Ekkor le is lehet emelni... ugy tünik nekem. Ezután levenném az alapjárati motrot és beáztatnám a folytószelepházat oldószerbe. Utána megpucolgatnám és mehetne vissza. Szerintetek???????????? Link to comment Megosztás: More sharing options...
mackosajt Elküldve Június18, 2007 Megoszt Elküldve Június18, 2007 hajrá! :rolleyes: Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Június18, 2007 Megoszt Elküldve Június18, 2007 Na megtanulmányoztam a folytószelepházat (X18XE) . Szerintem nem is olyan nehéz levenni és kipucolni... legálábbis könnyebbnek tünik mint a c14nz esetében. Elvileg négy csavar tartja. Azontúl le kell venni az oda viszza vezető sok csövecskét, az alapjárati motor meg a pillangószeleppotméter csatlakozóját meg a bowdeneket. Ekkor le is lehet emelni... ugy tünik nekem. Ezután levenném az alapjárati motrot és beáztatnám a folytószelepházat oldószerbe. Utána megpucolgatnám és mehetne vissza. Szerintetek???????????? Sima ügy. :rolleyes: Szerintem nem szükséges áztatni sem, csak rá a féktisztító vagy valami oldószer aztán ledörzsölni a koszt. Alapjárati tengelyét ne mozgasd. Szánj rá pár órát és ne kapkodj. Link to comment Megosztás: More sharing options...
istván Elküldve Június19, 2007 Megoszt Elküldve Június19, 2007 Na kipucoltam a folytószelepházat (X18XE). Nem volt különösen piszkos, de azért jól fogott neki, gondolom. Nos a baj ott van, hogy a motor nem javult meg tőle :rolleyes: Amugy elég könnyü volt.... a c14nz-é szerintem nehezebb. Szóval segítsetek légyszi: a jelenség a következő - mikor belelépek határozottan a gázpedálba, akkor a motor rángat egy párat, mielött fölvenné a fordulatszámot. Ha álló helyzetben van, ha bármilyen sebességfokozatban, a jelenség ugyanaz. És csak akkor ha a fordulatszám 2000 alatt van. Ha aránylag lassan, nem hirtelen nyomom a pedált, gond nélkül felpörög a motor. Na és még egy dolog: minél melegebb a motor, annál hangsúlyosabban jelentkezik a probléma. Hidegen nem is jelentkezik (ezt még leelenörzöm, de ugy tünik igaz - mire erre rájöttem, bemelegedett a motor, holnap ujra próbálom). A tippeim: gyertyák - holnap veszek egy szett Opel gyertyát gyertyakábelek - ezt nagyon nem szeretném mert drága - amugy leelenöriztem, az ellenállásuk jó és sötétben megvizslatva, egyik sem húz át hőmérsékletjeladó - ez talán azért mert hőmérsékletfüggő és mert sokszor mondtátok, hogy ez gyakran meghibásodik - na ezt azt sem tudom hol van.... holnap megkérdem ennek is az árát Szóval mi a véleményetek, merre tapogatózzak? Link to comment Megosztás: More sharing options...
wzsolt_1.6_16V Elküldve Június19, 2007 Megoszt Elküldve Június19, 2007 Szóval mi a véleményetek, merre tapogatózzak? Nem lehet a lambda szonda? Az hidegen nem játszik bele a vezérlésbe és ezért akkor nincs hiba. Ha meleg akkor dolgozik de idővel el szoktak lustulni és lassan szabályoznak, bár ezt már a computer is észre szokta venni és lökni szokta a sárga lámpácskát és a hibakódokat Link to comment Megosztás: More sharing options...
mackosajt Elküldve Június19, 2007 Megoszt Elküldve Június19, 2007 X18XE asszem fűtött lambdás, és így szinte egyből figyeli. Hőfokjeladód a moci (előlről nézve) jobb oldalán lesz, a vízhőfok jeladó is arra van. Ott van az AGR is, meg a DIS gyújtásmodul is. az egész 1 kupacban van. :rolleyes: Nekem legalábbis így van. Link to comment Megosztás: More sharing options...
istván Elküldve Június19, 2007 Megoszt Elküldve Június19, 2007 Szóval segítsetek légyszi: a jelenség a következő - mikor belelépek határozottan a gázpedálba, akkor a motor rángat egy párat, mielött fölvenné a fordulatszámot. Ha álló helyzetben van, ha bármilyen sebességfokozatban, a jelenség ugyanaz. És csak akkor ha a fordulatszám 2000 alatt van. Ha aránylag lassan, nem hirtelen nyomom a pedált, gond nélkül felpörög a motor. Na és még egy dolog: minél melegebb a motor, annál hangsúlyosabban jelentkezik a probléma. Hidegen nem is jelentkezik (ezt még leelenörzöm, de ugy tünik igaz - mire erre rájöttem, bemelegedett a motor, holnap ujra próbálom). AGR szelep????? De nem, mégsem, mert ugy tünik (EPC), hogy ez másfajta mint az 1.6-osoknál... Rövidebbre vettem az idézetet. Gepard Link to comment Megosztás: More sharing options...
istván Elküldve Június20, 2007 Megoszt Elküldve Június20, 2007 Ma reggel kimértem a hőfokjeladót. Ugy tünik az értékei jók, hidegen is, melegen is.... :rolleyes: Következik a gyertyacsere Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Június20, 2007 Megoszt Elküldve Június20, 2007 Ma reggel kimértem a hőfokjeladót. Ugy tünik az értékei jók, hidegen is, melegen is.... :rolleyes: Következik a gyertyacsere Gyertyát mindenképpen, ha rég voltak cserélve. Egyébként lehet hogy csak nem kellene padlót nyomni neki 2000 alatt. Ilyen alacsony fordulaton túl kevés a vákuum, hogy teljesen nyitott pillangónál megfelelően felgyorsuljon a levegő. Link to comment Megosztás: More sharing options...
istván Elküldve Június20, 2007 Megoszt Elküldve Június20, 2007 Gyertyát mindenképpen, ha rég voltak cserélve. Egyébként lehet hogy csak nem kellene padlót nyomni neki 2000 alatt. Ilyen alacsony fordulaton túl kevés a vákuum, hogy teljesen nyitott pillangónál megfelelően felgyorsuljon a levegő. Hát régebb azért nem igy viselkedett és azért zavaró a mindennapi közlekedésbe. Igaz a c14nz alul húzott, eleve szokatlan most ez a motor (X18XE) Apropó, vákum. Ennél a motornál van valami izé (szelep), ami a szivócső hosszát változtatja. Állitólag 3600-as fordulat felett leröviditi a szivócső hosszát. Vajon nincsen ez kiakadva egy pozicióba, mondjuk az alacsony fordulatnak kedvezőtlenebbe? Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június20, 2007 Megoszt Elküldve Június20, 2007 Ennél a motornál van valami izé (szelep), ami a szivócső hosszát változtatja. Én ilyenről nem tudok. Új twinportban van szívócső keresztmetszetet módosító szelep, XEP motorkóddal. Link to comment Megosztás: More sharing options...
Tápiószecső Elküldve Június20, 2007 Megoszt Elküldve Június20, 2007 Én is meglepődnék ha lenne ilyen benne. De erről könnyű megbizonyosodni. Link to comment Megosztás: More sharing options...
istván Elküldve Június20, 2007 Megoszt Elküldve Június20, 2007 az Igy csináld könyvben olvastam Lehet ennek a nemmüködése az alacsony fordulaton való rángatás oka? Hogyan tudnám ellenörizni, hogy egyáltalán müködik-e? Link to comment Megosztás: More sharing options...
opel16v Elküldve Június20, 2007 Megoszt Elküldve Június20, 2007 az Igy csináld könyvben olvastam Lehet ennek a nemmüködése az alacsony fordulaton való rángatás oka? Hogyan tudnám ellenörizni, hogy egyáltalán müködik-e? Nekem is van ugyanilyen "csigaházam", igaz 1.6 motorról, de abban sincs szelep. Link to comment Megosztás: More sharing options...
istván Elküldve Június20, 2007 Megoszt Elküldve Június20, 2007 S akkor ebben van? Gondolom akkor drót is kellene menjen hozzá. Megnézem, csak nehéz látni, mert belöl van.... Link to comment Megosztás: More sharing options...
Recommended Posts